Με νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανατρέπεται πλήρως το μοντέλο των λαϊκών αγορών με καταστροφικές επιπτώσεις για τα νοικοκυριά και για τους παραγωγούς/πωλητές.

Η «μανία» ιδιωτικοποίησης και στις λαϊκές αγορές περιλαμβάνει την παραχώρησή τους σε ιδιωτικές εταιρείες (ΣΔΙΤ), ενώ οι θέσεις πώλησης δεν θα απευθύνονται σε παραγωγούς και σε επαγγελματίες του πλανόδιου εμπορίου αλλά θα δημοπρατούνται (!) σε όσους έχουν περισσότερες χρηματοοικονομικές δυνατότητες να τις διεκδικήσουν. Είναι προφανές ότι οι χαμένοι θα είναι οι μικροπαραγωγοί.

Με αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας των λαϊκών αγορών, όπου και τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά είχαν τη δυνατότητα να βρουν ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα.

Οι Υπουργοί Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης και κ. Παπαθανάσης έχουν ξεκάθαρο σκοπό: να αποκλείσουν τους μικροπαραγωγούς από τις λαϊκές αγορές και έτσι τα προϊόντα της κάθε περιοχής να μην φτάνουν απευθείας στον καταναλωτή αλλά μέσα από ένα σύστημα μεσαζόντων και εταιριών εμπορίας που θα πλειοδοτούν για τις θέσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι διπλά αρνητικό γιατί θα αυξηθεί το κόστος των προϊόντων (για να «βγουν» τα κέρδη των εταιριών διαχείρισης των λαϊκών και εμπορίας και των μεσαζόντων) και θα υποβαθμιστεί και η ποιότητα. Ξεχάστε πλέον την κλασική-προσωπική σχέση του καταναλωτή με τον παραγωγό του κάθε τόπου. Ακυρώνεται στην πράξη η ίδια η έννοια της λαϊκής αγοράς. Η προμήθεια δηλαδή των προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, χωρίς τη μεσολάβηση κανενός άλλου.

Οι επιπτώσεις θα είναι κρίσιμες για τα φτωχά νοικοκυριά και τους μικρούς παραγωγούς της υπαίθρου, ενώ συνολικά θα αυξηθεί το κόστος ζωής για όλες τις οικογένειες.

Αντί να ενισχυθεί ο παραγωγός της υπαίθρου και ο μικρός επαγγελματίας του υπαίθριου εμπορίου θα εξαναγκάζονται να δώσουν τα προϊόντα τους σε εταιρίες που θα πάρουν τις θέσεις τους (πάγκους), ακόμα supermarket ή με σύστημα franchising, και οι ίδιοι θα καταντήσουν εργαζόμενοι, με το βασικό μισθό και ελαστικά ωράρια. Αυτό κατ’ επέκταση οδηγεί πολλούς εργαζόμενους και πολύ μικρούς επαγγελματίες στην ανεργία. Οι λαϊκές αγορές έδιναν δουλειά σε σε πολλούς ανθρώπους ανθρώπους και μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αυτό θα πάψει.

Τελικά αυτή η κυβέρνηση βρίσκει συνέχεια τρόπους να μας εκπλήσσει και να πηγαίνει την κοινωνία από το κακό στο χειρότερο!

Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Με ενημέρωση των καταναλωτών και των παραγωγών/πολιτών οφείλουμε να αντιδράσουμε! Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ισχυρό πολιτικό κόστος και έντονη αντίδραση από την κοινωνία, γεγονότα που θα εμποδίσουν τα καταστροφικά σχέδιά τους.

Print Friendly, PDF & Email