Αθήνα, 14/11/2016

Σ. Φάμελλος: “Μικρόψυχη και πολιτικά ανεπαρκής η Αντιπολίτευση απέναντι στην επίσκεψη Ομπάμα”

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των Η.Π.Α. κ. Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στον Ρ/Σ North 98 FM είπε πως “εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της εθνικής μας πολιτικής, αλλά και της σοβαρότητας που έχει πλέον η εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό. Οι συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τους ηγέτες των Η.Π.Α., της Ρωσίας, της Κίνας κ.α., αποδεικνύουν ότι η χώρα μας χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και αποτελεί σημείο αναφοράς στη ΝΑ Ευρώπη”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος εστίασε σε δύο σημεία της ομιλίας Ομπάμα, αφενός στις επιλογές που η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και αστάθειας, μέσω της παρέμβασης του κράτους στα δημοσιονομικά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αφετέρου το άνοιγμα στα θέματα της πρόνοιας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. “Οι επιλογές αυτές δείχνουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, σε αντίθεση με τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα της σκληρής λιτότητας, των περικοπών και των απολύσεων, τα οποία αποτέλεσαν την επιλογή της Ευρώπης και εκ του αποτελέσματος διαψεύδονται”.

Κυρίως, όμως, η δήλωση Ομπάμα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συμφωνία σχετικά με το ελληνικό χρέος, διαφορετικά δεν θα μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, επενδύσεις και κοινωνική λειτουργία “σηματοδοτεί ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και οι θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων, σκληρότερων μέτρων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα, λοιπόν, του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και τους δανειστές”.

“Η αναφορά Ομπάμα περί λανθασμένων ευρωπαϊκών επιλογών για την αντιμετώπιση της κρίσης, τροποποιεί τον συσχετισμό δυνάμεων στο παγκόσμιο σκηνικό”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Προσθέτει συμμάχους υπέρ της δικής μας πλευράς και, μάλιστα, μας βοηθά με έναν δημοκρατικό τρόπο να επιτύχουμε τους σκοπούς μας, σε πλήρη αντίθεση με αυτό που έχει συνηθίσει η εξουσία να κάνει: μέσω της επιβολής”.

Για παράδειγμα “ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε, εχθές, ότι δεν θα μπορούσε να παραστεί στην πρώτη Σύνοδο του Νότου που έγινε στην Αθήνα, αλλά οπωσδήποτε να παραβρεθεί σε όλες τις υπόλοιπες. Να θυμίσω ότι στα Συμβούλια Κορυφής ο κ. Ραχόι ήταν απέναντι στο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ και των προσπαθειών μας να διαπραγματευθούμε μια ευνοϊκότερη ρύθμιση του Ελληνικού χρέους”.

Αν και δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τις συντηρητικές ή ακραίες φωνές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, ωστόσο, “έχουμε υποχρέωση να συνθέσουμε προτάσεις στην κατεύθυνση της προόδου. Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στις Συνόδους των Σοσιαλδημοκρατικών ηγετών συνδέεται ακριβώς με αυτή την προσπάθεια σύνθεσης προοδευτικών, πολιτικών προτάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο”. Παρά τις διαφορές, “το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η Ευρώπη να ενισχύσει την εργασία και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις στο κοινωνικό επίπεδο. Διότι, όταν οι κοινωνίες αλληλοσπαράσσονται σε ένα περιβάλλον φτώχειας, ευνοούνται ο φασισμός και η ακροδεξιά”.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο Σωκράτης Φάμελλος ερωτώμενος για την εκλογή Τραμπ, σχολίασε: “Έως ότου διατυπωθούν οι πολιτικές που έχει κατά νου να εφαρμόσει ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα εξελιχθεί η πολιτική των Η.Π.Α., ούτε γνωρίζουμε ακόμα τις σχέσεις του κ. Τραμπ με τις υπόλοιπες δομές εξουσίας, ή με τα πεδία της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. Συνεπώς, δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε με σαφήνεια για την πολιτική που θα ασκήσει ο κ. Τραμπ, ο οποίος είναι επιλογή των πολιτών των Η.Π.Α. και θα κριθεί για το έργο του. Εμείς, πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κερδίσουμε για τη χώρα μας”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Αν. ΥΠΕΝ αναφερόμενος στη στάση και τα σχόλια της Αντιπολίτευσης, σχετικά με την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, είπε: “Όποιος δεν αξιοποιεί αυτό το γεγονός προς όφελος της χώρας είναι πολιτικά ανεπαρκής. Εάν η Αντιπολίτευση επιλέξει να επικοινωνήσει την επίσκεψη Ομπάμα σε συνδυασμό με την αποχώρησή του από την Προεδρία τον ερχόμενο Ιανουάριο, θα αποδειχθεί για μία φορά η μικρότητα και ο επαρχιωτισμός της”.

Print Friendly, PDF & Email