“Μας κατηγορήσατε ότι δεν καταθέσαμε προτάσεις και ότι δεν κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση ενώ, ακόμη και στις νομοτεχνικές βελτιώσεις και στις τροπολογίες που φέρατε τελευταία στιγμή, φαίνεται ότι πιεστήκατε από τις παρατηρήσεις και τις αποκαλύψεις που κάναμε μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση και τις ΜΚΟ. Αυτό παρότι νομοθετείτε για άλλη μία φορά με διαδικασίες εξπρές και πρόχειρα, με πάρα πολλά άρθρα που δεν έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και με ενσωμάτωση πολλών σελίδων τροπολογιών τελευταία στιγμή”, δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο τέλος της συζήτησης επί του νομοσχεδίου ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2018 για την ενεργειακή απόδοση.

Συγκεκριμένα στη σελίδα τέσσερα (4) των νομοτεχνικών, στη νομοτεχνική δύο (2) της 1105 προσθέτετε εδάφιο που προβλέπει ότι, εφόσον η νομοθεσία προβλέπει την ποινική κύρωση, η πράξη βεβαίωσης παράβασης διαβιβάζεται στην εισαγγελική αρχή, σημείωσε. “Το προσθέτετε γιατί σάς το είπαμε και γιατί έλειπε κ. Σκρέκα. Άρα δεν είμαστε εμείς αδιάβαστοι, κύριε Υπουργέ, τελικά εσείς δεν διαβάσατε ούτε τη νομοθεσία, ούτε την τροπολογία, ούτε τις νομοτεχνικές σας”, είπε απευθυνόμενος στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σχολίασε στη συνέχεια ότι τα άρθρα για τον περιβαλλοντικό έλεγχο, για τους δασικούς χάρτες, καθώς και την ανακύκλωση και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης θα τροποποιηθούν εκ νέου στο μέλλον γιατί είναι προβληματικά και πάλι θα δικαιωθεί η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο Σ.Φάμελλος παρουσίασε συγκριτικά τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείωσε συγκεκριμένα πως επί ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω μάλιστα μνημονίων, οι τιμές ρεύματος δεν αυξήθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο αναμορφώθηκε ώστε να διπλασιαστεί σχεδόν το ποσοστό έκπτωσης για τους πραγματικά ευάλωτους και συστήθηκε το Ταμείο Επανασυνδέσεων που κάλυψε χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους. “Σήμερα, που η κοινωνία και η οικονομία είναι αντιμέτωπες με ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας, η αγορά ηλεκτρισμού παραμένει αρρύθμιστη επιτρέποντας χειραγώγηση τιμών, όπως καταγγέλλει και η ενεργοβόρος βιομηχανία, καθώς και ακούμε για 39% “ουρανοκατέβατα κέρδη” των προμηθευτών ενέργειας για τα οποία δεν έχετε παρέμβει. Ρωτήσατε τι θα έκανε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια στο ρεύμα. Σάς απαντάμε λοιπόν ότι θα ρύθμιζε την αγορά. Δεν θα επέτρεπε “ουρανοκατέβατα” κέρδη. Ο Αλέξης Τσίπρας, που βιάζεστε να γίνει πρωθυπουργός και θα γίνει, δε θα εκχωρούσε ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ σε ιδιώτες, όπως κάνετε εσείς ενώ παράλληλα ζητάτε από τη ΔΕΗ να απορροφήσει ποσοστό των αυξήσεων και με αυτόν τον τρόπο παραδέχεστε πόσο λανθασμένη είναι αυτή σας η επιλογή. Διότι οι υπέρογκες αυξήσεις που έρχονται τώρα σε όλους τους λογαριασμούς έχουν την υπογραφή “Μητσοτάκη-Σκρέκα”.

Παρακολουθείστε απόσπασμα από τη συζήτηση εδώ

Print Friendly, PDF & Email