Σε ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο στη Βόρεια Ελλάδα

 4 Μαΐου 2018

Συνάντηση εργασίας στη Διεύθυνση Πυροσβεστικής Βορείου Ελλάδος είχε σήμερα ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο νέος διοικητής Πυροσβεστικής Βορείου Ελλάδος, υποστράτηγος Ναθαναήλ Ρήγας, υπεύθυνος για τις Περιφέρειες Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,Θεσσαλίας και Ηπείρου, και ο περιφερειακός διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας, ταξίαρχος Εμμανουήλ Τσολάκης. Στη συζήτηση περιελήφθησαν όλα τα θέματα που αφορούν τη συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την ευκαιρία της έναρξης την 1η Μαΐου της αντιπυρικής περιόδου.
Ο κ Ρήγας πληροφόρησε τον Υπουργό ότι είναι έτοιμα τα σχέδια επέμβασης όλων των περιφερειών, όπως και ότι έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο προετοιμασίας των πυροσβεστικών υπηρεσιών και η τοποθέτησή τους στην ύπαιθρο με βάση το σχέδιο που έχει ήδη εκπονήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την προετοιμασία της φετινής αντιπυρικής περιόδου, τη βελτίωση της συνεργασίας με τις δασικές υπηρεσίες και την άμεση τοποθέτηση των 5.066 εργαζομένων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του Υπουργείου Εργασίας για την αντιπυρική περίοδο σε θέσεις ιδιαίτερα κρίσιμες, όπως είναι οι θέσεις χειριστών μηχανημάτων έργου, οδηγών μηχανημάτων έργου, εποπτών για τη δασοπυροπροστασία. Από τον υποστράτηγο επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ενεργοποίησης των μηχανημάτων των δασαρχείων για την αξιοποίηση όλων των μέσων πρόσβασης.
Παράλληλα, ο Αν. ΥΠΕΝ ενημερώθηκε για την προετοιμασία των εναέριων και επίγειων δυνάμεων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου και εξασφαλίστηκε η εγκατάσταση ενός μόνιμου δικτύου συνεργασίας και ενεργοποίησης όλων των τοπικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας. Αξιολογήθηκαν τα συμπεράσματα της περσινής αντιπυρικής περιόδου, ούτως ώστε να υπάρχει η βέλτιστη αξιοποίηση των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δασαρχείων και των εθελοντών, με στόχο τη φετινή αντιπυρική περίοδο να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έλαβε γνώση για τη διαδικασία προμήθειας από την Πυροσβεστική νέων οχημάτων και μηχανημάτων, για την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και για τη λειτουργία πρότυπου κέντρου συντήρησης οχημάτων, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται και η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, αλλά και η βελτιστοποίηση του εξοπλισμού.
Ταυτόχρονα, συζητήθηκε η αναγκαιότητα υλοποίησης ενός προγράμματος επικοινωνίας για την ενημέρωση όλων των παραδασόβιων πληθυσμών, αλλά και γενικά των Ελλήνων πολιτών, για τους κινδύνους της πυρκαγιάς, για την αύξηση των κινδύνων λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την ενεργοποίηση μηχανισμών ενημέρωσης στην περίπτωση εντοπισμού δασικών πυρκαγιών.
Μετά το πέρας της ενημέρωσής του, ο Αν. ΥΠΕΝ ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει.
Print Friendly, PDF & Email