Φάμελλος: Δεν θα αιφνιδιάσουμε με τον εκλογικό νόμο

Η κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει με το νέο εκλογικό νόμο, δεσμεύτηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος χαρακτήρισε όνειρο της αριστεράς και πολιτική διεκδίκηση δεκαετιών την απλή αναλογική, ενώ διευκρίνισε, ότι, τα όρια της αναλογικότητας, θα προσδιοριστούν στη συζήτηση που θα ανοίξει η κυβέρνηση με την κοινωνία και τα άλλα πολιτικά κόμματα.

“Η απλή αναλογική αποτελεί τη βάση της συζήτησής μας, είναι δική μας προγραμματική και αξιακή δέσμευση η μορφή η οποία θα πάρει ο εκλογικός νόμος και τα όρια της αναλογικότητας είναι προς συζήτηση”, ανάφερε ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο Πρακτορείο fm.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο νέος εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση, αποτελούν δύο μεγάλες τομές για την κυβέρνηση και – όπως επισήμανε – βασίζονται στη φιλοσοφία ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής και έκφρασης της κοινωνίας.

Τόνισε ότι η συζήτηση για τα δύο αυτά ζητήματα δεν θα γίνει αιφνιδιαστικά αλλά οργανωμένα, με δεδομένο, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια τριετία μέχρι τις επόμενες εκλογές και επισήμανε: “είτε μιλάμε για ενίσχυση των δημοψηφισμάτων, μέσα στο Σύνταγμα, είτε για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είτε για το εκλογικό σύστημα, ο άξονας που θα συνδέσει όλες τις επιλογές μας είναι να ενισχύσουμε τη συμμετοχή της κοινωνίας και την έκφρασή της”. Επίσης, ανέφερε, ότι, στο διάλογο που θα γίνει για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο μπορούν να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και το μέγεθος των εκλογικών περιφερειών.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία για την αξιολόγηση, είπε ότι η κυβέρνηση στο εξής θα απελευθερωθεί για να μπορέσει να ασχοληθεί με την καθημερινότητα, την κοινωνία και την οικονομία, αρχής γενομένης – όπως επισήμανε ο κ. Φάμελλος – με την υλοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων, ο αναπτυξιακός νόμος, τα νομοσχέδια για το λαθρεμπόριο καπνικών ειδών, για την εθελούσια αποκάλυψη των καταθέσεων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.α.

Πηγή: www.ethnos.gr

Ακούστε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email