«Τα τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι καταναλωτές βιώνουν μόνο αυξήσεις, αυθαιρεσία και αδιαφάνεια στις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πλέον σχεδόν οι μισοί δεν δύνανται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη η ΔΕΗ «καθοδηγεί» την αισχροκέρδεια και αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» των υπερκερδών. Οι περισσότερες καταγγελίες, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Καταναλωτή κατά τη συζήτηση με τους φορείς, αφορούν στην καταχρηστική εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφάρμοσε η ΔΕΗ από τις 05.08.2021. Όλα αυτά, η ασκούμενη δηλαδή πολιτική από την κυβέρνηση, είναι σε πλήρη αντίθεση με το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Διαφάνεια στα λόγια και απόλυτη αδιαφάνεια στην πράξη, αυτό αποδεικνύουν και πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τη ρήτρα αναπροσαρμογής» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/944 για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχολίασε την καθυστέρηση δύο χρόνων στην ενσωμάτωση της οδηγίας που περιλαμβάνει προβλέψεις για την ενδυνάμωση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, δύο χρόνια που οι καταναλωτές βιώνουν μόνο επιβαρύνσεις με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Επανέλαβε ακόμη πως: «Τα δισεκατομμύρια ευρώ των υπερκερδών βρίσκονται ακόμη και σήμερα που συζητάμε το παρόν νομοσχέδιο ακόμη στα ταμεία των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και ό,τι και να λέει ο αρμόδιος Υπουργός, μέχρι σήμερα δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα 2,2 υπερκερδών για την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουλίου 2021. Ακόμη και μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έχουμε νέα υπερκέρδη στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη φορά. Και αυτή είναι η μόνη αλήθεια, που φαίνεται και στους λογαριασμούς των καταναλωτών!

Επικεντρώθηκε στη συνέχεια στα έξι (6) ψέματα της ΝΔ για την ενέργεια και κατέρριψε τους σχετικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς:

-Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο φτηνή στο ρεύμα για τον μήνα Σεπτέμβριο στην Ευρώπη

Επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα είναι αντιμέτωποι με τις ακριβότερες τιμές στο ρεύμα (Eurostat). Ακόμα και τα στοιχεία της έκθεσης HEPI που επικαλείται η κυβέρνηση, η Ελλάδα το Σεπτέμβρη, παρά τις τεράστιες επιδοτήσεις, είναι στη 13η θέση ακρίβειας μεταξύ 33 πρωτευουσών στην τιμή που πληρώνουν τα νοικοκυριά και στην 11η θέση εφόσον σταθμιστεί και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Αλλά οι Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές αποδεικνύουν ότι για τους 9 πρώτους μήνες του 2022 ρεύμα και αέριο στην Ελλάδα έχουν την 3η ακριβότερη τιμή, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιδοτήσεις!

-Στην Ελλάδα έχουν φορολογηθεί τα υπερκέρδη

Όπως παραδέχτηκε στη Βουλή και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εκκρεμεί η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίσει το ποσό που θα φορολογήσει τελικά η κυβέρνηση, ενώ προσπαθεί παράλληλα με διάφορους τρόπους να μειώσει το εν λόγω ποσό. Ούτε ένα ευρώ δεν έχει επιστραφεί ούτε από τα υπερκέρδη της κατά πλειοψηφίας δημόσιας ΔΕΠΑ Εμπορίας, ούτε και από τα κέρδη των διυλιστηρίων.

-Η ΝΔ κατάργησε τη ρήτρα σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ

Η ρήτρα εφαρμόστηκε από τα γαλάζια παιδιά που διόρισε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΗ, και χρυσοπληρώνουν οι καταναλωτές, στις 05.08.2021 και όχι την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ρήτρα είναι απαραίτητη γιατί αλλιώς θα χρεοκοπήσουν οι ιδιώτες πάροχοι» δήλωνε ο Υπουργός Αναπτύξεως, Άδωνις Γεωργιάδης, τον Μάιο του 2022. Η ρήτρα μετακύλισε πλήρως το όποιο ρίσκο των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το «πάρτι» αισχροκέρδειας στη χονδρεμπορική αγορά, χωρίς καμία ελάφρυνση για τους καταναλωτές.

-Δεν έχουν σημασία οι ιδιαιτέρως υψηλές χρεώσεις ρεύματος γιατί δεν τις πληρώνουν οι καταναλωτές

Τα 1,9 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων μόνο για τον Σεπτέμβριο εκ των οποίων τα 800 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τον προϋπολογισμό δεν ήταν εικονικά αλλά πραγματικά λεφτά των φορολογουμένων και τροφοδότησαν τα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος.

-Η κυβέρνηση ΝΔ νομοθετεί προς όφελος των καταναλωτών

Η κυβέρνηση ΝΔ άλλαξε τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ώστε οι πάροχοι να μπορούν να ανακοινώνουν τιμολόγια κάθε μήνα, κρατώντας τα κέρδη και μεταφέροντας το ρίσκο στους καταναλωτές, ενώ ο Κώδικας προέβλεπε ότι όποιες αλλαγές θα έπρεπε να γνωστοποιούνται στους καταναλωτές τουλάχιστον δύο μήνες πριν. Το παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης νέο χαράτσι για τους καταναλωτές με αύξηση και νέες χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινή Ωφέλειας αντί για μείωσή τους. Είναι αυτές οι τροποποιήσεις υπέρ της προστασίας των καταναλωτών; Όχι βέβαια, μόνο χαράτσια και αυθαιρεσίες!

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης σε χθεσινές δηλώσεις του Καθηγητή του ΕΜΠ, Παντελή Κάπρου, σε webinar του ΙΕΝΕ περί άθλιου συστήματος στην αγορά ηλεκτρισμού το οποίο μάλιστα υπερασπίζονται κάποιοι λέγοντας ότι δούλεψε και που δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να συντηρεί τους μεσάζοντες που αγοράζουν ενέργεια στη χονδρεμπορική και την πουλάνε στον πελάτη δεν βοηθάει τις πραγματικές εταιρείες ηλεκτρισμού, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα «Η Αυγή».

Αποκάλυψε τέλος την αισχροκέρδεια του μηνός Σεπτέμβριου ως απόδειξη των επιλογών και των ψεμάτων Μητσοτάκη.

«Στη χαμηλή τάση τον Σεπτέμβριο η μεσοσταθμική τιμή ήταν 767 ευρώ ανά μεγαβατώρα με κόστος χονδρεμπορικής 414 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Λαμβάνοντας υπόψη τα κόστη εξισορρόπησης και προμήθειας αλλά και το κέρδος προμήθειας προκύπτει ΥΠΕΡΚΕΡΔΟΣ 274 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 500.000.000 ευρώ, μόνο από τη χαμηλή τάση! Το παράλογο όμως είναι ότι από τα 414 ευρώ ανά μεγαβατώρα το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, εισαγωγών και ενδοημερήσιας, ανέρχεται μόνο σε 281,5 ευρώ. Δηλαδή 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα πάει στο ταμείο των επιδοτήσεων. Άρα από τα 767 ευρώ ανά μεγαβατώρα μόνο τα 343 αναλογούν σε πραγματικό κόστος και λογικό κέρδος ενώ τα 424 ευρώ ανά μεγαβατώρα μπορούσαν και έπρεπε να αποφευχθούν. Αυτό το μοντέλο αγοράς οδηγεί μόνο σε στρεβλώσεις.»

Δήλωσε τέλος: «Μία είναι η αλήθεια: Μονά ζυγά χαμένοι οι καταναλωτές, τα δισεκατομμύρια ευρώ των υπερκερδών στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και καμία προστασία των καταναλωτών. Για όλα αυτά είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη η οποία πρέπει να φύγει το συντομότερο».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email