«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να δώσουν απαντήσεις, γιατί είναι μια διαβολική σύμπτωση αυτή που ζούμε, όλα τα προβλήματα σε αδικήματα που ελέγχει η δικαιοσύνη και σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία να καθυστερούν. Όλα τα μεγάλα σκάνδαλα και όλες οι ανοιχτές υποθέσεις , που έχουν συνταράξει την ελληνική κοινωνία, να καθυστερούν. Γιατί; Γιατί είναι εμπλεκόμενη η Νέα Δημοκρατία. Και μετά φταίνε οι 330 Ευρωβουλευτές, που τους χρεώσατε όλους στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αποκάλυψαν το σοβαρό πρόβλημα στο κράτος δικαίου. Πόσα τελικά προβλήματα θα ανακύψουν εις βάρος σας και πόσες λειτουργίες της κοινωνίας μας θα θιχθούν; Δυστυχώς με εσάς τα προβλήματα αυτά που δημιουργούνται αφήνουν ένα αναντίστρεπτο αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία, αρνητικό, μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική και στους πολιτικούς και κατ’ επέκταση και στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για ένα «αποσπασματικό νομοσχέδιο», για το οποίο δεν υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όπως επεσήμανε «Είναι γεγονός ότι η κατάσταση ιδιαίτερα όσον αφορά το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης δεν είναι καλή στη χώρα μας. Και αυτό έχει ένα σημαντικό αποτύπωμα στην κοινωνία, στην αίσθηση της κοινωνίας για την απόδοση δικαίου. Η πολιτεία πρέπει να παρέμβει με μία ριζική μεταρρύθμιση και όχι αποσπασματικά σε αυτό το θέμα. Και προφανώς πρέπει να δούμε και τα θέματα του Συμβουλίου Επικρατείας, καθώς είναι ο εγγυητής του κράτους δικαίου στη χώρα μας και σε αυτό εντοπίζονται πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις αποφάσεις, εξαπλάσιες του μέσου ευρωπαϊκού όρου, στη χειρότερη θέση της Ευρώπης. Η απονομή δικαιοσύνης πρέπει να επιταχυνθεί και να συμβάλλουμε όλοι σε αυτό, για να εμπιστευτεί ο πολίτης τη δικαιοσύνη».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σχολιάζοντας το ζήτημα της απαράδεκτης συμπεριφοράς του Λ.Αυγενάκη, σημείωσε «Υπάρχει μία διάχυτη εικόνα στην κοινωνία ότι το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά πρόσωπα έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους υπόλοιπους πολίτες και προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί αυτό ο κ. Αυγενάκης. Πρέπει να το επιλύσουμε. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι ιδιαίτερα στις υποχρεώσεις. Οι πολιτικοί έχουν περισσότερες υποχρεώσεις μάλιστα απέναντι στο κράτος δικαίου και στους κανόνες. Πώς μπορούμε, όμως, να τοποθετηθούμε όταν ο κ. Μητσοτάκης κλείνει το μάτι στον κ. Αυγενάκη, γιατί παραμένει και Βουλευτής και μέλος της Νέας Δημοκρατίας; Η αποχώρησή του ή η διαγραφή του μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι το ένα τρίτο της επίλυσης, που έπρεπε να επιδιώξουμε όλοι σ’ αυτή την υπόθεση για να αποδείξουμε και τις προθέσεις μας. Τα άλλα δύο ήταν η διαγραφή από τη ΝΔ και η παράδοση της έδρας και δεν έγιναν».

Άσκησε δε δριμεία κριτική και για το ζήτημα της παράνομης διαρροής προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών προς στελέχη της ΝΔ για ψηφοθηρικούς σκοπούς σύμφωνα με την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα . Όπως υπογράμμισε «  υπάρχει μια εκκρεμότητα  καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής για τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και του τότε Γραμματέα Αποδήμων του κόμματος . Γνωρίζουμε ότι  παράλληλα εξελίσσονται και έρευνες και των δικαστικών αρχών για το ζήτημα. Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι η Ανεξάρτητη Αρχή στην απόφαση που εξέδωσε διαπιστώνει ότι το πρόβλημα ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πολύ ευρύτερο και ξεπερνάει το συγκεκριμένο περιστατικό και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν διαβιβαστεί ή να έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ή και πιο πρόσφατα ,προσωπικά δεδομένα ή εκλογικοί κατάλογοι εκτός Υπουργείου. Δεν υπάρχει κανείς να μας δώσει απάντηση. Δεν έχετε πλέον αξιοπιστία. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε, λοιπόν, αυτόν που παρανόμησε ήδη και το έχει εντοπίσει ήδη η ανεξάρτητη αρχή και έχουν ήδη υποβληθεί τα πρώτα πρόστιμα. Η κ. Κεραμέως «ανασχηματίστηκε» διακριτικά για να φύγει από τη διακεκαυμένη ζώνη. Ο κ. Λιβάνιος όμως πρέπει να δώσει απαντήσεις».

«Εμείς θα επιμένουμε και θα επιμένουμε λέγοντάς το σε όλους τους τόνους, μέσα και έξω από τη Βουλή, και για την ανάγκη ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών και για τη διασφάλιση των συνταγματικών προβλέψεων και τον συνταγματικό ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Γιατί εσείς έχετε επιλέξει να υποβαθμίσετε και το κράτος δικαίου, και τη δικαιοσύνη, και τις  ανεξάρτητες αρχές για έναν πολύ ξεκάθαρο και πολύ κρίσιμο λόγο. Για να εξυπηρετήσετε το καθεστώς οικονομικής εξουσίας. Για το λόγο αυτό υποβαθμίζετε τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη. Σε πείσμα όλων αυτών των δικών σας επιδιώξεων θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς θα είμαστε εδώ για να διεκδικούμε ενίσχυση του κράτους δικαίου, για να αποκαλύπτουμε τα σκάνδαλά σας, για να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

«Ήδη οι πολίτες στις Ευρωεκλογές σάς έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα. Το 28% είναι πλέον το ταβάνι της Νέας Δημοκρατίας. Η φθορά αυτή πρέπει να μείνει μόνο στη Νέα Δημοκρατία. Δεν πρέπει να περιέλθει σε όλο το πολιτικό σύστημα. Δεν πρέπει να περιέλθει στην ελληνική δημοκρατία -γιατί για όλα σας έχουμε ικανούς- δεν πρέπει να υποβαθμιστεί έτι περαιτέρω το κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη. Εμείς, λοιπόν, θα είμαστε εδώ, μέσα και έξω από τη Βουλή, και κυρίες και κύριοι Βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων, πρέπει να αναπτύξουμε κι ένα πεδίο συνεργασιών και με τους φορείς του δικαίου, και με τους φορείς της δικαιοσύνης, και με τους επιστήμονες του δικαίου, αλλά και με τους ίδιους τους δικαστές, γιατί η υπεράσπιση του δικαίου και της δικαιοσύνης δεν θα γίνει μόνο μέσα στη Βουλή, θα γίνει και έξω, μέσα στην κοινωνία», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email