“Απάντησή μας στην τρομοκρατία είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας των λαών”

Αποσπάσματα από την σημερινή παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ:

Σχετικά με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι

“Το αποτύπωμα του πόνου, της βίας, του πλήγματος στην ανθρώπινη ζωή και τη δημοκρατία είναι ισχυρότατο. Υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος η προσήλωσή μας στην αξία της ανθρώπινης ζωής και της δημοκρατίας να μας ωθήσει στην υποτίμηση αυτών των αξιών. Σε αυτό στοχεύουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα”.

“Η τρομοκρατία, η βία, ο φονταμενταλισμός  είναι για εμάς συνώνυμα των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φασισμού”.

“Δεν ξεχνάμε ότι όλα αυτά έχουν προκύψει από τη μεγέθυνση των ανισοτήτων στη Μέση Ανατολή. Οι άνθρωποι που έρχονται από εκεί ως πρόσφυγες, έρχονται από τον πόλεμο που προκαλούν οι φονταμενταλιστές, οι ίδιοι που επιτίθενται στις αξίες της Ευρώπης. Απάντησή μας στην τρομοκρατία είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας των λαών”.

“Βέβαια, δεν ξεχνάμε την ευθύνη που έχει ο προηγμένος, δημοκρατικός κόσμος διότι δεν ανέλαβε εγκαίρως την ευθύνη ούτε στη Βόρεια Αφρική, ούτε στην Μέση Ανατολή”.

“Μόνη λύση η ενίσχυση της δημοκρατίας και όχι τα κλειστά σύνορα. Κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε μόνο τις αξίες μας, αλλά θα  επιβάρυνε και την χώρα μας”.

“Η Ελλάδα δεν είναι η άκρη της Ευρώπης, αλλά η καρδιά της Ευρώπης, διότι υποδέχεται για λογαριασμό της τις προσφυγικές ροές. Χρειάζονται παράλληλες κινήσεις και στην υποδοχή των προσφύγων και στην επίλυση των διαφορών στη Μέση Ανατολή”.

“Η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη έχει δυναμώσει. Έστω και μέσα από συγκρούσεις και αντιθέσεις. Μέσα σε αυτό το βαρύ και τραγικό κλίμα, είναι ευτυχής συγκυρία που ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα εκπροσωπήσει την Ευρώπη στη συζήτηση με την Τουρκία, την ερχόμενη Τετάρτη”.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση και τα “κόκκινα δάνεια”

“Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε καλές ειδήσεις για την οικονομία και την απασχόληση. Δείκτες που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα, την ποσοτική χαλάρωση, τη ρευστότητα, τον προϋπολογισμό και τα έσοδα λειτουργούν θετικά”.

“Η ουσία για εμάς είναι το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργούν τα “κόκκινα δάνεια”. Πρώτα απ’ όλα στα νοικοκυριά, αλλά και στην επιχειρηματικότητα”.

“Διεκδικούμε τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι που εξ’ αιτίας της κρίσης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δάνειό τους να μην χάσουν την πρώτη κατοικία τους”.

“Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε όσους σκοπίμως δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ μπορούν, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία”.

“Κεντρικό σημείο της πολιτικής μας είναι ο κανόνας δικαίου. Δεν θα δεχθούμε  να βγουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν το δάνειο της α’ κατοικίας τους. Δεν το θέλει η κοινωνία μας και δεν συμφέρει ούτε την οικονομία μας”.

“Οι παρεμβάσεις των δανειστών δεν είναι πάντα προς όφελος της λογικής, δεν αποσκοπούν πάντα στη βελτίωση της οικονομίας. Γι αυτό εμείς, πολλές φορές λέμε ότι υπάρχουν και αρνητικά μέτρα στη συμφωνία που υποχρεούμαστε να συζητήσουμε, τα οποία είναι πέρα από τη λογική και την αναγκαιότητα”.

Ακούστε την παρέμβαση εδώ

Print Friendly, PDF & Email