«Το θέμα της ακρίβειας αναδεικνύεται από την ίδια την κοινωνία. Επιστρέφουμε δυστυχώς στη σκοτεινή εποχή της μνημονιακής λιτότητας όπου μάς έβαλαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αύξηση ενεργειακής φτώχειας, αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς, αυτό ζούμε ξανά» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων και στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση».
«Το κύμα ακρίβειας στην Ελλάδα εντείνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε, «μία κρίση όμως που βρήκε ήδη ευάλωτη την Ελλάδα. Οι καταναλωτές είχαν ήδη 8 δισ. ευρώ επιπλέον κόστος ρεύματος στην «πλάτη» τους, στις αρχές Ιουλίου 2022, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι λίγοι ηλεκτροπαραγωγοί είχαν 2,2 δισ. ευρώ υπερκέρδη στα ταμεία τους, για την περίοδο Ιουνίου 2021-Ιουλίου 2022.
Είχε ακόμη προηγηθεί η στρατηγικά λάθος επιλογή της βίαιης και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησης, όπου αύξησε τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ σαφής είναι και η ευθύνη για την καθυστέρηση της εξοικονόμησης ενέργειας εδώ και τρία έτη. Η κυβέρνηση έμεινε στα λόγια όσον αφορά την ενέργεια και την πράσινη πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδική αναφορά έκανε στις ανατιμήσεις των βασικών καταναλωτικών αγαθών: «Προφανώς οι ανατιμήσεις αυτές έχουν συμπαρασύρει και τις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων με αποτέλεσμα η ακρίβεια να είναι παντού. Το ίδιο έχει συμβεί και με τα καύσιμα όπως όλοι ξέρουμε. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ειδικά ενόψει του χειμώνα, αγωνιούν για την επιβίωσή τους».
«Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις και ό,τι και να συζητάει η Κομισιόν με μεγάλη όμως καθυστέρηση, το πρώτο που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα είναι να συμφωνήσουμε ότι θα σταματήσουμε να επιδοτούμε την ακρίβεια και τα υπερκέρδη λίγων παρόχων. Χρειάζεται φυσικά και η στήριξη των πιο αδύναμων με επιδοτήσεις αλλά δεν πρέπει να είναι το βασικό μέτρο για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Χρειάζεται πρώτα από όλα παρέμβαση για τη μείωση τιμών».
Κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα των δημοσιογράφων για τα κάτωθι ζητήματα:
Για τις δημοσκοπήσεις
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο κόσμος υποφέρει εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο. Και είναι σαφές με τεράστια ποσοστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Επίσης, εάν η Νέα Δημοκρατία ήταν τόσο μπροστά όσο δείχνουν κάποιες δημοσκοπήσεις, τότε ο κος Μητσοτάκης θα είχε ήδη προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν ακούει την κοινωνία, δεν εργάζεται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της αλλά μόνο τις ανάγκες μίας μικρής «ελίτ» που βρίσκεται κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σημείωσε επιπλέον, τον κίνδυνο ενόψει του χειμώνα και του κλεισίματος της στρόφιγγας ρωσικού φυσικού αερίου και το ενδεχόμενο το ζήτημα επάρκειας να μετατραπεί σε ζήτημα ακρίβειας. «Προφανώς το γεγονός αυτό θα πλήξει περισσότερο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και τους παραγωγικούς κλάδους, άρα το ΑΕΠ».
Για το ζήτημα των υποκλοπών
Δεν θα αφήσουμε το θέμα των υποκλοπών να «πέσει κάτω». Είναι πολύ πρόσφατο το βεβιασμένο «κλείσιμο» της Εξεταστικής Επιτροπής από την κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε να κουκουλωθεί ένα τόσο σοβαρό για τη δημοκρατία μας ζήτημα. Ενώ η κυβέρνηση καταστρέφει στοιχεία, βασικοί μάρτυρες αρνούνται να καταθέσουν και επικαλούνται το απόρρητο όταν αυτός ο ισχυρισμός έχει καταρριφθεί ακόμα και από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής. Είναι ξεκάθαρο ότι κανένας αθώος δεν καταστρέφει αποδεικτικά στοιχεία. Ο κος Μητσοτάκης είναι ο παράγοντας αστάθειας στην Ελλάδα, ενώ και η Ευρώπη ξεκινά τη διερεύνηση των υποκλοπών στην Ελλάδα.
Για τα ελληνοτουρκικά
Η τουρκική προκλητικότητα είναι το ζήτημα και πρέπει να είναι επί της αρχής σαφές ότι ο αντίπαλος μας είναι στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου και είναι ο γείτονας που δε σέβεται το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι λανθασμένες οι κινήσεις των Αμερικανών Γερουσιαστών, αλλά θυμίζω την προώθηση του EastMed Act επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Η υποχωρητικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τουλάχιστον τα πρώτα δύο χρόνια, με τη λογική του προβλέψιμου, δεδομένου συμμάχου, το Oruc Reis να κάνει βόλτες, το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ενίσχυσε τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Παραμένει η ανάγκη για τη διπλωματική ενίσχυση της θέσης μας και για την προώθηση κυρώσεων της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, ένα θέμα που είχε κατοχυρώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας, ως Πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2019.
Για την Πολυτεχνειούπολη
Μαθαίνουμε ότι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ που είναι στη διοίκηση του Ιδρύματος είχε προχωρήσει σε αναθέσεις ύψους 200.000 ευρώ σε εταιρείες φύλαξης των φοιτητικών εστιών, η οποία από ό,τι φαίνεται δεν έκανε τη δουλειά της και είχαμε παραβατικές συμπεριφορές εντός των φοιτητικών εστιών. Ο κος Θεοδωρικάκος παραδέχτηκε ότι ο εγκληματικός πυρήνας λειτουργούσε από το 2019 αλλά 3 χρόνια δεν επενέβη. Η παρέμβαση της αστυνομίας στο χώρο των πανεπιστημίων αποτελεί υποχρέωσή της όταν πρόκειται για κακουργηματικές, εγκληματικές πράξεις κάτι που δεν σχετίζεται διόλου με το ζήτημα του ασύλου.
«Η κυβέρνηση ΝΔ με προπαγάνδα και δημιουργώντας ένταση σε όλα τα πεδία προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκεια των πολιτικών της», τόνισε κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος.
Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ