Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, διαβάζοντας τη γεμάτη ανακρίβειες και ψεύδη επίκαιρη επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπόρεσαν παρά να έρθουν στο μυαλό μου οι πρώτοι στίχοι του Λυσία «Υπέρ του αδυνάτου»: «Οὐ πολλοῦ δέω χάριν ἔχειν, ὦ βουλή, τῷ κατηγόρῳ, ὅτι μοι παρεσκεύασε τὸν ἀγῶνα τουτονί».

Διότι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η συγκεκριμένη επερώτηση πραγματικά μας δίνει μια καταπληκτική ευκαιρία για να μιλήσουμε για διαφθορά και για το τι γινόταν στη χώρα μέχρι τώρα, αλλά και το τι αλλάζει.

Πρέπει, όμως, να απαντήσουμε και στα συγκεκριμένα. Το κατανοούμε.

Πρώτο θέμα, λοιπόν, είναι το θέμα των Υπουργών Παππά και Σπίρτζη που μπήκε και από τον κ. Παπαχρήστο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Τι καλύτερη απάντηση από τον χαρακτηρισμό του ίδιου του κ. Παπαχρήστου: «Η ιστορία σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι έπεα πτερόεντα και ιστορίες με δράκους». Ο κ. Παπαχρήστος ο ίδιος, αποκαθιστώντας την αλήθεια στη δημοσιότητα, το δημοσιεύει.

Καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής το δημοσίευμα στις 7-12-2015.

Ιστορίες με δράκους φέρατε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές! Γιατί άραγε; Για να καλύψετε ψεύδη και ανεπάρκειες χρόνων.

Τι άλλο, όμως, μας λέει η επίκαιρη επερώτηση; Αναφέρεται σε ένα δημόσιο έργο που ανέλαβε μέλος της Κυβέρνησης –ψέμα, δεν ήταν μέλος της Κυβέρνησης, όταν κατοχυρώθηκε ο διαγωνισμός- ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ. Νέο ψέμα! Αυτό είναι το προκηρυχθέν αντικείμενο, καμία σχέση με το μη υλοποιηθέν ακόμα μέχρι αναλήψεως της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι άλλο ακριβώς μας λέει; Μας λέει για συγκάλυψη στο θέμα του «πόθεν έσχες» Υπουργού για τρία συναπτά έτη. Δύο ψέματα! Πρώτον, δεν υπάρχουν τρία συναπτά έτη στο «πόθεν έσχες» του κ. Σταθάκη. Και δεύτερον, ποια είναι η συγκάλυψη; Η ανάθεση του ελέγχου με απόφαση της Βουλής σε ορκωτό; Τρία συνεχόμενα ψεύδη σε μία επίκαιρη επερώτηση Βουλευτών!

Και τι ρωτούν στο τέλος οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: «Είναι αποφασισμένη η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαφθορά;». Καταλαβαίνουμε. Καταλαβαίνουμε ότι ψάχνετε να στηριχθείτε και να εξιλεωθείτε έναντι των πολιτών, γιατί πολύ απλά συντηρήσατε, εκθρέψατε και στηρίξατε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς όλα αυτά τα χρόνια.

Γι’ αυτό και εμείς έχουμε βασική προτεραιότητα να καθαρίσουμε αυτό το σύστημα. Αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Τη ζητήσαμε και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο. Διότι η Αριστερά είναι δίπλα στον πολίτη πάνω από έναν αιώνα μέσα από αγώνες και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι η αξιοπιστία, γιατί ήταν δίπλα στον πολίτη. Δυστυχώς, τα δικά σας κόμματα ποτέ δεν στάθηκαν δίπλα στον πολίτη για τις δικές του ανάγκες, αλλά μόνο δίπλα στους δικούς σας, ιδιαίτερα τους μεγάλους δικούς σας.

Και τι κάναμε συγκεκριμένα στα πλαίσια αυτής της διακυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς;

Ιδρύθηκε, λοιπόν, Υπουργείο και Γενική Γραμματεία για αυτόν τον σκοπό. Και μάλιστα, προχωράει ο συντονισμός όλων των θεμάτων διαφθοράς, αλλά και όλων των ελεγκτικών Υπηρεσιών. Δύο δεσμεύσεις μας υλοποιήθηκαν.

Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι σε όλα τα μη δηλωθέντα ποσά σε Ελλάδα και εξωτερικό και αυτό γίνεται και από το ΚΕΦΟΜΕΠ και από το ΣΔΟΕ. Έχει δοθεί και εντολή στη Δικαιοσύνη να τελειώσουν όλες αυτές οι υποθέσεις. Γίνεται έλεγχος ακινήτων και μετοχών των off-shore και βέβαια των ακινήτων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Γίνεται έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος στις χρηματοδοτήσεις των μέσων ενημέρωσης και επανεξετάστηκε και άλλαξε όλο το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των καναλιών.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης συντονίζει όλες τις διαδικασίες ελέγχου και βέβαια υπάρχει πλέον και Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο όλων των δημόσιων συμβάσεων. Αναμορφώνεται πλήρως όλη η διαδικασία δημόσιων συμβάσεων -για να μην κρύβεται τίποτα- και βεβαίως των συμβάσεων του συστήματος υγείας που δεκαπλασίαζε το κόστος για αυτήν την πονεμένη και φτωχή Ελλάδα των προηγούμενων πέντε χρόνων.

Οι τράπεζες υποχρεώνονται πλέον να ανακοινώνουν όλες τις συμβάσεις, όλα τα δάνεια και τις καταθέσεις και αυτό έγινε με τον δικό μας νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση. Για πρώτη φορά το Δημόσιο έχει λόγο και ρόλο στη διοίκηση των τραπεζών. Και βέβαια, αυτά είναι όλα όσα έγιναν.

Ταυτόχρονα, τι γίνεται; Υπάρχει η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου για το «πόθεν έσχες», στην οποία ελέγχονται όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, αλλά και όλα τα πρόσωπα που κρύβονται σε υπεράκτιες εταιρείες.

Καθιερώνεται το Περιουσιολόγιο. Γιατί τόσα χρόνια δεν το θεσπίζατε; Κυριολεκτικά απορούμε.

Και βέβαια, γίνεται κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Το ζητήσαμε στη Διάσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. Δεν τολμήσατε να δεσμευθείτε.

Και προφανώς φέραμε το νέο νομοσχέδιο που είναι ήδη αναρτημένο για την  αποκομματικοποίηση του Δημοσίου, για την αξιολόγηση, αλλά και για ένα σύστημα με αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο.

Το πρόβλημά σας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι σας ταράζουμε στον έλεγχο και τη νομιμότητα και καταλαβαίνουμε ότι δεν έχετε τι να απαντήσετε, γιατί αλλιώς δεν θα υποβιβάζατε τη Βουλή λέγοντας εδώ, στη Βουλή, για ρεπορτάζ του MEGA, αλλά θα φέρνατε συγκεκριμένα πράγματα. Θα φέρνατε όλα αυτά που έχει βγάλει ο εισαγγελέας, γιατί ο εισαγγελέας και οι εκλογές έχουν αποδείξει ότι έχετε χάσει την αξιοπιστία σας απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στον πολίτη και δεν μπορείτε να μιλάτε εσείς για διαφθορά.

Γιατί τι έχουμε το τελευταίο οκτάμηνο στη χώρα μας; Αγροτική Τράπεζα, χίλια τριακόσια δάνεια σε πολιτικούς φίλους, πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων, τα οποία ήδη έχουν πάει στο δικαστικό έλεγχο. Δικογραφία επίσης, γιατί με το νόμο που εσείς θεσπίσατε το 2013, απαλλάξατε από την ευθύνη τις διοικήσεις των τραπεζών για τα δάνεια που έδωσαν στα κόμματά σας.

Λίστα Λαγκάρντ, δύο χρόνια στα συρτάρια. Με το που πήγαν οι ανακριτές στη Γαλλία για το Φαλτσιανί μπήκαν 80 εκατομμύρια ζεστά λεφτά στα ταμεία του κράτους. Γιατί δεν το κάνατε τόσα χρόνια; Λίστα Μπόργκες, Λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πού υπήρχαν αυτοί οι δέκα χιλιάδες πεντακόσιοι ογδόντα οκτώ καταθέτες με ποσά που, από ό,τι φαίνεται από τον έλεγχο που κάναμε τώρα στη UBS, είναι από 1,5 εκατομμύρια μέχρι 12 εκατομμύρια;

Γιατί στη διμερή συνάντηση με τους Ελβετούς αρνήθηκε ο σύμβουλος του δικού σας πρωθυπουργού να παραλάβει τις λίστες με τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία;

Εξοπλιστικά, 90 εκατομμύρια οι μίζες από τα TOR1. Δύο εκατομμύρια διακινούνταν προς πρώην υπουργούς Άμυνας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Υποβρύχια που γέρνουν, μίζα 80 εκατομμύρια ευρώ. Η έμμεση χρηματοδότηση της «Ελληνικός Χρυσός» ήταν 15,34 εκατομμύρια ευρώ, όπου σας καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και τους Έλληνες πολίτες δυστυχώς.

Το κόστος του ελληνικού δημοσίου ήταν 70 εκατομμύρια ευρώ από την καθυστέρηση υπογραφής της σύμβασης για το Μοριά. Το σκάνδαλο Χατζηγάκη, 320 εκατομμύρια ευρώ, που από έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα φθάσει στα 800 εκατομμύρια. Στη Siemens 100 εκατομμύρια ευρώ μίζες.

Πόσα δάνεια ψάχνουμε τώρα από τους καναλάρχες; Τα δάνεια που έχουν πάρει τα μέσα ενημέρωσης είναι 808 εκατομμύρια ευρώ και βρίσκονται τώρα σε έλεγχο. Μήπως οι διαφημίσεις που έχει δώσει το ΚΕΛΠΝΟ, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ σε δικά σας συστημικά μέσα, για να κάνουν τη δική σας πληροφόρηση, για να στηρίζουν τη δική σας πολιτική, ήταν καθαρή πολιτική;

Είναι εικονικός, λοιπόν, ο εχθρός; Είναι ψεύτικα τα νούμερα που αναφέραμε εδώ; Δεν αποδέχεστε τη έκφραση ηθικό πλεονέκτημα, κυρία Βούλτεψη, γιατί πολύ απλά σάς είναι άγνωστη και αδιανόητη η έννοια της ηθικής στην πολιτική…Και αυτό το διαπιστώνουμε και από τον τρόπο που η δική σας εσωκομματική αντιπαράθεση και οι ύβρεις για την εκλογή Προέδρου έχουν βγει στη δημοσιότητα.

Εμείς όμως αναρωτιόμαστε. Μήπως η λυσσαλέα αντίδρασή σας για το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, το οποίο αναβλήθηκε για μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, οφείλεται και στο ότι θα επανεξετάσουμε τα συμβόλαια για τα απορρίμματα που δώσατε σε μεγάλους ομίλους, ιδιωτικοποιώντας εις βάρος του πολίτη τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα;

Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δώσατε να παρουσιάσουμε τις πρωτοβουλίες μας για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αλλά και τα μεγάλα σκάνδαλα που σωρεύτηκαν στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια και τώρα βρίσκονται στον ανακριτή και τις δικαστικές αίθουσες και οφείλονται όλα σε εσάς και τους πολιτικούς σας συνεταίρους.

Μπορείτε να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης όλων των παλιών κυκλωμάτων. Η αντίδρασή σας, αλλά πάνω από όλα η εντολή των πολιτών, μας δίνουν δύναμη. Θα συνεχίσουμε την αδιαπραγμάτευτη πορεία, την οποία έχει αναλάβει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να επιστρέψει η χώρα σε ένα κράτος δικαίου, να επιστρέψει η πατρίδα μας στο δίκιο, στην ειλικρίνεια και την αξιοκρατία. Και αυτό θα συνεχίσουμε.

Σας ευχαριστώ.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email