Αθήνα, 23/02/2017

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Λιτότητα τέλος, η σταθερή γραμμή διαπραγμάτευσης”

“Οι χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ σχετικά με την πρόοδο του Ελληνικού προγράμματος υποδεικνύουν ότι εκτιμώνται πλέον τα αποτελέσματα της Ελληνικής οικονομίας και αποτελούν μια έμμεση ότι οι δείκτες του ΔΝΤ είναι λανθασμένοι”, ανέφερε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Ρ/Σ Real 97.8 FM.

“Έχουμε δικαίωμα στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Εξάλλου, υπάρχει πλέον και μια άλλη ανάγνωση της παγκόσμιας οικονομικής λειτουργίας, που είναι υπέρ της ανάπτυξης και της εργασίας και κατά της λιτότητας. Αυτή είναι μια σταθερή γραμμή που ακολουθούμε στις διαπραγματεύσεις και στις  διεθνείς συμμαχίες που συνάπτουμε”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Τόνισε δε, ότι τόσο η ρύθμιση του χρέους, όσο και η ποσοτική χαλάρωση παραμένουν στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων και είναι προς διεκδίκηση, διότι τα χρειάζεται η Ελληνική οικονομία. “Η διεκδίκηση και οι στόχοι της χώρας κατά τη διαπραγμάτευση δεν έχουν τελειώσει”, είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η Ελλάδα διεκδικεί τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την τροφοδότηση της ανάπτυξης, η οποία χρειάζεται να απελευθερωθεί από το άγχος, το βάρος και την αβεβαιότητα που δημιουργούν το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ και το κόστος χρήματος, που με τη σειρά τους δημιουργούν μια στένωση στην προσέλκυση επενδύσεων και την ταχεία αύξηση της εργασίας.

Σαφώς και η κυβέρνηση δεν “υποτιμά την εκλογική συγκυρία στην Ευρώπη, η οποία παίζει το ρόλο της ως προς πιθανούς συμβιβασμούς και ενδεχόμενες λύσεις. Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολλές παραμέτρους, τις οποίες αναγιγνώσκουμε ώστε να είμαστε ασφαλείς ως χώρα”, επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ωστόσο, “γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα δημοσιονομικά, έχει αποδείξει την αναστροφή των ρυθμών της ανάπτυξης, και συνηγορεί προς την πολιτική ενότητα της Ευρώπης.  Γι’ αυτό και ζητούμε τιμιότητα σε αυτό το επίπεδο. Δεν θέλουμε να μπλέξουμε στα κομματικά παιχνίδια που μπορεί να κάνει το Χριστιανοδημοκρατικό ή άλλα κόμματα της Ευρώπης, ενόψει εθνικών εκλογών. Εκεί, δεν θέλουμε να συμμετέχουμε”.

Και βέβαια, “ο απαράβατος όρος της κυβέρνησης είναι ένας. Ούτε ένα επιπλέον ευρώ λιτότητας. δεν το δεχόμαστε ούτε σε πολιτικό, ούτε σε αναπτυξιακό και παραγωγικό επίπεδο. Λέμε όχι, λοιπόν, σε νέα λιτότητα”, υπογράμμισε ο Αν. ΥΠΕΝ και σχολίασε ότι κάποιες δηλώσεις στην Ευρώπη, όπως αυτές του κ. Σόιμπλε, γίνονται για πολιτική κατανάλωση ή χρησιμοποιούνται ως προσωπικά αντίμετρα σε μια θεσμική απόφαση. Όμως, “η χώρα προχωρά με τις θεσμικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων που είναι και αυτές που κρίνονται στη διαπραγμάτευση”.

“Κανείς δεν λέει ότι η χώρα έχει στα χέρια της όλες τις επιλογές για όλα τα ζητήματα. Γνωρίζουμε το μέγεθος της χρεοκοπίας που είχαμε να διαχειριστούμε, εδώ και 2 χρόνια”, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του. “Όπως γνωρίζουμε πόσο δύσκολος είναι ο καθημερινός αγώνας που δίνει ο κάθε οικογενειάρχης, ο κάθε πολίτης για να βρει δουλειά και να ζήσει αξιοπρεπώς. Προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώσουμε τη θέση της χώρας στη διαπραγμάτευση και να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τον ΄Ελληνα πολίτη. Αυτό είναι το κριτήριό μας και αυτό εκπροσωπούμε στην Ευρώπη”.

Print Friendly, PDF & Email