«Η διαρκής επιδείνωση του πληθωρισμού προοιωνίζεται συνθήκες στέρησης για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ένα νέο κύμα φτωχοποίησης και ενεργειακής φτώχειας. Με τις δηλώσεις των υπουργών της Ν.Δ -που δεν βλέπουν την ακρίβεια- δεν πληρώνεται ο λογαριασμός στα σούπερ μάρκετ», δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Realnews» και στο δημοσιογράφο, Φοίβο Κλαυδιανό.

Επικεντρώθηκε στη συνέχεια στην ακρίβεια στην ενέργεια και ειδικά στο ρεύμα, καθώς και εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την εξέλιξη της πανδημίας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Αυτό ήταν και ένα από τα λάθη της κυβέρνησης που αποπροσανατολίζει την κοινωνία έχοντας κηρύξει πολλές φορές το τέλος της πανδημίας μόνο και μόνο για να αποκομίσει πολιτικό όφελος. Η κοινωνία δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη όταν αποκαλύπτεται ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε, ήδη από τον Μάιο, για τη μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα που αποκαλύπτει ότι η θνητότητα στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ αυξάνεται κατά 87% και ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί 1.500 ανθρώπινες ζωές το διάστημα Σεπτεμβρίου 2020-Μαΐου 2021, εάν το σύστημα Υγείας είχε ενισχυθεί».

Σε σχέση με την οικονομική ανάκαμψη ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει να είναι συμπεριληπτική, να αφορά την πλειονότητα των πολιτών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και όχι λίγους κολλητούς του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου, στάση που αναδεικνύει και τη διαφορετική αντίληψη με τη Ν.Δ για την κοινωνία και την οικονομία.

Ο Σ.Φάμελλος σχολιάζει τέλος ότι το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ο νέος του πρόεδρος οφείλουν πλέον να πάρουν ξεκάθαρη πολιτική θέση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, για τις καταστροφικές πολιτικές Μητσοτάκη που διογκώνουν τις ανισότητες και πιέζουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τα σοβαρά ελλείμματα Δημοκρατίας και φυσικά για την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης καθώς και ότι βάσει αυτών θα κριθούν γιατί, το ΠΑΣΟΚ, στο πρόσφατο παρελθόν, διέρρηξε τη σχέση του με τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες, ακολουθώντας συντηρητικές επιλογές, ειδικά με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε:

Συμφωνείτε με την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την εξέλιξη των εμβολιασμών και της πανδημίας;

Όταν ο τραγικός αριθμός των ανθρώπινων απωλειών στην Ελλάδα φτάνει στις 20.000 και ο μέσος όρος απωλειών ανά εκατομμύριο κατοίκων είναι δύο φορές επάνω από τον ευρωπαϊκό, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Οι ήρωες των νοσοκομείων έχουν πια εξαντληθεί και ξεχαστεί από την κυβέρνηση. Οι υψηλοί αριθμοί διασωληνωμένων, πολλοί εκτός ΜΕΘ, και οι υψηλοί αριθμοί καθημερινών απωλειών στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα εγρήγορσης. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Αυτό ήταν και ένα από τα λάθη της κυβέρνησης που αποπροσανατολίζει την κοινωνία έχοντας κηρύξει πολλές φορές το τέλος της πανδημίας μόνο και μόνο για να αποκομίσει πολιτικό όφελος.

Η κοινωνία δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη όταν αποκαλύπτεται ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε, ήδη από τον Μάιο, για τη μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα που αποκαλύπτει ότι η θνητότητα στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ αυξάνεται κατά 87% και ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί 1.500 ανθρώπινες ζωές το διάστημα Σεπτεμβρίου 2020-Μαΐου 2021, εάν το σύστημα Υγείας είχε ενισχυθεί. Και όταν μάλιστα χωρίς ντροπή ζητούσε υποκριτικά στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ να καταθέσει σχετική μελέτη.

Ποιος είναι ο στόχος των επικείμενων επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης για την πανδημία; Ποια είναι τα βασικά μέτρα που θα τους προτείνει;

Δεν επιτρέπεται να μένουμε απαθείς και να συνηθίζουμε τις εκατοντάδες καθημερινές απώλειες. Ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί εδώ και μήνες για τις προτάσεις μας για συνεργασία, ακόμα και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για αξιοποίηση των προτάσεων των επιστημόνων. Σε αυτές τις συναντήσεις δεν θέλουμε μόνο να προτείνουμε, αλλά και να αξιοποιήσουμε τις καλύτερες προτάσεις για να δομηθεί ένα ενιαίο κοινωνικό επιστημονικό και πολιτικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και για να μπουν επιτέλους οι ανάγκες του λαού και της δημόσιας υγείας σε πρώτο πλάνο.

Η αξιοποίηση της Αυτοδιοίκησης για την καμπάνια εμβολιασμού είναι μια τέτοια πρόταση πολύ καλύτερη από τη λίστα Πέτσα. Από την άλλη, προφανώς και θα θέσουμε τις προτάσεις μας για άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, επαναφορά της τηλεργασίας, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, ακύρωση των συγχωνεύσεων στις σχολικές τάξεις κλπ που βρίσκουν ευρύτατη απήχηση και στήριξη.

Πώς κρίνετε τις επαφές της κυβέρνησης με την Εκκλησία το τελευταίο διάστημα;

Η πρωτοφανής συμμετοχή, μετά τη Μεταπολίτευση, Έλληνα πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο εάν είχε ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση και εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί αυτού, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να διαρρεύσει την πρόσληψη 4.000 ιερέων, ενώ η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας λόγω πανδημίας και συνεχίζεται η εξαίρεση των ναών από τους υγειονομικούς κανόνες. Η μάχη απέναντι στην πανδημία, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, στην οποία έχουν στρατευθεί και πολλοί ιεράρχες και ιερωμένοι θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης και όχι οι λαϊκισμοί προς άγραν ψήφων. Ακόμα και σε αυτό ο κ Μητσοτάκης κρίνεται ακατάλληλος.

Βλέπουμε να έχετε εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις έναντι της κυβέρνησης σε σχέση με την επίδραση που θα έχει ο πληθωρισμός. Γιατί;

Η διαρκής επιδείνωση του πληθωρισμού προοιωνίζεται συνθήκες στέρησης για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ένα νέο κύμα φτωχοποίησης και ενεργειακής φτώχειας. Με τις δηλώσεις των υπουργών της Ν.Δ -που δεν βλέπουν την ακρίβεια- δεν πληρώνεται ο λογαριασμός στα σούπερ μάρκετ. Οι μεγάλες αυξήσεις στις ανελαστικές δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα επεκταθούν. Το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά είναι διπλάσιο στο φυσικό αέριο και τριπλάσιο στο ρεύμα. Πλήττει έντονα τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και τη βιωσιμότητά τους. Ο τριπλασιασμός του κόστους ρεύματος σε φούρνους, αγρότες, ύδρευση, εστίαση θα περάσει σε όλα τα προϊόντα, από το ψωμί μέχρι το νερό. Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση επιλέγει να μη λειτουργούν μηχανισμοί και θεσμοί ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς, ενώ βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια και στη χειραγώγηση τιμών στο ρεύμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη είναι αν θα είναι συμπεριληπτική. Είναι δυνατόν να μην είναι;

Αυτή είναι και η διαφορετική μας αντίληψη με τη Ν.Δ για την κοινωνία και την οικονομία. Εμείς προτείνουμε η ανάκαμψη να είναι συμπεριληπτική, να αφορά την πλειονότητα των πολιτών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και όχι λίγους κολλητούς του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου, που απολαμβάνουν άδικα κέρδη σε περίοδο της πανδημίας και συχνά εις βάρος της δημόσιας περιουσίας. Είναι αδιανόητο να θεωρεί η κυβέρνηση λήξασα την πανδημία και αόρατη την έκρηξη ανατιμήσεων και ακρίβειας και να μειώνει τις δαπάνες της Υγείας ή να μην έχει ούτε ένα ευρώ για την ενεργειακή ακρίβεια στον Προϋπολογισμό του 2022.

Αυτή η μεροληπτική αντίληψη φαίνεται και στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης που, αντί για μεγάλη ευκαιρία, θα εξελιχθεί σε χαμένη ευκαιρία, αν δεν φτάσει σε όλη την ελληνική επιχειρηματικότητα και δεν στηρίξει την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση -και άρα τη βιωσιμότητα- των ελληνικών επιχειρήσεων μεγάλων και μικρομεσαίων.

Αυτό το είδος της ανάκαμψης αλά Ν.Δ στο παρελθόν έφερε χρεοκοπία και μνημόνια και δεν έχει τίποτα να δώσει στις νέες γενιές.

Πολλοί λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι το αντίπαλο δέος του Αλέξη Τσίπρα στην προοδευτική παράταξη, ενώ η ΝΔ δεν έχει λόγους να φοβάται. Τι πιστεύετε;

Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ο νέος του πρόεδρος οφείλουν πλέον να πάρουν ξεκάθαρη πολιτική θέση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, για τις καταστροφικές πολιτικές Μητσοτάκη που διογκώνουν τις ανισότητες και πιέζουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τα σοβαρά ελλείμματα Δημοκρατίας και φυσικά για την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης. Από αυτά θα κριθούν, γιατί το ΠΑΣΟΚ, στο πρόσφατο παρελθόν, διέρρηξε τη σχέση του με τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες, ακολουθώντας συντηρητικές επιλογές, ειδικά με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου.

Πιθανόν κάποια μέσα ενημέρωσης και το παλιό σύστημα εξουσίας, που στηρίζει τον κ Μητσοτάκη, θα ήθελαν να μετατρέψουν το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ σε ανάχωμα στην κίνηση ψηφοφόρων της Ν.Δ προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό, όμως, επιβεβαιώνει ότι η Ν.Δ πρέπει να ανησυχεί. Κάτι που επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνοντας αποδόμηση του κ. Μητσοτάκη.

Print Friendly, PDF & Email