Κυρία Υπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το ασφαλιστικό και το φορολογικό πλαίσιο σαφέστατα και είναι ένα βασικό στοιχείο της συμφωνίας που η χώρα μας υπέγραψε το καλοκαίρι.

Για εμάς, όμως, για να είμαστε σαφείς η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα έλεγα ότι είναι και ένα στοιχείο του παράλληλου προγράμματος, της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Γιατί το να είναι δημόσια, το να είναι βιώσιμη, το να είναι δίκαιη και να είναι και κοινωνική η ασφάλιση είναι ένα λαϊκό δικαίωμα, ένα λαϊκό δικαίωμα που αμφισβητήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για να το πούμε λίγο αλλιώς -και να το καταλάβει και ο κ. Οικονόμου, που μάλλον δεν ακούει καλά- η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ διαλύσανε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ρωτήστε τον κ. Γιαννίτση, ρωτήστε την κ. Λαγκάρντ, ρωτήστε όποιον θέλετε. Το ασφαλιστικό σύστημα το καταστρέψατε και όλοι οι Υπουργοί σας έχουν απόλυτη πολιτική ευθύνη.

Πώς το καταστρέψανε; Να σας πω. Με το να είναι άναρχο, δαιδαλώδες, συντεχνιακό, με εννιακόσιους πενήντα τρόπους υπολογισμού σύνταξης στο ΙΚΑ; Με την εισφοροδιαφυγή των δικών σας παιδιών; Με την μαύρη εργασία; Με την ύφεση που εσείς δημιουργήσατε ώστε να μην υπάρχουν εισφορές; Με το χρηματιστήριο, το PSI, τα δομημένα ομόλογα των κουμπάρων, των δικών σας παιδιών;

Το διαλύσατε το ασφαλιστικό. Εξαϋλώσατε με τα δικά σας παιδιά τα αποθεματικά και τώρα λαϊκίζετε ότι θα χαθούν οι συντάξεις, τις οποίες χάσατε και είστε υπεύθυνοι, πολιτικά υπόλογοι στην κοινωνία και δεν ψηφίζετε την μεταρρύθμιση.

Μα, εδώ εσείς δεν είχατε τα κότσια και την τόλμη να εφαρμόσετε και τον ν.3863, τον δικό σας νόμο, το είπατε εδώ πέρα μέσα. Τα μόνα κότσια που είχατε ήταν να μειώσετε έντεκα φορές τις συντάξεις σε ένα ποσοστό 45%. Πολύ ωραίοι είστε! Πάρα πολύ ωραίοι είστε!

Ξέρετε, όμως, τι καταλαβαίνουμε εμείς, γιατί δεν το ψηφίζετε; Γιατί πολύ απλά αυτό το νομοσχέδιο γράφτηκε στα ελληνικά και εσείς έχετε συνηθίσει να ψηφίζετε νομοσχέδια που τα έγραφαν στο εξωτερικό άλλοι για εσάς για να μειώνετε τις συνθήκες ζωής των πολιτών, για να μειώνετε το επίπεδο ζωής της χώρας μας.

Εμείς, όμως, προχωράμε στην αλλαγή του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος και για έναν άλλο λόγο, γιατί θέλουμε η χώρα να πάει ασφαλής στην πρώτη αξιολόγηση, να βγει από την επιτροπεία, στην επιτροπεία που εσείς πάλι την βάλατε.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, και τον λόγο για τον οποίο φτάσαμε σε αυτήν την συμφωνία. Την χρεοκοπία της χώρας. Ποιος χρεοκόπησε την Ελλάδα; Ποιος υποτάχθηκε για να μπούμε στο πρώτο μνημόνιο, στο πρώτο μεσοπρόθεσμο, στο δεύτερο μνημόνιο, να φέρουμε το ΔΝΤ; Ποιος έβαλε τη χώρα στην εξυπηρέτηση της διαπλοκής, στις εντολές των συμφερόντων; Ποιος είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης και μείωσε 25% το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και έφτασε στο 37% την ανεργία;

Ακόμα και στις δικές σας μεταρρυθμίσεις εσείς αποτύχατε. Το 2014 φύγατε ως κακοί μαθητές από το Eurogroup έχοντας αποτύχει κατά 2 δισεκατομμύρια στο στόχο του 2014 και είχατε μπροστά σας το 2015 και το 2016, σύνολο 7,7 δισεκατομμύρια άμεσων μέτρων εις βάρος των Ελλήνων. Αυτά γλίτωσαν οι Έλληνες ψηφίζοντας την αλλαγή, τη στροφή της χώρας τον Ιανουάριο.

Και δεν φτάνει που αποδιαρθρώσατε τα πάντα -βέβαια όχι όλα, είναι γεγονός ότι τους μεγαλοκαναλάρχες, τα συμβόλαια της διαπλοκής με τη SIEMENS αυτά ξέρατε και να τα διαβάζετε, να τα υπογράφετε, όλα τα κάνατε κανονικά- αλλά συντηρήσατε και τα μέτωπα της τρόικας εσωτερικού, υποστηρίξατε το «ναι» για να πάει η χώρα υπόδουλη στο δημοψήφισμα.

Η χώρα, όμως στάθηκε όρθια και ξεκίνησε να αλλάζει και προετοίμασε το πρόγραμμα αυτό, το οποίο είναι έτοιμο τώρα να πάει τη Δευτέρα στην διαπραγμάτευση ο κ. Τσακαλώτος. Και δεν θέλετε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για να μην είναι η χώρα έτοιμη σε αυτήν την διαπραγμάτευση. Και ξέρετε τι δεν σας αρέσει; Ότι για πρώτη φορά η χώρα είναι συνεπής, έχει πετύχει και έχει υπερκαλύψει τις δεσμεύσεις της, πηγαίνει για να διαπραγματευτεί έχοντας μια πλάτη 1,7 δισεκατομμύρια που κέρδισαν οι Έλληνες με σκληρή δουλειά και με σφιγμένο ζωνάρι, γιατί εσείς φταίτε για την ύφεση που δημιουργήθηκε και πάει να διαπραγματευτεί μόνο για τα 5,4 δισεκατομμύρια που ψηφίσατε τον Αύγουστο και ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Εμείς δεν δεχόμαστε.

Εσείς δεν ακούσαμε αν δεχόσαστε ή όχι τις προτάσεις του ΔΝΤ. Η λύση του ασφαλιστικού και του φορολογικού προβλήματος δεν κρύβεται μόνο στα ποσοστά των εισφορών. Θα έλεγα, δεν κρύβεται καθόλου εκεί. Μας ενδιαφέρει ως κοινωνική διάσταση η ποιότητα των παροχών.

Όμως, κύριοι, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι η διάσταση της παραγωγής και της εργασίας. Αυτό είναι, το οποίο εσείς υποτιμήσατε και αποδιαρθρώσατε, ώστε η χώρα να καταστραφεί. Το 25% μείωση του ΑΕΠ είναι αυτό που αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και του φορολογικού κι αυτό δεν το λέτε, γιατί εσείς είστε οι μόνοι υπεύθυνοι. Διότι φέτος η χώρα έκανε come back και κέρδισε αυτά που εσείς δημιουργήσατε, παρά την ασφυξία, παρά τα capital controls, παρά τις σειρήνες προς το εξωτερικό να εξαντλήσουν την ελληνική Κυβέρνηση. Η εργασία και η πρόοδος της κοινωνίας είναι αυτό που ενδιαφέρει εμάς.

Και αναρωτιόμαστε: Δεν θέλετε να ολοκληρώσει η χώρα την αξιολόγηση; Δεν θέλετε να βγούμε από την επιτροπεία; Όλη η κοινωνία λέει «τελειώστε με τα μνημόνια και τους επιτρόπους». Εσείς δεν το θέλετε; Εσείς γιατί κρύβετε μαζί με τα δικά σας κανάλια, τα συστημικά μέσα, την έστω και μικρή πρόοδο της χώρας; Γιατί κρύβετε, για παράδειγμα, την απόφαση Ντράγκι για τα ομόλογα EFSF; Γιατί θάψατε την ανακοίνωση των τεσσάρων φορέων των δανειστών τη Μεγάλη Πέμπτη ότι η χώρα είναι συνεπής; Γιατί κρύβετε ότι η χώρα στο ΕΣΠΑ πηγαίνει καλά και είναι πρώτη στην Ευρώπη; Γιατί κρύβετε, παραδείγματος χάρη, ότι επιστρέφονται 10 δισεκατομμύρια ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων για να πληρωθεί το χρέος, κάτι που σήμερα βγήκε στη δημοσιότητα; Και το καταθέτουμε.

Γιατί κρύβετε ότι πέφτουν οι πρώτες υπογραφές για το πακέτο Γιούνκερ και τη Δευτέρα ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος θα υπογράψει, θα παραστεί στην εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την πρώτη δράση του πακέτου Γιούνκερ; Καταθέτω το σχετικό έγγραφο.

Να σας πω πάρα πολύ απλά γιατί. Διότι έχουμε μια Αντιπολίτευση, η οποία είναι γεροντοκόρη, κακιά και ψεύτρα και θέλει αυτό που λέει ο λαός, να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Μόνο ο γείτονας, αγαπητοί συνάδελφοι, εν προκειμένω δεν είναι η Κυβέρνηση. Ο γείτονας είναι ο ελληνικός λαός, είναι το ελληνικό κράτος. Και δεν μπορείτε να παραγνωρίζετε ότι για το ελληνικό κράτος, για τους Έλληνες πολίτες οφείλετε κι εσείς να συμμαχήσετε κόντρα στο ΔΝΤ και κόντρα σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται τη δική μας προσπάθεια.

Για πρώτη φορά, όμως, στη συμφωνία που μπορεί να έχει και μέτρα λιτότητας και το αναγνωρίζουμε και να είναι δύσκολη, γιατί είναι συμβιβασμός, υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, υπάρχει προστασία του αδυνάτου και προστασία της εργασίας και υπάρχει και αναδιανομή.

Και αυτό απεικονίζει και το παρόν νομοσχέδιο, γιατί διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού, διασφαλίζει τις συντάξεις, μειώνει, σταθεροποιεί τις εισφορές, έχει δημόσιο χαρακτήρα και όλα αυτά τα πετύχαμε γιατί δουλέψαμε πάρα πολύ από τις 15 Δεκεμβρίου. Και είναι ψέμα ότι είναι ένα αιφνιδιαστικό και εκβιαστικό νομοσχέδιο. Είναι για πρώτη φορά ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι πέντε μήνες σε διαδικασία διαβούλευσης με δύο πλήρεις εβδομάδες επιτροπών και με δύο ημέρες είκοσι έξι ωρών συνεδρίαση στη Βουλή.

Και βέβαια εμείς θα θέλαμε, έστω και τώρα, να ακούσουμε τις θέσεις των κομμάτων έναντι των προτάσεων του ΔΝΤ, αλλά και του κ. Σόιμπλε κατά καιρούς κατά της χώρας μας. Έχουμε ακούσει περίεργες δηλώσεις.

Στην Washington Post ο κ. Μητσοτάκης πήρε θέση υπέρ των προτάσεων του ΔΝΤ, κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, υπέρ της πώλησης της δημόσιας περιουσίας σε καλή τιμή είπε, αλλά και υπέρ των μεταρρυθμίσεων που θέλει η κ. Λαγκάρντ. Ο κ. Θεοχάρης υπερασπίστηκε εδώ μέσα την πρόταση του ΔΝΤ. Εκπρόσωπος κόμματος άλλου, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ διάβασε την ανακοίνωση του Ταμείου.

Εμείς περιμένουμε να πάρετε θέση. Είστε με τη χώρα ή το ΔΝΤ; Ξέρουμε γιατί υπερασπίζεστε την περικοπή μισθών και συντάξεων που θέλουν αυτοί που επιβουλεύονται τη χώρα. Διότι θέλετε και κουτσουρεμένη την κοινωνία, αλλά και τους δικούς σας, δηλαδή το κεφάλαιο να βγάζει περισσότερα κέρδη. Από τη μια μας κατηγορείτε για δυσβάσταχτα μέτρα και από την άλλη γιατί διαπραγματευόμαστε, γιατί αντιστεκόμαστε. Καθυστερούμε βέβαια γιατί θέλουμε να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Και όλα αυτά δεν τα κάνετε μόνο για την καρέκλα.

Τα κάνετε γιατί με την καρέκλα που θέλετε να ανακτήσετε, θέλετε να διατηρήσετε το δικό σας βαθύ κράτος, τη δική σας διαπλοκή και είναι προσωποποιημένη αυτή η πολιτική στο πρόσωπο του Αρχηγού της Αντιπολίτευσης, αλλά και στο πρόσωπο της ακροδεξιάς πλευράς του κ. Σαμαρά που σέρνει από τη μύτη τη Νέα Δημοκρατία και τη γεμίζει ψέμα, χολή, μίσος και φόβο, εκχυδαΐζοντας και υποβαθμίζοντας την πολιτική. Και αυτό είναι κάτι που εμείς πρέπει να προσέξουμε.

Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη εντολή από το Σεπτέμβριο. Αυτή η επιλογή σήμερα είναι πιο ξεκάθαρη. Ούτε έξω από το ευρώ, ούτε «ναι» στη νεοφιλελεύθερη επιλογή της ακροδεξιάς.

Εμείς απέναντι σε όλα τα συμφέροντα που συναθροίζονται απέναντί μας, θα κρατήσουμε μαζί με το λαό την ελπίδα, γιατί είμαστε καθαροί. Δεν χρωστάμε σε κανέναν και στηρίζουμε την ανάγκη του λαού να πάει η χώρα μας καλύτερα. Αυτό κάνει και αυτό το νομοσχέδιο.

Ευχαριστώ.

Παρακολουθείστε την Ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email