Αθήνα, 13/12/2016

Ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος στην Ημερίδα του Συνήγoρου του Πολίτη

Με κεντρικό θέμα την επιχειρηματική δράση και την προστασία του περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε, εχθές, Ημερίδα που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας αναδείχθηκαν τα ζητήματα που δημιουργούνται στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δράσης στη χώρα μας, όπως αυτά καταγράφηκαν στην ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και προτάσεις βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των όρων οικονομικής ανάπτυξης, με τρόπο συμβατό προς την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό υπογραμμίζοντας ότι η συγκρουσιακή σχέση ανάπτυξης και περιβάλλοντος προκύπτει μόνο στην περίπτωση που το περιβάλλον υποτιμάται ως πόρος. Είναι το αποτέλεσμα της εξάρτησης της πολιτικής από την οικονομία και της χρησιμοποίησης της πολιτικής ως οικονομικό εργαλείο, που τροποποίησε ακόμα και την παραδοσιακή λειτουργία της αστικής τάξης στη χώρα μας. Είναι το αποτέλεσμα της αποθέωσης μιας ανάπτυξης κοντόφθαλμης και σπάταλης.

“Αυτό το status quo πράγματι έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον και δεν μπορεί να αποτελεί παράδειγμα για τη χώρα μας”, είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος και συμπλήρωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η έμφαση σε μια σειρά ζητήματα, όπως είναι η κυκλική οικονομία, η ανταγωνιστικότητα και η οικονομία της γνώσης συνηγορούν στη στρατηγική μιας ανάπτυξης συμβατής με την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε δε, ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης μια οικονομία με μειούμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με ταυτόχρονη επιστροφή του κράτους δικαίου και στο χώρο του περιβάλλοντος, αλλά και της αξιοπιστίας της πολιτικής και της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αποτελεί τομή και έχει ήδη ενταχθεί στον προγραμματισμό του 2017. Η αποτύπωση σε ενιαίο ψηφιακό χάρτη όλων των ρυθμίσεων, εθνικών και περιφερειακών, θα αποτελέσει ένα ισχυρό πολιτικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό εργαλείο που θα καθιστά ξεκάθαρους τους κανόνες ρύθμισης και οργάνωσης του χώρου.

Σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Βιομηχανίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης οριοθετούνται οι χώροι βιομηχανικής συγκέντρωσης, με δεδομένο ότι έως σήμερα ελάχιστοι από αυτούς τους χώρους πληρούν τα κριτήρια οριοθέτησης και αδειοδότησης. “Η επιχειρηματικότητα δεν ενισχύεται χωρίς οργάνωση των χρήσεων γης. Ένα δυναμικό κράτος ενισχύει την οικονομία και την πολλαπλασιάζει”, ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ και πρόσθεσε τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες που διευκολύνουν και απλοποιούν την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Στην κατεύθυνση της υποστήριξης της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος κινείται και η συγκρότηση του μητρώου αποβλήτων και του μητρώου παραγωγών, ώστε οι επενδύσεις να γίνονται με κανόνες. Ανάλογες πρωτοβουλίες προετοιμάζονται και για την υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Στο επίπεδο του πρωτογενούς τομέα η ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι υπουργικές αποφάσεις που ετοιμάζονται για τις βοσκήσιμες γαίες, αλλά και οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες στη δασική νομοθεσία, έχουν ως στόχο την οργάνωση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

“Το περιβάλλον είναι παραγωγική δύναμη, είναι πόρος της χώρας μας και ταυτότητά της. Σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλει την παραγωγική δραστηριότητα. Αντίθετα, μπορεί να τροφοδοτήσει την εργασία και το εθνικό προϊόν”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Print Friendly, PDF & Email