Σωκράτης Φάμελλος: Δεν υπάρχει σύγκρουση του παλιού με το νέο μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν υπάρχει σύγκρουση του παλιού με το νέο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια λαχτάρα να προλάβουμε το νέο, να κερδίσουμε το νέο» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι πολύ μεγάλα δυνατά βήματα για να προλάβει τον χρόνο, τις απαιτήσεις, τις ανάγκες της κοινωνίας. Και γι αυτό έχουμε πιστέψει την ανάγκη να απευθυνθούμε στον λεγόμενο κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ανησυχούν και νοιάζονται για την πατρίδα και για το δίκαιο. Αυτό κάνουμε για το μέλλον του τόπου μας» ανέφερε.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι πρόκειται για το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πρώτο συνέδριό του στην κυβέρνηση και αυτό θέτει πολύ σημαντικά ερωτήματα που προέκυψαν και μετά τη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού. Το πρώτο ερώτημα, κατά τον ίδιο, είναι ποια είναι η Ευρώπη που θα ζούμε, ποιες πολιτικές ευνοούν τους πολίτες της Ευρώπης προς τα πού πρέπει να πάει η Ευρώπη για να υπάρξει ως ενιαία Ευρώπη. Στο σημείο αυτό, απαντώντας στην ερώτηση αν μπορεί η Ευρώπη σε αυτή τη συγκυρία με την άνοδο της ακροδεξιάς να επιβιώσει και να επιβιώσουν και οι αριστερές κυβερνήσεις μέσα σε αυτό το κλίμα, σημείωσε: «Ναι, νομίζω ότι ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που υπάρχει πολύ έντονη λιτότητα, λατρεία των αριθμών αλλά και φόβος και θέμα ασφάλειας στην Ευρώπη, αυτή την περίοδο πρέπει και μπορεί να ισχύσει μια νέα προοδευτική συμμαχία που θα έχει τους βασικούς κανόνες της Δημοκρατίας, τα βασικά αγαθά της Δημοκρατίας ως κεντρικό άξονα. Και αυτό είναι ίσως ένα κάλεσμα που θα κάνει προς τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς και των προοδευτικών κυβερνήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριό του».

Περιγράφοντας το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει το συνέδριο είπε ότι αφορά το «πώς μπορεί να υπάρξει αριστερή προοδευτική ή έστω φιλολαϊκή κυβέρνηση μέσα σε μνημόνια, μέσα σε πλαίσιο λιτότητας, μέσα σε αυτό το οικονομίστικο πλαίσιο της Γερμανικής Ευρώπης, πώς μπορούμε δηλαδή να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια μέσα από το μνημόνιο και βγαίνοντας από αυτό».

Το τρίτο θέμα και βασικότερο, όμως, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «ποιο είναι το κόμμα αυτό που θα υποστηρίξει αυτή την πορεία εξόδου από την κρίση, ποιο είναι το κόμμα που θα μιλά με την κοινωνία, θα μιλά με την κυβέρνηση, θα κρίνει και θα τροφοδοτεί την κυβερνητική πολιτική».

Απαντώντας στο ερώτημα αν η επιστροφή του κ. Κουβέλη σηματοδοτεί μια συσπείρωση του αριστερού χώρου, ο κ. Φάμελλος επισήμανε: «Εμείς έτσι και αλλιώς στο πλαίσιο του συνεδρίου θα απευθύνουμε ένα κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις γιατί χρειάζεται να αναδιατυπωθεί μια νέα συμμαχία κατά της λιτότητας αλλά και κατά της ακροδεξιάς σε επίπεδο Ευρώπης. Είναι προφανές ότι και στο επίπεδο της χώρας μας και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο αυτή η πρόσκληση για μια προοδευτική πολιτική προς όφελος των πολιτών είναι ανοιχτή και είναι ανοιχτή προς όλους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακούστε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email