Σημεία ομιλίας
-Με fast track διαδικασίες η κυβέρνηση έφερε τη σύμβαση συγχώνευσης Attica Bank – Τράπεζα Κρήτης δίνοντας μόλις 48 ώρες συζήτησης στη Βουλή.
-Με αυτή τη συμφωνία το δημόσιο που μέχρι στιγμής έχει δώσει για την Τράπεζα Αττικής 900 εκατομμύρια θα έχει το 33% και οι ιδιώτες μέτοχοι με 268 εκατομμύρια θα έχουν το 51%.
-Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει απαντήσεις: Τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και πέντε χρόνια ώστε να μη χρειαστεί να έρθει σήμερα να θέτει εκβιαστικά διλήμματα στη Βουλή και γιατί δεν κατάφερε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία για το ελληνικό Δημόσιο και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων;
-Η πραγματικότητα: Απέτυχαν και γι’ αυτό δίνουν από το κρατικό ταμείο επιπλέον 500 εκατομμύρια ενώ το δημόσιο χάνει την πλειοψηφία της τράπεζας.
-Εφόσον υπήρχε τόσο μεγάλος συστημικός κίνδυνος, όπως ακούμε σήμερα για τις καταθέσεις της τράπεζας, ποια ήταν η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Στουρνάρα, όλον αυτόν τον καιρό;
– Η αγορά μας σε πολλούς τομείς είναι ρηχή και ολιγοπωλιακή με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ενώ χρειαζόμαστε πλουραλισμό και στην τραπεζική αγορά. Το μόνο πράγμα για το οποίο ανταγωνίζονται είναι ποια θα έχει τα περισσότερα υπερκέρδη.
-Τι θα κάνει η ΝΔ για τις καταχρηστικές πρακτικές των συστημικών τραπεζών που έχουν αφήσει όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να ασφυκτιά ενώ πληρώνει υπέρογκες προμήθειες και τη διαφορά επιτοκίων να είναι από τις μεγαλύτερες της ευρωζώνης;
-Το έλλειμμα ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά συνδέεται και τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επαγγελματιών από το δανεισμό καθώς πρόσβαση έχουν μόλις 35.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 700.000, δηλαδή το 5%.
-Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος που πλέον «αυγατίζει» από τις τράπεζες στους servicers. Τα δάνεια αυξήθηκαν στα 550 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024, και πλέον φτάνουν τα 70 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας. Δεν φτάνουν οι παραινέσεις του κ. Στουρνάρα στους servicers να αποφεύγουν τους πλειστηριασμούς.
-Κέρδη – ρεκόρ για τις τράπεζες: 3,27 δισ. ευρώ το 2022, 4,3 δισ. ευρώ το 2023, ενώ ήδη φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024. Ούτε λέξη από την κυβέρνηση για φορολόγηση υπερκερδών και για τον αναβαλλόμενο φόρο.
-Η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους των υψηλών μερισμάτων και των υψηλής αξίας γονικών παροχών ενώ αύξησε αυτό το καλοκαίρι τους φόρους των μικρών και μικρομεσαίων οδηγώντας σε λουκέτα πολλούς αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους. Ταυτόχρονα επιδίδεται σε ένα πλιάτσικο της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας.
Ακολουθεί η ομιλία του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σ. Φάμελλου:
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Πρώτα από όλα θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο για την απαράδεκτη διαδικασία νομοθέτησης. Έχετε επιλέξει να περάσετε 7 νομοσχέδια τις τελευταίες 2 εβδομάδες με απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Δεν μπορώ παρά να καταγγείλω και ότι η συγκεκριμένη σύμβαση ξεκίνησε να συζητείτε πριν από 48 ώρες μόλις στη Βουλή αλλά και ότι οι συνθήκες χθες στην ακρόαση φορέων στο νομοσχέδιο ψυχικής υγείας ήταν απαράδεκτες και προσβλητικές.
Αυτό αποδεικνύει ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης η υποβάθμιση της νομοθετικής διαδικασίας και της ίδιας της Βουλής και ότι σε αυτό συνηγορεί και ο Πρόεδρος της Βουλής. Σας ενοχλεί ακόμα και ο διάλογος. Θα επανέλθω όμως την επόμενη εβδομάδα για αυτό το θέμα.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, γιορτάσαμε χθες τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, μία περίοδος που συνδέθηκε με την Κυπριακή τραγωδία, γι’ αυτό και θα μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε, πριν ξεκινήσω με τα του νομοσχέδιου, να αναφερθώ στις τελευταίες σοβαρές εξελίξεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Εξελίξεις ιδιαίτερα ανησυχητικές αν λάβει κανείς υπόψιν του την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και να μη ζητήσουμε πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για την προκλητικότητα που εκδηλώθηκε αρχικά:
με την ανακοίνωση για έρευνες σε εννέα θαλάσσια οικόπεδα στο Αιγαίο από την κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία,
στη συνέχεια με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν περί «ειρηνευτικής επιχείρησης» στην Κύπρο, «ειρηνευτική επιχείρηση» είναι δηλαδή η παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τις προκλητικές φιέστες στα Κατεχόμενα ανήμερα της μαύρης επετείου,
Με την εκ νέου αμφισβήτηση από τον Τούρκο Πρόεδρο του καθεστώτος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης και την απόπειρα ανάμειξης της Τουρκίας στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας,
Και τέλος με το σκηνικό έντασης που έστησε η Τουρκία στο Αιγαίο, αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Και μας προβληματίζει ότι η τακτική αυτή της Τουρκίας αμφισβήτησε τις έρευνες και ουσιαστικά το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, και πιθανά περιόρισε τις έρευνες και την πρόοδο του έργου.
Απέναντι σε αυτόν τον ακραίο αναθεωρητισμό και τις ευθείες απειλές της Τουρκίας η ελληνική Κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος. Μία επικίνδυνη αφωνία που προκαλεί εύλογη ανησυχία και πολλά ερωτηματικά. Σας έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους και εξ αρχής σε ένα πλαίσιο εποικοδομητικό, ότι η στρατηγική του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου που έχει επιλέξει η κυβέρνηση έχει κινδύνους . Δεν πρέπει να επαναπαυθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ στο «θετικό κλίμα» της Διακήρυξης των Αθηνών που είναι πλέον ξεκάθαρα ψευδεπίγραφο.
Για πόσο ακόμη θα συνεχίζεται η μυστική διπλωματία;
Έχουμε τη δυνατότητα να υποβαθμίζουμε ως χώρα την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την τουρκική πλευρά;
Γιατί πέντε χρόνια δεν έχει προχωρήσει τίποτα στο Κυπριακό; Και τι συνέβη στην Κάσο;
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, θέλω να αναφερθώ κυρίως στο θέμα της σημερινής συνεδρίασης. Το θέμα της συγχώνευσης Attica και Παγκρήτιας Τράπεζας, που συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια, έχει συγκεντρώσει αρκετή προσοχή το τελευταίο διάστημα και σε δημοσιεύματα σε πολλά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρώτα από όλα γιατί προφανώς και έχει σημασία ο 5ος πυλώνας και γενικά ο πλουραλισμός στην τραπεζική αγορά αλλά και γιατί η λειτουργία των τραπεζών απασχολεί τους πολίτες και την οικονομία. Και κυρίως το κόστος, η διαθεσιμότητα δανεισμού, η εξυπηρέτηση της περιφέρειας και φυσικά γιατί προφανώς μας καίνε τα λεφτά που βάλαμε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες για να σώσουμε με πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις τις τράπεζες, που πρώτα τις χρεωκοπήσατε στην οικονομική κρίση και μετά αφού σώθηκαν με λεφτά των πολιτών, τις δωρίσατε σχεδόν, πρόσφατα σε ιδιώτες. Δεν καταλαβαίνετε κύριε Χατζηδάκη ότι δεν θέλουμε ως πολίτες να ξαναχαθούν δημόσιοι πόροι; Όπως τα 40 δισεκατομμύρια περιουσία των πολιτών, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ήταν και το κόστος της επιλογής Μητσοτάκη;
Αλλά και για να έρθω στο συγκεκριμένο αντικείμενο της σύμβασης προφανώς και ενδιαφέρει την κοινωνία η αποκάλυψη που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Στέφανος Κασσελάκης ότι με αυτή τη συμφωνία
Το δημόσιο που μέχρι στιγμής έχει δώσει για την Τράπεζα Αττικής 900 εκατομμύρια θα έχει τελικά 33%. Και οι ιδιώτες μέτοχοι με 268 εκατομμύρια θα έχουν τελικά 51%
Ελπίζω να μας απαντήσετε πως καταφέρατε αυτά τα “μαγικά”, όσο και αν προσπαθείτε αυτές τις ημέρες να αποφύγετε συγκεκριμένες απαντήσεις με στρεψοδικίες. Είναι προφανώς αναμενόμενο οι πολίτες να νοιάζονται που πάει η περιουσία τους και πόσο θα τους κοστίσει στο μέλλον η επιλογή σας.
Οφείλετε απαντήσεις κύριε Χατζηδάκη για όλα αυτά που αποδεικνύουν ξεκάθαρα και τις ευθύνες της πολιτικής σας. Δεν καλούμαστε εμείς να απαντήσουμε στα εκβιαστικά διλήμματά σας, ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση πέραν της καταστροφής.
Εσείς να απαντήστε, τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εδώ και πέντε (5) χρόνια ώστε να μη χρειαστεί να έρθει σήμερα να θέτει διλήμματα στη Βουλή και γιατί εδώ και πέντε (5) χρόνια δεν κατάφερε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία για το ελληνικό Δημόσιο και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων;
Σας θυμίζω ότι η δουλειά της κυβέρνησης είναι να δίνει απαντήσεις. Και ότι οι Υπουργοί μιας κυβέρνησης δεν δίνουν απαντήσεις μόνο για τη δική τους θητεία σε κάποιο Υπουργείο αλλά και για τη θητεία των συναδέλφων τους στο Υπουργείο αυτό.
Πείτε μας, λοιπόν, κύριε Χατζηδάκη τι κάνατε εδώ και 5 χρόνια για να μην αναγκαστούμε να φτάσουμε εδώ. Καλείτε τους πολίτες να βάλουν επιπλέον 500 εκατομμύρια (475 εκατ. ευρώ το ΤΧΣ και ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ) και να χάσουν την πλειοψηφία της τράπεζας γιατί πολύ απλά αποτύχατε. Για αυτό κρίνεστε.
Και μου έκανε κάκιστη εντύπωση ο εισηγητής σας που μας κατηγόρησε για μικροπολιτική στάση γιατί σας κατακρίνουμε για τα 475 εκατομμύρια του ΤΧΣ.
Δηλαδή κύριε Πέτσα είναι μικρό ποσό τα 475 εκατομμύρια ευρώ; Και δεν θα μπούνε στη συμφωνία; Δικά σας είναι και δεν πρέπει να ασχολούμαστε; Των πολιτών είναι κύριε Χατζηδάκη, δεν είναι του κ. Μητσοτάκη και θέλετε δεν θέλετε και θα μας νοιάζει και θα σας ρωτάμε. Υποχρέωσή σας είναι να απαντάτε.
Μην γυρνάτε με επικοινωνιακά κόλπα 9 χρόνια πριν. Είστε κυβέρνηση 5 χρόνια. Μην επικαλείστε για δικαιολογία ακόμα και το προπατορικό αμάρτημα. Ξαναθέτω τα ερωτήματα και περιμένουμε απαντήσεις – όχι για τη θητεία του κ. Χατζηδάκη, αλλά για τη θητεία της Νέας Δημοκρατίας:
1ο ζήτημα: Ως προς την ίδια τη συγχώνευση και τη συμμετοχή του ΤΧΣ:
Ο κ. Χατζηδάκης μάς λέει ότι ο ίδιος ζήτησε έκθεση από το ΤΧΣ για άλλους πιθανούς επενδυτές και δεν βρέθηκε κανείς. Τώρα σημειώνω εγώ. Τον πιστεύουμε. Όμως πιο πριν τι κάνατε; Τι κάνατε 5 χρόνια; Πριν φτάσουμε στα εκβιαστικό δίλημμα ότι θα χαθούν καταθέσεις 1,6 δισ. ευρώ και θα ξανακαταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας;
Περιγράφετε με μελανά χρώματα τον κίνδυνο απώλειας εμπιστοσύνης και σταθερότητας ακόμα ενδεχομένως και για τις συστημικές τράπεζες. Και τι κάνατε μέχρι σήμερα;
Και πόσο αποτελεσματικοί ήσασταν για να προστατέψετε τους πολίτες; Δεν το ξέρατε τότε; Δεν ήταν επαρκείς οι προσπάθειες; Πείτε κάτι. Γιατί αυτό που μένει είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ευθύνη σας.
2ο ζήτημα: Εφόσον υπήρχε τόσο μεγάλος συστημικός κίνδυνος όπως ακούμε σήμερα, ποια ήταν η εντονότατη παρέμβαση του κ. Στουρνάρα τόσο καιρό; Γιατί εσείς ήσασταν σε άλλα υπουργεία αλλά ο διοικητής της ΤτΕ ήταν βράχος στη θέση του.
3ο ζήτημα: Είναι τελικά εκβιαστική συμφωνία, take it or leave it; Δεν υπήρχαν άλλες επιλογές;
Το μόνο που μας παρουσιάζετε σήμερα συγκριτικά είναι είτε το σενάριο μηδενικής λύσης– δηλαδή να μην κάνουμε τίποτα και να χαθούν όλα είτε τη συμφωνία που φέρνετε, που είναι εις βάρος του δημοσίου. Μονά ζυγά χαμένοι οι πολίτες δηλαδή.
4ο ερώτημα: Τι διαπραγματεύτηκε ακριβώς το ΤΧΣ για να καταλήξει με μικρότερο μερίδιο από τα χρήματα που βάζει; Και συνολικά το δημόσιο. Θέλει πράγματι τρόπο, …να μας το μάθετε αυτό. Πέρα από το ότι το αφήσατε να φτάσει μέχρι εδώ, για να υπάρχει και το επιχείρημα «ότι αλλιώς το μερίδιο του ΤΧΣ θα χαθεί λόγω κατάρρευσης;»
5ο ζήτημα: Υπάρχει βεβαιότητα και απόδειξη βιωσιμότητας για το νέο σχήμα;
Ή θα μας έρθετε σε δυο τρία χρόνια, να μιλήσετε πάλι για κίνδυνο καταθέσεων, και να προτείνετε μια περαιτέρω απομείωση του ρόλου του Δημοσίου; Ή και μία νέα χρηματοδότηση; Γιατί έχοντας εμπειρία από το ταμείο μηχανικών και εργοληπτών με αυτή τη δικαιολογία στην Αττικής έχουν χαθεί οι εισφορές των ασφαλισμένων. Δεν μπορούμε να σας αφήσουμε να κάνετε τα ίδια λάθη.
6ο ζήτημα και τελευταίο: Γιατί να μην είναι ισχυρότερος ο ρόλους του δημοσίου. Και το ποσοστό του; Δεν μας εγγυάστε ότι είναι ασφαλής η συμφωνία; Ωραία. Αν είναι ασφαλής και βιώσιμη γιατί να μην έχει πλειοψηφία και άρα και έσοδα κέρδη το δημόσιο; Γιατί δηλαδή να τη χαρίσουμε εφόσον με τη συμφωνία μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας; Γιατί σημειώνουμε αν είχε – και αν διεκδικούσατε να έχει-ποσοστό ισχυρότερο και ρόλο η πολιτεία, το δημόσιο θα είχε και ένα λόγο παραπάνω σε διαμόρφωση μίας πολιτικής επιτοκίων προς όφελος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των δανειοληπτών συνολικά.
Τώρα απεμπολείτε και αυτή τη δυνατότητα. Και μία και το έφερε η κουβέντα στο παρελθόν σας. Ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος του Δημοσίου σε αυτή την τράπεζα και πώς σκοπεύετε να τον ασκήσετε; Θα έχουμε αυτό που εσείς κάνετε σε πλείστες εταιρείες του δημοσίου που τα μετατρέψατε σε κερδοσκοπικά μαγαζιά όπως η ΔΕΗ; Το ερώτημα είναι απλό.
Τι θα κάνει η ΝΔ για να φύγουμε από τις καταχρηστικές πρακτικές των συστημικών τραπεζών που έχουν αφήσει όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να ασφυκτιά για ρευστότητα και να πληρώνει υπέρογκες προμήθειες;
Η καταστροφολογία του μηδενικού σεναρίου, η οποία φτάνει μέχρι το bank run από τις μικρότερες τράπεζες ή και την μετάδοση κινδύνου στις συστημικές δεν αποτελεί δικαιολογία για να πιέσετε εκβιαστικά τη Βουλή.
Είναι ομολογία ανεπάρκειας και βολική δικαιολογία γιατί δεν φέρνετε καλύτερη σύμβαση προς ψήφιση.
Και προφανώς πρέπει να δώσετε απαντήσεις σε αυτό το σκάνδαλο. Αλλά και να μας εξηγήσετε γιατί μας επιτίθενται συστημικά ΜΜΕ που αναδεικνύουμε το θέμα; Αν έχετε δίκιο και δεν χάνει δικαιώματα και δυνατότητες το δημόσιο γιατί ανησυχείτε για την κριτική μας; Και βέβαια να απαντήσετε για τις αθλιότητες του κ. Βορίδη στη σημερινή του επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που μας απαγορεύει με λάσπη το δικαίωμα της άποψης. Θα μπορούσα να πω πολλά και για τη λάσπη και για τα συμφέροντα στη ΝΔ και για το ρόλο και τις πολιτικές απόψεις του κ. Βορίδη. Αλλά επαναλαμβάνω από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ένας υπουργός που δεν ψηφίζει τους νόμους της κυβέρνησης που ανήκει. Από μόνο του απαξιώνει πλήρως και τον κ. Βορίδη και τις απόψεις του.
Ας έρθω όμως στην πολύ μεγάλη συζήτηση περί πέμπτου τραπεζικού πυλώνα. Χρειάζεται πέμπτο πυλώνα το τραπεζικό σύστημα; Όχι μόνο πέμπτο, χρειάζεται πολλούς περισσότερους. Η αγορά μας σε πολλούς τομείς είναι ρηχή και ολιγοπωλιακή με δική σας ευθύνη. Το βλέπουν οι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή, δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς.
Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην τραπεζική αγορά. Χρειαζόμαστε πλουραλισμό, και στην τραπεζική αγορά. Το μόνο πράγμα για το οποίο ανταγωνίζονται μεταξύ τους οι τράπεζες είναι ποια θα έχει τα περισσότερα υπερκέρδη. Δεν πρόκειται για ανακάλυψη ή αποκάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και καιρό ο κ. Στουρνάρας μιλά για ολιγοπώλιο στον τραπεζικό τομέα και για έλλειψη ανταγωνισμού. Ακόμα και δικοί σας βουλευτές μιλούν πλέον ανοικτά για το θέμα των κερδών και των επιτοκίων των τραπεζών. Είναι όμως αυτός ο πέμπτος πυλώνας το σχήμα που προκύπτει από τη σύμβαση που συζητάμε σήμερα ή έστω η αρχή του;
Ο κ. Στουρνάρας και εσείς έχετε καταθέσει πολλά δεδομένα για το πολύ μικρό ποσοστό ενεργητικού και καταθέσεων σε σχέση με το κατώτατο κατώφλι των συστημικών τραπεζών (10-15%). Στην πράξη πρόκειται για ένα σχήμα που μπορεί να μετεξελιχθεί σε «παρακολούθημα» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, πολύ μακριά από τον περίφημο έστω έναν επιπλέον πυλώνα που χρειαζόμαστε.
Και επειδή ο κ. Χατζηδάκης μιλάει για μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, καλό είναι να δούμε τι έχει «μεταρρυθμιστεί» τα τελευταία χρόνια.
Το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος απλά μετακόμισε από τις τράπεζες στους servicers, και αυγατίζει εκεί, μαζί με τον κίνδυνο των πλειστηριασμών.
Τα δάνεια στα χέρια των servicers αυξήθηκαν 550 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024, και πλέον φτάνουν τα 70 δισ. ευρώ, το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας.
Οι παραινέσεις του κ. Στουρνάρα στους servicers να μην προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακούγεται τουλάχιστον αστεία.
Θυμίζει τα παρακάλια του κ. Χατζηδάκη για τις προμήθειες των τραπεζών και τις χορηγίες στη Θεσσαλία ή το αντίστοιχο σόου με τα μεγάλα λόγια του κ. Σταϊκούρα στους τραπεζίτες.
Το λέμε σε όλους τους τόνου: Ολοκληρωμένη λύση για το ιδιωτικό χρέος χρειάζεται και όχι μπαλώματα και παρακάλια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα την προετοιμάσει τεκμηριωμένα και θα την καταθέσει στη Βουλή.
Βέβαια, είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσετε να αποφύγετε τη συζήτηση. Όπως κάνατε και με την πρόταση νόμου για την ακρίβεια.
Τι ακριβώς φοβάστε και δεν την βάζετε σε επιτροπές;
Ας αφήσουμε το ιδιωτικό χρέος και να δούμε συνολικά τι γίνεται στις τράπεζες.
Το έλλειμμα ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά συνδέεται και με το ότι από τη μία οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση -μόλις 35.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 700.000, δηλαδή το 5%
Και έτσι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δέχεται ένα πλήγμα από την πολιτική σας, όπου άλλα τους υποσχεθήκατε προεκλογικά.
Στεγνώνει η αγορά και έρχεται και η φορολογική βεβαίωση του χαρατσιού που βάλατε στους μικρομεσαίους, που θα πρέπει να αρχίσουν να το πληρώνουν τον Αύγουστο και από την άλλη έχουμε τα τεράστια κέρδη των Τραπεζών από επιτόκια και προμήθειες.
Λίγο ακόμη και θα μας πουν ότι τα κέρδη αυτά είναι «ουρανοκατέβατα» όπως αυτά στην αγορά ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αναδεικνύει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Πλέον το έχουν και η έκθεση και τα δελτία τύπου του κ. Στουρνάρα, που όλα αυτά είναι απλά παραδοχή ότι εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια κάνετε απλά διαπιστώσεις.
Έχουν ειπωθεί ήδη πολλές φορές από πολλούς βουλευτές, και σε ερωτήσεις, και σε τοποθετήσεις, αλλά θα τα επαναλάβω και εγώ:
Έκθεση Διοικητή ΤτΕ: Σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων των τραπεζών από τόκους (+51,5% σε σχέση με το 2022!). Αύξηση εσόδων από προμήθειες (+8,3%)
ΚΕΠΕ: πληθωρισμός απληστίας των τραπεζών, διεύρυνση επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Ευρωζώνης
Κέρδη ρεκόρ
– 2023: 4,3 δισ. ευρώ
– 2022: 3,27 δις. ευρώ
– 2024: Ήδη μιλάμε για καθαρά κέρδη 1,1 δισ στο τρίμηνο από τις 4 συστημικές.
Και πάνε για 2,4 δισ. στο εξάμηνο όπως αποκάλυψε και ο Νίκος Παππάς πριν λίγο. Καμιά κουβέντα ούτε για φορολόγηση υπερκερδών ούτε για αναβαλλόμενο φόρο.
Αλλά και καμία κουβέντα για τα 40 δισ. των πολιτών που χάθηκαν με την αποχώρηση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες. Δεν εξηγήθηκε ποτέ επαρκώς από εσάς ούτε το γιατί αποφασίστηκε αυτό να γίνει τώρα και όχι αργότερα για να έχουν μεγαλύτερη αξία οι μετοχές του Δημοσίου, καθώς σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους που επικαλείστε μόνο όταν σας βολεύει, οι προβλέψεις είναι 30-50% πάνω. Μια χαρά τις σώσανε οι πολίτες με ανακεφαλαιοποίηση μέσα στη χρεωκοπία. Τις χαρίσατε σε ιδιώτες. Τι θα κάνετε με τα υπερκέρδη των τραπεζών κύριε Χατζηδάκη; Είναι κλοπή από τα νοικοκυριά και από τις επιχειρήσεις.
Με ρυθμό 4 δισεκατομμύρια το χρόνο τρέχουν τα κέρδη των τραπεζών. Που στο σύνολό τους είναι από τις υπέρογκες χρεώσεις σε συναλλαγές και κάρτες και από τα τεράστια σε σχέση με την Ευρώπη επιτόκια καταθέσεων που μας φέρνουν στις πρώτες ευρωπαϊκές θέσεις στην σχετική κερδοφορία των τραπεζών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αγοράς χωρίς ρύθμιση και έλεγχο και χωρίς δημόσιο τραπεζικό πυλώνα.
Και επειδή είναι και επίκαιρο, θα θυμάται φαντάζομαι ο κ. Χατζηδάκης το Νοέμβριο του 2020, ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν δήλωνε με την έναρξη του target model ότι θα σπάσει αυγά για να το πετύχει γιατί “έτσι θα πέσουν οι τιμές ρεύματος”.
Και το ξεκίνησε χωρίς καμιά ρύθμιση και έλεγχο.
Έκτοτε, κάθε χρονιά, ο Πρωθυπουργός ανακαλύπτει έκπληκτος ουρανοκατέβατα κέρδη και λεφτόδεντρα στο ρεύμα. Τα οποία προκύπτουν κατά κύριο λόγο από τη νέα «χρυσή» ΔΕΗ του κ. Χατζηδάκη και το καρτέλ στην αγορά ενέργειας.
Και ο κ. Χατζηδάκης θα θυμάται και πολλές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ήδη από το 2022, ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα για τα επιτόκια των τραπεζών και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει, πάρα μόνο να παραινέσει. Και ξαφνικά, σαν από θαύμα, το καλοκαίρι 2024, όταν ήδη δυο χρόνια κάνουμε πρωταθλητισμό στη διαφορά επιτοκίων και οι τράπεζες έχουν ρεκόρ κερδών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινά έρευνα την οποία μάλιστα σκοπεύει να ολοκληρώσει τάχιστα.
Αυτό βέβαια μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μην περιμένετε λοιπόν να πιστέψουμε στο νέο θαύμα που φέρνετε με επικοινωνιακούς εκβιασμούς στη Βουλή. Ότι με τη “διάθεση” της νέας τράπεζας θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και θα βελτιωθεί η πρόσβαση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων στο τραπεζικό σύστημα. Ενώ για τους μικρομεσαίους παραμένει ο άδικος κεφαλικός φόρος που ψηφίσατε και που ήδη βεβαιώνεται για να πληρωθεί και που ο Πρωθυπουργός αρνείται να έρθει στη Βουλή για να τον συζητήσει.
Και ενώ για τα νοικοκυριά παραμένει η ακρίβεια παντού. Και αρχίζει νέο ράλι στις τιμές του ρεύματος, με αύξηση 65% τον Ιούλιο από τη μέση ετήσια τιμή μέχρι σήμερα.
Ελπίζουμε τουλάχιστον ότι θα δεχθείτε να δείτε τους φοροτεχνικούς που έχουν φτάσει στο αμήν με τη στάση σας και τους οποίους αρνείστε να συναντήσετε.
Φέτος, ξεπεράσατε τον εαυτό σας κ. Χατζηδάκη με τα εκβιαστικά διλήμματα. Ενώ το Υπουργείο δεν ήταν συνεπές στην έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και στα εργαλεία και τα δεδομένα υποβολής τους, τώρα θέλετε να βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι φοροτεχνικοί.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, αναδείξαμε με πληρότητα και τα ελλείμματα και τα αναπάντητα ερωτήματα αλλά και τις σκανδαλώδεις και εκβιαστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και σε αυτή τη σύμβαση.
Πόσο αξιόπιστο είναι αλήθεια να μας μιλάει για τραπεζική πίστη, για πιστωτική και δημοσιονομική πολιτική, ένα κόμμα που χρωστάει δανεικά και αγύριστα 500 εκατομμύρια ευρώ;
Ένας υπουργός ο οποίος σταθερά λειτουργεί εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας περιουσίας και επιδιώκει συνεχώς τη μείωση του ρόλου και των δυνατοτήτων του δημοσίυ.
Μία κυβέρνηση που μειώνει τους φόρους των υψηλών μερισμάτων και των υψηλής αξίας γονικών παροχών και αύξησε αυτό το καλοκαίρι τους φόρους των μικρών και μικρομεσαίων οδηγώντας σε λουκέτα πολλούς αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους. Και ταυτόχρονα επιδίδεται σε ένα πλιάτσικο της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας.
Είναι εμφατική η αποδόμηση της υποστήριξης της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές και η αποσυσπείρωση των στελεχών της.
Το πιο σημαντικό είναι ότι κανείς δεν θέλει να συνεχίσει η Ελλάδα να κατηφορίζει σε όλους τους δείκτες. Και το μόνο που αυξάνεται είναι το ρουσφέτι και το πελατειακό και κομματικό κράτος της δεξιάς.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε ότι σε αυτές τις συνθήκες διαμορφώνονται οι κοινωνικοί όροι της πολιτικής αλλαγής. Το ξέρετε και σας προδίδει ο φόβος σας.
Πολλά πράγματα τα κρύψατε μετά τις ευρωεκλογές.
Όπως την απόφαση για τις επιστροφές των επιδοτήσεων στο ρεύμα.
Όπως την άρνηση του Πρωθυπουργού να απαντήσει εδώ, στη Βουλή, την επίκαιρη ερώτηση για το χαράτσι που καταθέσαμε από 26 Ιουνίου. Και αυτές οι συνθήκες διαμορφώνουν τους όρους των κοινωνικών συμμαχιών της πολιτικής σας ανατροπής.
Οι κοινές κινητοποιήσεις επαγγελματιών, επιστημόνων, εμπόρων, βιοτεχνών, ταξί, λαϊκών αγορών, συναντούν την αντίδραση και τη συνεργασία των κοινωνικών φορέων. Των φορέων του δικαίου και της νεολαίας για το κράτος δικαίου και τα σκάνδαλα των υποκλοπών, της διαρροής προσωπικών δεδομένων και του εγκλήματος των Τεμπών. Για μία προοδευτική κυβερνητική διέξοδο δουλεύουμε και εμείς μέσα και έξω από τη Βουλή. Με διάθεση συνεργασιών σε κοινά πεδία και στο κοινοβουλευτικό έργο. Πολλές φορές και με υπερβάσεις ως προς το παρελθόν πολιτικών χώρων που αρνήθηκαν στο παρελθόν την προοδευτική συνεργασία αλλά χωρίς καμία παραχώρηση όσον αφορά στα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Σε αυτό θα είμαστε αμετακίνητοι!».
Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ