Αθήνα, 30/11/2016

Συνάντηση του Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου

Με αντικείμενο συζήτησης τον σχεδιασμό και την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων για την Αττική, συναντήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, στο κτήριο του ΥΠΕΝ. Με δεδομένο ότι έχει ήδη εγκριθεί με ΚΥΑ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ, εντός Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής, όπως και τα υπόλοιπα ΠΕΣΔΑ.

Η Περιφερειάρχης Αττικής χαρακτήρισε μείζονος σημασίας την ψήφιση και την υλοποίηση των ΠΕΣΔΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ζήτημα εθνικού συμφέροντος, αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ανέφερε δε, ότι η συμβολή του ΥΠΕΝ στην θεσμική θωράκιση των ΠΕΣΔΑ  είναι επιβεβλημένη.

Από την πλευρά του, ο Αν. ΥΠΕΝ υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα της χώρας. Σημείωσε, ότι η λανθασμένη πολιτική των προηγούμενων χρόνων έχει οδηγήσει τη χώρα σε καταδίκες και πρόστιμα. Ως εκ τούτου, αποτελεί μείζον πολιτικό και διοικητικό επίτευγμα η αλλαγή κατεύθυνσης στη διαχείριση απορριμμάτων, που ξεκίνησε από την Αττική.

“Η κάλυψη του 50% των εθνικών στόχων και η υποχρέωση της χώρας θα κριθούν πρωτίστως στην μεγάλη Περιφέρεια της Αττικής, η οποία δίνει το παράδειγμα μιας άλλης στρατηγικής”, είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος. Συμπλήρωσε δε, ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να δυναμώσουμε μια συμμαχία του αποτελέσματος, η οποία θα επιβεβαιωθεί και θα κατοχυρωθεί κοινωνικά.

Ως προς τα ζητήματα της χρηματοδότησης των ΠΕΣΔΑ και των μεγάλων έργων που έθεσε η Περιφερειάρχης Αττικής, ο Αν. ΥΠΕΝ είπε ότι υπάρχει ήδη σχεδιασμός της κυβέρνησης για τους πόρους του ΕΣΠΑ , ώστε μαζί με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Η μεγάλη σημασία της Αττικής στην επίτευξη των στόχων  μας υποχρεώνει όλους να στηρίξουμε αυτό το σχέδιο και πολιτικά και χρηματοδοτικά.

Ειδικότερα, ως προς τα Πράσινα Σημεία συμφωνήθηκε να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ΚΥΑ η οποία θα ορίζει τις προδιαγραφές λειτουργίας τους και τα εναλλακτικά μοντέλα, ενώ στο θέμα των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων  υπογραμμίστηκε η σπουδαιότητα της τεχνογνωσίας, καθώς και της τεχνικής και διοικητικής επάρκειας, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και υποστηρικτικά στους ΟΤΑ.

Τόσο η Περιφερειάρχης Αττικής, όσο και ο Αν. ΥΠΕΝ κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων κινείται στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής στρατηγικής, της ανακύκλωσης και των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και υπερβαίνει την τοπική Αυτοδιοίκηση. Εάν αυτό το στοίχημα κερδηθεί, θα κερδηθεί από όλους. Εάν χαθεί, θα χαθεί σε βάρος όλων.

Print Friendly, PDF & Email