Για τις δυνατότητες αδειοδότησης και χρηματοδότησης έργων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του δήμου Θερμαϊκού ενημερώνει, με επιστολή του, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, το Δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιώργο Τσαμασλή και το δημοτικό Συμβούλιο. Τους ενημερώνει επιπλέον για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν για το θέμα αυτό βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή.

Όπως περιγράφει αναλυτικά η επιστολή,  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε να απευθύνουν δύο ερωτήσεις για το ίδιο θέμα στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η αρχική απάντηση του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιβεβαίωσε ότι τα έργα προστασίας των ακτών δεν υλοποιήθηκαν διότι η εργολαβία του διαδρόμου προσαπογειώσεων ολοκληρώθηκε, οι ημερομηνίες εγκρίσεων παρήλθαν και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης των έργων προστασίας των ακτών!

Μετά την πίεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την κατάθεση δεύτερης ερώτησης, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, αντιλαμβανόμενο το μέγεθος του προβλήματος και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ως προς τη διάβρωση των ακτών, δήλωσε ότι πρέπει να  υπάρξει συνεργασία με το Δήμο για την από κοινού υλοποίηση των μέτρων προστασίας που περιλαμβάνονται στην ήδη εγκεκριμένη Ακτομηχανική Μελέτη, για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης, καθώς και για την ταχεία εξεύρεση της σχετικής χρηματοδότησης.

Σκοπός της ερώτηση των βουλευτών ήταν αφενός να ενημερώσουν το Δήμο Θερμαϊκού ώστε να αναλάβει την απαραίτητη πρωτοβουλία και αφετέρου να υποχρεώσουν τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να δεσμευτεί γραπτώς. Διαβεβαίωσαν φυσικά το Δήμαρχο Θερμαϊκού ότι παραμένουν στη διάθεση του Δήμου και των πολιτών της περιοχής για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών και την παρακολούθηση και έλεγχο του έργου των αρμόδιων Υπουργείων.

Τόσο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν σοβαρότατες ευθύνες για τη μη υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, το οποίο θα συνέβαλλε στην ανάσχεση ενός αποδεδειγμένα επικίνδυνου φαινόμενου για την περιοχή ενώ γενικότερα απουσιάζει ή υποχωρεί η περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα μας.

Print Friendly, PDF & Email