Με το άρθρο 219 του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, που εισάγεται αύριο στη Βουλή, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί την απόλυτη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα με πρόσχημα την «ανάπτυξη».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρχικά κατάργησε τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και καθυστέρησε, με τον αντιπεριβαλλοντικό Νόμο 4685/20 του κ. Χατζηδάκη, τις δρομολογημένες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που αποτελούν βασικό εργαλείο προστασίας των περιοχών του δικτύου NATURA 2000 και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, και η εκπόνησή τους είχε ανατεθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, δημιουργεί ένα κατ΄ εξαίρεση πολεοδομικό εργαλείο, ένα ακόμα παράθυρο, για να προχωρήσουν «επενδύσεις» σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας.

Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η χώρα να καλύψει την πρόσφατη καταδίκη της χώρας για την καθυστέρηση της προστασίας και της διαχείρισης των περιοχών και την επιβολή υπέρογκων προστίμων, το μόνο που κάνει είναι να νομοθετεί «παραθυράκια» ώστε οι «επενδυτές» να θέσουν τους δικούς τους κανόνες στις προστατευόμενες περιοχές, με βάση αποκλειστικά τα συμφέροντά τους και όχι την προστασία των προστατευόμενων περιοχών.

Ποτέ στο παρελθόν το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν καθόριζε, υποβαθμίζοντάς τους, τους κανόνες προστασίας των περιοχών του δικτύου NATURA 2000. Ποτέ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν υποστήριζε τόσο απροκάλυπτα την υποβάθμιση και την παράκαμψη της προστασίας της βιοποικιλότητας, επιτρέποντας παράλληλα την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το χαρτοφυλάκιό του!

Τόσο ψευτο-πράσινος είναι ο κ. Μητσοτάκης! Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η καταδίκη ούτε η κατακραυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Άμεση απόσυρση του άρθρου 219 από το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις του Υπουργείου Υπο-ανάπτυξης της χώρας μας!

Print Friendly, PDF & Email