Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, παίρνω τον λόγο διότι πράγματι υπάρχουν συνταρακτικές εξελίξεις στο επίπεδο του κράτους δικαίου και του πυρήνα της δημοκρατίας με τη σημερινή ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Απ’ ό,τι προκύπτει από την ανακοίνωση, δεν προκύπτει βελτίωση και αποτελέσματα στη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών αλλά αντιθέτως δεν αποτρέπεται και η συγκάλυψη. Και ζούμε τη δεύτερη πράξη της συγκάλυψης ενός μεγάλου σκανδάλου δημοκρατίας και κράτους δικαίου στη χώρα μας.
Απ’ ό,τι φαίνεται από την ανακοίνωση, η δικογραφία, με απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, τίθεται στο αρχείο, για το κομμάτι που αφορά στην ΕΥΠ, αλλά και με δική της πρωτοβουλία και δήλωση, για το κομμάτι που αφορά πιθανά σε πολιτικά πρόσωπα, που κανείς δεν τη ρώτησε βέβαια γι’ αυτό. Κρίνει η Εισαγγελία ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να συνδέει, λέει, το κακόβουλο λογισμικό Predator με τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Πρέπει να σας πω εκ των προτέρων και οφείλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, η κοινοβουλευτική μας ομάδα και ο Στέφανος Κασσελάκης με το που ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο νιώσαμε μια βαθιά έκπληξη και μια έντονη ανησυχία. Δεν περιμέναμε να υπάρχει μια τέτοια εξέλιξη, μιας και πιστεύαμε ότι η δικαστική έρευνα θα ρίξει άπλετο φως σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή υπόθεση. Διότι εμείς τους θεσμούς τους πιστεύουμε και θέλουμε να τους υπηρετούμε και τη δικαιοσύνη και προφανώς όλες τις θεσμικές λειτουργίες της δημοκρατίας μας. Αλλά δυστυχώς δεν έγινε κάτι τέτοιο.
Αντιθέτως, οφείλουμε να καταγγείλουμε ότι σήμερα διαπιστώσαμε και ζήσαμε μια ακόμα πράξη στο σκάνδαλο συγκάλυψης που επιχειρείται σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας.
Οφείλουμε να επισημάνουμε και προς την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δυστυχώς η εξέλιξη αυτή θα κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της δικαιοσύνης, γιατί μπαίνει θέμα αξιοπιστίας της δικαιοσύνης και συνιστά μια υποβάθμιση του θεσμού της δικαιοσύνης που είναι πυλώνας της δημοκρατίας μας.
Η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου πάγου -συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη- δεν δίνει απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα που έχουν τεθεί, δεν δίνει απαντήσεις πρώτα απ’ όλα στην αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε και δεν μπορεί να την κρύψει καμία ανακοίνωση.
Εκθέτει ακραία τον κ. Μητσοτάκη, διότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του και τώρα η κ. Αδειλίνη έρχεται και λέει ότι ορθώς έγινε η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, χωρίς να απαντά όμως ούτε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ούτε η Κυβέρνηση στο ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας ή η κακουργηματική πράξη για την οποία ελέγχεται και ορθώς έγινε η παρακολούθηση και πιθανά κατ’ επανάληψη και όχι μόνο του κ. Ανδρουλάκη και όχι μόνο μία φορά του κ. Ανδρουλάκη και πολλών άλλων.
Όμως, ας δούμε σε ποιο πλαίσιο έγινε αυτή η ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Την Παρασκευή, το Inside Story αποκάλυψε ότι ένας στους τρεις στόχους, οι οποίοι παρακολουθούνταν από το κακόβουλο λογισμικό, ταυτόχρονα παρακολουθούνταν «νόμιμα» ή «επίσημα» από την ΕΥΠ. Υπήρξε δηλαδή μια τουλάχιστον διάταξη άρσης του απορρήτου. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής επιβεβαιώνεται ότι είκοσι οχτώ άτομα είναι αυτά τα οποία αποτέλεσαν κοινό στόχο και το νούμερο αυτό προκύπτει και από την πραγματογνωμοσύνη, η οποία διενεργήθηκε στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας.
Άρα έχουμε είκοσι οχτώ άτομα, εκ των οποίων τα είκοσι δύο, στο ίδιο χρονικό διάστημα αποτέλεσαν κοινό στόχο του κακόβουλου λογισμικού, αλλά και της ΕΥΠ. Εκ τούτου και η δημοσιογραφική έρευνα αλλά και κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα κατανοεί ότι υπήρχε παράλληλη κοινή και ταυτόσημη διαδικασία, άρα υπήρχε και κοινό κέντρο παρακολουθήσεων στην ΕΥΠ και στο κακόβουλο λογισμικό και αυτό δεν μπορεί κανείς και καμία ανακοίνωση του Αρείου Πάγου και καμία δήλωση της Κυβέρνησης να το αμφισβητήσει.
Την αλήθεια την αρνείται η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου. Οι αποκαλύψεις όμως είναι συνταρακτικές, γιατί στα ονόματα αυτά υπάρχουν Υπουργοί, υπάρχουν σήμερα Αρχηγός του τρίτου Κόμματος, τότε Ευρωβουλευτής και πιθανά υπάρχουν και άλλοι Ευρωβουλευτές, υπάρχουν δημοσιογράφοι, υπάρχουν ανώτατοι θεσμικοί παράγοντες της χώρας, υπάρχει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και υπάρχουν και αρκετοί επιχειρηματίες.
Έρχεται σήμερα η Εισαγγελέας να μας πει ότι αυτά ήταν σύμπτωση. Δεν οφείλουμε να πούμε ότι εμάς μας φαίνεται απολύτως παράλογο και αναληθές; Τι να πούμε; Να κρύψουμε την αλήθεια, την αλήθεια που καταλαβαίνει κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα;
Θέλετε να δούμε -και οφείλουμε να το κάνουμε αυτό- τα ονόματα των κοινών στόχων; Γιατί; Γιατί υπάρχει κι ένας πρόσφατα υπουργήσιμος.
Ας τους δούμε έναν – έναν: Ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αρμόδιος για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και γενικά αποβλήτων και νερού. Ο κ. Μυλωνάκης, ο οποίος πρόσφατα έγινε Υπουργός -και μάλιστα στο Μαξίμου- Επικρατείας. Ο κ. Θανάσης Κουκάκης, ο κ. Χρήστος Μπαρδάκης, η κ. Τίνα Μεσσαροπούλου, η οποία είναι σύζυγος του κ. Μυλωνάκη. Οι κύριοι Ολύμπιου και Βαρβιτσιώτης από εταιρεία επικοινωνίας. Η κ. Αργυρώ Ξαγοράρη συνεργάτιδα της κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Νίκος Σιγάλας σύμβουλος επικοινωνίας, ο κ. Μουσουρούλης υπεύθυνος για το έργο της δίκαιης μετάβασης, ο κύριος Αλεξόπουλος Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών, ο κ. Λάκης Λαζόπουλος, ο Στέφανος Χίος, η Πηνελόπη Μηνιάτη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Ένα όνομα, το οποίο δεν υπάρχει παρά μόνο με τα αρχικά του, συντηρητής έργων τέχνης. Η δικηγόρος Τόνια Πρίμπα, ο δικηγόρος Ιωάννης Φυτίλης. Η Άρτεμις Σίφορντ που έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα, στέλεχος τότε της ΜΕΤΑ. Η κ. Μαίη Ζαννή, στέλεχος του Μαξίμου επίσης. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, η κ. Μαρία Διαμαντή επίσης εργαζόμενη στο Μαξίμου. Ο εφοριακός Σπύρος Κουσουνής, που συνδέεται η υπηρεσία του με το θέμα της δέσμευσης λογαριασμών του Γιάννη Λαβράνου, ο Μένιος Φουρθιώτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Το καταθέτω, κύριε Πρόεδρε, για να μη θεωρηθεί –παρότι είναι δημόσιο- ότι αμφισβητώ τα δικαιώματα προσωπικών δεδομένων, γιατί δυστυχώς αυτά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη δημοσιότητα.
Τι άλλο όμως βλέπουμε από την έρευνα του Βήματος; Και οφείλουμε να το καταθέσουμε αυτό. Η έρευνα του Βήματος, αποκαλύπτει ότι στις 17 Ιουνίου, 2.00΄ η ώρα το μεσημέρι πέρασε την πόρτα της ΕΥΠ ο κ. Ζήσης, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Οφείλω να σας ενημερώσω επίσημα και θεσμικά, ότι αυτό έγινε τέσσερις ημέρες μετά το επίσημο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί για δεύτερη φορά την κυρία Αδειλίνη. Δηλαδή κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο κ. Ζήσης, παρότι είχαμε επισκεφθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη στο τέλος Οκτωβρίου την κυρία Αδειλίνη, δεν είχε επισκεφθεί για 8 μήνες την ΕΥΠ, ούτε κανέναν άλλο φορέα, για να κάνει έρευνα των πιθανών παράλληλων επισυνδέσεων. Και αυτό έγινε μετά το δεύτερο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε ραντεβού.
Μας είχε παραξενέψει τότε ο λόγος της καθυστέρησης του ραντεβού, γιατί υπήρξε αναβολή του κλεισμένου ραντεβού για μία βδομάδα μετά και τελικά βρεθήκαμε στις 25 Ιουνίου. Μας είχε προταθεί να βρεθούμε και στις 20 αλλά σε κάθε περίπτωση μετά την επίσκεψη Ζήση στην ΕΥΠ. Εμείς όμως είχαμε ζητήσει το ραντεβού πριν από την επίσκεψη Ζήση στην ΕΥΠ.
Πώς μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει αυτά τα πραγματικά γεγονότα; Πώς μπορεί να βγάλει από το μυαλό μας ότι υπάρχει σύνδεση; Δεν το ανακοινώσαμε τότε, δεν θέλαμε να μπούμε σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά τώρα πρέπει να πούμε όλα τα αναπάντητα ερωτήματα τα οποία υπάρχουν. Άρα, μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ στην κ. Αδειλίνη επισκέφθηκε ο κ. Ζήσης την ΕΥΠ και ας το διαψεύσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, τα οποία τα θέσαμε τότε στον Άρειο Πάγο και τώρα θα τα πούμε δημόσια και είχαν αναφερθεί και στα Μέσα Ενημέρωσης. Είχαμε προτείνει στον Άρειο Πάγο η έρευνα που έκανε για τα θέματα των υποκλοπών να είναι διευρυμένη και ουσιαστική, δηλαδή, να μην περιοριστεί μόνο στο έγγραφο της Αρχής για τα προσωπικά δεδομένα που είχε στείλει το πλήθος και τους αριθμούς που ήταν δέκτες ή εάν θέλετε είχαν δεχθεί «επίθεση» από το κακόβουλο λογισμικό, αλλά να κάνει διευρυμένη έρευνα. Να βρει, δηλαδή, όλους τους αριθμούς που είχαν τότε προσβληθεί από το κακόβουλο λογισμικό.
Είχαμε ζητήσει -και το καταθέτουμε δημόσια- να γίνει έρευνα στους παρόχους και με συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής για το απόρρητο των επικοινωνιών ΑΔΑΕ. Απ’ ό,τι προκύπτει από την ανακοίνωση κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.
Άρα, πέρα από το ζήτημα της σύμπτωσης των αριθμών και της απόδειξης του κοινού κέντρου προκύπτει και ένα δεύτερο ζήτημα. Το ζήτημα της έκτασης της έρευνας.
Κύριε Υπουργοί, δεν έχει γίνει η απαιτούμενη διευρυμένη έρευνα επί του συνόλου των πιθανών συμπτώσεων. Εννοώ στόχων και αριθμών και όχι των συμπτώσεων χρονικών γεγονότων που χρησιμοποιείται, δυστυχώς, από την εισαγγελία. Για ποιον λόγο δεν έγινε διευρυμένη έρευνα; Να μην θέσουμε τα ερωτήματά μας δημόσια;
Υπάρχει, επίσης και ένα τρίτο στοιχείο, που μας δημιουργεί ισχυρή αντίδραση με τη σημερινή ανακοίνωση. Δεν είναι μόνο τα κοινά ερωτήματα, δεν είναι το πρόβλημα του εύρους της έρευνας, αλλά είναι και η αντίφαση που δημιουργείται σχετικά με τον λόγο παρακολούθησης, τον οποίο ανέφερα εισαγωγικά αναφερόμενος μόνο στον κ. Ανδρουλάκη.
Σύμφωνα με την κ. Αδειλίνη είναι «νόμιμες» οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Δηλαδή, υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή έλεγχος για κακουργηματικές πράξεις που καθιστούν δικαιολογημένη και αιτιολογημένη τη θέση των προσώπων αυτών στο στόχαστρο της ΕΥΠ.
Και ερωτώ: Ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος αύριο θα εισηγηθεί νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, νομίμως και με απαιτούμενη αιτιολογία ήταν στόχος της ΕΥΠ; Υπάρχει κίνδυνος εθνικής ασφάλειας στο πρόσωπο του κ. Χατζηδάκη και όλους τους υπόλοιπους στόχους; Με την παραδοχή αυτή και τη σημερινή ανακοίνωση καθίσταται απολύτως αιτιολογημένη και νόμιμη η παρακολούθηση πολλών πολιτικών προσώπων.
Δεν νομίζετε ότι οφείλετε να μας δώσετε μία απάντηση. Πρέπει να κοιτάμε με αμφιβολία τους συναδέλφους μας σε αυτή την Αίθουσα ή τους Υπουργούς του Υπουργικού Συμβουλίου; Εμπιστεύεται, δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Χατζηδάκη, όταν ταυτόχρονα θεωρεί ότι είναι νόμιμη η παρακολούθησή του και αιτιολογημένη;
Δεν μπορούμε αύριο να είμαστε σε αυτήν την Αίθουσα για να βλέπουμε αρμόδιο Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη όταν σήμερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μάς λέει ότι ήταν νόμιμη και αιτιολογημένη η παρακολούθησή του και μάλιστα όχι μία φορά, αλλά πολλαπλώς επαναλαμβανόμενη.
Και ερωτώ: Αυτές τις μέρες που υπάρχει αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από μία κακόβουλη γείτονα -και αναφέρομαι στο επεισόδιο της Κάσου- είναι δυνατόν να μας λέει η Εισαγγελέας ότι είναι νόμιμη και αιτιολογημένη η παρακολούθηση του κ. Φλώρου, του στρατηγού κ. Φλώρου, για πάνω από έναν χρόνο και του υπεύθυνου εξοπλισμών και του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού ΓΕΣ και πολλών άλλων αξιωματούχων; Αυτά τα ερωτήματα τώρα δημιουργούνται και αυτά πρέπει να τα απαντήσετε. Δεν μπορείτε πια να κρύβεστε. Είναι συγκεκριμένα πραγματικά ερωτήματα. Είναι η αλήθεια. Ζητώ, λοιπόν, να έχουμε μία απάντηση. Υπάρχει τελικά θέμα εθνικής ασφάλειας, αφού είναι νόμιμα και δικαιολογημένα όλα; Χρειαζόμαστε απαντήσεις.
Υπάρχουν και πολλά άλλα ερωτήματα, κυρίες κύριοι Βουλευτές. Γιατί άλλαξε η νομοθεσία για να μην έχει τα απαιτούμενα προσόντα Αρχηγός της ΕΥΠ; Είναι ή δεν είναι έτσι; Δεν το άλλαξε εκ των υστέρων ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί πήρε ο κ. Μητσοτάκης την ευθύνη της ΕΥΠ αμέσως με το που ανέλαβε πρωθυπουργός; Για ποιον λόγο άλλαξε η αρμοδιότητα των εισαγγελικών λειτουργών πριν από περίπου δέκα μήνες και αναβαθμίστηκε σε επίπεδο Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου; Για ποιον λόγο μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου του κ. Κουκάκη για να ενημερωθεί για τους λόγους της μη δικαιολογημένης -ας το πω έτσι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο- παρακολούθησης του από τη ΕΥΠ, άλλαξε η νομοθεσία με τροπολογία που φέρατε εσείς, έτσι ώστε να απαγορευτεί το δικαίωμα αυτό στον κ. Κουκάκη και μάλιστα με αναδρομική ισχύ; Με αναδρομική ισχύ κόπηκε ένα δικαίωμα το οποίο υπήρχε. Για ποιον λόγο άλλαξε η σύνθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών; Για ποιον λόγο έγινε «δολοφονία χαρακτήρα» του κ. Ράμμου; Είναι σύμπτωση η παρακολούθηση από την ΕΥΠ, αλλά και από το Predator, υψηλόβαθμου αξιωματικού της ΕΛΑΣ, ο οποίος είχε υπό εξέταση το κινητό του δολοφονημένου δημοσιογράφου Καραϊβάζ;
Πάρα πολλές συμπτώσεις δεν μαζεύονται; Δεν νομίζετε ότι είναι λίγο περίεργο όλα αυτά που ζούμε;
Επιτρέψετε να σας πω ότι, δυστυχώς, δεν χωρεί κανένα περιθώριο εύκολης προσέγγισης. Είναι πολύ κρίσιμα θέματα για τη δημοκρατία μας όλα αυτά. Δεν περίμενα -το έλεγα σε έναν συνάδελφο προηγουμένως- ότι θα ζήσουμε τέτοιες στιγμές στην Ελληνική Δημοκρατία και θα τύχει να είμαστε εμείς εδώ σε αυτή την κρίσιμη θέση εκπροσώπησης των Ελλήνων πολιτών.
Δυστυχώς, τα ερωτήματα και τα προβλήματα στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία αυξάνονται μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και αναδεικνύονται τα προβλήματα τα οποία είχαμε θέσει. Σας είπα ότι πήγαμε μία φορά με τον Στέφανο Κασσελάκη και πήγαμε μία φορά με τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Και δυστυχώς πολλαπλασιάζονται όλα αυτά τα προβλήματα.
Υπήρχε καθυστέρηση, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στη διασταύρωση της λίστας του Predator με τη λίστα της ΕΥΠ πάνω από οκτώ μήνες και αποδεικνύεται, δυστυχώς, με τραγικό τρόπο. Για να μην πω άλλες συμπτώσεις, ότι ανώτατος δικαστικός στο διάστημα που ερευνούσε υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο της Novartis, ήταν ταυτόχρονα κοινός στόχος της ΕΥΠ και του Predator. Πάρα πολλά προβλήματα, πάρα πολλές ανησυχίες και οφείλω να πω ότι μας έκανε κάκιστη εντύπωση και η πολιτική αναφορά της ανακοίνωσης στους ποινικούς κώδικες από την Εισαγγελέα σήμερα. Δεν έχει δουλειά να αναφερθεί σε αυτά και μάλιστα εκφράζοντας έμμεσα πολιτική κρίση για ένα θέμα το οποίο συζητιέται στη δημοσιότητα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιδέχονται κρίσης και μάλιστα, όταν αφορούν σε μεγάλες υποθέσεις της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Και σήμερα η ανακοίνωση αυτή, που δεν είναι δικαστική απόφαση, αλλά είναι διαχείριση της προκαταρκτικής έρευνας, αφορά τον πυρήνα της δημοκρατίας της χώρας. Και συμφωνούμε απόλυτα με όλον τον δημοκρατικό κόσμο που κατακρίνει αυτή την πράξη την οποία ζήσαμε σήμερα.
Και σαφέστατα θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε μέσα και έξω από τη Βουλή για να μπορέσουμε πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, διότι υπάρχει θέμα και πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Δυστυχώς, δεν δίνονται απαντήσεις και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε εμείς τις λειτουργίες της δημοκρατίας, τις λειτουργίες του δικαίου, τις λειτουργίες της δικαιοσύνης. Πρέπει να βρούμε και νέους διαδρόμους για να αξιοποιήσουμε και όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, σε ένα πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να επιδείξουμε και ελπίζω αυτό να το συζητήσουμε. Δυστυχώς, κλείνει η Βουλή αύριο και δεν έχουμε διαθέσιμο χρόνο, αλλά πρέπει όλα αυτά να τα συζητήσουμε, πιθανά και σε ένα δημόσιο φόρουμ, για τα μεγάλα προβλήματα δικαίου που έχει η χώρα μας.
Και όλα αυτά γιατί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε στην επέτειο των πενήντα χρόνων της Δημοκρατίας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και τα σοβαρά προβλήματα δικαίου, κράτους δικαίου και δημοκρατίας στη χώρα μας. Χρησιμοποίησε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δηλαδή προσπαθεί η Κυβέρνηση, στηριζόμενη στη μείωση των συστάσεων προς τη χώρα μας, να σβήσει την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, την έκθεση του State Department, την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και πάρα πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει στη χώρα μας.
Ειλικρινά, όμως, τι έχετε να πείτε για την τελευταία έκθεση του Ευρωβαρόμετρου, η οποία, δυστυχώς, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση όσον αφορά τη διαφθορά με ποσοστά που αποκαλύπτουν μια δραματική εικόνα και την κατάσταση διαφθοράς στη χώρα μας και στην αντίληψη των πολιτών για τα θέματα διαφθοράς. Το 98% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και το 53% θεωρεί ότι η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν οφείλει μια απάντηση η Κυβέρνηση γι’ αυτό; Γιατί αυτά τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και είναι μια ανησυχητική τάση η οποία δεν πρέπει να αγνοηθεί και δυστυχώς, συνδέεται και με το μεγάλο ζήτημα της αποχής το οποίο μας προβληματίζει όλους μετά τις Ευρωεκλογές κι έχουμε ακόμα έναν λόγο να ανησυχούμε σήμερα, μετά τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Επειδή, όμως, συζητάμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα μου επιτρέψετε δύο προσθήκες επιπλέον του μεγάλου ζητήματος των υποκλοπών. Η πρώτη αφορά τον εκφυλισμό της διαδικασίας νομοθέτησης.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η κατάσταση δεν πάει άλλο μέσα στη Βουλή. Υπάρχει ένας καταιγισμός νομοσχεδίων με πολύ μικρότερη διαδικασία διαβούλευσης απ’ αυτήν που προβλέπει η νομοθεσία και μια συζήτηση που προσβάλλει και τους Βουλευτές και τους φορείς και μια εισαγωγή στην Ολομέλεια χωρίς να μεσολαβήσει ούτε καν μία μέρα μεταξύ επιτροπών και ολομέλειας.
Για το σημερινό νομοσχέδιο δεν υπήρξε χρόνος για να ακουστούν οι Βουλευτές, ούτε για να προλάβει ο Υπουργός να ενσωματώσει έστω μία καλή σκέψη. Κανένας χρόνος δεν υπάρχει.
Αν δείτε τα νομοσχέδια που εισήχθησαν στη διαβούλευση και στη Βουλή τον τελευταίο ένα χρόνο, είχαμε 52 νομοσχέδια, εκ των οποίων τα 29 είχαν διάστημα διαβούλευσης λιγότερο από δεκατέσσερις ημέρες, δηλαδή παραβίαση των νόμων που η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει. Και τα 32 κατατέθηκαν σε χρονικό διάστημα ίσο της μίας μέρας από τη λήξη της διαβούλευσης. Άρα όχι απλά ήταν σε ανάρτηση στο OpenGov λιγότερο απ’ ό,τι προβλέπει η νομοθεσία, αλλά δεν έλαβαν υπόψη τους καμία προσθήκη και καμία πρόταση της διαβούλευσης. Δηλαδή είπαν στην κοινωνία οι κυβερνητικοί, οι Υπουργοί: «Δεν μας ενδιαφέρει τι λέτε, τα βάζουμε απευθείας και χωρίς αλλαγές». Αυτό είναι σοβαρότατο πρόβλημα νομοθέτησης. Δηλαδή το 56% των νομοσχεδίων είχε σύντμηση στον χρόνο διαβούλευσης. Ξέρετε ποιος είναι αυτός ο νόμος; Είναι του επιτελικού κράτους που είναι μόνο «για τα μάτια του κόσμου» ή για την παραπλάνηση του κόσμου. Περισσότερα από τα μισά, το 61%, κατατέθηκαν από τη διαβούλευση την επόμενη μέρα στη Βουλή, άρα χωρίς να λάβουν υπόψη τη διαβούλευση.
Για το ζήτημα αυτό η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024 έχει μια καινούργια σύσταση για τη χώρα μας. Κατά τα άλλα μας λέτε ότι βελτιώθηκε η θέση της χώρας μας. Υπάρχει σύσταση για το θέμα της νομοθέτησης, γιατί υπάρχει πρακτική εις βάρος της διαβούλευσης και της διαδικασίας του χρονοδιαγράμματος της συζήτησης εδώ.
Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε σοβαρότατες ελλείψεις. Η Κυβέρνηση έρχεται και αλλάζει τρεις και τέσσερις φορές δικά της νομοσχέδια και υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα και στο fast track των Επιτροπών, αλλά και στη διαδικασία των νομοτεχνικών βελτιώσεων.
Θα ήθελα να πω προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Επικρατείας ότι αυτό που ζήσαμε την προηγούμενη βδομάδα, να είναι όρθιοι οι φορείς και οι Βουλευτές σε μία αίθουσα που δεν μπορούσε να υποδεχτεί ούτε καν τους μισούς για ένα σοβαρότατο νομοσχέδιο και να υπάρχει ένα πρόβλημα υγείας σε έναν προσκεκλημένο έξω στον διάδρομο της Βουλής, είναι ντροπιαστικό για τη Βουλή. Δεν ενημερωθήκατε ότι ήταν όρθιοι στον πρώτο όροφο γιατί δεν χώραγαν; Αναφέρομαι στο πρόβλημα που συνάντησαν όλοι οι Βουλευτές όλων των πτερύγων, το οποίο ήταν προσβλητικό.
Επίσης, πέρα από τη διαδικασία αυτή τού να τελειώνει το ένα βράδυ και να μπαίνει την άλλη μέρα το πρωί, όπως έγινε σχεδόν για όλα τα νομοσχέδια αυτών των δύο εβδομάδων -επτά περίπου νομοσχέδια μέσα σε δύο εβδομάδες-, έχουμε και τη διαδικασία των νομοτεχνικών που είναι κυριολεκτικά «Kinder-έκπληξη». Τελευταία στιγμή έρχονται πολλές σελίδες νομοτεχνικών βελτιώσεων που είναι επί της ουσίας τροπολογίες. Δεν είναι νομοτεχνικές, μπαίνουν στην ουσία και αλλάζουν με καταχρηστικό τρόπο ουσιαστικά στοιχεία των νομοσχεδίων, ενώ σύμφωνα με το εγχειρίδιο της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας της Προεδρίας της Κυβέρνησης, δεν επιτρέπεται να εισάγονται τροπολογίες διά της πλαγίας με νομοτεχνικές βελτιώσεις. Το λένε «για τα μάτια του κόσμου», όμως δεν το κάνουν.
Το 2020 είχαμε ένα παράδειγμα, το οποίο εντοπίσαμε μετά, διότι τις νομοτεχνικές δεν προλαβαίνει κανείς να τις δει. Μπαίνουν λίγη ώρα πριν ψηφίσει κάποιος. Άλλαξαν τους όρους δόμησης σε τουριστικά οικόπεδα. Αναφέρομαι συγκεκριμένα -για να μη λέτε ότι μιλάμε στην τύχη- στον ν. 4759/2020 που ήλθαν νομοθετικά να αλλάξουν. Μπήκαν 77 νομοτεχνικές και ήλθαν να αλλάξουν τους όρους δόμησης χατιρικά επιπλέον τού 0,18 που ήταν σε 0,2, το οποίο είναι πάρα πολλά μέτρα σε μεγάλες εκτάσεις, για εκτάσεις γηπέδων για τουριστικά καταλύματα.
Αυτή είναι η Κυβέρνηση, αυτό ακριβώς γίνεται, αυτή είναι η διαδικασία που «κάτω από το ραντάρ» περνάνε πάρα πολλά, όπως το «χαράτσι» που προβληματίζει όλους τους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα που διάβαζα σήμερα, αν δεν κάνω λάθος στην «Καθημερινή», έρχεται 1.500 με 2.000 ευρώ παραπάνω φόρος στους τσαγκάρηδες, στα περίπτερα και στα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα οποία οδηγούνται σε λουκέτο. Αυτό δεν έγινε με αναδρομική νομοθέτηση στο τέλος του χρόνου του 2023, χωρίς να είναι ενήμεροι οι φορολογούμενοι για το τι ακριβώς θα τους συμβεί;
Αυτή είναι η Κυβέρνηση. Αυτά ακριβώς κάνουν ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του. Τεχνάσματα. Πρέπει και γι’ αυτό να συζητήσουμε, τι θα γίνει με τη διαδικασία νομοθέτησης, γιατί είναι πρωτοφανές.
Ερχόμαστε στο σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο επίσης μπήκε με ελλείψεις στη διαβούλευση, με διατάξεις που δεν είχαν αναρτηθεί στη διαβούλευση, με διαδικασία fast track που ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα, να συζητήσουμε ένα ερανιστικό νομοσχέδιο με τουλάχιστον 7 διαφορετικά κεφάλαια, για εκκρεμότητες τις οποίες πολλές δημιούργησε η διακυβέρνηση.
Θέλω να κάνω ένα σχόλιο μόνο για το «πόθεν έσχες». Έρχεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης να αλλάξει διατάξεις για το «πόθεν έσχες» και θα αναφερθώ συγκεκριμένα σε κάποιες. Προσέξτε: Είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης μιας Κυβέρνησης που έχει μπλοκάρει το «πόθεν έσχες» και δεν μπορούμε να υποβάλουμε δηλώσεις «πόθεν έσχες» και είναι ο Υπουργός μιας άριστης Κυβέρνησης που μιλάει για την ψηφιακή επανάσταση. Δεν έχουμε υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες για τα έτη ‘22 και ’23. Τουλάχιστον για το ’22 έπρεπε να είχαμε υποβάλει όλοι μας. Δεν μπορούμε να υποβάλουμε. Η δικαιολογία είναι ότι δεν μπορεί να γίνει συγχρονισμός στις πλατφόρμες. Και ποιος φταίει; Εγώ έμαθα και ακούω από εσάς ότι πέρασε ο άριστος κ. Πιερρακάκης και τα έκανε όλα ψηφιακά και ηλεκτρονικά.
Κύριε Φλωρίδη, δεν ισχύει τελικά αυτό; Υπάρχει πρόβλημα στον συγχρονισμό των ηλεκτρονικών εργαλείων, στις πλατφόρμες; Τι έγινε τελικά; Για ποιον λόγο αφήνετε στην κοινωνία ένα αναπάντητο ερώτημα, το γιατί δεν έχουμε υποβάλει τη δήλωση για το ’22; Λέω ότι αυτό αφορά όλους μας και εμένα και τον κύριο Πρωθυπουργό. Για ποιον λόγο δεν έχει υποβληθεί το «πόθεν έσχες»; Διότι η Κυβέρνηση δεν είναι ικανή. Έτσι δεν είναι;
Και έχετε το θράσος και κουνάτε το δάχτυλο στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος πρέπει κατ’ εξαίρεση, επειδή εισήλθε τώρα στην πολιτική λειτουργία ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να υποβάλει δήλωση και δεν διαφωνούμε μ’ αυτό. Του κουνάτε το δάχτυλο που το έκανε και εμπρόθεσμα, ενώ εσείς έχετε μπλοκάρει όλη τη διαδικασία «πόθεν έσχες» όχι μόνο για εμάς, αλλά και για όλους που κατέχουν θεσμική θέση και λειτουργία εντός του δημοσίου και υποχρεούνται να υποβάλουν «πόθεν έσχες».
Έρχεστε σήμερα να εισάγετε προς νομοθέτηση και την καταστροφή στοιχείων, που πολύ καλά ο εισηγητής μας κ. Αυλωνίτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Ξανθόπουλος και όλοι εμείς βάλαμε και στις Επιτροπές και θα βάλουμε και στη συνέχεια της συζήτησης.
Εδώ βλέπω ότι ο εκπρόσωπος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σάς είπε ξεκάθαρα ότι είναι αναγκαίο το σύνολο των αρχείων που διαβιβάζονται και συλλέγονται να διατηρούνται μέχρι τη συμπλήρωση της προθεσμίας της ποινικής παραγραφής των κακουργημάτων, διαφορετικά δεν είναι εφικτός ο έλεγχος. Δηλαδή κάποιος θέλει να ελέγξει ένα κακούργημα και θα έχετε καταστρέψει τα στοιχεία που το αποδεικνύουν, ενώ έχουν υποβληθεί; Για ποιον λόγο γίνεται αυτό; Ποιος θα μας εξηγήσει για ποιον λόγο γίνεται αυτό; Ακόμα και εάν στο μέλλον προκύψουν νέα στοιχεία, δεν μπορεί κανείς να κάνει έρευνα. Θα έχουν καταστραφεί τα δεδομένα του «πόθεν έσχες». Μάλιστα, σας επεσήμανε και η Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ότι ο χρόνος καταστροφής δεν μπορεί παρά να ισούται κατ’ ελάχιστο με τον χρόνο παραγραφής που δεν μπορεί να περιορίζεται στην πενταετία.
Άρα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έρχεται ο κ. Φλωρίδης και κάνει ακόμα πιο σκοτεινό, ακόμα πιο αδιαφανές, ακόμα πιο μεμπτό το σύστημα «πόθεν έσχες» που έχει μπλοκάρει ήδη η Κυβέρνηση και μετά μας κουνάτε το δάχτυλο.
Αυτή είναι η Κυβέρνηση των αρίστων που ούτε επί των λειτουργικών στοιχείων είναι αποτελεσματική, αλλά -το βασικό- δεν είναι συνεπής απέναντι στο κράτος δικαίου, στη δημοκρατία και στους κανόνες διαφάνειας. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής δημοκρατίας.
Υπάρχουν ερωτήματα και για την επιλογή της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες από δύο χρόνια σε ένα μετά την απώλεια ιδιότητας. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Σας τα επεσήμαναν και αυτό οι φορείς.
Όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, οφείλω να πω ότι εμείς έχουμε καταθέσει και πολύ σημαντικές τροπολογίες για το ζήτημα αυτό για την αποτύπωση των υποχρεώσεων των πολιτικών προσώπων και των κομμάτων όσον αφορά τα δάνεια, αλλά όσον αφορά και τους διακανονισμούς των δανείων τους, τις διευκολύνσεις, τις ρυθμίσεις, τις διαγραφές, όχι μόνο δηλαδή για το τυπικό στοιχείο του «διά ταύτα». Επίσης, για την αποτύπωση μετρητών που πρέπει να υπάρχουν και την υποχρέωση να αναρτώνται στη «Διαύγεια» οι ισολογισμοί των κομμάτων και το ακριβές ποσό που έχει πληρωθεί για κάθε επιμέρους δαπάνη.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχει την επάρκεια και τη δυνατότητα να καταθέσει συγκεκριμένες νομοτεχνικά επεξεργασμένες διατάξεις που βελτιώνουν τα θέματα διαφάνειας και στο «πόθεν έσχες».
Δεν μπορώ παρά κάθε φορά που βλέπω τον κ. Φλωρίδη, παρά να τον ρωτώ κάτι που θα ήθελα πάρα πολύ να πει στην τοποθέτησή του.
Κύριε Φλωρίδη, με απόλυτη σοβαρότητα, σας υπενθυμίζω ότι χρειάζεται πάντα η Ελληνική Βουλή μία δήλωσή σας: ότι «δεν είναι για τα μπάζα» όσοι ασχολούνται με το μπάζωμα και το ξεμπάζωμα στο έγκλημα των Τεμπών. Έχετε προσβάλει τους ανθρώπους που πληγώθηκαν τραγικά από αυτό το έγκλημα. Έχετε προσβάλλει όμως ταυτόχρονα και όλους όσους αγωνίζονται για το δίκαιο και τη διαφάνεια στη χώρα μας. Από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο να παραμείνει ένα τέτοιο στίγμα σε όποιον κι αν εκπροσωπούσε οποιοδήποτε πολιτικό σχήμα από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Γιατί δυστυχώς η δικαστική έρευνα αποδεικνύει αυτές τις ημέρες, παράλληλα με όλα τα άλλα και το σοβαρό πρόβλημα καταστροφής πειστηρίων του εγκλήματος στο μπάζωμα-ξεμπάζωμα και της απαγγελίας κατηγοριών σε ανώτατο επίπεδο που αναγκαστικά, θέλοντας και μη, θα απασχολήσει την Ελληνική Βουλή και όσον αφορά τουλάχιστον τον κ. Τριαντόπουλο που επιμελώς κρύβετε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όπως καταλαβαίνετε, ζούμε στιγμές που δεν τις περιμέναμε, που δημιουργούν σοβαρές ευθύνες και στα στελέχη της συμπολίτευσης. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, σας βεβαιώ, να κάνουμε όλοι μας την πολιτική υπέρβαση και να κατακρίνουμε δημόσια για συγκάλυψη σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, όπως οι παρακολουθήσεις, να κατηγορούμε και να δηλώνουμε σήμερα ότι η σημερινή ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, ήταν η δεύτερη πράξη στη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.
Σας καλώ να συναισθανθείτε και εσείς την υπέρβαση και την πολιτική τόλμη που χρειαζόμαστε όλοι μας για να τοποθετηθούμε για ένα θέμα το οποίο στιγματίζει πλέον την Ελληνική Δημοκρατία. Και δεν είναι δική μας τοποθέτηση που δημιουργεί το πρόβλημα αλλά η επιλογή που έγινε από την ηγεσία της εισαγγελίας με πάρα πολλά ερωτήματα τα οποία περιέγραψα αναλυτικά. Θα επιθυμούσαμε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε όλα αυτά να επιλυθούν. Θα επιθυμούσαμε όλα αυτά να ερευνηθούν και θα δοθούν οι απαντήσεις που περιμένει η ελληνική κοινωνία. Μας ανησυχεί όμως ένα πράγμα: η εμπλοκή της Κυβέρνησης σε όλα αυτά. Διότι αυτό το οποίο επαναλαμβάνεται σε όλους τους τόνους, ακόμη και για τη σημερινή ημέρα, είναι ότι απαιτείται τοποθέτηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Διότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε με το που ανέλαβε την Πρωθυπουργία να αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ. Ως εκ τούτου όλα όσα έχουν συμβεί στο θέμα του σκανδάλου των υποκλοπών και του κοινού κέντρου των παράλληλων παρακολουθήσεων αλλά και της εξαγωγής του Predator σε άλλες χώρες με εμπλοκή του σημερινού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Σμυρλή, που τότε ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών υπέγραψε την εξαγωγή, βαρύνουν προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. Και δεν έχουμε ακούσει καμία κουβέντα από τον κ. Μητσοτάκη.
Εδώ, λοιπόν, οφείλουμε πολιτικά να ξεκαθαρίσουμε ότι για όλη αυτή την κατηφόρα –για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη- για όλη αυτή τη διάβρωση, για όλη αυτή την αποδεδειγμένη παραβίαση των κανόνων δικαίου και την απόκρυψη της αλήθειας, πολιτικά υπεύθυνος αλλά και λειτουργικά υπεύθυνος ως επικεφαλής της ΕΥΠ είναι ο ίδιος ως Πρωθυπουργός. Ως εκ τούτου οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν εδώ στην Ολομέλεια από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να κρύβεται άλλο ο κ. Μητσοτάκης. Είναι προσωπικά υπεύθυνος για αυτή την κατηφόρα στο δίκαιο και στη Δημοκρατία που ζούμε στη χώρα μας.
Δυστυχώς είναι η προτελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής. Μακάρι να είχαμε τον χρόνο ή να υπήρχε μια πρωτοβουλία για να υπερβούμε τον χρόνο αυτό. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε όλα αυτά αναπάντητα να σύρονται και να βαρύνουν την Ελληνική Δημοκρατία. Αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Και ειλικρινά με κάθε σοβαρότητα και υπερβαίνοντας πολλούς ενδοιασμούς υποχρεωθήκαμε να μιλήσουμε σε αυτούς τους τόνους.
Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ