Εννιά (9) παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή από το 2020 συμπληρώθηκαν με τη χθεσινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Σωκράτη Φάμελλου, βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για το μείζον πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού κόλπου εδώ και τρία χρόνια. Δυστυχώς, και αυτήν τη φορά, δεν δόθηκαν απαντήσεις, ούτε καν υπήρξε κατανόηση του προβλήματος από τον Υφυπουργό, Σίμο Κεδικογλου. Το μόνο που ανέδειξε η χθεσινή συζήτηση είναι η προκλητική αναλγησία και ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Όπως σημείωσε ο Σ. Φάμελλος κατά την πρωτολογία του: «Είναι γεγονός ότι η κοροϊδία της κυβέρνησης για αυτήν την κατηγορία των παραγωγών περισσεύει εδώ και τρία χρόνια. Μετά από πολλαπλές ζημιές, είτε από την πανδημία το 2020, είτε από την κλιματική κρίση το 2021 και 2022, ο κλάδος αυτός οδηγείται σε εξόντωση όχι μόνο γιατί υπάρχουν πραγματικά αντικειμενικά προβλήματα, αλλά και γιατί υπάρχει προχειρότητα, υποκρισία, αλλά και οι άδικες αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση όφειλε να έχει προχωρήσει ήδη σε μια νομοθετική λύση για να καλυφθεί και να υποστηριχθεί ο κλάδος που είναι ένας από τους πιο υγιείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, εξαγωγικός, χωρίς επιδοτήσεις. Αντίθετα όμως, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι μυδοκαλλιεργητές δεν έχουν έσοδα και απειλείται η επιβίωση των οικογενειών τους αλλά και η κοινωνική συνοχή».

Με έγγραφα και στοιχεία, απέδειξε στη συνέχεια το διαρκή εμπαιγμό από τους Υπουργούς της κυβέρνησης που εδώ και τρία χρόνια λειτουργούν σαν να βρίσκονται σε άλλη χώρα. «Τον Φεβρουάριο του 2022, μετά από πολλές παρεμβάσεις δικές μας εδώ στη Βουλή, αλλά και μετά από αγώνες των συνδικαλιστών και των παραγωγών στην περιοχή, ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο covid19, οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσαν να συντάξουν μια υπουργική απόφαση αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2020. Έλα, όμως, που ήταν λάθος. Δεν καταφέρατε ούτε μια υπουργική απόφαση μετά από ενάμιση χρόνο να γράψετε σωστά και ήρθατε μετά από τουλάχιστον επτά μήνες, στις 27 Σεπτεμβρίου, να διορθώσετε την υπουργική απόφαση για να αποζημιωθούν για το 2020 οι μυδοκαλλιεργητές. Και πάλι όμως αρκετοί, τουλάχιστον 35 παραγωγοί ξανά αποκλείστηκαν. Και δεν έχετε καμία λύση για αυτό το πρόβλημα!».

Στάθηκε επίσης στην επιλεκτική υποστήριξη της κυβέρνησης προς τις μεγάλες επιχειρήσεις μυδοπαραγωγής «Ακόμα και οι προσκλήσεις προγραμμάτων του ΕΠ Αλιείας που βάλατε το 2021 ικανοποιούν μόνο μεγάλες μυδοκαλλιέργειες, για αυτό και έχει ελάχιστες εντάξεις. Αυτή είναι η δεξιά, το ξέρουμε. Για τους μικρούς και μικρομεσαίους παραγωγούς δεν θα κάνετε τίποτα; Πάντα όλα θα γίνονται για την κερδοσκοπία και τους κολλητούς στου Μαξίμου;»

«Έχουμε ανθρώπους δεν έχουν κανένα εισόδημα τρία χρόνια. Πώς θα ζήσουν οι οικογένειες τους; Εσείς είστε υπεύθυνοι, κύριε Υφυπουργέ. Οφείλετε να δώσετε απαντήσεις. Δεν μπορείτε να πετάτε το μπαλάκι στους παραγωγούς. Εσείς είστε υπεύθυνοι» τόνισε.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός, όχι μόνο δεν ανέλαβε καμία δέσμευση ούτε για τη διόρθωση των αποζημιώσεων του 2020, αλλά και δεν είπε κουβέντα για τις αποζημίωσης της υπερθέρμανσης των υδάτων που κατέστρεψαν την παραγωγή το 2021 και το 2022. Αντιθέτως, μετέφερε την ευθύνη στους ίδιους τους παραγωγούς με τον  Σ. Φάμελλο να απαντά σε έντονο τόνο: «Η λανθασμένη υπουργική απόφαση είναι δικιά σας. Είναι δυνατόν να λέτε ότι φταίνε οι παραγωγοί όταν βγάλατε μετά από δύο χρόνια λανθασμένη υπουργική απόφαση; Δεν είχατε την επάρκεια να δείτε τι δεδομένα υπάρχουν και να λέτε τώρα ότι φταίνε οι παραγωγοί; Ντροπή σας!».

Αναφερόμενος σε πρόσφατη δήλωση του κ. Βερβίτη, Προέδρου του Αλιευτικού- Οστρακοκαλλιεργητικού Συλλόγου, ότι πάνω από δέκα μυδοκαλλιεργητές έκλεισαν τις επιχειρήσεις και τις πούλησαν κατά βάση σε μονάδες με μεγάλα κεφάλαια, διότι δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα δύο χρόνια με ζημιές, έξοδα, πετρέλαια και καμία οικονομική υποστήριξη από την πολιτεία, ο Σ. Φάμελλος ρώτησε τον Υφυπουργό ΥΠΑΑΤ: «Χρειαζόμαστε, λοιπόν, να μας πει το Υπουργείο πώς θα επιβιώσουν οι οικογένειες των παραγωγών. Τι θα κάνετε με το Υπουργείο Οικονομικών που οφείλει να αλλάξει τους όρους αποζημιώσεων φυσικών καταστροφών λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική κρίση; Και να μας πείτε πότε θα αποζημιώσετε τους μυδοπαραγωγούς για το ’20, για το ’21 και το ’22.  Διαφορετικά πείτε μας για ποιο λόγο θέλετε να τους εξαφανίσετε. Σε ποιους μεγάλους της αγοράς κάνετε πλάτες; Να μας πείτε, κύριε Υφυπουργέ τουλάχιστον αυτό».

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email