Η ενσωμάτωση μίας ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον ανταγωνισμό με καθυστέρηση ενός έτους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αριστεία. Σε αυτό όμως που παίρνει άριστα η κυβέρνηση, και είναι πλέον ορατό και για τον ελληνικό λαό, είναι στη στήριξη των ολιγοπωλίων, της αισχροκέρδειας και στο πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία. Τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ ζουν και βασιλεύουν και η κυβέρνηση τα υπερασπίζεται. Στα μοριακά τεστ, στα σουπερμάρκετ, στα κατασκευαστικά υλικά, αλλά και στην ενέργεια.

Το κύμα ακρίβειας πλήττει την αγορά, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου INE/ΓΣΕΕ, τον Δεκέμβριο του 2021, το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, το 2020 οι ετήσιες καθαρές αποδοχές ενός 4μελούς νοικοκυριού μειώθηκαν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης ως προς το 2019, καθώς και το τρίτο τρίμηνο του 2021 είχαμε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην απασχόληση, -8,8% από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ενώ η Ελληνική Στατιστική Αρχή αποτυπώνει την εκρηκτική αύξηση τιμών: 137,5% στο φυσικό αέριο, 45% στον ηλεκτρισμό και 34,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος όμως έρχονται σε όλους και έχουν μία υπογραφή. Χαράτσι Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις πενιχρές επιδοτήσεις που προβλέπει με εξαιρετική καθυστέρηση, τρέχοντας πίσω από το ράλι τιμών. Ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί οι επιδοτήσεις παντού, έχετε σήμερα ακόμα μία τροπολογία, και μας λέτε ότι είσαστε τάχατες πρώτοι σε μέτρα στήριξης.

Ο Πρωθυπουργός έκανε εξαγγελία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) για κάλυψη του 80% των αυξήσεων που έχει διαψευστεί πλήρως και σήμερα, 4,5 μήνες φέρνετε την τρίτη τροπολογία. Απλά γιατί δεν μπορείτε να εφαρμόσετε την εξαγγελία.

Εκτίθεστε σοβαρά μάλιστα από την πρόσφατη Έκθεση της Κομισιόν για την αγορά φυσικού αερίου το τρίτο τρίμηνο 2021 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021), όπου είναι ξεκάθαρο ότι οι μέσες χονδρεμπορικές τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα δε συνάδουν με τις υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκείνη την περίοδο που πέρασαν στη λιανική, στους καταναλωτές. Ενώ το κόστος φυσικού αερίου ήταν 31 με 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το τρίτο τρίμηνο του 2021 στην Ελλάδα, η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν τον Ιούλιο 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τον Αύγουστο 122 και τον Σεπτέμβριο 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή ανέβαιναν ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου!

Τα δεδομένα αυτά εξηγούν τις πρωτιές που καταγράφει η Ελλάδα ως πρωταθλήτρια χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα και αποδεικνύουν ότι αυτές δεν οφείλονται σε εξωγενή αίτια, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση, αλλά σε ενδογενή χαρακτηριστικά.

Ενώ το ίδιο τρίτο τρίμηνο η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10%, στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12%, ενώ στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο για παράδειγμα στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 49% και στη Γαλλία κατά 46%, όταν στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24%!

Αυτή είναι η στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη πίσω από την κούφια εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης. Ακόμα ένα deal για να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, να πουληθεί η ΔΕΗ, όχι για να πάμε στην πράσινη ενέργεια, αλλά για να αντικατασταθούν με ιδιωτικές μονάδες ενός εισαγόμενου, πανάκριβου, ορυκτού καυσίμου με φόρο άνθρακα.

Είμαστε ακόμη η μοναδική ίσως χώρα στην Ευρώπη που η αγορά ηλεκτρισμού λειτουργεί χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, αλλά και η μοναδική χώρα όπου η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται κατά 100% στην προημερήσια αγορά, όπου πρακτικά όλη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι εκτεθειμένη στη spot αγορά, χωρίς προθεσμιακά και διμερή συμβόλαια. Η ΝΔ επέλεξε να αφήσει όλους τους καταναλωτές εκτεθειμένους.

Η ακρίβεια όμως στο ρεύμα είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ξεκίνησε με πρώτη πράξη την αύξηση των τιμολογίων ΔΕΗ κατά 15-20%, τον Σεπτέμβριο του 2019. Δεύτερη πράξη ήταν η ανοχή αισχροκέρδειας το πρώτο εξάμηνο του 2020, με τη χονδρεμπορική τιμή για παράδειγμα τον Απρίλιο στα 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η ΔΕΗ πουλούσε τέσσερις (4) φορές πάνω στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μετά πανηγυρίζατε για κέρδη και μοιράζατε χρυσά bonus στα γαλάζια παιδιά στην πλάτη των καταναλωτών.

Πράξη Τρίτη ήταν η άναρχη, χωρίς έλεγχο και ρύθμιση λειτουργία του target model, με την ενεργοβόρο βιομηχανία (ΕΒΙΚΕΝ) να καταγγέλλει χειραγώγηση και ολιγοπωλιακές πρακτικές της αγοράς και κάνει συγκεκριμένα λόγο για εναρμονισμένες πρακτικές και αδόκητα κέρδη των καθετοποιημένων προμηθευτών, όπου συμπεριλαμβάνεται και η ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση όμως δε θέλει να λάβει μέτρα, να παρέμβει και να ρυθμίσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Επιτροπή Ανταγωνισμού) κάνουν ότι δε βλέπουν. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχετική ερώτηση που αναφέρει στις 3/11/2021, και ενώ το πρόβλημα υφίσταται για πάνω από ενάμιση χρόνο, ότι σύστησε ομάδα εργασίας σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες και παρακολουθεί σε συνεργασία με τη ΡΑΕ την αγορά σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής.

Αντί επιπλέον η κυβέρνηση να παρέμβει στην ακρίβεια και να την μειώσει, την επιδοτεί. Εννιά (9) ευρώ στην αρχή δεκαοκτώ (18) στη συνέχεια, τριάντα εννιά (39), σαράντα εννιά μισό (49,5) ευρώ για τον Δεκέμβριο που μειώσατε μάλιστα για τον Ιανουάριο στα σαράντα δύο (42) ευρώ. Η βιομηχανία της Αττικής σάς λέει επίσημα ότι κλείνουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους, μάλλον επειδή η ανάπτυξη πάει «βζιιιν», όπως λέει ο Υπουργός Αναπτύξεως.

Το απόλυτο χάος γίνεται με τους αγρότες που, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο 80% κάλυψη των αυξήσεων, παραλαμβάνουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς με πάνω από 2.000 ευρώ χαράτσι το μήνα που είναι ακόμη απαιτητό και εσείς λέτε τώρα ότι θα νομοθετήσετε αναδρομικά.

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα που δείχνουν τι ακριβώς συμβαίνει πραγματικά.

Επαρχιακή Εμπορική Επιχείρηση με 130 ευρώ ρεύμα το μήνα λαμβάνει Χαράτσι Μητσοτάκη μετά τις επιδοτήσεις 389 ευρώ, δηλαδή επιπλέον Αύξηση 298%.

Μαγαζί στη Θεσσαλονίκη, με 263 ρεύμα το μήνα λαμβάνει χαράτσι Μητσοτάκη 881 μηνιαίο, δηλαδή 335% επιπλέον χρέωση-αύξηση, και αυτά μετά τις τάχατες επιδοτήσεις.

Λέει η κυβέρνηση τώρα ότι θα επιδοτήσει το 50% των αυξήσεων για επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις, χαμηλής και μέσης τάσης τον Ιανουάριο, με 65 ευρώ τη μεγαβατώρα. Όμως η ρήτρα αναπροσαρμογής που θα χρεωθεί το Γενάρη είναι 232 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφού υπολογίζεται με τη μέση χονδρεμπορική του Δεκεμβρίου.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι θα επιδοτηθεί μόνο το 28% των αυξήσεων για τον Ιανουάριο. Δηλαδή σε μία επιχείρηση με 3.000 ευρώ ρεύμα και 9.500 ρήτρα θα καλυφθεί το 28%, τα 2.500. Τα υπόλοιπα 7.000 ποιος θα τα πληρώσει; Ο Υπουργός Αναπτύξεως; Σε έναν αγρότη με 1.000 ρεύμα και 2.000 ρήτρα, θα καλυφθούν τα 500 και τα υπόλοιπα 1.500 το μήνα ποιος θα τα πληρώσει;

Το ερώτημα είναι: δεν γνωρίζετε ή λέτε συνειδητά ψέματα;

Είναι ξεκάθαρο ότι οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι δήμοι καταλαβαίνουν ότι τους λέτε ψέματα και ότι τους κοροϊδεύετε, ενώ βάζετε πλάτη στα ολιγοπώλια και στην αισχροκέρδεια. Είστε μία επικίνδυνη κυβέρνηση για την Ελλάδα και για αυτό το λόγο πρέπει να φύγετε.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email