Διαπραγματευόμαστε μαζί με την κοινωνία για το μέλλον της χώρας

Σε λίγες ημέρες κλείνει ένας χρόνος του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου. Ποιος είναι ο απολογισμός για αυτόν τον ένα χρόνο της «πρώτης φοράς Αριστερά»;

H τριπλή εκλογική αποτύπωση της θέλησης της κοινωνίας για αλλαγή πορείας της χώρας, σηματοδότησε το 2015. Την ευθύνη για αυτή την αλλαγή ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τους Οικολόγους Πράσινους.

Διαπραγματευτήκαμε και διαπραγματευόμαστε σκληρά μαζί με την κοινωνία για το μέλλον της χώρας. Πετύχαμε μέσα από ένα δύσκολο συμβιβασμό να ηττηθεί ο νεοφιλελεύθερος πυρήνας της Ευρωζώνης, που μας ήθελε εκτός Ευρώ. Η συμφωνία μας εξασφαλίζει δημοσιονομικό ορίζοντα τριών χρόνων και μετάθεση χρέους 50 δις ευρώ. Παράλληλα, αποτελέσαμε αφορμή για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη, που μπορεί να φέρει ξανά ελπίδα στους λαούς.

Η διαπραγμάτευση το τελευταίο τρίμηνο έδωσε θετικά κοινωνικά αποτελέσματα, όπως η προστασία της α’ κατοικίας και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα, η κυβέρνηση μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ προχώρησε στη νομοθέτηση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, που αποτελεί δημοκρατική τομή στη χώρα μας. Η μάχη κατά της διαφθοράς, η παραπομπή πολλών σκανδάλων στη Δικαιοσύνη και η συλλογή πολύτιμων στοιχείων για τη φοροδιαφυγή από το εξωτερικό σηματοδότησαν το κλείσιμο της χρονιάς.

Παρά τον εκβιασμό μέσω των capital controls δεν είχαμε αρνητικά αποτελέσματα ύφεσης στο ΑΕΠ το 2015.  Ολοκληρώσαμε με επιτυχία το ΕΣΠΑ 2007-2013 και ξεκινήσαμε πρώτοι από όλη την Ευρώπη το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα παραπάνω δείχνουν διέξοδο, υπάρχει λύση για τη χώρα που μας βγάζει από την ύφεση και φέρνει δικαιοσύνη, εργασία και πρόοδο.

Το 2015 «έκλεισε» με τρεις κάλπες για τους Έλληνες πολίτες. Με δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μετρά μόλις 153 βουλευτές και έχουμε μπροστά μας το κρίσιμο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, αποκλείουμε το ενδεχόμενο εκλογών ή όχι;

Το ασφαλιστικό δεν δημιουργεί ενδεχόμενο εκλογών.

Εάν δεν παρέμβουμε τώρα, πολύ απλά δεν θα έχουμε ασφαλιστικό σύστημα. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λαφυραγώγησαν τα αποθεματικά των Ταμείων, με δομημένα ομόλογα «κουμπάρων» και με το PSI, άφησαν ανεξέλεγκτη τη μαύρη εργασία και την εισφοροδιαφυγή. Η ανεργία, λόγω ύφεσης των τελευταίων χρόνων, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στα Ταμεία.

Η πρόταση της κυβέρνησης συγκροτεί ένα  δημόσιο,  δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Με εξασφαλισμένη βασική σύνταξη και για μακροχρόνια άνεργους, κοινωνικό επίδομα για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Χωρίς περικοπή κύριων και επικουρικών για τους συνταξιούχους και αναλογικές εισφορές για όλους, εργαζόμενους, επαγγελματίες, επιστήμονες  και αγρότες.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν το υποστηρίζει η Αντιπολίτευση, στερώντας μας τη δυνατότητα δυναμικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές;

Ο κ. Λεβέντης το τελευταίο διάστημα επιμένει να κλείνει την πόρτα που πιθανόν του ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ (μέσω του κ. Φλαμπουράρη). Ρωτώ ευθέως: Μετά τον κ. Καμμένο θα συνεργαστείτε και θα συγκυβερνήσετε με την Ένωση Κεντρώων;

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση της συνεργασίας μας με τους ΑΝΕΛ. Παράλληλα, είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνική και κοινοβουλευτική συζήτηση, με βάση την εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες το Σεπτέμβρη. Σε αυτή την κατεύθυνση, προφανώς μπορεί και θα έπρεπε να υπάρχουν συγκλίσεις. Με διαφάνεια, μπροστά στους πολίτες.

Το επόμενο βήμα εάν οι… τρεις της πλειοψηφίας δεν αντέξουν είναι οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας; Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ ή το Ποτάμι;

Μη συγχέετε το ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα που κυβερνούσαν μέχρι σήμερα. Για εμάς στοίχημα είναι να συμμετέχουν και οι 153 βουλευτές στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των νομοσχεδίων που θα στηρίξουν την κοινωνία, θα στοχεύσουν στην πρόοδο και τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Και αυτό το στόχο τον αντέχουμε και τον επιδιώκουμε.

Έχουμε επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για αυτό το δύσκολο κυβερνητικό έργο. Δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι, μέσω εκβιασμών, σε όσους ευθύνονται για τη χρεωκοπία της χώρας και της κοινωνίας. Είμαστε ανοιχτοί στον κοινοβουλευτικό διάλογο και τη σύνθεση. Προς το παρόν, στην Αντιπολίτευση, αλλά και στα Μέσα Ενημέρωσης κυριαρχεί η στείρα άρνηση και η παραποίηση της πραγματικότητας, δυστυχώς σε συνεργασία με ακραίες φωνές του εξωτερικού.

Ως αντιπολίτευση «σκίζατε» τα μνημόνια σε μια ημέρα και καταργούσατε όλα αυτά που έφεραν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Με την εμπειρία πλέον της διοίκησης, της τρόικας, των μνημονίων και των δανεικών θεωρείτε ότι υπερβάλατε στην αντιπολίτευση που κάνατε και τους τόνους που ανεβάσατε; Μετανιώσατε για κάτι;

Η ανάγκη αλλαγής πορείας της χώρας μας υποχρέωνε να δομήσουμε έντονο αντιπολιτευτικό λόγο. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πέρα από τα μνημόνια και την υπόκλιση στις έξωθεν εντολές, μεροληπτούσε κατά των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων και υποστήριζε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η χώρα ήταν σε αδιέξοδο.

Από την άλλη, μετά τον Ιανουάριο αποδείξαμε ότι, παρά το συμβιβασμό, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Και, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι πηγαίνοντας σε μια διαπραγμάτευση δεν αποκαλύπτεις όλα τα βήματα συμβιβασμού που μπορείς να κάνεις. Το 2015 μας έκανε όλους πιο έμπειρους.

Πως σχολιάζετε το υπό δημιουργία ευρωπαϊκό και αριστερό κόμμα που προανήγγειλε πως θα ανακοινώσει ο Γιάνης Βαρουφάκης;

Δεν έχω πληροφορίες για το εγχείρημα, αλλά ξέρω ότι τα κόμματα δημιουργούνται από κοινωνικές ανάγκες και επιβεβαιώνονται από τη στήριξη της κοινωνίας. Από την άλλη, ξέρω πολύ καλά ότι βασικό στοιχείο των αριστερών κομμάτων και πολιτικών είναι η ενότητα και όχι η πολυδιάσπαση.

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και έργα υποδομών. Το ΜΕΤΡΟ αρχίζει μέχρι να σταματήσει ξανά, οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες έχουν μεταναστεύσει στη γειτονική Βουλγαρία και τα Σκόπια, η ανεργία καλπάζει. Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης,  τι δεσμεύεστε πως θα πράξετε για όσο βρίσκεστε στην πολιτική για την πόλη αυτή;

Το ΜΕΤΡΟ ξεκίνησε για να τελειώσει και αυτό θα το περιφρουρήσουμε όλοι οι Θεσσαλονικείς.  Αλλά, το στοίχημα για την πόλη μας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, και η επιστροφή της εργασίας. Υπάρχουν σε εξέλιξη πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα κλειστά εργοστάσια της Περιφέρειάς μας και εντός του μήνα θα συζητήσουμε για την ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που θα στηρίξει κύρια τον αγροτοδιατροφικό τομέα, την καινοτομία  και τις νέες τεχνολογίες.

Η ολοκλήρωση και η αξιοποίηση δημόσιων υποδομών σε συνδυασμό με περιβαλλοντικές και ενεργειακές παρεμβάσεις και επενδύσεις μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της Περιφέρειας, που οφείλει να αξιοποιήσει τα καλά παραδείγματα καινοτομίας και έρευνας και να τα μετουσιώσει σε ταυτότητα.

Η δική μου δέσμευση συνδυάζει τη διαρκή προσπάθεια για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με ενίσχυση της εργασίας, της ποιότητας ζωής και της οικονομίας του πραγματικού προϊόντος, με αποκέντρωση και δημοκρατία. Η ευημερία και η πρόοδος δεν στηρίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά και σε μια ανοιχτή, δίκαιη και δημιουργική κοινωνία.

Διαβάστε δημοσιευμένη την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email