«Το τελευταίο νομοσχέδιο για τον τουρισμό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αφενός δεν έχει στρατηγική για τον τουριστικό κλάδο και αφετέρου ότι δεν έχει πρόταση για το πώς ο ελληνικός τουρισμός θα απαντήσει στην πρόκληση της μετά covid εποχής. Το κόστος λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρών, έχει εκτοξευτεί, ακολουθώντας την ξέφρενη κούρσα αυξήσεων στο ρεύμα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα των 200.000 εργαζομένων στον τουρισμό και στην αναψυχή που είναι εκτός επιδομάτων, λόγω των πρόσφατων ρυθμίσεων του κ. Χατζηδάκη», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας την ομιλία του επί του σχεδίου νόμου για τον τουρισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρες ευθύνες για το ράλι των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς τροφοδοτεί την ακρίβεια από τον Σεπτέμβριο του 2019 με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και παράλληλα, εδώ και δυόμιση χρόνια, ανέχεται αισχροκέρδεια και χειραγώγηση τιμών στην αγορά. Στον τουρισμό εμφανίζεται το εξής παράδοξο. Ενώ η κατανάλωση ρεύματος των τουριστικών επιχειρήσεων μειώνεται, λόγω λήξης της θερινής σεζόν, η χρέωση ρεύματος αυξάνεται. Υπάρχουν μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που πλήρωσαν 2.500 ευρώ για την κατανάλωση της περιόδου του Αυγούστου με ρήτρα αναπροσαρμογής στα 1.000 ευρώ, η οποία παρέμεινε σταθερή και τον Οκτώβριο, παρότι η κατανάλωση και το κόστος ρεύματος έπεσε λόγω φθινοπώρου -60%. Και αυτές οι επιβαρύνσεις αναμένεται να αυξηθούν λόγω της διαρκούς ανοδικής πορείας της χονδρεμπορικής. Αναμένεται τριπλασιασμός της επιβάρυνσης το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

Επισήμανε την πλήρη απουσία κάποιας αναφοράς σε στήριξη έναντι της ακρίβειας στο ρεύμα στον τουρισμό, στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό του 2022, παρότι ακούγονται κατά καιρούς μεγάλα λόγια για το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας.

Ο τρόπος που νομοθετείτε αποδεικνύει πως θέλετε να αφαιρέστε αρμοδιότητες από τον αυτοδιοίκηση, σημείωσε, όπως κάνετε στα ιαματικά λουτρά, να «ξεφύγετε» από τον έλεγχο των δαπανών και των αναθέσεων και τη διαφάνεια όσον αφορά στη διαχείριση δημόσιου χρήματος και για το λόγο αυτό όλες οι αναθέσεις γίνονται εκτός ΝΠΔΔ και Δήμων αλλά σε αναπτυξιακούς οργανισμούς που ελέγχουν γαλάζια παιδιά. «Θέλετε να εξυπηρετήσετε για άλλη μία φορά τη βασική αρχή της κυβέρνησης που θα μπορούσε να έχει την επωνυμία «Μαξίμου Α.Ε.» που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση συμφωνιών (deals)».

Στάθηκε ακόμη στην τροπολογία για σύσταση επιτροπής για την ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου στη Ζάκυνθο που, όπως τόνισε, κατατέθηκε νύχτα Παρασκευής και μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στις επιτροπές της Βουλής. Η επιλογή αυτή υποκρύπτει ξεκάθαρη μεθόδευση της κυβέρνησης για να αποφύγει τη διαβούλευση, το σχολιασμό από τους βουλευτές και τους φορείς και την αξιολόγηση από την επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Το περίεργο είναι ότι παρότι ο Υπουργός κ. Κικίλιας προκλήθηκε πολλές φορές να ενημερώσει αν θα φέρει από την πίσω πόρτα κάποια τροπολογία για το Ναυάγιο παρέμεινε «σφίγγα».

Σημείωσε επιπλέον, πως, παρά την τροπολογία, η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα για το σκάνδαλο που έχει αποκαλυφθεί όπως προκύπτει και από το βούλευμα (1679/2020) του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που ζητάει διερεύνηση, απαγγελία κατηγοριών και παραπομπή για κακουργήματα επτά ατόμων που συμμετείχαν στην αγοραπωλησία-απάτη. Όπως δε λέει και τίποτα, παρότι την έχουμε ρωτήσει και στις επιτροπές, για ποιο λόγο καθυστερεί εδώ και ένα έτος η συμπληρωματική εισαγγελική πρόταση για τη διατύπωση πρόσθετων κακουργηματικών κατηγοριών. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση δημιουργεί μία επιτροπή που θα λειτουργεί ως φορέας και αναθέτουσα υπηρεσία για να αναθέτει μελέτες και έργα με παρεκκλίσεις.

Και όλα αυτά ενώ στην περιοχή του Ναυαγίου της Ζακύνθου θα μπορούσε και η αυτοδιοίκηση και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου να αντιμετωπίσουν τα θέματα προστασίας σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, την Ιερά Μονή και τους μικροϊδιοκτήτες της περιοχής. Αλλά, αντί για αυτό, η κυβέρνηση επιλέγει να φτιάξει ένα νέο φορέα/επιτροπή που να λειτουργεί με παρεκκλίσεις, κάτι που μας κάνει καχύποπτους, αν σκεφτούμε και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε επίσης συνοπτικά και τα άρθρα και τις τροπολογίες του νομοσχεδίου όπου προκύπτουν μόνο φωτογραφικές εξυπηρετήσεις που περισσότερο ενισχύουν το real estate παρά τον τουρισμό. Έτσι, στο άρθρο 4 τη τροπολογίας για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα αυξάνεται η δυνατότητα πώλησης κατοικιών και όχι η ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, εφόσον μειώνεται το ποσοστό της τουριστικής υποδομής στην επένδυση, στο άρθρο 5 της τροπολογίας πάλι εξυπηρετούνται σύνθετα τουριστικά καταλύματα επιτρέποντας τη διάνοιξη οδού σε δημόσιο δάσος, ένα ευαίσθητο και συνταγματικά ζήτημα για το οποίο παρακάμφθηκε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, ενώ στο άρθρο 6 της τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα πρόσθετων χώρων 7% εκτός συντελεστή δόμησης για να προστεθούν υπαίθριες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπου υποπτευόμαστε ότι αναφέρεται και σε πισίνες.

Ίδια είναι και η λογική των άρθρων του ίδιου του νομοσχεδίου όπου στο άρθρο 6 προβλέπεται να λαμβάνονται υπόψη -αλλά όχι υποχρεωτικά- τα σχέδια διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 που έχει παγώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο άρθρο 35  δίνεται πάλι η δυνατότητα στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα να υποβάλλουν, αντί για αρχιτεκτονικές μελέτες, δήλωση μηχανικού (!), ενώ στα άρθρα 36 και 37 δίνεται η δυνατότητα αύξησης των συντελεστών δόμησης των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων τροποποιώντας νόμους που φωτογραφικά είχε αλλάξει πάλι η Νέα Δημοκρατία πριν ένα χρόνο.

Κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε: «Αυτό που κάνετε και στο σημερινό νομοσχέδιο είναι να νομοθετείτε φωτογραφίες εξυπηρετήσεων και να δημιουργείτε παραθυράκια παρεκκλίσεων. Δεν κάνετε όμως τίποτε για την πραγματική στήριξη του τουρισμού και την προστασία και διαχείριση του ελληνικού περιβάλλοντος που είναι και ο πραγματικός πόρος ανάπτυξης μαζί με την εργασία».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email