Ο κος Μητσοτάκης δεν βρήκε καθόλου χρόνο, στη χθεσινή ομιλία του στην ΔΕΘ, για αναφορά σε κάποια αναπτυξιακή πρωτοβουλία ή έργο υποδομής για τη Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία.  Ακόμα και η ανάπλαση της ΔΕΘ, στην οποία αναφέρθηκε, αποτελεί μία από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε, την προηγούμενη περίοδο.

Ο κος Μητσοτάκης προσπάθησε να παραποιήσει και να εκμεταλλευτεί την πραγματικότητα, διαψεύδοντας ακόμα και όσα είχε αναφέρει στην  ομιλία του πέρυσι από το ίδιο βήμα.

Έφτασε σε σημείο να δηλώσει, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ότι: «μέσα σε ένα χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν χρόνια για να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης» ενώ στην ομιλία του ανέφερε ότι «αξιοποιήσαμε ένα καινούργιο εργαλείο, ένα ειδικό χωρικό σχέδιο, το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, και επιτρέπει στην έκθεση να προκηρύξει νέο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό…».

Ας του φρεσκάρουμε τη μνήμη, γιατί η εμμονή του μόνο στην επικοινωνία τον φέρνει σε απόλυτη αντίθεση με την πραγματικότητα.

Σεπτέμβριος 2016: Το έργο της Ανάπλασης ΔΕΘ μετά από συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τη διοίκηση της ΔΕΘ ανακοινώθηκε στην ομιλία του στα εγκαίνια της γενικής έκθεσης 2016.

Ιούλιος 2017: Η HELEXPO-ΔΕΘ ολοκληρώνει και καταθέτει τον φάκελο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για προέγκριση στο ΥΠΕΝ.

Νοέμβριος 2017: Στις 23/11/2017 προεγκρίνεται από το ΥΠΕΝ το ΕΧΣ που περιλαμβάνει τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου.

Σεπτέμβριος 2018: Σύνταξη και κατάθεση από την HELEXPO-ΔΕΘ της τελικής μελέτης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Μάρτιος 2019: Έναρξη διαβούλευσης των ανωτέρω με δημόσια ανάρτηση, μετά τον έλεγχο και τις επεξεργασίες των δημόσιων φορέων.

Απρίλιος 2019: Ημερίδα του ΥΠΕΝ με όλους τους φορείς στη Θεσσαλονίκη, για την ουσιαστική συνδιαμόρφωση του ΕΧΣ, με τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ιούνιος 2019: Διαμόρφωση της τελικής πρότασης του ΕΧΣ σε συνεργασία ΥΠΕΝ & HELEXPO-ΔΕΘ και προγραμματισμός έκδοσης ΠΔ τέλος του 2019.

Με κυβέρνηση ΝΔ

Σεπτέμβριος 2019: Ο κος Μητσοτάκης εξαγγέλλει το έργο με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Λέει συγκεκριμένα: «Δεσμεύομαι ότι μέχρι το τέλος τους έτους θα είναι έτοιμο το Προεδρικό διάταγμα και αρχές του 2020 θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός»!

Σεπτέμβριος 2020: Με ένα χρόνο καθυστέρηση, αναγγέλθηκε με δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ στις 10/09 και ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, η αποστολή του ΠΔ στο ΣτΕ για έλεγχο και έγκριση.

Άρα το τελικό Προεδρικό Διάταγμα, του οποίου η έκδοση είχε εξαγγελθεί στην περσινή ΔΕΘ από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη για το 2019, δεν είχε ακόμα αποσταλεί στο ΣτΕ και φυσικά δεν έχει εγκριθεί και δεν έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Μακάρι όμως αυτό να ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της χθεσινής ομιλίας Μητσοτάκη. Η λαθροχειρία και η πολιτική εξαπάτηση αποτελούν τον μόνο τρόπο άσκησης πολιτικής από αυτή την κυβέρνηση, γεγονός που δυστυχώς δε μάς δημιουργεί πλέον καμία εντύπωση.

Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι δεν ανέφερε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το σοβαρό κίνδυνο χρεωκοπίας της οικονομίας της Θεσσαλονίκης μετά τη ματαίωση της φετινής ΔΕΘ, καμία πρωτοβουλία στήριξης των χιλιάδων επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπόρων που βλέπουν τα λουκέτα να έρχονται, καμία στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση αλλά και των νέων που δύσκολα θα βγάλουν το φετινό χειμώνα χωρίς καλοκαιρινά μεροκάματα αλλά και καμία κουβέντα για τη στήριξη του ίδιου του εκθεσιακού φορέα της πόλης και της χώρας που θα καταγράψει μετά από χρόνια ζημίες.

Print Friendly, PDF & Email