Την πλήρη υποκρισία της κυβέρνησης ΝΔ στην υλοποίηση του χωρικού σχεδιασμού της χώρας αποκάλυψε, με επίκαιρη ερώτηση, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης με θέμα «Η κυβέρνηση κρατά ομήρους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες σε εκτός σχεδίου περιοχές και καθυστερεί την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού» σημείωσε ότι: «Απαγορεύσατε τις παρεκκλίσεις εκτός σχεδίου με την 100% ψεύτικη  υπόσχεση ότι θα γίνει άμεσα ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Παράλληλα, κατηργήσατε  την εκτός σχεδίου δόμηση μόνο για τα μικρά οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων ενώ οι μικροί απλά έχασαν τις περιουσίες τους ή παραμένουν όμηροι μέχρι οπότε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός. Το μόνο που θέλατε ως κυβέρνηση ήταν να τακτοποιήσετε διάφορα «κοράκια» της αγοράς ακινήτων, οι οποίοι προφανώς τώρα εκμεταλλεύονται τη μικρή περιουσία των ιδιοκτητών που δεν έχουν άρτια οικόπεδα, ενώ οι παρεκκλίσεις και τα χατίρια στους μεγάλους της αγοράς συνεχίζονται. Και βέβαια τα αυθαίρετα τακτοποιούνται και νομιμοποιούνται, ακόμα και τα τελεσίδικα κατεδαφιστέα. Βέβαια θα μου πείτε ότι αυτό είναι η κλασική Δεξιά: ρουσφέτια και τακτοποιήσεις και αυθαίρετα!»

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι δεν έχει συμβασιοποιηθεί ούτε ένα Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) στην Ελλάδα, με κύριο λόγο ότι η κυβέρνηση της δεξιάς δεν θέλει κράτος δικαίου. Δεν θέλει σχεδιασμό, δεν θέλει κανόνες. Θέλει κανόνες «Φαρ Ουέστ» και στη δόμηση και στην πολεοδομία.

Στη συνέχεια ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε σε παλιότερες αλλά και χθεσινές δηλώσεις του κ.Ταγαρά  ότι μέχρι την άνοιξη του 2023 θα έχουν συμβασιοποιηθεί στο σύνολο τους τα ΤΠΣ και πως η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του 70% της χώρας. όμως, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), στο οποίο η κυβέρνηση έχει αναθέσει να τρέξει το πρόγραμμα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, χρειάζονται πέντε χρόνια για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των μελετών.  «Αν υπολογίσει κάποιος ότι αυτά θα πρέπει να εγκριθούν με προεδρικό διάταγμα, στην καλύτερη των περιπτώσεων ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα τελειώσει σε οχτώ χρόνια. Σε αυτό το διάστημα οι μικροϊδιοκτήτες θα παραμείνουν όμηροι. Αυτή  είναι η αριστεία;».

Παρέθεσε στη συνέχεια την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας για να επιλύσει το αδιέξοδο. Η τροπολογία έθετε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού 1ου επιπέδου από το κράτος και την ισοτιμία στην τήρηση δυνατοτήτων δόμησης με διαφάνεια, χωρίς εξαιρέσεις και τροποποιήσεις, με βάση τα μεγέθη των ιδιοκτησιών και τις χρήσεις γης. Χωρίς φωτογραφικές και αποσπασματικές ρυθμίσεις.

Αναφέρθηκε ακόμη στην τροπολογία της κυβέρνησης για «δήθεν» παράταση και ρύθμιση:  «Στις 9/12/22 έληξε η προθεσμία για έκδοση άδειας σε γήπεδα εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση άρτιων και στις 16/12/22 κάνετε αναδρομική νομιμοποίηση αιτήσεων που κατατέθηκαν χωρίς πρόβλεψη νόμου και χωρίς θεσμική εντολή στις υπηρεσίες, δηλαδή νομοθετείτε αναδρομικά και με δελτία τύπου!»

«Στη δική σας τροπολογία με τη δήθεν παράταση, αντέδρασαν έντονα ακόμα και οι βουλευτές σας, λέγοντας πως απαξιώνετε την περιουσία των πολιτών.», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον έθεσε το ερώτημα αν έχει εικόνα το υπουργείο για τον αποκλεισμό των νέων μελετητών από τις υπό ανάθεση μελέτης πολεοδομικού σχεδιασμού «Γιατί, αν αληθεύουν οι πληροφορίες μας, θα είναι άλλη μία απόδειξη της υποκριτικής στάσης της ΝΔ που υποτίθεται ότι κόπτεται για το brain drain, αλλά οι πολιτικές της οδηγούν όλο και περισσότερο σε αυτό και διώχνει του νέους επιστήμονες.»

Τέλος επισήμανε ότι: «Αν δεν ήσασταν υποκριτές θα είχατε αποδεχθεί και υπερψηφίσει την τροπολογία μας. Αν δεν ήσασταν υποκριτές θα είχατε τελειώσει με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τις ΑΠΕ και τον Τουρισμό. Η λύση βέβαια για όλα τα παραπάνω είναι μία. Να φύγει το συντομότερο δυνατόν η κυβέρνησή σας και να αναλάβει τα ηνία της χώρας μια προοδευτική κυβέρνηση».

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email