Παρότι εκπνέει πλέον η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων η κυβέρνηση επιμένει να μην ακούει τα αιτήματα της κοινωνίας και του συνόλου του τεχνικού κόσμου. Αρνήθηκε να αξιοποιήσει την τροπολογία που κατέθεσε δύο φορές ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, που σε συνδυασμό με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου οδηγούσε στην ολοκλήρωση των δηλώσεων των αυθαιρέτων μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2021.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο αρμόδιος Υφυπουργός Χωροταξίας, χωρίς κανένα επιχείρημα για την εμμονή τους, δείχνουν να αγνοούν την διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων, την υπολειτουργία του δημόσιου τομέα, τα βάρη που μεταφέρονται στους πολίτες και  να αδιαφορούν για τα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτή τους τη στάση.

Επιλέγουν  αυτή τη φορά να ξεχάσουν ότι το ΤΕΕ είναι ο Τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας. Επιλέγουν να μην απαντούν στα επιχειρήματα μας, στα επιχειρήματα των μηχανικών, και των συμβολαιογράφων. Επιλέγουν να υποτιμούν τις  δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει από το δεύτερο κύμα της πανδημίας σ’ όλη την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλεί  έστω και τελευταία στιγμή τους κ.κ. Χατζηδάκη και Οικονόμου να αφήσουν  τις προσωπικές τους εμμονές και να δώσουν παράταση της προθεσμίας υπαγωγής των αυθαίρετων κατασκευών τουλάχιστον μέχρι την προετοιμασία και λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, έτσι ώστε να καταθέσει το Τεχνικό Επιμελητήριο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ολοκληρωμένη θεσμική πρόταση των ακινήτων της κατηγορίας 5.

Για να στηριχθεί η ανάπτυξη στο χωροταξικό σχεδιασμό και το κράτος δικαίου  και όχι στο λαϊκισμό οφείλει και η πολιτεία να είναι εντάξει  στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες και αξιόπιστη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στελέχωσης και ενίσχυσης του δημόσιου τομέα και επιτάχυνσης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Ο  υπουργός οφείλει να μην τιμωρεί τους πολίτες για τα λάθη και τα θεσμικά κενά της πολιτείας και φυσικά να μην συρθεί για ακόμα μια φορά σε εκ των υστέρων πρόχειρες και αποσπασματικές παρατάσεις χωρίς ουσιαστική λύση για τα αυθαίρετα.

Print Friendly, PDF & Email