Αθήνα, 12/04/2017

 Συμμετοχή του Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου, στη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ
 
Παρουσία του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έπειτα από έγγραφο αίτημα του Αν. ΥΠΕΝ προς την ΚΕΔΕ, που απέστειλε στις 20 Φεβρουαρίου 2017.
Το αίτημα περιελάμβανε την ενημέρωση του Οργάνου και της Αυτοδιοίκησης, εκ μέρους του Αν. ΥΠΕΝ, για το θέμα των δασικών χαρτών, την εξέλιξή του, τις νομοθετικές και εγκύκλιες παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως σήμερα, το νομοσχέδιο για τη δασική νομοθεσία, του οποίου η συζήτηση και ψήφιση ολοκληρώθηκε εχθές στο Κοινοβούλιο, καθώς και τις προγραμματισμένες φάσεις εξέλιξης του έργου.
Ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ  για τη σημασία των δασικών χαρτών σε σχέση με τον αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, καθώς και για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, παρουσιάζοντας  περιληπτικά την εξέλιξη της ανάρτησης των δασικών χαρτών στο 35% της χώρας, από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Ανέλυσε ιδιαίτερα τις προβλέψεις του Ν. 4389/2016 για τους Δήμους και τόνισε  την ενσωμάτωση στους δασικούς χάρτες των ορίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί,  έως την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση αποστολής στοιχείων από τους ΟΤΑ υποχρέωσε το ΥΠΕΝ στην έκδοση ΥΑ, ώστε η ενσωμάτωση των ορίων οικισμών να γίνεται και από την ΕΚΧΑ ΑΕ, ενώ για τις οικιστικές πυκνώσεις με το σημερινό ψηφισθέν νόμο παρατείνεται μέχρι το τέλος της ανάρτησης των δασικών χαρτών η δυνατότητα των ΟΤΑ να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων. Η παράταση αυτή είναι η τελευταία δυνατότητα που θα έχουν οι ΟΤΑ για την ενημέρωση των δασικών χαρτών, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών και να προχωρήσει η ρύθμιση των οικιστικών πυκνώσεων με τη χρήση πολεοδομικών και περιβαλλοντικών εργαλείων, τηρώντας και τις υποχρεώσεις ισοζυγίου των δασικών εκτάσεων.
Ο Αν. ΥΠΕΝ τοποθετήθηκε, επίσης, στην ομιλία του σχετικά με τις από 16/2/2017 θέσεις της ΚΕΔΕ για τους δασικούς χάρτες. Εξήγησε πως το αίτημα αναστολής της διαδικασίας κατάρτισης των δασικών χαρτών δεν τίθεται προς συζήτηση, εφόσον η χώρα μας δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην ανάγκη εφαρμογής ενός σύγχρονου εργαλείου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, ισονομίας, χωρικού σχεδιασμού, προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας δικαίου, διότι η κύρωση των δασικών χαρτών και η σύνταξη Δασολογίου αποτελεί συνταγματική επιταγή εδώ και 40 χρόνια.
Σχετικά με το αίτημα της παράτασης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι με τον Ν. 4462/2017 έχει επεκταθεί η περίοδος υποβολής αντιρρήσεων σε 105 ημέρες, ενώ με τον ήδη ψηφισθέντα Νόμο η περίοδος θα ανέλθει σχεδόν στους 5 μήνες, για τις πρώτες περιοχές ανάρτησης των χαρτών. Με τον 4462/15 έχει ήδη επιλυθεί και το θέμα άρσης της αναδάσωσης σε εκτάσεις που ενώ έχουν χαρακτηριστεί ως αναδασωτέες ποτέ δεν είχαν δασικό χαρακτήρα, ρυθμίζεται η οριοθέτηση των αναδασμών στους δασικούς χάρτες και διασφαλίζονται οι αγροτικές επιδοτήσεις με την αποστολή του κυρωμένου δασικού χάρτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επιπλέον, ενημέρωσε για τη γενναία μείωση των τελών υποβολής αντίρρησης που έγινε με την ΚΥΑ που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2017.
Επίσης, ο Αν. ΥΠΕΝ παρουσίασε αναλυτικά στο ΔΣ της ΚΕΔΕ τον νόμο που ψηφίστηκε εχθές από την Ολομέλεια της Βουλής και αποτελεί σημαντική υποστήριξη της γεωργικής δραστηριότητας με εξασφάλιση των επιδοτήσεων. Με το νόμο, εκτός από την εξυπηρέτηση των Δήμων για την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων, εξυπηρετούνται οι διαδικασίες τακτοποίησης, τόσο για τις προ του 1975 όσο και για τις από το 1975 έως το 2007 εκχερσωθείσες δασικές εκτάσεις, μέσω μείωσης της αξίας εξαγοράς, αποπληρωμής σε 100 δόσεις, με τη διευκόλυνση των διαδικασιών αναδάσωσης, με συμπληρωματικές γεωργικές κατασκευές χωρίς μελέτες και δαπάνες φακέλου.
 Για τις παραπάνω ρυθμίσεις, που διασφαλίζουν και τις επιδοτήσεις προβλέπεται υποβολή αιτήσεων δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του Νόμου σε ΦΕΚ. Τέλος, ενημέρωσε για τις Υπουργικές Αποφάσεις που θα υπογραφούν άμεσα και αφορούν στα πρόδηλα σφάλματα των χαρτών, την ενημέρωση των χαρτών με τις νόμιμες πράξεις της διοίκησης και την ΚΥΑ για τον καθορισμό του ανταλλάγματος  χρήσης για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Από την μεριά των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΕ, αλλά και παρευρισκόμενων αιρετών έγιναν ερωτήσεις στις οποίες απάντησε ο Αν. ΥΠΕΝ, καθώς και τοποθετήσεις που σχολίασαν θετικά τις νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλώνοντας την υποστήριξή τους στο μείζον θέμα της ανάπτυξης και εφαρμογής των δασικών χαρτών  και ζητώντας να υπάρχει χρόνος επίλυσης των προβλημάτων που παρουσιάζονται καθώς και το αναγκαίο προσωπικό.
Ο Αν. ΥΠΕΝ στο τέλος της τοποθέτησής του ζήτησε τη συμβολή των Δήμων στις προβλεπόμενες από το νόμο των δασικών χαρτών υποχρεώσεις τους στην ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα των δασικών χαρτών, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων κοινοτήτων και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, καθώς και την πρόνοια τοποθέτησης των Δημοτικών Συμβουλίων σε περίπτωση αίτησης πολιτών  για εξαγορά ή χρήση δημοτικής έκτασης δασικού χαρακτήρα.
Print Friendly, PDF & Email