Το στοιχείο της ανάπτυξης και την ανάκαμψης της χώρας περνά μέσα από δύσκολα και επώδυνα μέτρα. Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα και πότε ο ελληνικός λαός επιτέλους θα δει ξέφωτο;

Σήμερα δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων στην άσκηση του κυβερνητικού έργου. Η κοινωνία μάς έδωσε δεύτερη φορά ξεκάθαρη εντολή και ζητάει άμεσα αποτελέσματα. Η τραγική κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας θέτει ψηλά τον πήχη της αποτελεσματικότητας της νέας κυβέρνησης. Οι αλλαγές σε Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια, πρέπει να είμαι άμεσες και εμφανείς στον πολίτη. Ταυτόχρονα η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να αποδώσει στην πραγματική οικονομία άμεσα 4,5 δις ευρώ και η πρώτη αξιολόγηση να οδηγήσει στην εκταμίευση 3,1 δις για ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους μέσα στο 2015. Αυτοί οι πόροι θα δώσουν ανάσα στην οικονομία ενώ προγραμματίζεται και η ένταξη 100.000 θέσεων εργασίας σε επιδοτούμενες δράσεις στο επόμενο εξάμηνο.

Έχουμε επίγνωση, βέβαια, ότι σε εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου θα χρειαστεί να ψηφιστούν και ρυθμίσεις από τη Βουλή με υφεσιακό και αντιλαϊκό χαρακτήρα, που εμείς σε καμία περίπτωση, δεν θα τις εισαγάγαμε, διότι διαφωνούμε πολιτικά αλλά και δεν συμβάλλουν στον εξορθολογισμό του κράτους. Όμως είναι κομμάτι της συμφωνίας, θα τις υλοποιήσουμε πιστοί στη δέσμευση να στηρίξουμε τη Ελλάδα και τους πολίτες. Έχουμε βέβαια και ένα επιπλέον καθήκον, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα που θα αναστείλει τις κοινωνικές συνέπειες των αρνητικών μέτρων της συμφωνίας.

Έχουμε βάλει στόχο μέσα σε ένα χρόνο να αντιστρέψουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης. Στο τέλος του 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να εμφανίσει θετικό πρόσημο. Το στοίχημα αυτής της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η ανάσχεση της ύφεσης με ταυτόχρονη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η χώρα έχει ανάγκη μια πραγματική ανάπτυξη με εγχώρια προστιθέμενη αξία, με ενίσχυση της βιομηχανίας και του πρωτογενούς τομέα, με καινοτομία και συμμετοχή των νέων επιστημόνων. Παράλληλα δρομολογούνται μεταρρυθμίσεις, όπως η αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, το Φορολογικό Σύστημα και η Δικαιοσύνη, οι οποίες από μόνες τους αποτελούν  αναπτυξιακά εργαλεία.

Εκτιμάτε ότι στην προσπάθεια αυτή υπάρχει αρκετό πολιτικό καύσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι η συναίνεση της κοινωνίας θα είναι δεδομένη;

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου έδωσε ισχυρή εντολή για κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν με σαφήνεια την συνέχιση των προοδευτικών αλλαγών στη χώρα μας, με σημεία αιχμής την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, και την ενδυνάμωση της Ελλάδας στην Ευρώπη, όχι της λιτότητας, αλλά της Δημοκρατίας, του Δικαίου, της Κοινωνίας των Πολιτών και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι Έλληνες πολίτες επικύρωσαν στην κάλπη την πορεία των διαπραγματεύσεων, από τον Ιανουάριο έως σήμερα, και την αναμορφωμένη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.  Εμείς αποδείξαμε με τη σειρά μας, ότι η πρόθεσή μας δεν είναι απλώς να εφαρμόσουμε ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο βέβαια τροποποιήσαμε σε αρκετά σημεία και προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στηριγμένοι στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος.

Η ευθύνη μας να αλλάξουμε την Ελλάδα και να ξαναδημιουργήσουμε Οικονομία και Εργασία, είναι μεγάλη. Ζητήσαμε την ευθύνη και διεκδικούμε τη βελτίωση στη σχέση των πολιτών με τη δημοκρατία, την συμμετοχή τους σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κοινωνιών. Η εφαρμογή της δημοκρατίας και της νομιμότητας στις αποφάσεις είναι το πρώτο, ουσιώδες βήμα που οδηγεί στις βαθιές δημοκρατικές τομές που έχει ανάγκη ο δημόσιος βίος.

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμπαγής και ενωμένη. Κανένας βουλευτής δεν αμφισβητεί το πρόγραμμα της Κοινοβουλευτικής Περιόδου, όπου δεν ωραιοποιήσαμε και δεν κρύψαμε την αλήθεια, και το οποίο μας δεσμεύει όλους. Η δυναμική των 155 Βουλευτών είναι μία πολύ καλή δυναμική που διαθέτει η νέα κυβέρνηση. Θα σεβαστούμε βέβαια την κοινοβουλευτική διαδικασία και θα επιδιώξουμε και περαιτέρω συνθέσεις. Δεν θα κάνουμε πίσω όμως στις δεσμεύσεις μας.

Δεσμευόμαστε ότι από εδώ και εμπρός η πολιτική θα γίνεται μπροστά στον πολίτη. Θα είναι τίμια, με αναδιανομή προς όφελος των ασθενών κοινωνικών στρωμάτων, με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, όπως επιτάσσει η Αριστερά και η Δημοκρατία. Και ναι, έτσι θα συμβάλουμε και θα τροφοδοτήσουμε μια ενεργή σχέση του πολίτη με την πολιτική, χωρίς να θεωρούμε δεδομένη την κοινωνική συναίνεση, αλλά διεκδικώντας τη συμμετοχή των πολιτών και την κριτική τους στάση.

Επειδή συζητάμε για την ανάπτυξη, σε ποιό πλαίσιο θα κινηθεί η Κυβέρνηση ώστε να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και σοβαρό επενδυτικό περιβάλλον? Ποιά θα είναι τα εργαλεία ανάπτυξης;

Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί πρώτιστο μέλημα για την νέα κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, εξωστρεφές, καινοτόμο και ευέλικτο. Ένα μοντέλο που θα ενισχύει την οικονομία του πραγματικού προϊόντος, με κριτήρια την εγχώρια προστιθέμενη αξία, την εργασία, την ενίσχυση της μικρής και μικρομεσαίας επιχείρησης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, τις νέες ιδέες και την νέα τεχνολογία.

Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που προωθείται στηρίζεται: στα μικρά και μεσαία χρήσιμα έργα, στις παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό και οικολογικό αποτύπωμα, σε μια νέα επιχειρηματικότητα που συνδυάζει την παραγωγή υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών με μια νέα μορφή επιχειρηματικής διακυβέρνησης μέσα από συνεργατικά σχήματα και μορφές κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας.

Τα πρώτα βήματα έγιναν ήδη. Καταρχήν, εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η θεσμοθέτηση ενός νέου, απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος με αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Το δεύτερο ιδιαίτερα σημαντικό ήταν η ανακοίνωση της εκταμίευσης της 1ης δόσης του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την εθνική συμμετοχή και την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο αποτελεί και τα βασικότερο εργαλείο ανάπτυξης. Το ΕΣΠΑ μαζί με τα 35 δις € του πακέτου Γιουνκέρ αποτελούν τα εργαλεία εξασφάλισης των ροών χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό εργαλείο είναι η διαμόρφωση επενδυτικού περιβάλλοντος που θα συνδράμει στην ενεργοποίηση και την αναζωογόνηση των πόρων που μένουν ανενεργοί μέσα στην οικονομία. Ήδη το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται νέο αναπτυξιακό νόμο με ορίζοντα έναρξης εφαρμογής το νέο έτος, ο οποίος θα  δώσει ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια.

Ήδη τουρισμός, αγροδιατροφή και βιομηχανία τροφίμων είναι μεταξύ των κλάδων, που χρηματοδοτούνται από τις 4 νέες δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020). Βάσει υπολογισμών, από τα 350 εκατ. ευρώ που θα δοθούν μέσω αυτών θα ωφεληθούν περισσότερες από 5.000 νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, καθώς επίσης 2.800 πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτό-απασχόλησης.

Η αναπτυξιακή μας πρόταση θα συντεθεί σε ένα σχέδιο, διάρκειας κατ’ ελάχιστον 10ετίας με κλαδικό και γεωγραφικό προσδιορισμό, όπου η αποκέντρωση της ανάπτυξης και της οικονομίας θα αποτελεί βασικό κριτήριο επιτυχίας της πρότασής μας.

Διαφθορά-Διαπλοκή. Ποιά είναι τα βήματα της Κυβέρνησης σε αυτούς τους δύο κρίσιμους τομείς;

Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να τελειώσουμε με τη διαφθορά και την διαπλοκή, κάτι που είναι ολοφάνερο με την πληθώρα σκανδάλων που έχουν ήδη οδηγηθεί στον Εισαγγελέα, μεταξύ αυτών τα “θαλασσοδάνεια” της Αγροτικής Τράπεζας, το πρόβλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και τα θέματα των τραπεζών, του λαθρεμπορίου, των καπνικών και οινοπνευματωδών προϊόντων, όπως και τα προβλήματα στο χώρο του αθλητισμού.

Δεν θα επηρεάσουμε την απόδοση δικαιοσύνης αλλά θα στείλουμε στη δικαιοσύνη όλους τους φακέλους που λιμνάζουν στα Υπουργικά γραφεία. Θα υποστηρίξουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και παράλληλα θα συμβάλλουμε στην επιτάχυνση της απόδοσής της. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να μην παραγραφούν φορολογικές παραβάσεις, ιδιαίτερα όσες έχουν σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ, παρότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν μεγάλες καθυστερήσεις που δεν υπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον.

Ιδιαίτερη συμβολή στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής θα έχει επίσης το νέο νομοθετικό πλαίσιο των συμβάσεων προμηθειών του Δημοσίου και εκτέλεσης Δημόσιων έργων, ώστε να μην υπάρχουν μονοπωλιακές σχέσεις και ειδικά πλεονεκτήματα σε μεγάλους ομίλους, αλλά να εξασφαλίζεται η ισοτιμία και ο διαφανής ανταγωνισμός.

Η δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους, η αξιολόγηση υπηρεσιών και δομών του Δημοσίου αλλά και της απόδοσης αυτών έναντι του πολίτη, η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη και του επιχειρηματία, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησηςκαι επαγγελματικής δραστηριότητας -χωρίς ειδικές εξυπηρετήσεις τύπου fast track- θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξάλειψη και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας την απαίτηση των πολιτών για ένα δίκαιο κράτος, για ένα κράτος χωρίς διακρίσεις, χωρίς παραθυράκια και στεγανά, το οποίο αφορά σε όλους μας, πολίτες και πολιτικούς. Οι αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα θα συντηρηθούν μόνο αν οι πολίτες δημιουργήσουν μία νέα διαρκή αδιαμεσολάβητη σχέση με την πολιτική, που θα δίνει καθημερινά εξετάσεις και αποτελέσματα.

Διαβάστε δημοσιευμένη τη συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email