Το πόρισμα της Εξεταστικής καταλύτης δημοκρατικών και αναπτυξιακών αλλαγών

Του Σωκράτη Φάμελλου, Αν. ΥΠΕΝ και πρώην Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση ΜΜΕ και Κομμάτων

Η Ελλάδα δεν υποφέρει μόνο από το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά και από το καθεστώς διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων, που στήθηκε κύρια την τελευταία 20ετία, μέσα στο τρίγωνο πολιτικών,  μηντιακών και τραπεζικών συμφερόντων.

Η Eξεταστική Eπιτροπή για τα δάνεια ΜΜΕ και Κομμάτων συγκροτήθηκε γιατί ήταν καθολική, κοινωνική και πολιτική ανάγκη. Για να στηριχθεί η δημοκρατία, να επανέλθει η ισονομία και το υγιώς επιχειρείν στη χώρα μας. Είναι ομόθυμη απαίτηση της κοινωνίας, να υπάρχει διαφάνεια και ισοτιμία στην επιχειρηματικότητα και στα δάνεια, να μην εξαρτάται η πολιτική ζωή από τα τηλεοπτικά, κυρίως, Μέσα Ενημέρωσης.

Η Εξεταστική λειτούργησε ως όφειλε και δεν άφησε κανένα «σκοτεινό» σημείο. Ελέγχθηκαν όλες οι συμβάσεις, τα πορίσματα, οι δικογραφίες και παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής όλοι οι επικεφαλής των Τραπεζών, των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και οι υπεύθυνοι των οικονομικών των κομμάτων. Κανείς δεν έμεινε εκτός του καταλόγου των μαρτύρων, όποια θέση και αν κατέχει. Οι δημόσιες συνεδριάσεις εδραίωσαν το αίσθημα της διαφάνειας αποκάλυψαν όλα όσα όλοι γνωρίζαμε. Και αυτή τη διαφάνεια την κατοχύρωσε η κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η Εξεταστική Επιτροπή αποκάλυψε συνταρακτικά δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα δάνεια στην οικογένεια Μητσοτάκη για την εφημερίδα “Κήρυκας” των Χανίων. Στην εξεταστική αποκαλύφθηκε το δάνειο των 300.000 ευρώ, του 2005, που έγιναν 718.132, το 2016, αφού δεν πληρώθηκε ούτε μία δόση. Και όπως αποκαλύφθηκε από την έκθεση της ΤτΕ, που προκάλεσε η Εξεταστική, υπήρχαν και άλλα δάνεια, ύψους περίπου 2.150.000 ευρώ, για τα οποία σήμερα πια η ΤτΕ διαπιστώνει ότι δόθηκαν με διαδικασίες αξιολόγησης, οι οποίες απείχαν της συνήθους τραπεζικής πρακτικής. Αν δεν υπήρχε η Εξεταστική, όλα αυτά θα έμεναν στο σκοτάδι και τα δανεικά θα ήταν αγύριστα.

Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ παραδέχθηκαν δημόσια τη χορήγηση δανείων δεκάδων εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις ή με εγγυήσεις “αέρα”, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τους άνισους όρους δανειοδότησής τους, τη δανειοδότηση μετόχων ΜΜΕ για αγορά μετοχών που ήδη κατείχαν, με παρένθετες εταιρείες, τη χορήγηση εγγυήσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων για ταινιοθήκες, όπως και την απελευθέρωση χρηματικών εγγυήσεων, χωρίς αντικατάστασή τους.

Ξεκαθαρίστηκε ότι τα δάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που χρηματοδότησαν τους προεκλογικούς αγώνες, υπερβαίνουν σήμερα τα 400 εκατ. ευρώ και δεν εξυπηρετούνται. Πρακτικά αποδείχθηκε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εδώ και μία πενταετία, είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κοινώς μπαταχτσήδες.

Σημειώνω ότι πολλά πορίσματα της ΤτΕ συντάχθηκαν μετά τις αποκαλύψεις της Εξεταστικής, αλλά και οι Τράπεζες διεκδίκησαν τα οφειλόμενα όταν άρχισαν οι εξετάσεις των μαρτύρων, ενώ έχει παρέλθει δεκαετία σε διαμαρτυρημένα και «κόκκινα» δάνεια, χωρίς καμία αντίδραση. Από μόνο του αυτό αποδεικνύει τις χαριστικές συνθήκες στο δανεισμό των ΜΜΕ και των κομμάτων.

Η Εξεταστική ασχολήθηκε με δάνεια που σήμερα το ανεξόφλητο τμήμα ανέρχεται σε 1,7 δις ευρώ και τα μισά από αυτά δεν εξυπηρετούνται. Δάνεια που συνετέλεσαν στη φούσκα των “κόκκινων” δανείων και στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όλα αυτά ήρθαν στο φως γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη συγκρότηση της Εξεταστικής. Και απομένει η απόφαση της Βουλής και η κατανομή των ευθυνών ώστε να κατοχυρωθεί η πρόληψη τέτοιων φαινομένων. Αλλά και η ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, γιατί δεν είναι δυνατό να κατατίθεται στην Ελληνική Βουλή, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει εργαλεία για να σταματήσει το «πάρτυ» που γινόταν.

Η Εξεταστική Επιτροπή κατέγραψε δημόσια όσα όλοι ψιθύριζαν. Και δεν μπορεί το παλιό πολιτικό σύστημα να τα αρνηθεί και να τα αποποιηθεί. Οι αποκαλύψεις της δεν μπορούν πια να «κουκουλωθούν».

Το πόρισμα της Εξεταστικής μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για αλλαγές δημοκρατικές και αναπτυξιακές. Η λειτουργία της έχει ήδη συμβάλει αναμφισβήτητα στην επιστροφή της ισονομίας και της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Ο κύκλος της διαπλοκής πρέπει να σπάσει. Το απαιτούν η ανάγκη να βγούμε από την κρίση και να στηριχτούμε στην υγιή επιχειρηματικότητα.

Print Friendly, PDF & Email