Αθήνα, 24/02/2017

 
Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Η σύνδεση των βιομηχανικών μονάδων της Θεσσαλονίκης με το Δίκτυο Φυσικού Αερίου μειώνει το ενεργειακό και περιβαλλοντικό κόστος”
 
Στο πλαίσιο προγραμματισμένων επισκέψεων που πραγματοποιεί  στη Θεσσαλονίκη, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, συμμετείχε εχθές σε συνάντηση στο Δήμο Χαλκηδόνας, όπου συζητήθηκε η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου, καθώς και η σύνδεση και παροχή φυσικού αερίου στις επαγγελματικές και βιομηχανικές λειτουργίες της περιοχής.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας κ. Ι.Τσουκνιδάς και ο Αντιδήμαρχος κ. Μ. Μηντσιούδης, ο Πρόεδρος της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης κ. Β.Μπούρας και ο Γενικός διευθυντής κ. Λ.Μπακούρας, εκπρόσωποι των ΒΙΠΑ Κουφαλίων, και  Θεσσαλονίκης (Γέφυρα) καθώς και των επιχειρήσεων ΜΕΛ, ΜΕΒΓΑΛ, ΒΙΤΟΜ και EDIL.
Μετά την παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος σύνδεσης των επιχειρήσεων με το Δίκτυο Φυσικού Αερίου, εκ μέρους της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα γίνει με αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις συμπυκνωμένου αερίου (CNG), o Aν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος δήλωσε ότι «τα οφέλη των επιχειρήσεων θα είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους, σε ποσοστά της τάξης του 30%, η μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και των αέριων εκπομπών, η ελάφρυνση από πιθανό κόστος διοξειδίου του άνθρακα, η επάρκεια και η ασφάλεια στην παροχή καυσίμου, καθώς και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και η ενίσχυση της εργασίας».
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και η καμπάνια που υλοποιεί ο Δήμος Χαλκηδόνας για την ενημέρωση των δημοτών, σχετικά με τη σύνδεση των οικιακών χρηστών με το Δίκτυο Φυσικού Αερίου, που αναπτύσσεται στην περιοχή.
Στο συνέχεια ο Αν ΥΠΕΝ συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με αιρετούς της Αυτοδιοίκησης στο δήμο Χαλκηδόνας, όπου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Γιάννης Τσουκνίδας, οι Αντιδήμαρχοι: κ. Μηντσιούδης (Δ/κων – Οικ/κων), κ. Μωυσίδης (Καθαριότητας-Πρασίνου), οι  Πρόεδροι : Βαθυλάκκου κ. Λιβιδίκος, Αγ. Αθανασίου κ. Γανιτίδης, Αγχιάλου κ. Μαρλής, Ν. Μεσήμβριας κ. Μασκαλίδης, η  Γενική Γραμματέας κ. Εξαδακτύλου και ο  Πρώην Πρόεδρος Βαθυλάκκου κ. Καλαϊτζής. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι αλλαγές στον Καλλικράτη και οι αρμοδιότητες και το μέλλον των Κοινοτήτων, η εφαρμογή της διαλογής στην πηγή στη διαχείριση απορριμμάτων και η ενίσχυση της ανακύκλωσης και οι φορολογικές και αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην περιοχή.
Επίσης, σε συνέχεια των εκδηλώσεων ενημέρωσης που διοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την λειτουργία και εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ), πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/02, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αντίστοιχη ενημερωτική εκδήλωση για τους παραγωγικούς φορείς και τους ΟΤΑ της Β. Ελλάδας.
Ο Αν. ΥΠΕΝ  χαιρέτισε ως παριστάμενος την εκδήλωση και τόνισε τη σπουδαιότητα της εφαρμογής του ΗΜΑ, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, και συμβάλει στην κυκλική οικονομία, τον περιβαλλοντικό έλεγχο, τη διασφάλιση του περιβάλλοντος, αλλά και στις αναφορές της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λειτουργία του σηματοδοτεί για Ελλάδα έναν σημαντικό εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσής τους. Και βέβαια, Η δυνατότητα της Πολιτείας, για πρώτη φορά, να παρακολουθήσει με σύγχρονο και αδιάβλητο τρόπο την πορεία των αποβλήτων, μέχρι τον τελικό τους προορισμό, σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, διακοπή των ανεξέλεγκτων απορρίψεων βιομηχανικών αποβλήτων και εξάλειψη της παραοικονομίας.
Την ίδια ημέρα, ο Σωκράτης Φάμελλος παραβρέθηκε στην  παρουσίαση της μελέτης, με τίτλο «Σταθμός Βενιζέλου με κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Η μελέτη εκπονήθηκε από την «Αττικό Μετρό ΑΕ» και βασίζεται στα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας, που συστάθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών, της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει εγκριθεί από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Στην τοποθέτησή του ο Αν ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 3/4/2015, όπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποστηρίξει την πρόταση «και ΜΕΤΡΟ και ΑΡΧΑΙΑ», καθώς και στις συναντήσεις με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη, την επόμενη περίοδο, όπου και θεμελιώθηκε η συνεργασία των φορέων για την υιοθέτηση αυτής της επιλογής. Υπενθύμισε ότι ενώ εκείνη την περίοδο το έργο είχε διακόψει τις εργασίες του σε όλα τα μέτωπα για έξι μήνες, σήμερα και τα έργα στις σήραγγες έχουν ολοκληρωθεί, και η επέκταση προς την Καλαμαριά συνεχίζεται αλλά και η κοινή μελέτη Αρχαιολογίας και Αττικό Μετρό για τα αρχαία στη Βενιζέλου έχει ολοκληρωθεί. Καταγράφεται λοιπόν μια μεγάλη επιτυχία της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε υπό αρνητικές προϋποθέσεις.
Σήμερα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και ώρα 18.00, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση βράβευσης των επιχειρήσεων που ανακηρύχθηκαν πρωταθλητές της Ανακύκλωσης Γυάλινων συσκευασιών», την οποία διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).
Print Friendly, PDF & Email