Αθήνα, 13/03/2017

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην έναρξη έργου δικτύου και παροχής Φυσικού Αερίου στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη Θεσσαλονίκης

“Η επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, λύνει πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της”, ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρουσία του στην εκδήλωση που διοργάνωσαν, εχθές, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), με αφορμή την επέκταση του δικτύου παροχής Φυσικού Αερίου στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Τόνισε δε, ότι από τα πρώτα στοιχεία που τέθηκαν στην ατζέντα της κυβέρνησης, σχετικά με τον πολιτικό και αναπτυξιακό προγραμματισμό της περιοχής της Θεσσαλονίκης ήταν η άμεση πρόσβαση στο φυσικό αέριο, όλων των μεγάλων οικισμών και κωμοπόλεων της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Διότι, έως σήμερα, οι κάτοικοι της Β’ Θεσσαλονίκης στερούνταν αυτό το αγαθό, παρά το γεγονός ότι το δίκτυο αερίου περνούσε για πολλά χρόνια, από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

“Η επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη έχει και συμβολικό χαρακτήρα”, πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος και “δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και μέσω σταθμών συμπυκνωμένου αερίου, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση πολιτών και επιχειρηματιών, ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχουν αγωγοί”.

Έτσι, “δημιουργείται ένας κύκλος γύρω από όλη τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ξεκινά από την ακτή του Θερμαϊκού, δηλαδή από την Επανωμή, τον Τρίλοφο και την Μηχανιώνα, συνεχίζει στην Επαρχία Λαγκαδά, όπου έχει και κατοικία, αλλά και επαγγελματικές χρήσεις και επεκτείνεται προς τη Χαλκηδόνα, Κουφάλια και Χαλάστρα, παρέχοντας σε όλους τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό το ωφέλιμο ενεργειακό μέσο”, με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο παρέχει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις οικονομία στην κατανάλωση, που φτάνει στο 40%.

Ο Σωκράτης Φάμελλος συμπλήρωσε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να κρατήσει χαμηλά τον φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου, ώστε η τιμή να παραμείνει ανταγωνιστική. Διότι, το φυσικό αέριο δίνει την καλύτερη σχέση παραγωγής ενέργειας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τα αέρια του θερμοκηπίου, έχοντας μεγαλύτερη απόδοση ενέργειας, επειδή είναι πλούσιο σε μεθάνιο.

Συνεπώς, “σε δεύτερο επίπεδο ωφελεί τη χώρα μας όσον αφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ας μην ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει την Συμφωνία των Παρισίων του ΟΗΕ και, μάλιστα, είναι από τις πρώτες χώρες που ενσωμάτωσε τέτοιες συμφωνίες για την περιβαλλοντική διπλωματία και την κλιματική αλλαγή. Πρόσφατα, στη Σύνοδο Υπουργών Περιβάλλοντος ΕΕ κερδίσαμε για τη χώρα μας 400 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα εκσυγχρονίσουμε το ηλεκτρικό δίκτυο των νησιών μας, κλείνοντας τις παλιές και κοστοβόρες μονάδες ηλεκτρικής παραγωγής”.

Η επέκταση του δικτύου παροχής Φυσικού Αερίου στη Δυτική Θεσσαλονίκη “δείχνει ξεκάθαρα τι σημαίνουν για έναν τόπο έννοιες όπως είναι η ανάπτυξη, η ποιότητα ζωής, η μείωση του κόστους ζωής και ενέργειας, η βελτίωση της παραγωγής, εφόσον ένα μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας είναι το κόστος ενέργειας”, είπε ο Αν. ΥΠΕΝ ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Και κατέληξε: “Υπάρχουν στοιχεία για την αλλαγή πορείας της χώρας, τα οποία αποδεικνύονται στην πράξη. Το δίκτυο φυσικού αερίου επεκτείνεται σε όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης, από το 2016. Το Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2015 και έδωσε δουλειά σε 1.200 ανθρώπους και τις οικογένειές τους και ολοκληρώνεται μαζί με την επέκταση Καλαμαριάς. Οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, όπως είναι τα Τέμπη, η Ιόνια Οδός και η Αθηνών-Πάτρας είχαν παγώσει. Συνεχίζουν και φέτος ολοκληρώνονται και μάλιστα με κέρδος 850 εκ. ευρώ για τη χώρα. Η δική μας λογική είναι να λύνουμε προβλήματα και να βελτιώνουμε το επίπεδο των υποδομών. Αγωνιζόμαστε στη διαπραγμάτευση για να αλλάξει σελίδα η χώρα μας.  Έχουμε ακόμα δύσκολο δρόμο μπροστά μας, αλλά θα τα καταφέρουμε”.

Print Friendly, PDF & Email