Κύριε πρόεδρε παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του συναδέλφου. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι χρειάστηκε περίπου 13 λεπτά να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να κάνει τοποθέτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου και αναρωτιέμαι αν είναι μια καινούργια τακτική αυτή νομοθέτησης, ιδιαίτερα από την πλευρά της συμπολίτευσης.

Πρέπει να σας ομολογήσω ότι μια τέτοια περιέργεια τακτική εντοπίσαμε και εγώ και η κ. Καφαντάρη στην τοποθέτηση του υπουργού, και το είπε η κ. Καφαντάρη, δηλαδή είδαμε τον υπουργό τη Δευτέρα πριν αρχίσουμε τη συνεδρίαση να λέει γνωστός ο βίος του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του στο περιβάλλον, την Τρίτη να λέει για το νομοσχέδιο ότι θα βγείτε ηττημένοι και να βγάζει και δελτίο τύπου με επικεφαλίδα κιόλας, επίσημα το Υ.Π.ΕΝ., απίστευτα πράγματα. Την Τετάρτη να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα κροκοδείλια δάκρυα. Επίσης χθες είδαμε να υπάρχουν καταχωρήσεις σε περιφερειακά μέσα, ένα παρατηρητήριο fake news της Ν.Δ. να προσπαθεί να απαντήσει σε επιχειρήματα που δεν μπορεί να απαντήσει στην κοινωνία και να τα χρεώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι οι αιτιάσεις τον ΜΚΟ.

Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολα αισθάνεται. Ήταν, είναι πολύ μεγάλη η πίεση. Είναι στον τοίχο γιατί έχει  πάει στα βράχια το θέμα του νομοσχεδίου γιατί  αποκαλύφθηκαν δύο μεγάλα ζητήματα, η υποτίμηση της δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου και η υποτίμηση του περιβάλλοντος. Από έναν υπουργό που είχε ένα άλλο προφίλ, γιατί ήταν προφίλ αυτό που έδειχνε μέχρι τώρα και από τον κ. Μητσοτάκη που αποκαλύφθηκε ότι είναι τελείως αντιπεριβαντολλογικός και αντί-οικολόγος στη λειτουργία του.

Χθες έλειπε στο υπουργικό συμβούλιο καταλαβαίνω ότι είχε δουλειά δεν έχω κανένα πρόβλημα δεοντολογίας για αυτό κ. Υπουργέ, αλλά αν ήταν εδώ θα άκουγε από τον Συνήγορο του Πολίτη μέχρι την Greenpeace ότι έχει σοβαρά προβλήματα με το Σύνταγμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες το νομοσχέδιο. Μάλιστα, με βαρύτατες κατηγορίες περιβαντολλογικό έγκλημα οι μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις που έβλεπε και μιλούσε ο κ. Χατζηδάκης.

Νομίζω ότι όλα αυτά που αναφέρει και που λέει ο κ. Οικονόμου έχουν ένα βασικό στόχο, να μην μιλήσουμε για το νομοσχέδιο. Εμείς δεν θα σας κάνουμε αυτή την χάρη, θα μιλήσουμε για το νομοσχέδιο γιατί εκεί είναι το βασικό θέμα στην Ελλάδα, η πολιτική περιβάλλοντος.

Ήταν επιλογή σας επίσης και δεν το λέω για τον κ. πρόεδρο γιατί κατανοώ την ευαισθησία του, ήταν επιλογής σας όχι εσείς αλλά της κυβέρνησης να βάλει πάρα πολλά θέματα με αποτέλεσμα οι φορείς να είναι πάρα πολλοί, οι τοποθετήσεις ήταν πάρα πολύ μεγάλες, ο συνάδελφος μόλις τώρα μίλησε 35 – 40 λεπτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνετε κάποια χάρη στη δημοκρατία κ. πρόεδρε, όχι εσείς προσωπικά και το προεδρείο και η Κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στην αίθουσα είμαστε αυτή τη στιγμή 10-12 βουλευτές αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Δεν έχετε κάνει καμία χάρη,  κεκτημένο δικαίωμα του βουλευτή είναι να είναι μέσα και να τοποθετείται. Το πρόβλημα είναι έχετε βάλει στο μπλέντερ έξι κεφάλαια για να τα περάσει κρυφά ο κ. Χατζηδάκης γιατί ο κόσμος ασχολείται με τη συζήτηση των αρχηγών, με τις ανακοινώσεις πως ανοίγει η κοινωνία μας, με το ότι είμαστε ακόμα σε περίοδο περιορισμού και θέλει να τα περάσει κρυφά γιατί διότι  π.χ. απαγορεύεται, υπάρχει πρόβλημα στο να γίνει μία συγκέντρωση, μια συναυλία, ένα συλλαλητήριο.

Χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες υπογραφές μαζεύονται, 130-140 οργανώσεις μαζεύτηκαν εναντίον του νομοσχεδίου. Δεν τις καλέσαμε στη Βουλή, δεν είναι μόνο επιλογή του προέδρου, της Κυβέρνησης είναι η επιλογή. Η κυβέρνηση δεν ήθελε να γίνει διάλογος για το νομοσχέδιο αυτό. Επιχείρησε, επέλεξε να το περάσει υποτιμώντας τη δημοκρατία και τη Βουλή, με μια απολύτως ιδιοτελή και υποκριτική τακτική. Δηλαδή την Τρίτη. την Τετάρτη και την Πέμπτη βάζουν επιτροπές με δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δύο των υπολοίπων κομμάτων, αλλά σήμερα η προανακριτική μπορούσε να έχει 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τι υποκρισία είναι αυτή; Δηλαδή σε άλλες επιτροπές μπορούν να συμμετέχουν πολλοί και σε άλλες λίγοι; Έτσι δίνουμε τη μάχη της πανδημίας;

Άκουσα ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα μετέχουν όλοι οι βουλευτές στις επιτροπές. Σε αυτό δεν μπορούσε για μια εβδομάδα. Τι θα γινόταν κ. Χατζηδάκη, δεν μας είπατε, τι θα χάναμε για μια εβδομάδα; Θα ερχόντουσαν οι φορείς, όλοι οι Βουλευτές, οι συνάδελφοί μας. Περιορίσατε δικαίωμα εκλεγμένων βουλευτών, αναρωτιέμαι όμως για ποιο λόγο το κάνατε κ. Πρόεδρε; Αναφέρομαι σε σας και θεσμικά. Για ποιο λόγο το έκανε αυτό η Κυβέρνηση και η Βουλή; Όταν μπήκε ζήτημα παραβίασης κανονισμού εκ μέρους μου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, όταν αποκαλύψαμε το σχέδιο φίμωσης επιλέξατε κ. πρόεδρε να παραβιάσετε τον κανονισμό της Βουλής,  διότι σε καμία απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν ειπώθηκε ότι δεν εφαρμόζεται ο Κανονισμός της Βουλής.

Αποκαλύφθηκε πρώτον η ενοχή σας ως Κυβέρνηση και η δικιά σας προσωπικά κ. Χατζηδάκη για το σχέδιο φίμωσης της Βουλής αλλά και ο φόβος σας γιατί αποκαλυφθήκατε. Μας κατηγορήσατε ότι ανεβάζουμε τους τόνους, ναι κ. Χατζηδάκη ανεβάζουμε τους τόνους πράγματι. Υποπτεύομαι βέβαια με ευγένεια έτσι, αλλά για ποιο λόγο ανεβάζουμε τους τόνους; Αν εσάς θιγόταν το περιβάλλον της πατρίδας σας δεν θα ανεβάζατε τους τόνους; Θα μένατε ήσυχος στην καρέκλας σας;  Εμείς σε οτιδήποτε αμφισβητεί τα συμφέροντα της πατρίδας μας και τους περιβάλλοντος της χώρας και των πολιτών θα ανεβάζουμε τους τόνους, είτε σας αρέσει είτε όχι. Έχουμε αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα. Εκτός αν θέλετε να μας στερήσετε και τον λόγο.  γιατί τα όρια ξέρετε της αντιδημοκρατικότητά σας μπορούν να φτάσουν μέχρι εκεί. Θα κρίνεται ακόμη και το ύφος των τοποθετήσεων μας ακόμα και πιθανά και την ένταση κ. Χατζηδάκη, πάρα πολύ ωραία. Όμως εμείς δεν θα σταματήσουμε, γιατί ξέρετε διαφέρουμε σ’ ένα βασικό πράγμα. Εμείς έχουμε αξίες και κριτήρια που αφορούν την πατρίδα, το περιβάλλον και τους πολίτες, εσείς έχετε αξίες και κριτήρια που αφορούν την καρέκλα και αυτό είναι το πρόβλημα της Ν.Δ. ότι επιχειρεί όλο το οπλοστάσιο των fake news, της παραπληροφόρησης και της πολιτικής να εξυπηρετεί αυτούς που την βγάλανε και το πώς θα μείνει στην ίδια καρέκλα ο κ. Χατζηδάκης εν προκειμένω και όλα τα υπόλοιπα πολιτικά στελέχη.

Ας δούμε ποιους αποκλείσατε από τη συζήτηση. Το σύλλογο εργαζομένων στους φορείς, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Βουλής. Τους δασοπόνους που συμμετέχουν στις επιτροπές. Άρα, αφαιρέσατε και αποκλείσατε τους εργαζομένους. Πέστε μου, ποιοι εργαζόμενοι ήρθαν στην χθεσινή συζήτηση; Αποκλείσατε τους επιστήμονες. Δεν ήρθε το δίκτυο Φύση 2000, που είναι οι επιστήμονες που παρακολουθούν όλα τα θέματα βιοποικιλότητας. Αποκλείσατε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Αποκλείσατε τους μηχανικούς περιβάλλοντος. Αποκλείσατε και τους δύο συλλόγους χωροτακτών και πολεοδόμων, με αποτέλεσμα να μην έρθει κανένας εκπρόσωπος της επιστημονικής κοινότητας από αυτή την επιστημονική ομάδα. Αυτό ήταν επιλογή σας. Τι άλλο αποκλείσατε; Την κοινωνία των πολιτών. Τις ΜΚΟ που έκαναν εκδήλωση και συναυλία κατά του νομοσχεδίου, δεν τις καλέσατε. Για ποιο λόγο δεν κλήθηκε η ορνιθολογική εταιρεία; Για ποιο λόγο δεν κλήθηκε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης; Η Καλλιστώ; Για ποιο λόγο δεν κλήθηκαν και κλήθηκαν άλλες, με ποιο κριτήριο; Έπρεπε να έρθουν όλες. Για ποιο λόγο δεν κλήθηκαν οι 130 οργανώσεις που μάζεψαν τις υπογραφές; Για ποιο λόγο δεν κλήθηκε οι οικιστές, για να δούμε τι κάνουμε τελικά στην περίπτωση των πυκνώσεων. Για ποιο λόγο δεν κλήθηκε η αυτοδιοίκηση; Σας ζητήσαμε την ΠΕΔ Ιονίων. Αποκρύψετε ότι η ΠΕΔ Ιονίων έχει πάρει απόφαση κατά του νομοσχεδίου, κατά του άρθρου που προβλέπει την κατάργηση αρμοδιότητας των δήμων. Ο κ. Χατζηδάκης στην πρώτη του ομιλία, είπε ότι κάνετε αυτό το άρθρο γιατί το θέλουν οι δήμοι, μα η ΠΕΔ έχει πάρει απόφαση.

Έχω να σας ανακοινώσω και άλλες. Γιατί αποκλείστηκαν οι δήμαρχοι των Κυκλάδων; Ζητήσαμε να έρθει ο δήμαρχος Σύρου και ο δήμαρχος Αργοστολίου. Για ποιο λόγο αποκλείστηκαν; Εκτός από την απόφαση της ΠΕΔ, την οποία σας έχω ήδη καταθέσει, καταθέτω στα πρακτικά μια επιστολή αντίδρασης των δημάρχων, Σύρου, Ερμούπολης, Τήνου, Μύλου, Θύρας, Λέρου κατά του νομοσχέδιου; Αποκρύφθηκε χθες από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΚΕΔΕ, ο οποίος μας είπε ότι δεν γνωρίζει ότι υπάρχει απόφαση της περιφερειακής ένωσης, τον ρώτησα τι γνωρίζει για την ΠΕΔ Ιονίων. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμμετείχε στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Ιονίων, που πήρε απόφαση κατά του νομοσχεδίου. Άρα, η ΚΕΔΕ το ήξερε. Έρχεται, η Κεντρική Ένωση Δήμων και μας στέλνει σήμερα ανακοίνωση, η οποία λέει ότι είναι κάθετα αντίθετη σήμερα και αύριο, με την εμπλοκή των περιφερειών στον τομέα που η τοπική αυτοδιοίκηση έχει δώσει δείγματα θετικού έργου, αναφέρεται επιπλέον ότι σύσσωμο το ΔΣ υποστηρίζει την εξαίρεση της περιφέρειας Ιονίων γιατί υπάρχει  απόφαση της ΠΕΔΕ.  Γιατί κρύφτηκαν όλα αυτά; Γιατί ο κ Χατζηδάκης μας είπε ότι οι δήμοι συμφωνούν; Εδώ αποκαλύπτονται πράγματα και θαύματα. Δεν μπορώ  να καταλάβω γιατί  αποκλείστηκαν από την διαβούλευση.

Θα καταθέσω στα  πρακτικά της  Βουλής την ανακοίνωση και την αίτηση έκτακτης σύγκλησης  δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων από την Ανοιχτή Πόλη, η οποία γράφει ότι σε  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  η Ανοιχτή Πόλη  ενημέρωσε τον δήμαρχο Αθηναίων, τη Δευτέρα, για την κατάθεση αυτού του άρθρου, διότι δεν είχε καμία ενημέρωση. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει κατά τον δήμαρχο Αθηναίων ότι η κυβέρνηση εισήγαγε μεσάνυχτα Παρασκευής ρύθμιση που αλλάζει τις χρήσεις γης στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να ξέρει τίποτα η αυτοδιοίκηση. Αυτό αποδεικνύει την αντιδημοκρατική κουλτούρα της κυβέρνησης, ότι δεν την νοιάζει η αυτοδιοίκηση, δεν τη νοιάζει ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας και τα γράφει στα παλιά της τα παπούτσια. Αυτό κάνει αυτή η κυβέρνηση. Εκτός, εάν έρθει ο δήμος Αθηναίων να πει κάτι άλλο. Άρα, ο δήμαρχος δεν είπε στο δημοτικό συμβούλιο αυτό που ήξερε. Αυτό θα το λύσετε μεταξύ σας, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά άλλα κόμματα.

Βέβαια, ας έρθουμε λίγο στα υπόλοιπα, στις ανεξάρτητες αρχές. Ζητήσαμε να έλθει η ΡΑΕ, η οποία δεν ήρθε. Ζητήσαμε να έρθει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθεί, πόσα κέρδη δίνει στο ελληνικό δημόσιο και να μας πει πόσο σημαντικός είναι για τα εθνικά ζητήματα της ενέργειας. Δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί αποκλείσατε την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όπως και την βιομηχανία πλαστικών. Είναι εχθρός της επιχειρηματικότητας ο κ. Χατζηδάκης; Δεν έχω καταλάβει, με λένε Ρίζο και όπως θέλω γυρίζω; Αλλού είναι μαζί με την επιχειρηματικότητα και είναι οπαδός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, και αλλού τους αποκλείει. Φταίτε που δεν δώσατε την δυνατότητα στην ΝΟΚΕ, να είναι ο συντονιστής των θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης και περιβάλλοντος, κάτι που παραδέχθηκε χθες ο Πρόεδρος της.

Θα σας διαβάσω την ανακοίνωση που έστειλε μετά την μη συμμετοχής στην διαβούλευση, ο σύλλογος εργαζομένων. Ναι, διά τους ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι θα ακουστούν στη Βουλή και ας τους αποκλείσατε εσείς από τη διαβούλευση. Θα κάνω περίληψη, γιατί σέβομαι το χρόνο της Επιτροπής, μας λέει ότι είναι απαράδεκτη, δόλια πράξη και πολύ καλά μεθοδευμένη η μη συμμετοχή τους στην ακρόαση της Επιτροπή. Ακόμα λέει ότι η πλήρης απαξίωση από τον Υπουργό της επιστημονικής γνώσης και της 14ετούς εμπειρίας στο πεδίο είναι πρωτοφανής και καταδεικνύει τις προθέσεις του Υπουργού, ο οποίος δεν θέλει να ακούσει κανέναν και τίποτα διότι η πραγματική του επιδίωξη είναι να εκτελέσει ψυχρά ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο έχει καταστεί προφανές πλέον σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ένα σχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, κάτι που είπε και η WWF και η Greenpeace, όπως άλλωστε έχει ήδη χαρακτηριστεί και το κατέθεσα εγγράφως. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Υπουργός εκτός από τους εργαζόμενους ποτέ δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τον συντονιστικό ρόλο των προέδρων. Ξέρετε ότι σας πιέσαμε πολύ για να έρθει το συντονιστικό όργανο των προέδρων εδώ, που στη συντριπτική του πλειονότητα αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίου. Για να μην πω για την αχρεία επίθεση που έγινε με non paper του Υπουργείου κατά της ποιότητας των ανθρώπων αυτών που είναι εθελοντές και ακούστηκαν και από τον Εισηγητή κάποια απαξιωτικά πράγματα. Είναι ντροπή να μιλάμε για ανθρώπους στην περιφέρεια που συνεισφέρουν και στηρίζουν την περιφέρεια, το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Ποτέ δεν ζητήθηκε το έγγραφο των εργαζομένων, με γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών του ίδιου τοιυ Υπουργείου, της διεύθυνσης διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας, όπως και η γνώμη του επίσημου γνωμοδοτικού οργάνου του Υπουργείου. Να σας θυμίσω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο νόμος για την βιοποικιλότητα και τους φορείς συντάχθηκε από ομάδα έργου που συμμετείχαν οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες, οι φορείς, οι ΜΚΟ και πέρασε από την Επιτροπή Φύση 2000. Τα αναφέρω για να συγκρίνουμε τα όρια της δημοκρατίας και τις αντοχές του καθένα.

Παρευρέθηκε λέει δε, ο Υπουργός σε μια διαβούλευση, με μορφή ημερίδας, δεν άκουσε το σύνολο των φορέων που τον καλούσαν να μην υπαχθούν οι φορείς στις περιφέρειες, αλλά αντιθέτως να στηριχθούν με λίγες αλλά σημαντικές παρεμβάσεις, γιατί το έργο τους είναι σημαντικά θετικό. Αυτό που γράφουν είναι ότι ο Υπουργός όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα, αλλά το διαστρέβλωσε εντελώς, ώστε να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του. Μας λέει ότι δεν άκουσε για τα 1600 σχόλια που ζητούσαν την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου ή στην καλύτερη περίπτωση ασκούσαν δριμεία κριτική, ούτε τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ τις οποίες ο Υπουργός υπερηφανεύεται ότι συναντάει τακτικά, ανά δίμηνο, εκμεταλλευόμενος τις συναντήσεις αυτές, αλλά και τις ίδιες τις οργανώσεις ως άλλοθι δήθεν διαβούλευσης και παροχής συναίνεσης στα σχέδια του. Η αλήθεια είναι ότι οι ΜΚΟ είναι αυτές που τον κατηγορούν δημόσια, για διάπραξη πρωτοφανούς περιβαλλοντικού εγκλήματος, ενώ τον καλούν σύσσωμες να αποσύρει το νομοσχέδιο. Λέει και άλλα, ότι ο Υπουργός προχωράει με εμμονή στην διάλυση των φορέων κ.ά.. Θα αναφέρω μια παράγραφο για να κλείσω, στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι η ανεπάρκεια των φορέων διαχείρισης αλλά αντιθέτως η επάρκεια τους, καθώς από την ίδρυση τους μέχρι σήμερα αποτέλεσαν το θεματοφύλακα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, εδραιώθηκαν στην συνείδηση των τοπικών κοινωνιών και αποτέλεσαν ανάχωμα στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί και όχι η ανεπάρκεια των φορέων. Δεν ξέρω τι έχει να πει σε όλα αυτά ο κ. Υπουργός. Δεν ξέρω εάν τα είπε ποτέ στους φορείς, γιατί ποτέ δεν τους είδε. Θα τα πει στα πρακτικά της Βουλής.

Ακόμα και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο χθες είπε ότι ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας δεν συμμετείχε στην κατάρτιση του νομοσχεδίου. Προσέξτε, ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας που περιέχει τους δασολόγους και όλους τους γεωτεχνικούς που ασχολούνται με την βιοποικιλότητα, τους δασικούς χάρτες, δεν είχε ιδέα για την προετοιμασία αυτή, αλλά έμαθε για τα μισά άρθρα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Επίσης, είπε ότι άνθρωποι που δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο θα αποφασίζουν εάν κάτι είναι δάσος. Για να μην αναφέρω για την ΓΕΝΟΠ που είπε ότι πωλείται ένα κερδοφόρο μονοπώλιο ή για το WWF που είπε ότι κάποιος πρέπει να σταματήσει όλα αυτά που γίνονται εδώ, για κρυπτικές και εξαιρετικά προβληματικές διατάξεις, καθώς και για φωτογραφικές διατάξεις, για εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία, ανησυχία σχετικά με τα προεδρικά διατάγματα, για το ανήκουστο που παρουσίασε η Greenpeace ότι όλο αυτό που ζούμε με το νομοσχέδιο είναι σουρεαλιστικό. Ο συνήγορος του πολίτη έβαλε θέματα σύγκρουσης του νομοσχεδίου, με Ευρωπαϊκές Οδηγίες, με το Σύνταγμα, με πλείστες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ότι δεν θα παρέχεται διαφάνεια και επαρκής επιστημονική και νομοποιοτική βάση, για την εφαρμογή διατάξεων στην έκδοση ΑΕΠΟ. Υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες για την παράβαση ευρωπαϊκών πρακτικών. Μόνο από την διαβούλευση προκύπτει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο περιβαλλοντικής πανδημίας. Προσπαθήσετε να περάσετε το νομοσχέδιο αυτό κάτω από τα ραντάρ, εμείς να μένουμε σπίτι και εσείς να κάνετε τη δουλειά σας.

«Εμείς να μένουμε σπίτι», και εσείς να ξεπουλάτε δημόσια περιουσία, κύριε  Χατζηδάκη. Το ξέρετε πολύ καλά, «σας έχει βγει το όνομα» έτσι και αλλιώς. «Εμείς να μένουμε σπίτι» και εσείς να τακτοποιείτε ημετέρους. «Εμείς να μένουμε σπίτι» και εσείς να σαρώστε το ελληνικό περιβάλλον.

Κύριε Χατζηδάκη. Σας προειδοποιούμε: Δεν θα κρατήσουμε αποστάσεις υγειονομικής ασφάλειας όσον αφορά το περιβάλλον. «Θα νιώθετε την ανάσα μας» βήμα-βήμα, γιατί έχουμε γνώση, έχουμε κοινωνική νομιμοποίηση, γνωρίζουμε και υποστηρίζουμε ότι έχει προτεραιότητα η κοινωνική δικαιοσύνη και η περιβαλλοντική αειφορία και γιατί εμείς έχουμε αρχές και αξίες. Και ξέρετε, ότι το περιβάλλον για την Αριστερά είναι στο DNA της, όπως είναι και η δημοκρατία.

Η καταγγελία όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις σας, ούτε του Εισηγητή. Η Greenpeace και η WWF σας ζητούν να σταματήσετε το έγκλημα. Προφανώς, δεν μπορεί να κάνει έγκλημα στο περιβάλλον ένας «πράσινος» πρωθυπουργός, διότι είναι ένα τεράστιο ψέμα. Δεν είναι «πράσινος» πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης. Είναι ένας πρωθυπουργός που υπογράφει ένα περιβαλλοντικό έγκλημα και αυτό εμείς από σήμερα αρχίσαμε να το δηλώνουμε και στην Ευρώπη, για να ξεκαθαρίσουμε όλες αυτές τις εικασίες και τις φαντασιώσεις που διαδίδετε. Γιατί εάν κάνατε πραγματικά διαβούλευση, κ. Χατζηδάκη, θα έφταναν μέχρι και τα νηπιαγωγεία να υπογράψουν ψήφισμα καταγγελίας του δικού σας κατάπτυστου νομοσχεδίου κατά του περιβάλλοντος, διότι όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και όλοι οι κοινωνικοί φορείς έχουν υπογράψει.

Ποιες μεταρρυθμίσεις σταματάει, ο κ. Χατζηδάκης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος; Σταματάει πρώτα απ’ όλα την δασική στρατηγική. Δεν υλοποιεί την πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών και είμαστε οι ίδιοι σε περίοδο κρίσιμη για την πυροπροστασία. Έχει σταματήσει τις προσλήψεις δασολόγων το οποίο δημιουργεί πρόβλημα και στους δασικούς χάρτες. Έχει ταυτόχρονα αποφασίσει, όπως είπαν και οι δασολόγοι και το ΓΕΩΤΕΕ, να στείλει «στις καλένδες» τους δασικούς χάρτες, να αναιρέσει και τους κυρωμένους και να βάλει βόμβα σε ένα βασικό στοιχείο του κράτους δικαίου που ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε με πίεση των θεσμών. Βέβαια.

Ταυτόχρονα, σταματάει και την ανακύκλωση, γιατί δεν έχουν καταφέρει οι μαθητευόμενοι μάγοι του ΥΠΕΝ να εφαρμόσουν το πιο απλό: Το «πληρώνω όσο πετάω», τα κίνητρα για την ανακύκλωση αποφασισμένα από το 2017 και το 2018 και νομοθετημένα πλήρως και δεν τα υλοποιούν αφήνοντας «παραθυράκια» αυτή τη στιγμή στην αυτοδιοίκηση να μην κάνει ανακύκλωση, αλλά και «παραθυράκια» σε συστήματα ανακύκλωσης τα οποία δεν περνάνε από αξιολόγηση, από έναν Οργανισμό που τον έχουν «παγωμένο» ενώ εχθές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανακύκλωσης είπε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανακύκλωσης ένα από τα συστήματα. Το είπαν στην Ελληνική Βουλή! Δεν τα ακούν όλα αυτά οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος;

Για να μην πω για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στις υπηρεσίες ύδατος όπου και εκεί δεν εφαρμόζουν ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά τις διαρροές, την ανάλυση κόστους αλλά και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό τιμολόγιο.

Βέβαια, έχουν δυναμιτίσει το ζήτημα της δίκαιης μετάβασης, κρατώντας «παγωμένα» αυτή τη στιγμή 60 εκατ. € χωρίς να τροφοδοτήσουν ούτε μια επένδυση στη Δυτική Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη και δημιουργώντας απόγνωση τους κατοίκους. Διότι ο κ. Μητσοτάκης, πήγε στον ΟΗΕ με μια ανακοίνωση χωρίς καμία προετοιμασία, εξέθεσε τη χώρα και τώρα δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνία και αυτό δυστυχώς θα είναι το αλαλούμ, θα είναι το «Βατερλό» στην κοινωνία, διότι έχουν ξοδέψει αυτή τη στιγμή για συναντήσεις για την δίκαιη μετάβαση χωρίς να πάρουν απόφαση ούτε για ένα έργο και η πρώτη απόφαση που λέει κάτι ήταν τη λεγόμενη εβδομάδα. Δηλαδή, δέκα μήνες μετά την τάχα προετοιμασμένη ανακοίνωση για την απολιγνητοποίηση.

Το ίδιο δεν κάνατε εξάλλου και με την εξοικονόμηση ενέργειας; Στο νομοσχέδιο αυτό η τάχα φιλικοί προς το περιβάλλον παρατείνουν την υποχρέωση εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Το ίδιο αλαλούμ δεν έγινε κα πλαστικά; Μιλάγανε για απαγόρευση των πλαστικών και τώρα μιλάνε για νόμο και πάλι περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, γιατί δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι δεν έχουν τελειώσει τα νομοθετικά κείμενα της Ευρώπης. Αυτό που λέει η ίδια η επιστημονική κοινότητα και η Ένωση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Δεν τα γνωρίζετε όλα αυτά; Μας κάνει φοβερή εντύπωση όλο αυτό το οποίο έχετε δημιουργήσει.

Για να μην πω, μετά το πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, το ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται να διώχνει τις αρμοδιότητες από πάνω του. Το Υπουργείο Ανάπτυξης παίρνει αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Εσωτερικών παίρνει αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο κ. Χατζηδάκης, κλείνει τους φορείς περιβάλλοντος, παίρνει αρμοδιότητες και κλείνει λειτουργίες των δασικών υπηρεσιών, κλείνει υπηρεσίες βιοποικιλότητας, παίρνει αρμοδιότητες από τους δήμους. Κύριε Χατζηδάκη, μήπως σκέφτεστε να κλείσετε και την πόρτα του Υπουργείου και να «κατεβάσετε το διακόπτη;». Μήπως σκέφτεστε να κλείσετε στην Ελλάδα τις πολιτικές ελλείμματος; Διότι αυτό επιδιώκετε διότι το περιβάλλον φαίνεται ότι είναι εμπόδιο στο δικό σας μοντέλο ανάπτυξης. Το οποίο δεν είναι ανάπτυξης είναι μάλλον καταστροφής της χώρας.

Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει μέσα, και το είπαμε ξεκάθαρα. Πρώτον, ιδιωτικοποιεί δημόσια περιουσία όταν, όχι απλά, δεν είναι αναγκαίο και δεν υποχρεωνόμαστε σε κάτι τέτοιο αλλά είναι χρήσιμο και αναγκαίο σήμερα να έχουμε αυτή την δημόσια περιουσία, ιδιαίτερα στα δίκτυα ενέργειας.

Τακτοποιεί, ρουσφέτια και διαπλοκή έχει πάρα πολλή, όπως π.χ. το ότι θα πάει να βάλει πάλι Golden Boys όπως έβαλε στη Δ.Ε.Η. και στον ΟΦΥΠΕΚΑ και ότι όλα αυτά θα γίνονται με τη συμβολή πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. και όχι του ΑΣΕΠ.

Ταυτόχρονα, όμως, αποδιαρθρώνει και το κράτος δικαίου και αυτό είναι πολύ πιο κρίσιμο, διότι δεν φτάνει ότι βλέπετε το περιβάλλον ως αντίπαλο- το γράφετε στην Αιτιολογική Έκθεση, εξάλλου- είναι ότι το αποδημείτε. Είσαστε ένας πρόθυμος Υπουργός για να αποδημήσει τις λειτουργίες περιβάλλοντος και τις λειτουργίας του Υπουργείου.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Είπε και ο Συνήγορος του Πολίτη και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ότι είναι πρόβλημα η παράταση ισχύος των ΑΕΠΟ, των εγκρίσεων περιβαλλοντικών όρων, υπάρχουν πολλές αποφάσεις στο ΣτΕ, συζήτηση στην Ε.Ε., είναι μια λάθος ανάγνωση, διότι δεν γίνεται αυτό στην Ευρώπη, το αντίθετο γίνεται, αλλά δεν φτάνει το ότι αφαιρείτε και περιορίζετε δημόσιες λειτουργίες στο περιβάλλον, είναι ότι μετατρέπετε το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης σε ένα συμβούλιο που δεν είναι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, διότι δεν έχει πλειοψηφία οι φορείς επί του περιβάλλοντος προερχόμενοι σε αυτό, αλλά μόνο τα τέσσερα από τα δέκα μέλη, αν δεν κάνω λάθος, προέρχονται από υπηρεσίες περιβάλλοντος, οι υπόλοιποι είναι από άλλες υπηρεσίες και ακόμα και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Άρα, λοιπόν, αφαιρείτε και από τον κορμό, από το DNA Υπουργείου Περιβάλλοντος τη δυνατότητα να έχει το ΚΕΣΠΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης). Αυτό, ξέρετε, έρχεται σε αντίθεση με πάρα πολλές ρυθμίσεις της Ε.Ε. και βέβαια, μέσα σ’ αυτό εσείς έχετε τακτοποιήσει και με το άρθρο 119, και την «Ελληνικός Χρυσός». Κατεβάζοντας επίπεδο, αφαιρώντας προαπαιτούμενα που είχαμε εμείς στην κοινοποίηση- τα αφαιρείτε αυτά- για να εξυπηρετήσετε. Διότι, και εμείς είχαμε απλοποιήσει νομοθεσία αλλά με προϋποθέσεις, όχι για επιχειρήσεις βαρύνουσας χρήσης, μην λέτε, λοιπόν, ό,τι να ‘ναι απλά για να τα χρησιμοποιήσετε στο μπλέντερ της πολιτικής επικοινωνίας.

Στη χωροταξία, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, και κύριε υφυπουργέ, σας άκουσα με προσοχή εχθές. Όμως, οφείλω να σας πω ότι παρότι είπατε με την επιστημονική εκφορά του λόγου που έχετε, καταργείται και τον δημοκρατικό προγραμματισμό και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, καταργείται την αλληλουχία σταδίων του υπερκειμένου και του υποκειμένου σχεδιασμού, δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο «παραθυράκι» για τοπικές εξυπηρετήσεις, και ξέρετε γιατί; Γιατί ό,τι και να λέτε έχουμε διαφορετική άποψη για τις πολιτικές αυτές. Κονιορτοποιείτε ουσιαστικά τα σχέδια διαχείρισης, τα σχέδια χωροταξικής ανάπτυξης, χωροταξικού πλαισίου, γιατί έτσι σας βοηθάει να τακτοποιείτε «κολλητούς». Έχετε τη λογική της Ν.Δ., έχετε διαφθαρεί ξέρετε, από αυτή την λογική η οποία κυκλοφορεί πολύ στους διαδρόμους της Ν.Δ..

Το ίδιο έγινε και στην Αθήνα, διότι δεν γνωρίζουμε ποιοι πρόλαβαν να πάρουν θέση στην κτηματαγορά, αν πράγματι όπως φαίνεται, δεν τα ήξερε κανένας. Οτιδήποτε, δε, αναφέρατε για το Συμβούλιο της Επικρατείας, ίσως περισσότερο ο κ. Υπουργός, όχι εσείς, είναι αστείο για την Ελληνική Βουλή. Διότι η Ελληνική Βουλή ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το Συμβούλιο Επικρατείας έχει την αρμοδιότητα αυτή από το ν. 1650/1986, όσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές και πιο απόλυτα με το ν. 3937/2011. Σιγά τα νέα τώρα, ότι θα στείλετε στο Συμβούλιο Επικρατείας να δουν π.χ. τα πδ των NATURA. Γιατί, πότε δεν τα θέλαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Ποτέ δεν ήλεγχε το Συμβούλιο της Επικρατείας κάτι τέτοιο;

Εδώ, όμως, δημιουργείτε κάτι το οποίο είναι πολύ πιο μεγάλο ως πρόβλημα και να σας το πω, γιατί δεν ξέρω εάν το κατάλαβε, ο κ. Χατζηδάκης, στο νομοσχέδιο Γεωργιάδη, τον τάχα «αναπτυξιακό νόμο». Λέει ότι: «Δεν επιτρέπεται άρνηση αδειοδότησης οποιασδήποτε επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας στη βάση γεωχωρικών δεδομένων εάν αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στον ψηφιακό χάρτη». Άρα, μέχρι να στείλετε τους δασικούς χάρτες στο ψηφιακό χαρτί, τον οποίο τον δώσατε και στο ΤΕΕ, δεν μπορεί καμία υπηρεσία να αρνηθεί δασικό χαρακτήρα- γιατί δεν έχει μεταβατική διάταξη αυτό και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχετε συναποφασίσει να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στις αδειοδοτήσεις. Αυτό το άρθρο, εάν δεν κάνω λάθος στο ν.4635, είναι το άρθρο 7.

Εδώ, λοιπόν, έχετε αποφασίσει και να κλείσετε την πόρτα του Υπουργείου, αλλά και να αποφασίσει να κλείσετε και όλες τις διαδικασίες γνωμοδότησης διότι, ξεκαθάρισαν οι επιστήμονες ότι ο δασικός χάρτης δεν μπορεί να επικαιροποιηθεί σε δύο μήνες και παραπέμπεται «σε καλένδες» και ακυρώνεται και ο κυρωμένος.

Από κει και μετά, εγώ θέλω να σας πω ότι ούτε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για να το πάρω με τη σειρά το νομοσχέδιο, έχετε πετύχει κάτι εποικοδομητικό. Η τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη ότι η έλλειψη ειδικού χωρικού σχεδίου για τις ΑΠΕ θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όλη τη διαδικασία, είναι πολύ σημαντική και πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Ταυτόχρονα, εμείς σας προειδοποιούμε: Η χωρίς προϋποθέσεις διαδικασία τροποποίησης άδειας παραγωγής και η απελευθέρωση του πρώτου σταδίου, θα δημιουργήσει πιθανά μια έκρηξη για τα νούμερα- θα βγαίνετε να λέτε ότι έχετε πολλές αιτήσεις και πολλές δηλώσεις, κατά το «ό,τι δηλώσεις είσαι»- αλλά δεν θα λύσετε προβλήματα.

Η πύκνωση που θα γίνει και το «χωνί» που θα γίνει το bottle neck παρακάτω στις διαδικασίες σύνδεσης και αδειοδότησης περιβαλλοντικής θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Βέβαια, προσπαθείτε με το νομοσχέδιο να ακυρώσετε την περιβαλλοντική αδειοδότηση και να ισχύει το «μπάτε σκύλοι αλέστε». Όμως δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο μεγάλες συγκρούσεις θα αναπτυχθούν στις τοπικές κοινωνίες και πόσες μεγάλες εκτάσεις που θα αποκαρδιώσουν και όσους θέλουν να επενδύσουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Βέβαια, δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα με τις χρήσεις γης, στα ΠΔ των NATURA από την άλλη μεριά, αφήνοντας, απελευθερώνοντας διάφορες χρήσεις, που έχουν και ενεργειακό περιεχόμενο, οπότε εκεί θα μπλέξετε τελείως, διότι θα υπάρχουν, αν θέλετε, πλείστες τέτοιες συγκρούσεις, όσον αφορά τις χρήσεις γης.

Όμως, άκουσα κάτι περίεργο, χθες, από τον κ. Θωμά, ότι: «Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μπορεί να κάνει ένσταση, αν κάποιος δηλώσει το ακίνητο του για εγκατάσταση ΑΠΕ». Και τι πρέπει να κάνουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κ. Χατζηδάκη; Να κοιτούν τον χάρτη της ΡΑΕ κάθε μέρα, μήπως κάποιος, άγνωστος σε εσάς προφανώς, πάει και δήλωσει ότι στο οικόπεδο του κάθε ανθρώπου θα πάει να εγκαταστήσει μια μονάδα Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας; Είναι τραγικά αυτά να λέγονται από υφυπουργούς. Το είπε χθες ο κ. Θωμάς. Το παραδέχθηκε, ότι πρέπει να βλέπει τον χάρτη της ΡΑΕ κάποιος. Σε όλη την Ελλάδα, όλους τους πολίτες, να τους ενημερώσουμε ότι κάθε μέρα να βλέπουν στο κινητό τους τον χάρτη της ΡΑΕ; Κοιτάξτε, αυτά που δημιουργείται είναι σοβαρότατα προβλήματα. Το καταλαβαίνουμε και με την παράταση που κάνετε στην ενεργειακή εξοικονόμηση των κτιρίων, διότι εδώ υπάρχει το ζήτημα. Λέτε ότι: «πρέπει να παραταθεί ο στόχος ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων». Μα, τότε, γιατί κάνετε πιο φιλόδοξο το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα; Στον τομέα της εξοικονόμησης, εμείς συμφωνήσαμε μαζί σας. Ενώ είστε δέκα μήνες, γιατί δεν κάνατε κάτι για να επιτύχουμε την εφαρμογή του κανόνα, που είχε η χώρα μας, για την γρήγορη εναρμόνιση κτιρίων, με τις υποχρεώσεις εξοικονόμησης ενέργειας; Και τώρα λέτε ότι δεν έχει η χώρα μας κανόνες, δέκα μήνες Υπουργός, και το πάμε πιο πίσω. Πολύ ωραία.

Είπε κάτι και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, για μνημόνιο συνεργασίας που έχετε κάνει με το ΤΕΕ. Ελπίζω να μη «στήσετε» κανένα καινούργιο voucher για τους μηχανικούς, με το Τεχνικό Επιμελητήριο, με νέα κέντρα κατάρτισης και εξετάσεις για να γίνουν ενεργειακοί επιθεωρητές, γιατί κάτι τέτοιο κυκλοφορεί στην αγορά. Ότι θα βάλετε τους Έλληνες μηχανικούς, που έχουν ισοδύναμο master πτυχίο, να πάρουν εξετάσεις για να παίρνουν νέες πιστοποιήσεις. Προσέξτε, κ. Χατζηδάκη, σας προειδοποιούμε. Αν σκέφτεστε να παρατείνεται την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και να βάλετε νέο σκάνδαλο με ΚΕΚ και ΙΕΚ στο Τεχνικό Επιμελητήριο, να μας το πείτε. Γιατί είναι επικίνδυνο αυτό.

Όσον αφορά, δε, τα θέματα του ΑΔΜΗΕ, είναι λυπηρό να ακούω από Εισηγητή της συμπολίτευσης, ότι: «Το 51% του δημοσίου, που είχε την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, δεν είχε ρόλο στον πολιτικό προγραμματισμό, στον σχεδιασμό και στην επιχειρησιακή λειτουργία και ότι είχε ρόλο η μειοψηφία». Δεν υποτιμώ το ότι η μειοψηφία είχε δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις, αλλά να λέει ο κ. Οικονόμου, για να δικαιολογεί, γιατί θα ξεπουλήσουν τον ΑΔΜΗΕ, σε συνθήκες που δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο και οικονομικά και περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά, δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Είπε ο κ. Οικονόμου ότι: «Δεν είχε ρόλο η πολιτεία στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ». Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε ότι μέχρι τώρα τα δελτία τύπου που έχει βγάλει ο κ. Χατζηδάκης και ότι μαζί με την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πήγε να παραδώσει τις μάσκες, δεν είχε κανένα ρόλο και καμία συμμετοχή; Για ποιον λόγο, τότε, ήταν δίπλα στον κ. Μανουσάκη, ο κ. Χατζηδάκης, στο αεροδρόμιο; Και πολύ καλά έκανε και υποστήριξε ο ΑΔΜΗΕ την προσφορά του υγειονομικού υλικού στα ελληνικά νοσοκομεία. Διότι είπε ο κ. Οικονόμου ότι: «Τίποτα δεν κάνει το υπουργείο και η πολιτεία στον ΑΔΜΗΕ». Το είπε και γι’ αυτό τον ξεπουλάμε. Το έχω σημειώσει. Άρα, λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα.

Βέβαια, τι προσπάθησαν να πουν τώρα; Ότι: «Πουλάμε τον ΑΔΜΗΕ, γιατί εσείς πουλήσατε την ΔΕΣΦΑ». Μάλιστα. Το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση, που ήταν ο κ. Χατζηδάκης Υπουργός και μας είχαν δεσμεύσει οι θεσμοί και τον οποίο τον ακυρώσαμε και τον αλλάξαμε, γιατί τον είχαν κάνει έτσι, ώστε να πληρώνει, κιόλας, το ελληνικό δημόσιο την κοινοπραξία αυτή, γιατί της πλήρωνε και δικαιώματα. Εισέπραττε μικρότερο τμήμα στην αγορά και τα ξέρει η Γενική Γραμματέας, γιατί τα παρακολουθούσε διαχρονικά τότε, γιατί είχε μικρότερο τίμημα από όσα θα πλήρωνε δικαιώματα το δημόσιο, στον πρώτο διαγωνισμό της ΔΕΣΦΑ. Επειδή είμασταν εγκλωβισμένοι από τις δικές τους συμφωνίες, όπως όλη η πατρίδα μας ήταν εγκλωβισμένη στη δική τους χρεοκοπία, κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, λοιπόν, τον ΑΔΜΗΕ καταφέραμε να τον έχουμε σε δημόσιο έλεγχο. Εσείς τι καταφέρνετε, κ. Χατζηδάκη; Αφήστε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς μπορείτε να τον κρατήσετε σε δημόσιο έλεγχο, για να έχει η πατρίδα μας τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τις διασυνδέσεις με τα νησιά; Τα, εκατομμυρίων ευρώ, project που εγκρίνονται με πρωτοβουλίες από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζονται; Για ποιο λόγο, λοιπόν, τα ξεπουλάτε όλα σε κάποιον «Μουστερή»; Τον ξέρετε; Έχετε κανονίσει πότε θα γίνει ο διαγωνισμός, κ. Χατζηδάκη;

Πάντως είστε dealer, διότι είστε αυτός που ξεπουλάει περιουσία του δημοσίου διαχρονικά. Σε αυτό το επίπεδο. Είστε αυτός που ξεπουλάει. Είστε αυτός που μειώνει την περιουσία του δημόσιου. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα πείτε στα νέα παιδιά, γιατί πολλές φορές βάζετε το λογοπαίγνιο ότι: «Τι θα πούμε στα παιδιά;». Θα πούμε ότι ο κ. Χατζηδάκης, διαχρονικά, πουλάει περιουσία του δημόσιου. Διαχρονικά. Τώρα, λοιπόν, έρχεται επιπλέον και κάνει το εξής. Εξαίρει, για ένα περίεργο λόγο, τα ειδικά έργα ΑΠΕ πάνω από 150 Μεγαβάτ, που δεν προκύπτουν από πουθενά. Να σας πω, λιγάκι, τι σημαίνει αυτό; Γιατί σας είπα θα ανακοινώσουμε και άλλα στις Επιτροπές. Σημαίνει ότι, όσοι θα κάνουν έργα πάνω από 150 Μεγαβάτ, εξαιρούνται από ένα κόστος τέλους 235.000 €. Και ρωτάω γιατί; Και γιατί αυτό να μην ισχύει σε όλη την αγορά, αφού θέλετε να βοηθήσετε όλους τους παραγωγούς; Δεν καταλαβαίνω, ακριβώς, για ποιο λόγο υπάρχει εξαίρεση και ποιος ορίζει τα 150 Μεγαβάτ; Η Ευρώπη λέει 250 Μεγαβάτ.  Είναι το όριο των μεγάλων έργων. Για ποιο λόγο; Και άλλα παραθυράκια;

Όσο, δε, για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον ΔΑΠΕΕΠ να το ξεκαθαρίσουμε. Στον πρωτογενή νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είχε κωλύματα συγγενειών, ψήφισε «υπέρ» η Ν.Δ. και δεν είπε τίποτα. Ο κ. Δήμας ήταν, τον βρήκαμε. Ενώ, στο συγκεκριμένο, έρχεται τώρα και το αλλάζει, διότι ο κ. Θωμάς είπε ότι: «Δεν βρίσκουμε αλλιώς υποψηφίους για τον φορέα». Το είπε χθες. Το παραδέχεστε, λοιπόν. Δεν βρίσκετε αλλιώς και θα βρείτε κάποιους συγγενείς, που έχουν και εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Το είπε ο κ. Θωμάς. Μα γιατί δεν τα παραδέχεστε αυτά;

Στους φορείς κρύψατε την πάρα πολύ μεγάλη αλήθεια, ότι υπάρχει δομή για τη βιοποικιλότητα στο Υπουργείο. Την είχαμε δημιουργήσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Έπρεπε να στελεχωθεί και άλλο, η διεύθυνση βιοποικιλότητας. Δημιουργείται κάτι άλλο και παίρνετε, προσέξτε, την ειδική οικολογική αξιολόγηση από τη δημόσια δομή βιοποικιλότητας και την πάτε στον ΟΦΥΠΕΚΑ. Έτσι όπως τα πάτε, θα μπλέξετε τα πόδια σας, μέσα στο Υπουργείο. Δεν θα ξέρετε, το πιο απλό πώς γίνεται. Είναι τραγικά τα λάθη διοίκησης, που κάνετε. Παρ’ ότι προσβάλλετε πιο πολύ το αγαθό του περιβάλλοντος, αλλά και τα λάθη διοίκησης είναι τραγικά. Τα λένε οι εργαζόμενοι, ξεκάθαρα, διότι ακόμα και αυτό που κατορθώσαμε εμείς, οι τοπικές κοινωνίες να έχουν πλειοψηφία στη διοίκηση και να έχουν τοπική αναφορά, ο κ. Οικονόμου λέει ότι: «Το κάναμε εμείς, να μην έχουν τοπική αναφορά». Μα, εμείς, βάλαμε να έχουν τοπική αναφορά οι διοικήσεις και πλειοψηφία οι τοπικές κοινωνίες. Και αν έχουν μείνει κάποιοι ακόμη με διοίκηση, που δεν κατοικούν εκεί, είναι γιατί είναι οι προηγούμενες διοικήσεις, γιατί δεν τις αλλάξαμε όλες. Γιατί εμείς δεν κάναμε αυτό που έκανε ο κ. Χατζηδάκης και η Ν.Δ., με το που ανέλαβαν την κυβέρνηση, να καθαρίσουν όλες τις διοικήσεις όλων των φορέων. Όχι. Με προκηρύξεις, διαγωνισμούς και όταν έρθει η ώρα της θητείας. Αλλά, δεν τα κάνει αυτά η Ν.Δ..

Γιατί αν ήταν μπάχαλο και ανεξέλεγκτο το οτιδήποτε γινόταν, για ποιο λόγο το υπερασπιζόταν όλες οι ΜΚΟ, που προστατεύουν το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα; Και αν ήταν μπάχαλο και γινόντουσαν τα πάντα, αφού και ο κ. Χατζηδάκης λέει ότι θέλει να γίνονται τα πάντα και η επιχειρηματικότητα να εξυπηρετείται, τώρα τι θέλει να κάνει; Δεν ήταν μπάχαλο. Υπήρχαν κανόνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε 17,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, για να γίνουν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες παντού, διότι πράγματι η χώρα έχει πάει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, γιατί μέχρι το 2015 δεν υπήρχαν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, δεν υπήρχαν Προεδρικά Διατάγματα και εμείς θα βάλαμε σε προγραμματισμό. Ας μάθει ο κ. Οικονόμου, δεν ξέρει την επιστήμη μας, ότι χρειάζονται 2,5 χρόνια για να τελειώσει η ειδική περιβαλλοντική μελέτη και να οδηγηθούμε σε ΠΔ, γι’ αυτό και δεν κάναμε κανένα ΠΔ, πλην του Κυπαρισσιακού, διότι δεν άφησαν καμία ειδική περιβαλλοντική μελέτη οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχουν τώρα έτοιμες και το Προεδρικό Διάταγμα του Αξιού και το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας και το Προεδρικό Διάταγμα του Ολύμπου, αλλά σας επισημάναμε ότι θα ετοιμάσετε, αυτή τη στιγμή, τον δρόμο ώστε να καταργηθεί η προστασία στον Αξιό μέσα στο 2020. Προσέξτε, έτσι όπως είναι οι ρυθμίσεις, το είπαν οι ΜΚΟ εχθές, το Εθνικό Πάρκο Αξιού, μέσα στο 2020 που λήγει η Υπουργική Απόφαση προστασίας, μέχρι να βγει το ΠΔ, δεν θα έχει προστασία και θα είστε εσείς υπεύθυνοι. Και να το σώσετε, εμείς σας το προτείναμε, γιατί δεν είχατε ιδέα, μέχρι χθες, για το πρόβλημα αυτό.

Όσον αφορά για τα ΠΔ. Κ. Οικονόμου, σας το ξεκαθαρίζω ξανά, μεταφέροντας  , κύριε Υφυπουργέ, το είπα ιδεοληπτικά, επιστημονικά – ιδεοληπτικά είναι αυτό που κάνετε, γιατί αγνοείτε όλη επιστήμη της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος, την άποψή σας περί οργανώσεως των χρήσεων γης, με μοντέλα κατά τα πρότυπα του αστικού τύπου, δηλαδή με κατηγορίες, που στον αστικό χώρο είναι γενικές, αμιγής γενική κατοικία κ.λπ., εδώ προσπαθείτε να ομαδοποιήσετε χρήσεις βάζοντας μέσα, στη ζώνη προστασίας νομίζω, μαζί με την έρευνα θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων ή κλίμακες και σκάλες ή κολύμπι και μάζεμα μανιταριών, δεν βοηθάτε. Θα δημιουργήσετε μπάχαλο, διότι τώρα οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες είναι εγκατεστημένες και σας επισημαίνω το εξής. Υπάρχει μια συντονιστική ειδική περιβαλλοντική μελέτη, που εμείς έχουμε αναθέσει με διαγωνισμό, που θα έβγαζε τα πρότυπα αυτά για όλες, έτσι ώστε να είναι ομοειδή και ομογενή και περιορισμένα τα, πιθανά, αλληλοσυγκρουόμενα πεδία. Τώρα εσείς τι κάνετε, λοιπόν; Έρχεστε, νομοθετικά, να ακυρώσετε κάτι που θα γινόταν μελετητικά, επιστημονικά και, μάλιστα, χωρίς να γνωρίζετε, επιτρέψτε μου να σας το πω, όλο το πεδίο της βιοποικιλότητας, γιατί δεν είναι η χρήση γης στον πυρήνα για το κιρκινέζι, στον πυρήνα για την φώκια, στον πυρήνα για την χελώνα, στον πυρήνα για την αρκούδα στην Βάλια Κάλντα. Δεν είναι ίδια, εσείς όμως τα ομογενοποιείτε.

Ξέρετε, η Ε.Ε. και οι οδηγίες της προβλέπουν ότι καθορίσεις τις δυνατότητες με βάση το προστατευόμενο είδος και όχι με βάση τις χρήσεις που θέλεις να βάλεις εκεί. Εδώ, λοιπόν, θέλω να σας πω ότι κάνετε ένα μεγάλο λάθος στις περιοχές αυτές τροποποιώντας, επίσης, και την γνώμη των ΟΤΑ για τις γεωφυσικές, κάτι το οποίο το παρουσιάσατε ως διοικητικό παράδοξο.

Να σας πω εγώ ποιο είναι το διοικητικό παράδοξο, γιατί και αυτά δεν τα ξέρετε. Μάλλον, δεν έχετε διαβάσει ούτε καν τη νομοθεσία του Υπουργείου που υπηρετείτε. Δεν αφορά εσάς αυτό, αφορά τον κ. Θωμά και τον κ. Χατζηδάκη.

Υπάρχει σε δικό μας νόμο η υποχρέωση της συγκρότησης Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων, η κυρία Σδούκου μπορεί να το έχει διαβάσει. Δεν το έχετε ενεργοποιήσει με αποτέλεσμα να έχετε αφήσει τοπικές συγκρούσεις και εντάσεις, διότι υπήρχαν τρόποι και τροποποιήσεις σχεδίων και τροποποιήσεις διαδρομών και περιορισμού των περιοχών Natura, διότι αυτά έτσι πρέπει να γίνονται.

Εμείς είχαμε ξεκινήσει με ένα μεγάλο πεδίο στην Ήπειρο και περιορίσαμε πάρα πολύ την όδευση μέσα στις περιοχές Natura και το Παρατηρητήριο Υδρογονανθράκων έπρεπε να γίνει, αλλά φοβάστε τη συμμετοχή, γι’ αυτό και ίσως κλείνετε τους φορείς και αγνοείτε την Αυτοδιοίκηση.

Το ίδιο έχει γίνει σε πάρα πολλά πεδία.

Εγώ να σας πω, ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με την Οδηγία 92/43, αλλά θα ήθελα να πω δύο λόγια για τους Δασικούς Χάρτες.

Κοιτάξτε, το ότι επανακαθορίζετε το περιεχόμενο των Χαρτών, κύριε Χατζηδάκη, μπορεί να σας φαίνεται καινοτομία και μεταρρύθμιση, αλλά να σας πω, επειδή εγώ συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αυτό που κάνετε είναι να ακυρώνετε  τους Δασικούς Χάρτες.

Οι Δασικοί Χάρτες θα ακυρωθούν με την ψήφιση του νόμου, θα πρέπει να επικαιροποιηθούν με βάση λανθασμένες προδιαγραφές, αλλά ας αφήσω την άποψή μου για τις προδιαγραφές, το αποτέλεσμα θα είναι το ότι πάτε να εισάγετε λογικές που τροποποιούν και τα χαρακτηριστικά του δάσους – το είπαν προχθές οι δασολόγοι και από το ΓΕΩΤΕΕ νομίζω – έρχονται σε αντίθεση με αποφάσεις του Συντάγματος και η λειτουργία των Επιτροπών, γιατί το Συμβούλιο Επικρατείας έχει ξεκαθαρίσει ποιος πρέπει να γνωμοδοτεί και μάλιστα χρησιμοποιείτε και ένα ψευδές επιχείρημα, ότι χάνονται επιδοτήσεις των αγροτών λόγω των Δασικών Χαρτών. Είναι ψέμα ούτε επιδότηση δεν χάθηκε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής το γνωρίζει, διότι νομοθετήσαμε μαζί σε άλλα στρατόπεδα, βέβαια, πολιτικά, το ότι «επιτρέπεται με ένα απλό τοπογραφικό η δασική έκταση να περιέρχεται στη χρήση και στην κατοχή και η δημόσια δασική έκταση του αγρότη» και με αυτό το τοπογραφικό, αυτή τη δήλωση να μπορεί να γλιτώνει και όλες τις επιδοτήσεις. Εάν δεν πήγε ένας αγρότης να κάνει ούτε δήλωση, κύριε Χατζηδάκη, πάει να πει ότι οι εσείς θα καλύψετε αγρότες που δεν κάνουν ούτε δήλωση κατοχής δημόσιας δασικής γης. Άρα, παίρνετε την ευθύνη και σε αυτόν τον τομέα.

Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά  την ευθύνη μας, όμως εσείς δεν γνωρίζετε το αντικείμενο και τσαλαβουτάτε.

Αυτή τη στιγμή οι πράξεις του Δημοσίου διαχρονικά είναι υποχρέωση, κύριε Χατζηδάκη, να μπαίνουν στο Δασικό Χάρτη. Έπρεπε να υποχρεωθούν οι Επιτροπές και υποχρεώνονται νομικά και έπρεπε εσείς να επικουρήσετε, ώστε να το καταλάβουν και όχι να μας λέτε, ότι δεν υπάρχουν οι πράξεις του Δημοσίου στο Δασικό Χάρτη. Είναι υποχρεωμένες οι πράξεις του Δημοσίου να περιλαμβάνονται στο Δασικό Χάρτη, αλλά όχι τα πληροφοριακά έντυπα. Το είπε ο Συνήγορος του Πολίτη, ότι «αν βάλετε πληροφοριακά έντυπα θα ακυρωθεί ο Δασικός Χάρτης, όπως θα ακυρωθεί, εάν δεν συμμετέχει δασολόγος». Το είπαν και αυτό, προσέξετε τα.

Εγώ σας επισημαίνω, ότι θα οδηγήσετε σε πλήρη ακύρωση τους Δασικούς Χάρτες.

Πάντως, κύριε Χατζηδάκη, είναι ξεκάθαρο για εμάς, ότι ακυρώνετε και τον ψηφιακό χάρτη, τα γεωχωρικά δεδομένα, ακυρώνετε και τους Δασικούς Χάρτες και θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το κράτος δικαίου.

Για ποιο λόγο να κάνετε όλα αυτά; Ειλικρινά αναρωτιέμαι.

Κάποιος σας τα πρότεινε, που δεν είναι η Δασική Υπηρεσία. Δεν μπορεί η Διεύθυνση Δασών να έδωσε τέτοιες προτάσεις. Μου φαίνεται αδιανόητο. Δούλεψα μαζί με τους ανθρώπους αυτούς 3,5 χρόνια ή φέρτε μου την εισήγησή τους. Μα το Θεό. Φέρτε την Διεύθυνση Δασών να το εισηγείται ή υπάρχει ένα άλλο ζήτημα για το οποίο σας κινεί.

Θέλετε ένα αδυνατίσετε τόσο πολύ και να ξεπουλήσετε  το Δημόσιο που δεν προχωράτε τις προσλήψεις Δασολόγων που ήταν εγκεκριμένες από την κυρία Ξενογιαννακοπούλου μόνο και μόνο γιατί θέλετε να μειώσετε το Δημόσιο.

Από κει και μετά έχουμε το φοβερό χάος με τα στερεά απόβλητα, κύριε Γραφάκο, να το πώς και εσάς.

Μας φέρνετε μία πρόταση για την πλαστική σακούλα, δεν μας φέρνετε όμως ούτε τον απολογισμό που πρέπει να μας φέρετε από τον ΕΟΑΝ ούτε τη διάθεση του τέλους και μας λέτε να συζητήσουμε για τον επόμενο χρόνο.

Γιατί δεν μας φέρνετε τα προηγούμενα;

Εγώ το είπα δύο φορές.

Θέλετε να μας τα δώσετε σήμερα;

Δώστε τα μας, αλλά κάντε τη δουλειά σας.

Έπρεπε να κάνετε απολογισμό. Ο απολογισμός τέλους του 2018 – τέλους του 2019 λέω ότι είναι νωρίς – όμως προετοιμαζόταν όταν εμείς αποχωρήσαμε από το Υπουργείο, που είναι;

Πού είναι ο διαγωνισμός για την απόδοση των 10 εκατομμυρίων ευρώ στους πολίτες για τη σακούλα;

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα.

Τι θα γίνει με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης;

Θα αφήσετε αυτό το πρωτοφανές πρόβλημα που υπάρχει με τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στον ΕΟΑΝ;

Ακούσαμε για παραιτήσεις μελών – το επιβεβαίωσε ο κ. Κυρκίτσος χθες – για παρεμβάσεις θυμάτων κατά της στελέχωσης, για υποχώρηση του Υπουργείου έναντι άλλων Υπουργείων, σας τα έχω πει, κύριε Υπουργέ.

Έχετε αργήσει να πάρετε μέτρα. Εφόσον δεν παίρνετε μέτρα θα τα πούμε και δημόσια.

Θέλουμε να απαντήσετε στις ερωτήσεις τι γίνεται με τις καταγγελίες για την ανταποδοτική ανακύκλωση.

Γιατί δεν απαντάτε στις ερωτήσεις μας;

Κάνουμε ερωτήσεις ως Έλληνες Βουλευτές.

Τι γίνεται ακριβώς με την ανακύκλωση;

Γιατί τα λεφτά των πολιτών δεν πιάνουν τόπο;

Γιατί οι Δήμοι δεν έχουν πάρει ακόμα κάδους;

Γιατί δεν εγκρίθηκαν τα συστήματα;

Τι παιχνίδια παίζετε;

Και κάτι ακόμα.

Ενώ τα βιοαπόβλητα ήταν υποχρέωση νομοθετημένη από το 2018 και 1.1.2020 να συνδυασθεί με το «pay as you throw» το «πληρώνω όσα πετάω» και τα αντικίνητρα, τα πάτε τέλος του 2022; Είστε σοβαροί; Ενώ η χώρα πρέπει να προλάβει την ανακύκλωση;

Μου θυμίζει κάτι ανακοινώσεις που έγιναν στην αρχή από το Γενικό Γραμματέα, εάν δεν κάνω λάθος, ότι ο στόχος της Ελλάδας για την ανακύκλωση είναι το 30%, το οποίο είναι το μισό από όσο λέει η ευρωπαϊκή υποχρέωση.

Θα μάθετε σας παρακαλώ πολύ τις υποχρεώσεις της χώρας και τις ανάγκες του περιβάλλοντος;

Θα μπορέσουμε να κάνουμε μια συζήτηση;

Γι’ αυτό σας λέμε πάρτε πίσω αυτό το νομοσχέδιο.

Είναι ο μισός στόχος εξαγγέλονταν στην αρχή από όσο είχε Ε.Ε. για την Ελλάδα.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα.

Σας λέω στα ΑΕΚK στα απόβλητα που τάχατες κάνατε κάτι, κύριε Χατζηδάκη, έχει παραθυράκι: Μια υπεύθυνη δήλωση και το γλιτώνει αυτό ο κατασκευαστής.

Λοιπόν, εμείς σας λέμε και δουλειά πού πάτε να κάνετε μισή την έχετε κάνει, γιατί το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων υπήρχε, όπως και ότι δεν συνδέεται με το πιστοποιητικό ΠΕΚ υπήρχε επίσης τέτοιο ζήτημα. Χώρια το ότι βάζετε την ακύρωση των περιφερειακών σχεδιασμών με τις δυνατότητες αποφάσεων Υπουργών, διότι υπήρχε αρμοδιότητα στο Γενικό Γραμματέα. Καλά κάνατε και ήρθε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει κουμάντο στην ανακύκλωση.

Τελικά θα μας πείτε τι ισχύει σε αυτή την κυβέρνηση;

Τα βρίσκετε μεταξύ σας;

Μπορείτε να διοικήσετε;

Έχετε την επάρκεια να μιλήσετε στον Έλληνα πολίτη για την ανακύκλωση;

Πού είναι η κυκλική οικονομία;

Στον ένα Γραμματέα τα στερεά απόβλητα, στον άλλο Γραμματέα η κυκλική οικονομία και θα διοικηθεί έτσι το Υπουργείο;

Θα πάει η χώρα μπροστά, όταν κάνουμε διαβούλευση με όλους τους παραγωγικούς φορείς για να έχει Ελλάδα στρατηγική και τώρα τα έχετε γράψει στα καθυστερημένα και αυτό; Εν πάση περιπτώσει.

ΦΟΔΣΑ, εδώ θέλω να σας πω κάτι.

Υπάρχει απόφαση της ΠΕΔ Ιονίων, υπάρχει απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, απαράδεκτη η αρμοδιότητα της περιφέρειας σε αυτά και στην Αττική έπρεπε να δρομολογηθεί και το έχει ανακοινώσει και η κυρία Δούρου το σπάσιμο των ΦΟΣΔΑ, όταν γίνουν διαχειριστικές ενότητες και η αρμοδιότητα όλη στην Αυτοδιοίκηση και αντί να πάμε μπροστά, πάτε πίσω.

Παίρνουμε την αρμοδιότητα από την Αυτοδιοίκηση.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, κύριε Υπουργέ;

Κύριε Υπουργέ, αυτό σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεστε την Αυτοδιοίκηση. Να το πείτε ξεκάθαρα «δεν εμπιστευόμαστε την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση».

Να το πείτε. Η ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ είναι απέναντί σας.

Τάχατες το κάνατε και μας είπατε, ότι είχατε παραπληροφόρηση να μην πω, ότι μας είπατε ψέματα.

Μας είπατε, ότι το θέλουν οι Δήμοι.

Μα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ομόφωνα λέει, ότι δεν το θέλει.

Ποιος το θέλει;

Η ΚΕΔΕ λέει, ότι δεν το θέλει.

Άρα, κύριε Υπουργέ, θα το πάρετε πίσω;

Όχι μόνο αυτό, όμως. Όλο το νομοσχέδιο πρέπει να το πάρετε πίσω, διότι δεν κλείνετε μόνο το Υπουργείο, θέλετε να κλείσετε και την Αυτοδιοίκηση.

Κάτι τελευταίο, κύριε Υπουργέ.

Στις 17 Μαρτίου αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη της ζωής της χώρας μας σας προτείναμε να πάρετε μέτρα για την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια αγαθά.

Δεν τα πήρατε τα μέτρα.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα αυτοί τους οποίους λέτε ότι προστατεύετε, όλοι οι επαγγελματίες και βιοτέχνες ξέρετε πόσων Νομών, βλέπω τις Ομοσπονδίες  Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Δράμας, των Σερρών να λέει, ότι «κύριε Υπουργέ, αντιλαμβανόμαστε ότι νίπτετε τα χέρια σας, διότι εμείς πληρώνονται κανονικά μέχρι 14 Μαρτίου το ρεύμα και επειδή μετά ήμασταν κλειστοί και δεν το πληρώσαμε μας έκοψαν τη ρευματοδότηση».

Αυτή είναι η έννοιας σας, κύριε Υπουργέ, για τον τομέα τον οποίο τάχατες υποστηρίζετε;

Θέλω να πω, όμως, και κάτι τελευταίο.

Μάθαμε ότι τελικά χθες αποφασίσατε να προχωρήσετε ένα σημαντικό έργο που είχε ξεκινήσει η δική μας κυβέρνηση και όπως κάνατε τις κατεδαφίσεις στην Μακρόνησο να κάνετε τις κατεδαφίσεις στην Ανατολική Αττική.

Χρειάστηκε να κάνουμε γραπτή ερώτηση, να κάνω εγώ επίκαιρη στο κύριο Υφυπουργό που ήρθε να απαντήσει, – δεν ήρθατε εσείς –  αλλά πάντως εγώ λέω «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Βέβαια, καλό είναι στα Δελτία τύπου να γράφετε ότι η πρωτοβουλία ήταν του Γιώργου του Σταθάκη. Δεν το έχετε κάνει πουθενά, αλλά δεν πειράζει. Εμείς ξέρουμε ποιος είχε την πρωτοβουλία.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Οι κατεδαφίσεις στη Μάνδρα, στην Ανατολική Αττική, έστω οι πρώτες οι 50 – 60 – 70 να ξεκινήσουν, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω, ήταν αδιανόητος ο λόγος για τον οποίο δεν το κάνατε μέχρι τώρα.

Όμως για το νομοσχέδιο αυτό, εάν θέλετε να ακούσετε την πρότασή μας, που έπρεπε να την ακούσετε και για το ρεύμα και το νερό, όταν σας πήρα εγώ προσωπικά στις 17 Μαρτίου, είναι να το πάρετε πίσω, να το αποσύρετε.

Το κόστος και η κατακραυγή θα συνεχιστεί και θα γραφτεί πάνω στο πρόσωπό σας, κύριε Χατζηδάκη.

Εσείς θα λάβετε όλη αυτή την μελανιά, το στίγμα, διότι έχετε συντελέσει να αποδειχθεί ότι είναι αντιπεριβαλλοντική η πολιτική του κ. Μητσοτάκη.

Είναι ντροπή, όταν η κοινωνία μας δίνει μια μάχη ζωής, όταν υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν τον αγώνα τους στα νοσοκομεία, αλλά και στην καθαριότητα και στην ενέργεια άνθρωποι του δικού μας Υπουργείου, εσείς να σκέφτεστε πώς θα ξεπουλήσετε τον ΑΔΜΗΕ, πως θα καταφέρετε ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο περιβάλλον και για να τα κρύψετε όλα αυτά να δίνετε η 20 εκατ. στα Μέσα Ενημέρωσης και να κάνετε διάφορες «χαριτωμενιές» έξω από το Μαξίμου.

Είστε οι ίδιοι που χρεωκοπήσατε η πατρίδα, κύριε Χατζηδάκη.

Πρέπει τώρα, έστω να αναλάβετε την ευθύνη σας, γιατί σας ξέρουμε μεν, αλλά έχετε μια ευκαιρία να αποδείξετε ότι δεν είστε αυτός ο Υπουργός που ξεπουλάει εθνικό πλούτο.

Αυτό έχετε μια ευκαιρία να το αποδείξετε, διότι μέχρι τώρα κάνετε ακριβώς το πρόγραμμά σας, δηλαδή, έχετε πέσει σαν τις ακρίδες πάνω στον πλούτο της Ελλάδας, έχετε προσπαθήσει να συντηρήσετε το οικονομικό λόμπι που σας έχει εξελέξει για να ανανεώσετε μια πολιτική καριέρα, αλλά η πατρίδα δεν πάει μπροστά, κύριε Χατζηδάκη, και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε να πάει μπροστά η πατρίδα με όρθιο το ελληνικό περιβάλλον.

Να αποσύρετε τώρα το νομοσχέδιο αυτό.

Είναι η τελευταία μας κουβέντα, να το αποσύρετε τώρα και να το πούμε όσο πιο δυνατά γίνεται. Δεν θα νομιμοποιήσουμε την ψηφοφορία για αυτό το νομοσχέδιο.

Πρέπει να αποσύρετε τώρα το νομοσχέδιο. Είμαστε εδώ για να ακούγεται η φωνή των ΜΚΟ, των πολιτών, των εργαζομένων, των επιστημόνων, αλλά δεν θα σας νομιμοποιήσουμε.

Να αποσύρετε τώρα το νομοσχέδιο αυτό.

Print Friendly, PDF & Email