Η πρόταση δυσπιστίας εκφράζει και αποτυπώνει την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με την πρόταση μομφής καταθέτουμε ένα ξεκάθαρο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ουσιαστική απόδοση ευθυνών και όχι για υποκριτικές συγγνώμες, αλλά και για πολιτική αλλαγή, για να μην βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας αδιέξοδα, για να αλλάξει πορεία η χώρα μας.

Η ελληνική κοινωνία και η επιχειρηματικότητα κουράστηκαν να ακούν δικαιολογίες και μετάθεση ευθυνών από τον κ. Μητσοτάκη. Αν διδάσκεται από τα λάθη του, όπως είπε υποκριτικά στο Υπουργικό Συμβούλιο, ήρθε η ώρα να φύγει, γιατί το λάθος είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και το παρασιτικό σύστημα εξουσίας που έχει γύρω του, που είναι όλοι γκρουπιέρηδες συμφερόντων. Οι επιπτώσεις της πολιτικής σας στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία είναι τόσο καταστροφικές που το «δεν πάει άλλο» βγαίνει αυθόρμητα. Πρέπει να φύγετε τώρα.

Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τα τραγικά αποτελέσματα στην πανδημία με τα εκατοντάδες θύματα ημερησίως στην Ελλάδα, με διπλάσιο αριθμό θυμάτων από τον μέσο όρο της Ευρώπης, μέσα και έξω από τις υποστελεχωμένες ΜΕΘ, σε ένα αδυνατισμένο ΕΣΥ το οποίο στέκεται όρθιο χάρη στη φιλοτιμία και την αυταπάρνηση των στελεχών του στα οποία φέρεστε με αυταρχισμό;

Από το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας στα βασικά αγαθά και ιδιαίτερα στην ενέργεια που απειλεί τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων; Στο ρεύμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε την ακρίβεια με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβρη του 2019. Επέλεξε να ανεχτεί αισχροκέρδεια το 2020 στην αγορά ηλεκτρισμού, να ανέχεται ακόμη και τώρα χειραγώγηση τιμών και λειτουργία καρτέλ με συμμετοχή της ΔΕΗ! Έτσι φτάσαμε στην πρώτη θέση ακρίβειας χονδρικής τιμής ρεύματος στην Ευρώπη που διατηρούμε ακόμη και σήμερα.

Η ακρίβεια στην ενέργεια οφείλεται ξεκάθαρα σε δικές σας επιλογές: Πρώτον, στην πρόσδεση της χώρας στο φυσικό αέριο, ένα ξεκάθαρο deal που έχετε κάνει πίσω από την προσχηματική εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης. Δεύτερον, στη επιλογή σας η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί χωρίς έλεγχο και ρύθμιση με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές «να βλέπουν απλά τους γκάνγκστερ να περνάνε». Τρίτον στην επιλογή σας να μη λειτουργεί η προθεσμιακή αγορά, να μην υπάρχουν διμερή συμβόλαια, ενώ έχετε μπλοκάρει και τις ενεργειακές κοινότητες.

Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι αβάσταχτοι, οι επιδοτήσεις πενιχρές. Καμία ελάφρυνση έως τώρα από τις υπέρογκες αυξήσεις δεν έχουν δει οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι δημοτικές επιχειρήσεις. Οι βιομηχανίες της Αττικής δηλώνουν ότι κλείνουν ή αναστέλλουν την παραγωγή τους. Πουλάτε ταυτόχρονα τα εργαλεία άσκησης πολιτικής στην ενέργεια, όλους του ενεργειακούς φορείς. Το 100% των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε μια εταιρία που συμμετέχει ιταλικό δημόσιο αλλά πλέον όχι το ελληνικό δημόσιο. Το 49% του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ένα σίγουρο και υψηλό έσοδο σε ένα fund, χωρίς καμία υποχρέωση του ιδιώτη σε επενδύσεις. Την παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όπως και δώσατε και την πλειοψηφία του δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ «δώρο» στον ιδιώτη μέτοχο.

Θέλετε να μιλήσουμε για τη σπατάλη μήπως δυόμιση χρόνια τώρα; Για τις απευθείας αναθέσεις των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ με την πρόφαση της πανδημίας; Για τα σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας που φτάσαμε στην Ελλάδα να διώκονται δημοσιογράφοι οι οποίοι αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα της Κυβέρνησης; Για διαφθορά όταν Υπουργοί εκτίθενται και εκβιάζονται από υπόδικους τηλεπαρουσιαστές;

Να μιλήσουμε όμως και για την απίστευτη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών στους δρόμους και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που έμειναν τη Δευτέρα το βράδυ χωρίς ρεύμα και θέρμανση; Η απόκρυψη και το μπαλάκι ευθυνών, το οποίο παίζετε πολύ εύκολα, γεννά οργή. Δεν είναι γελοίες οι δικαιολογίες του κ. Οικονόμου ότι δεν ξέρατε πότε θα έρθει η κακοκαιρία ή ότι δεν είναι ευθύνη του κράτους η Μεσογείων και η Κατεχάκη. Είναι επικίνδυνες για την Ελλάδα. Εσείς είστε που θα εκκενώνατε το Μάτι σε τριάντα λεπτά; Αλήθεια, πού χάθηκε εκείνος ο κ. Συνολάκης;

Οι διακοπές ρεύματος στην Αττική συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, για πέμπτη μέρα. Είναι εξοργιστικό, ενώ κινδυνεύουν πολίτες χωρίς θέρμανση και χωρίς ρεύμα, η κυβέρνηση να λέει το ένα ψέμα μετά το άλλο. Τη Δευτέρα είπατε ότι σε λίγη ώρα θα ολοκληρωθεί η ρευματοδότηση των διακοσίων χιλιάδων κομμένων συνδέσεων, όταν δεν μπορούσατε να ανοίξετε το δρόμο για τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Την Τρίτη, ο κ. Σκρέκας δήλωνε ότι ως το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων. Για πέμπτη μέρα όμως πολίτες παραμένουν χωρίς ρεύμα και δεν ντρέπεστε να έρχεστε να μιλάτε εδώ στη Βουλή;

Η ανεπάρκειά σας όμως ήταν αναμενόμενη. Γιατί επιλέξατε να ιδιωτικοποιήσετε τον ΔΕΔΔΗΕ, να τον αφήσετε χωρίς τεχνικούς και χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, να διορίσετε δεκάδες διευθυντές «γαλάζια παιδιά», με χρυσά πριμ και επιτρέπετε αδιαφανείς, υπέρογκες προμήθειες υγειονομικού υλικού. Και όλα αυτά τα πληρώνουν οι καταναλωτές, μαζί με το «χαράτσι Μητσοτάκη» σε κάθε λογαριασμό.

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν σας επιτρέπει να δραπετεύσετε με επικοινωνιακά τρικ και με δημοσκοπήσεις. Οφείλετε να απολογηθείτε γιατί αφήνετε απροστάτευτους τους πολίτες απέναντι στις πυρκαγιές, στην ακρίβεια, στις πλημμύρες, στον χιονιά.

Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο. Δεν πρόκειται μόνο για ανεπάρκεια αλλά, για ένα ξεκάθαρο σχέδιο για μια αδύναμη και απούσα πολιτεία, με ανασφαλείς και αβοήθητους πολίτες και για να γίνονται μόνο, πίσω από την πλάτη τους, εξυπηρετήσεις και deal των κολλητών του Μαξίμου ενώ κάνετε πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία.

Η πολιτική σας αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σε αποδυνάμωση του κράτους, του κράτους δικαίου, σε ενεργειακή φτώχεια, σε κοινωνικές ανισότητες, σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Και όλα αυτά τα αντιμετωπίζετε με αλαζονεία και έλλειψη σεβασμού. Ενώ με τυμπανοκρουσίες διαφημίζετε την επιτελικότητά σας, κάθε μέρα οι πολίτες βιώνουν ανασφάλεια και μια καταιγίδα προπαγάνδας.

Τι λέτε στους πολίτες, όμως; «Βγάλε τα πέρα μόνος σου στην πανδημία, βγάλε τα πέρα μόνος σου στην Αττική Οδό». Αυτό νιώθουν οι πολίτες που έμειναν εγκαταλειμμένοι ακόμα και στα νοσοκομεία Όποτε ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά λίγος, έρχεται μια δημοσκόπηση. Πρόκειται για ένα κόμμα που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να πάρει την εξουσία και να γαντζωθεί σε αυτήν, ακόμα και τυμβωρυχία.

Και τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Ένα κράτος, μια πολιτική του Γκόρτσου. Ένα κρατικοδίαιτο παρασιτικό σύστημα που τρώει την Ελλάδα μας και την κάνει αδύναμη.

Η πρόταση δυσπιστίας δεν κατατίθεται μόνο στη Βουλή, αλλά κατατίθεται στην ελληνική κοινωνία γιατί υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι σε αυτό το καταστρεπτικό σχέδιο. Υπάρχει η πρόταση της προόδου και της ασφάλειας ώστε κανείς να μη μείνει μόνος του, κανείς να μην μείνει πίσω. Και είναι ευθύνη των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων να πάρουν την πρόταση δυσπιστίας και να την κάνουν πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης. Ήρθε η ώρα της ελληνικής κοινωνίας να πάρει την τύχη της στα χέρια της.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email