Αθήνα, 14/03/2017

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος:”Η πρόταση της ΝΔ για τους δασικούς χάρτες ανοίγει παράθυρο στην παρανομία και την ασυδοσία”

“Δεν περίμενα ποτέ ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα υποβάλει τροπολογία με την οποία θα ζητά να μην επιβάλλονται πρόστιμα και να μην πληρώνονται τα βεβαιωμένα για τις παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας”, δήλωσε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας την τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου κατατέθηκε και συζητείται τροπολογία του ΥΠΕΝ, σχετικά με την διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Και συνέχισε: “Η ΝΔ ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην ασυδοσία και στην παρανομία, αφού ζήτησε να παραταθεί, έως,το τέλος 2019, η μη επιβολή προστίμων σε όσους παραβιάζουν σήμερα τη δασική νομοθεσία. Θεωρώ, ότι πράττουμε ορθά και δεν ανοίγουμε παράθυρο στους καταπατητές και παρανομούντες, τηρώντας την περιβαλλοντική και δασική νομοθεσία και προστατεύοντας την αγροτική χρήση”.

Επιπλέον, ο Αν. ΥΠΕΝ απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής επεσήμανε ότι η πρόταση της ΝΔ είναι αστήρικτη διότι, αφενός ζητά να υποβάλλονται ατελώς οι αντιρρήσεις για τις αναδασωτέες περιοχές και αφετέρου να εξετάζονται από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων. “Μόνο τα Δασαρχεία και οι Δασικές Υπηρεσίες είναι αρμόδιες να εξετάζουν την κήρυξη και την άρση της αναδάσωσης”, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος αντικρούοντας την τροπολογία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. “Ούτε μπορούν οι Επιτροπές να επιβαρύνονται με την εξέταση των ατελών αντιρρήσεων. Το ΥΠΕΝ έχει ήδη λύσει το ζήτημα αναδασωτέων με σχετική Υπουργική Απόφαση, πέρα από την προβλεπόμενη, σύννομη και ορθή διαδικασία άρσης αναδάσωσης, και θα εκδώσει Υπουργική απόφαση για την επίλυση των πρόδηλων λαθών, χωρίς κόστος για τους πολίτες”.

“Στην πραγματικότητα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση με την τροπολογία της προτείνει σε όλους όσοι κατέχουν δασικές εκτάσεις, εντός αναδασωτέας περιοχής, να κάνουν αίτηση για άρση αναδάσωσης. Όμως, οι πολίτες δεν μπορούν να υποβάλουν αντίρρηση για μία τελεσίδικη πράξη, η οποία προστατεύεται και από το Συμβούλιο Επικρατείας πολλαπλώς”.

Συνεπώς, “η πρόταση της ΝΔ έχει σοβαρές και αντισυνταγματικές ατέλειες. Διάθεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την τροπολογία ήταν ο αποχαρακτηρισμός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων. Αντί να ωθήσει τους πολίτες στην ήδη υφιστάμενη νομοθεσία, όπου υπάρχει πρόβλεψη για την παραχώρηση των εκχερσωμένων εκτάσεων, τους ωθεί στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή και κάναμε, λοιπόν, πολύ καλά και απορρίψαμε αυτή την τροπολογία”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Στην τροπολογία – προσθήκη που κατέθεσε σήμερα το ΥΠΕΝ στο σ/ν “Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για Συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών και της Ενεργειακής Αποδοτικότητας”:

  • Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη που αναρτήθηκε από τις 60 ημέρες στις 105 ημέρες από την ημερομηνία που ορίζεται στην πρόσκληση υποβολής αντιρρήσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 3889/2010.
    Η παράταση της προθεσμίας κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς το ενδιαφέρον των πολιτών για την διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι ιδιαίτερα αυξημένο και έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα για την παράταση της προθεσμίας αυτής. Επομένως, η προτεινόμενη παράταση της προθεσμίας θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους τον απαιτούμενο χρόνο για την πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωση τους.
  • Με την τροπολογία αποστέλλεται ο κυρωμένος δασικός χάρτης στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, με τις περιοχές όπου δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις και στη συνέχεια, μετά την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων αποστέλλεται εκ νέου ο συμπληρωμένος και κυρωμένος δασικός χάρτης, ο οποίος μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή.
  • Εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών οι εκτάσεις που, σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία, δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις, και παρόλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων.
    Σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών, η Διοίκηση περιέλαβε μέσα σε ευρύτερα περιγράμματα που χαρακτήριζαν τις εκτάσεις ως αναδασωτέες και εκτάσεις που ποτέ δεν είχαν δασικό χαρακτήρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να δουν κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη την έκτασή τους ως αναδασωτέα, κάτι που δημιούργησε σύγχυση. Για το λόγο αυτό εξαιρούνται αυτές και μόνο οι εκτάσεις από τον χαρακτηρισμό τους ως αναδασωτέων.
  • Στην αποτύπωση των δασικών χαρτών περιλαμβάνονται πλέον και οι αναδασμοί που εκδόθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας.
  • Οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων θα εξετάζουν και τον χαρακτήρα εκτάσεων σε περιοχές που ενώ είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες, έχουν άλλη μορφή.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ανάρτησης και εν τέλει κύρωσης των δασικών χαρτών και έχει ως στόχο την αγαστή συνεργασία πολίτη και Διοίκησης, το αξιόπιστο των ενεργειών της Διοίκησης, καθώς και την εξάλειψη οποιασδήποτε αμφιβολίας, εκ μέρους των πολιτών, για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών.

Βίντεο

Τοποθέτηση Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά την οποία παρουσίασε τροπολογία με θέμα “Τροποποίηση- συμπλήρωση διατάξεων του ν. 3889/2010 σχετικά με την κατάρτιση των δασικών χαρτών” στο Σχέδιο Νόμου “Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για Συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας και άλλες διατάξεις”.

Διευκρινήσεις Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την τροπολογία με θέμα “Τροποποίηση- συμπλήρωση διατάξεων του ν. 3889/2010 σχετικά με την κατάρτιση των δασικών χαρτών”

Δευτερολογία Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την τροπολογία με θέμα “Τροποποίηση- συμπλήρωση διατάξεων του ν. 3889/2010 σχετικά με την κατάρτιση των δασικών χαρτών”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email