Με κεντρικό θέμα συζήτησης τη συνέχιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μετά το τέλος του έτους, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος συναντήθηκε στο ΥΠΕΝ με εκπροσώπους των Διοικήσεων των εν λόγω Φορέων. Συγκεκριμένα, με τον Πρόεδρο Δ.Σ. των Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς κ. Ν. Καραβά, τον Πρόεδρο Δ.Σ. Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα κ. Θ. Κουϊμτζή και την Πρόεδρο Δ.Σ. Εθνικού Δρυμού Αίνου και Καθηγήτρια Παν. Πατρών κ. Γ. Καμάρη.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αν. ΥΠΕΝ με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τον Πρόεδρο κ. Μ. Βάκα, την Αντιπρόεδρο κ. Γ. Καραμπέρου και τον Γραμματέα κ. Αντ. Μπαρνιά.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε το γεγονός ότι τόσο η μορφή, όσο και οι αρμοδιότητες των Φορέων έχουν παραμείνει σε εκκρεμότητα, επί σειρά ετών. Σε αυτό έχουν συμβάλει το περιορισμένο ενδιαφέρον των προηγούμενων κυβερνήσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα, η καθυστέρηση ουσιαστικών πολιτικών αποφάσεων, καθώς και η στρεβλή ανάγνωση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας για τον περιορισμό του κόστους, μόνο με κλείσιμο των δομών και απολύσεις.

Ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη για τη διακοπή της χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στο τέλος του 2015. “Θεωρώ ότι ήταν επιλογή η διακοπή της συγκεκριμένης χρηματοδότησης”, είπε χαρακτηριστικά. “Όπως ήταν και επιλογή οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν από τον εθνικό διάλογο, αλλά και από την Επιτροπή Φύση 2000 να παραμείνουν στον αέρα, χωρίς μεταβατικές και εφαρμοστέες διατάξεις”.

Με δεδομένο ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2016 λήγει η προσωρινή χρηματοδότηση και η παράτασή της από το Πράσινο Ταμείο, που εξασφάλισε αυτή η κυβέρνηση, βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ δύσκολο σημείο. Θα πρέπει να απαντηθούν από κοινού, μια σειρά κομβικά ερωτήματα, σε πολύ μικρό διάστημα.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι ποιο είδος χρηματοδότησης μπορεί να κρατήσει ζωντανούς τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, διασφαλίζοντας την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και, φυσικά, τους εργαζόμενους στη θέση τους.

Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά στη μορφή, τον σκοπό και το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Με άλλα λόγια, ποιο είδος Φορέων χρειαζόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος και ποιο θα είναι το αντίστοιχο κρατικό μοντέλο διοίκησης και προστασίας της φύσης.

Και, βέβαια, πώς αυτό το μοντέλο που θα δημιουργηθεί, θα καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας ως προς την προστασία των περιοχών Natura, ώστε η χώρα να μην κινδυνεύει συνεχώς από παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

“Για να επιτύχουμε κάτι τόσο σημαντικό, που καθυστερεί για χρόνια, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, χρειάζεται πολύ στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ. Είναι προφανές ότι το Υπουργείο έχει την κεντρική ευθύνη, όμως χρειάζεται και οι Διοικήσεις των Φορέων Προστασίας της κάθε περιοχής και οι εργαζόμενοι στους Φορείς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται ιδιαίτερα με τα θέματα της Φύσης, να συνεισφέρουν σε ένα πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό διάλογο, που θα περιλαμβάνει και νομοθετικές ρυθμίσεις.

“Δεν περνά από το μυαλό μας, ότι την 1η Ιανουαρίου 2017, θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των συγκεκριμένων Φορέων. “Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί στη χώρα μας. Ούτε ως περιβαλλοντικό μήνυμα, ούτε ως μήνυμα για το χώρο της εργασίας. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να κάνουμε πολλά, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα”.

Print Friendly, PDF & Email