Αυτό το νομοσχέδιο αναδεικνύει την πραγματική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας γιατί υποτιμά τη δημοκρατία, την αυτοδιοίκηση και τον κοινοτισμό. Στήνετε πρακτικά έναν μηχανισμό αναπαραγωγής εξουσίας με ένα εκλογικό σύστημα που είναι ιδανικό για την επώαση γαλάζιων παιδιών. Μας πάτε πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Καταργείτε την απλή αναλογική και τη βασική αρχή της αυτοδιοίκησης ότι το αιρετό όργανο, το Συμβούλιο είναι το κεντρικό πολιτικό όργανο που εκλέγουν οι πολίτες. Δηλώνεται ξεκάθαρα ότι «δεν σας ενδιαφέρουν τα κοινοτικά συμβούλια και δεν σας εδιαφέρει ούτε καν η αντιπροσωπευτικότητα στα δημοτικά συμβούλια, αλλά το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να έχετε ένα δήμαρχο να παίρνει αποφάσεις, ακόμα και αν δεν εκπροσωπεί το αποτέλεσμα των εκλογών».

Άρα καταργείτε το αυτοδιοίκητο. Αυτό είναι το αυτοδιοίκητο στην Ευρώπη. Τα δημοτικά συμβούλια είναι η αυτοδιοίκηση, η συμμετοχή των πολιτών. Και λέτε «εγώ θέλω ένα μονοπρόσωπο όργανο να παίρνει τις αποφάσεις, ασχέτως αν εκπροσωπεί την πλειοψηφία της κοινωνίας». Αυτό όμως δε λέγεται δημοκρατία.

Δεν απαντάτε όμως ούτε στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την αυτοδιοίκηση.

Δεν έχετε καμία πρόταση οργάνωσης για τις αρμοδιότητες στο σύγχρονο κράτος, κανένα μοντέλο αυτοδιοίκησης και λειτουργιών της περιφέρειας, καμία πολιτική πρόταση, κανένα όραμα.

Δεν έχετε καμία πρωτοβουλία στελέχωσης των Δήμων. Αντί να κάνετε προσλήψεις καθώς η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από προσωπικό, μετά από την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας που οργάνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βάζετε συμβασιούχους, κατ’ εξαίρεση λόγω πανδημίας, και κάνετε αναπλήρωση των δήμων από εταιρείες και εξωδημοτικά πρόσωπα, με παραχώρηση υπογραφής και σφραγίδας και των τεχνικών εταιρειών, δημιουργείτε «παραμάγαζα» για να κάνουν τεχνικές μελέτες και δημοπρατήσεις ενώ αφυδατώνετε ταυτόχρονα τις υπηρεσίες των Δήμων.

Δεν κάνετε τίποτα και για τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση; Καμία ενίσχυση από τον προϋπολογισμό, μείωση πρακτικά των πόρων της αυτοδιοίκησης λόγω πανδημίας γιατί έβαλαν οι δήμοι το χέρι στην τσέπη που δεν αναπληρώσατε, αλλά ταυτόχρονα κάνετε κομματική εκμετάλλευση των χρηματοδοτήσεων και εξυπηρετήσεις μέσω του προγράμματος Αντ. Τρίτσης.

Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε στην Ελλάδα δημάρχους να μαζεύονται έξω από γραφεία Υπουργών και αναπληρωτών Υπουργών και να ανταλλάσσουν, με αντίδωρα και εξυπηρετήσεις, έργα και χρηματοδοτήσεις του έργου, του προγράμματος «Τρίτσης». Αυτό κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Διότι πλέον οι χρηματοδοτήσεις δίνονται με κομματικά κριτήρια και κομματικούς εκβιασμούς.

Δεν κάνετε τίποτα στην καθαριότητα και στη διαχείριση των απορριμμάτων που είναι βασικό ζήτημα της αυτοδιοίκησης. Ιδιωτικοποιείτε την επεξεργασία και τη συλλογή των απορριμμάτων, στα γρήγορα, πρόχειρα και ιδεοληπτικά με ΣΔΙΤ. Και όλα αυτά παρότι είχαν δρομολογηθεί με δημόσια χρηματοδότηση σε όλη την Ελλάδα έργα στερεών αποβλήτων και ανακύκλωσης, που είναι το μέλλον μας, που είναι η ζωή μας, που είναι η ποιότητα ζωής της πόλης, που είναι η διαδικασία μετάβασης σε μια άλλη κοινωνία ανακύκλωσης και κλιματικής ουδετερότητας. Και στην ανακύκλωση βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καραμπινάτο σκάνδαλο, όπου αδειοδοτήσατε σύστημα που δεν πιάνει τους στόχους της ανακύκλωσης και της Ευρώπης, που οι υπηρεσίες ανακύκλωσης σας είπαν επίσης ότι δεν πιάνει τους στόχους, αλλά έρχεστε και από το «Τρίτση» και από τον ΕΔΣΝΑ, τον φορέα απορριμμάτων της Αττικής και το χρηματοδοτείτε διπλά και από την πίσω πόρτα, με πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ είναι υποχρεωμένο να δώσει δωρεάν εξοπλισμό στους δήμους. Και πάνω από όλα οι Δήμοι δεν έχουν εξοπλισμό ανακύκλωσης από κανένα σύστημα.

Και τι κάνει την τελευταία διετία η Νέα Δημοκρατία για όλα αυτά που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση; Μειώνει τις αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων, δημιουργεί τεχνητές και αντιδημοκρατικές πλειοψηφίες στα μη αιρετά όργανα και αφαιρεί αρμοδιότητες από τις κοινότητες. Υποτιμάτε τα αποτελέσματα των εκλογών, περιορίζετε τη δημοκρατία θέτετε την κυβερνησιμότητα ως αντίπαλο της αντιπροσωπευτικότητας. Μειώνετε την αντιπροσωπευτικότητα για να αυξηθεί η κυβερνησιμότητα, δηλαδή να κυβερνούν τάχατες αποτελεσματικά την αυτοδιοίκηση πρόσωπα και όχι τα συλλογικά όργανα, τα οποία δεν αντιστοιχούν στην πλειοψηφία της κοινωνίας.

Αυτή είναι η άποψή σας περί δημοκρατίας; Μπορεί δηλαδή συνδυασμός που παίρνει 15% σε μία κοινότητα 10.000 κατοίκων έναντι άλλου που παίρνει 60% να έχει την ευθύνη της τοπικής αρχής; Δηλαδή το 15% να έχει το 60% των θέσεων της Κοινότητας; Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Αυτό είναι ένα εκλογικό σύστημα αλά Βορίδη. Ενίσχυση του παραγοντισμού, ενίσχυση ενός συστήματος εξουσίας με δημοτικούς συμβούλους που δεν έχουν πολλά δικαιώματα, εξαρτώνται από το δήμαρχο, αλλά επιπλέον δεν έχουν αντιπροσωπευτικότητα και δεν έχουν σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών της κοινωνίας.

Κλείνοντας θα αναφερθώ σε άλλη μία τροπολογία για το Ελληνικό. Άλλη μία απόδειξη της προχειρότητας και της αποσπασματικότητας αυτής της Κυβέρνησης. Πολλά άρθρα με σοβαρά ελλείμματα σε κάθε άρθρο. Καθυστερημένη προσθήκη του Υπουργού Τουρισμού σε μία αρμοδιότητα στο άρθρο 1 της τροπολογίας και παραθυράκι για προσωρινά έργα στο άρθρο 2 χωρίς να αναφέρει πότε θα γίνουν τα οριστικά έργα των υποδομών και οι αδειοδοτήσεις τους. Στο άρθρο 3 δίνεται «πρόσωπο» σε κοινόχρηστους χώρους στα ακίνητα για να μπορέσουν να έχουν αρτιότητα, επειδή καθυστερήσατε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) να καθορίσετε την κοινή χρήση των κοινοχρήστων, αφού δημιουργήσατε σοβαρότατα προβλήματα στο χρόνο παράδοσης των κοινοχρήστων.

Στο άρθρο 4 μεταφέρετε το γραφείο Ελληνικού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα αρμοδιότητας και του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά κρατάτε την αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Προκύπτουν επίσης σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη δυνατότητα αδειοδότησης επιχειρήσεων και με την επάρκεια αυτού του μηχανισμού να προχωρήσει ενώ του δίνεται και υποχρεώσεις να λειτουργεί και ως σύμβουλος της επιχείρησης.

To άρθρο 5 αφήνετε ανοιχτή μια συζήτηση για επουσιώδεις προς το παρόν τροποποιήσεις του Προεδρικού Διατάγματος του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης αλλά θέλουμε να το επισημάνουμε για να μη φέρετε καμία τροποποίηση να αλλάξει η πολεοδόμηση στο Ελληνικό.

Έχετε και αδιευκρίνιστες διατάξεις, όπως αλλαγή των χρήσεων γης ή εξειδίκευση με Υπουργική Απόφαση και απόφαση του Υπουργού να μεταφέρει τα κατεδαφιστέα σε διατηρούμενα και αντίστροφα, κάτι το οποίο είναι επίσης απαράδεκτο και δείχνει την προχειρότητα αυτής της ρύθμισης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σας προτείνουμε να αποσύρετε αυτή την τροπολογία που είναι ένδειξη της προχειρότητας με την οποία δουλεύει αυτή η Κυβέρνηση, που καμία σχέση δεν έχει με τη λεγόμενη επιτελικότητα.

Το βασικό όμως και κυρίαρχο είναι το εξής. Είναι απαράδεκτο με εκλογικό νόμο να περιορίζετε τη δημοκρατία, το αυτοδιοίκητο και το κοινοτισμό στην Ελλάδα, αλλά αυτή είναι μία απόδειξη της νοοτροπίας της Νέας Δημοκρατίας.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email