“Η πολιτική για την ανακύκλωση επηρεάζει πολλούς κλάδους της βιομηχανίας και ιδιαίτερα τη βιομηχανία πλαστικού στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν προσφέρεται προς άγραν εντυπώσεων και επιφανειακές κινήσεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προετοιμάσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση και η κυβέρνηση οφείλει να την υλοποιήσει. Έτσι θα υπάρξει ποιοτική πρώτη ύλη για τη βιομηχανία πλαστικού”, δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια  ομιλίας του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος με τίτλο, “O κλάδος πλαστικών στην Ελλάδα: Συμβολή στην ελληνική οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης”.

Και συνέχισε: “Η βιομηχανία πλαστικού μπορεί να αποτελέσει έναν ανταγωνιστικό και καινοτόμο κλάδο για την ελληνική οικονομία, ένα κλάδο δημιουργίας υπεραξίας και θέσεων εργασίας για τη χώρα μας. Η ελληνική βιομηχανία, με τη σειρά της, οφείλει να λάβει υπόψη και να αξιοποιήσει προς όφελός της τις μεγάλες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στους τομείς της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να είναι δίπλα της ώστε, να βρει νέες κατευθύνσεις ανάπτυξης βασισμένες στην καινοτομία και τις προκλήσεις και να ανταποκριθεί επιτυχώς στις επικείμενες αλλαγές”.

Επισήμανε στη συνέχεια, ότι υπήρχε εποικοδομητική συνεργασία με τη βιομηχανία πλαστικού, κατά τη διάρκεια της θητείας του στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα τελευταία χρόνια, κάτι, που όπως δήλωσε, πρέπει να συνεχιστεί και από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ. Ουσιαστική συνεργασία, πριν από τη λήψη αποφάσεων, και όχι μετά από επικοινωνιακές ανακοινώσεις.

Ο Σ. Φάμελλος επικεντρώθηκε στους κεντρικούς άξονες συνεργασίας του ΥΠΕΝ με την ελληνική βιομηχανία πλαστικών, τη νομοθεσία για την πλαστική σακούλα, το πλαίσιο ανακύκλωσης και την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που δρομολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την Πράσινη Νέα Συμφωνία που ανακοινώνεται σήμερα, από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα οδηγήσει της ατζέντα της κυκλικής οικονομίας ένα βήμα μπροστά, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις της Επιτρόπου Ενέργειας για την κατεύθυνση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, με έμφαση σε προϊόντα με χαμηλό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα.

“Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από τις εξελίξεις αλλά, να εκμεταλλευτεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες του κλάδου, ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται έξω από την ασφυξία των Μνημονίων.  Χρειάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση, και η στήριξη της πολιτείας με την ενσωμάτωση καινοτόμων κλάδων στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, κάτι που, δυστυχώς, δεν έγινε στο πρόσφατο “αναπτυξιακό” νόμο της ΝΔ. Η ανάπτυξη χρειάζεται προτεραιότητες. Και φυσικά οι προτεραιότητες θα αποδειχθούν και με τις επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση στην ανακύκλωση, από όπου θα προκύψουν και οι πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικού. Γιατί αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να αναπτύξει βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικού. Και να υπάρχει επενδυτική στήριξη στον κλάδο, που είχε προετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά, ακόμα καθυστερεί να εφαρμοστεί”.

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε τέλος, στο θέμα εφαρμογής της Οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης και τις μεταρρυθμίσεις στην ανακύκλωση. Ξεκαθάρισε ότι, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η τιμολογιακή πολιτική για την ανακύκλωση που δίνει κίνητρα στους δήμους και στους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση. Η πολιτική αυτή που έχει νομοθετηθεί και πρέπει να εφαρμοστεί από 1 Ιανουαρίου, θα δώσει καθαρά υλικά για την ελληνική βιομηχανία ανακύκλωσης και πλαστικού. Σημείωσε ακόμη, ότι η Ελλάδα πρέπει να μην κάνει πίσω στην ξεκάθαρη ευρωπαϊκή στρατηγική για διαλογή στην πηγή, με καθαρά ρεύματα υλικών σε χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα, όπως επίσης να μην παρασυρθεί ξανά σε μια συζήτηση για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων ως προτεραιότητα, καθώς η επιλογή αυτή λειτουργεί  πρακτικά σε αντίθεση με την ανακύκλωση. Πρότεινε τέλος, η νομοθετική πρωτοβουλία για τα πλαστικά μίας χρήσης να προετοιμαστεί μαζί με τη βιομηχανία πλαστικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί σε ανώριμες εξαγγελίες και λανθασμένες κινήσεις επικοινωνίας, όπως το προηγούμενο διάστημα, κινήσεις που καλώς διορθώθηκαν από το ΥΠΕΝ.

Print Friendly, PDF & Email