«Στην Ελλάδα ζούμε έναν τραγικό κατήφορο όσον αφορά θέματα δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναδείξει το ζήτημα με πολλούς τρόπους, με την επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην ΑΔΑΕ, με ερωτήσεις προς κ. Μητσοτάκη στη Βουλή που δεν ήρθε να απαντήσει, και κορύφωσε με την πρόταση μομφής στη Βουλή. Οι βουλευτές της ΝΔ επέλεξαν να μετατρέψουν το σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο ΝΔ με την ψήφο τους. Για εμάς γίνεται πάλι επίκαιρο αυτό που είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από οκτώ χρόνια, ότι θα είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Εφόσον το Σύνταγμα παραβιάζεται, το απόρρητο των επικοινωνιών, η ασυλία των βουλευτών, η λειτουργία ανεξάρτητων αρχών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να εντείνει την αντίδρασή του απέναντι σε μία ηθικά και θεσμικά έκπτωτη κυβέρνηση. Εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε τις νομοθετικές πράξεις έργο της έκπτωτης αυτής κυβέρνησης. Θα είμαστε φυσικά στη Βουλή, θα συμμετέχουμε στις Επιτροπές επεξεργασίας νομοσχεδίων και θα ασκούμε και Κοινοβουλευτικό Έλεγχο αλλά, δεν θα ψηφίζουμε τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Ως μία ένδειξη διαμαρτυρίας για μία κυβέρνηση εκτροπής», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο, Απόστολο Λυκεσά.

Χαρακτήρισε θράσος τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της ΝΔ, κ. Οικονόμου, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προσβολή του Συντάγματος, της κυβέρνησης που εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβίαση του κράτους δικαίου. «Οι αντιδράσεις των κ.κ. Οικονόμου-Χατζηδάκη δείχνουν εκνευρισμό και αιφνιδιασμό εκ μέρους της ΝΔ. Παραπάει όμως να μιλάει για εμπάθεια και τοξικότητα ο κος Χατζηδάκης που, αν και έχει επιβεβαιωθεί η παρακολούθησή του, δεν έχει πάει ακόμη στον Εισαγγελέα».

Για τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι «κάποιες εκλογές θα γίνουν» επισήμανε ότι: «Αυτό το «νεφέλωμα», αυτή η στάση σε σχέση με τη διενέργεια των εκλογών κάνει κακό και στην κοινωνία και στην οικονομία. Ο κος Μητσοτάκης παίζει παιχνίδια για την καρέκλα του και για τις ευθύνες του. Μην ξεχνάμε ότι έχει και νομικές ευθύνες. Παίζει όμως πάνω στις πλάτες κοινωνίας και οικονομίας. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι ότι πρέπει να φύγουν το συντομότερο γιατί είναι θέμα επιβίωσης για την κοινωνία και για τη δημοκρατία. Για να καταλάβουμε πού μάς οδηγούν, χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη εμφάνιση και στήριξη της κυβέρνησης ΝΔ από τον κ. Καρατζαφέρη. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση πάει να ψαρέψει στα βουρκώδη νερά της ακροδεξιάς που ζει και βασιλεύει στη Νέα Δημοκρατία».

Ο Σ.Φάμελλος ερωτήθηκε ακόμη για την εκδήλωση που διοργανώνει το Δίκτυο Πολιτικού Προβληματισμού την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με θέμα εάν υπάρχει ένα μίνιμουμ κοινών στόχων συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, με συμμετοχή του Σωκράτη Φάμελλου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του Μιχάλη Κριθαρίδη από το ΜΕΡΑ 25, του Νίκου Χρυσόγελου από την εκλογική συμμαχία “Πράσινο και Μωβ” και τον Πάνο Δημητρακά από το Δίκτυο Πολιτικού Προβληματισμού.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα κυβέρνησης συνεργασίας την επόμενη μέρα απασχολεί τον πολιτικό κόσμο αλλά και την κοινωνία και είναι το κεντρικό πλέον θέμα των συζητήσεων. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει και να ψηφίσει την απλή αναλογική ήταν ξεκάθαρο μήνυμα ότι εμείς θέλουμε κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν μπορούμε παρά να μην ανοίξουμε λοιπόν αυτή τη συζήτηση για ένα πιθανό πρόγραμμα συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως: «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναπτύξουν έναν αυτόνομο λόγο στο δρόμο για τις εκλογές για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και αυτό είναι κατανοητό. Για αυτό και το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται μία «αγωνία» να αρθρώσει διαφορετικό λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είναι και η μεγάλη προοδευτική πολιτική δύναμη. Εκτιμώ ότι η κριτική αυτή προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τραβήχτηκε λίγο παραπάνω. Ο κος Ανδρουλάκης εξάλλου είναι αυτός που έχει δηλώσει ότι υπήρξε απόπειρα παγίδευσης για εκβιασμό του ΠΑΣΟΚ. Αυτό λέμε και εμείς, ότι ο κος Μητσοτάκης διά της ΕΥΠ τον παρακολουθούσε για πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Ερχόμενος στα θέματα αρμοδιότητάς του ο Σ.Φάμελλος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η μεγαβατώρα Μητσοτάκη να είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη και για τον μήνα Ιανουάριο που μόλις έκλεισε και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει γιατί συμβαίνει αυτό. «Η κυβέρνηση έχει βγάλει επίσης εκτός επιδοτήσεων τις υψηλές καταναλώσεις για το μήνα Φεβρουάριο που είναι και ο πιο ψυχρός μήνας, ενώ διατηρεί τη χαμηλή βέβαια επιδότηση των λογαριασμών σε νοικοκυριά που θα καταναλώσουν 15% λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ενώ δεν υπάρχουν έξυπνοι μετρητές και η καταμέτρηση γίνεται κάθε τέσσερις μήνες και πολλές φορές κάθε 6, 8 ακόμα και 12 μήνες».

Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε τέλος: «Αυτή τη στιγμή προέχει, όχι απλά να φύγει ο Μητσοτάκης αλλά, να έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνθέσει τις πολιτικές δυνάμεις, την κοινωνία, θα εκφράσει δηλαδή την κοινωνική συμφωνία. Να απαντήσουμε σε ερωτήματα για παράδειγμα αν θα έχουμε δημόσια υγεία και παιδεία την επόμενη μέρα, αν θα έχουμε ισχυρή πολιτεία, αν θα έχουμε φθηνό ρεύμα. Μπορεί να μάς κάνει κάθε προοδευτική πολιτική δύναμη κριτική αλλά πρέπει να απαντήσει σε κεντρικά ερωτήματα και είναι πολύ σημαντικό αυτή η συζήτηση να γίνεται δημόσια».

Print Friendly, PDF & Email