Η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της ΤΙΤΑΝ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη, που εγκρίνει τη χρήση δευτερογενών καυσίμων RDF/SRF, αποδεικνύει, για άλλη μία φορά, αφενός την αδυναμία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πολιτικές για το περιβάλλον και αφετέρου την προσήλωση του κυρίου Χατζηδάκη στα fakenews.

Το Δελτίο Τύπου της 12ης Ιουνίου επικαλείται τον Εθνικό Σχεδιασμό Απορριμμάτων και την Εθελοντική Συμφωνία «Για την αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία, στο πλαίσιο της βιομηχανικής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας» που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Ιουλίου του 2019, την οποία όμως, με την τροποποίηση της ΑΕΠΟ του ΤΙΤΑΝ, το ΥΠΕΝ παραβιάζει και απαξιώνει ξεκάθαρα.

Στις 13 Απριλίου 2020, με ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ενημερώσαμε τον  κύριο Χατζηδάκη ότι η απαράδεκτη αυτή διαδικασία, που διεξήχθη εν μέσω πανδημίας, παραβιάζει τα άρθρα 6 και 7 της εθελοντικής συμφωνίας, την οποία το ΥΠΕΝ όφειλε και να γνωρίζει και να επιτηρεί και συγκεκριμένα τις υποχρεώσεις:

  • πλήρους ενημέρωσης της κοινωνίας και των ΟΤΑ αλλά και διαβούλευσης επί των αποτελεσμάτων της χρήσης δευτερογενών καυσίμων μέχρι σήμερα, με όλα τα κατάλληλα μέσα και με τη σύνταξη και δημοσιοποίηση ετήσιας έκθεσης,
  • πλήρους ενημέρωσης και συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στην επιχειρούμενη τροποποίηση, τα χαρακτηριστικά και την προέλευση των δευτερογενών καυσίμων, με διασφάλιση πρόσβασης του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφορία, και
  • συγκρότησης επιτροπής κοινωνικού ελέγχου σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το ΥΠΕΝ μεθόδευσε την τροποποίηση της ΑΕΠΟ «στα κρυφά», εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με την Εθελοντική Συμφωνία, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του κοινού και σε αντίθεση με τις αποφάσεις των οργάνων των Δήμων και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Ακολούθησαν οι εύλογες εντονότατες τοπικές αντιδράσεις καθώς η αναξιοπιστία της κυβέρνησης ενισχύεται από τη μη εφαρμογή δράσεων ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

Μετά από πίεση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η ΤΙΤΑΝ ΑΕ αναγκάστηκε να προχωρήσει στη διαμόρφωση δικτυακού τόπου για την ανάρτηση των ετήσιων εκθέσεων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο. Αναγκάστηκε ακόμη να προχωρήσει στην καταγραφή ρύπων μέσω online πλατφόρμας, κάτι που παρότι αποτελούσε υποχρέωση της εταιρείας από τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση δεν έλεγξε και δεν επεδίωξε ποτέ την εφαρμογή της. Δεν έλεγξε επιπλέον ότι η μελέτη της επιχείρησης και η ΑΕΠΟ που υπογράφηκε δεν περιλαμβάνουν την παραμικρή πληροφορία για την πηγή προέλευσης των δευτερογενών καυσίμων.

Είναι προφανές ότι ο κύριος Χατζηδάκης ασχολείται μόνο με την αποδόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, του κράτους δικαίου και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Αυτός είναι και ο λόγος του το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ δε διατυπώνει δική του άποψη αλλά, «κρύβεται» υποκριτικά πίσω από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες συστηματικά παραβιάζει, με κάθε ευκαιρία.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστούμε στον κύριο Χατζηδάκη να διαβάζει «πολύ προσεκτικά και σχολαστικά» τα κείμενα της περιβαλλοντικής πολιτικής και τις ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του. Τον ενημερώνουμε λοιπόν, ότι η Εθελοντική Συμφωνία υπεγράφη με τον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας συνολικά και όχι μόνο με την ΤΙΤΑΝ ΑΕ, καθώς και ότι η μονάδα της ΤΙΤΑΝ ΑΕ, δεν βρίσκεται στο Δήμο Λαγκαδά αλλά στην Ευκαρπία του Δήμου Παύλου Μελά. Είναι προφανές ότι μπερδεύτηκε με τη μεθόδευση που επίσης υλοποιεί για την παράτυπη, παράλογη και αντι-περιβαλλοντική χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Μαυροράχη, του Δήμου Λαγκαδά, παραβιάζοντας και παραχαράσσοντας την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Print Friendly, PDF & Email