H κυβέρνηση της Αριστεράς θα ταυτιστεί με περικοπές σε συντάξεις, νέους φόρους και με το “ναι σε όλα”, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε στους δρόμους;

Η κυβέρνηση της Αριστεράςεπιδιώκουμε να ταυτιστεί με την αλλαγή πορείας της Ελλάδας, την ανασυγκρότηση της παραγωγής και του κράτους και την επιστροφή της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας.

Με τη συμφωνία του Ιουλίου κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρωζώνη, αποφύγαμε τη χρεωκοπία αλλά αναλάβαμε και μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούμε.Με ειλικρίνεια απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό, με ένα δύσκολο πρόγραμμα, ώστε να φύγουμε από την επιτροπεία και να σταθεροποιήσουμε τη χώρα.

Οφείλουμε όμως να ανακουφίσουμε τους πολίτες και τους παραγωγούς από τις περικοπές και τους φόρους που θα προκύψουν. Και αυτό πρέπει να γίνει με όρους αναδιανομής ώστε να μην πληρώνουν συνέχεια τη νύφη τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, καθώς μέχρι τώρα, ακόμα και μέσα στην κρίση, μεγάλωναν οι κοινωνικές αντιθέσεις, και όσοι ήταν κοντά στην εκάστοτε εξουσία παρέμεναν στο απυρόβλητο και επωφελούνταν.

Ποιες κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι άμεσες και ταυτόχρονα εφικτές προτεραιότητες, πέρα από την υλοποίηση του μνημονίου;

Άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η θέσπιση μέτρων βελτίωσης της καθημερινότητας σε θέματα Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας, ενώ βασική μας στόχευση είναι η επανεκκίνηση της Οικονομίας, για να υπάρχει Δουλειά για όλους και να στηριχτεί το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό σύστημα.

Βασικός στόχος μας είναι η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Εκεί στοχεύει, μεταξύ άλλων, και η ψήφιση του Νόμου για τις άδειες τηλεοπτικών συχνοτήτων, ένα σημαντικό βήμα για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Επόμενο βήμα θα είναι η αποτελεσματικότητα και η αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση αλλά και η εξυγίανση των Δημόσιων συμβάσεων και Προμηθειών.

Η Πολιτεία οφείλει να εγκαταστήσει, και η κοινωνία να επιβλέψει, έναν κανόνα δικαίου και ισονομίας παντού. Να τελειώνουμε με την εξυπηρέτηση συμφερόντων, τη μικροπολιτική και τον παλαιοκομματισμό σε όλα τα επίπεδα.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι ένα παράλληλο κρίσιμο μέτωπο. Πρώτα βήματα που γίνονται είναι η ολοκλήρωση των έργων του τρέχοντος ΕΣΠΑ και η ενεργοποίηση του νέου, η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος,  η αξιόπιστη λειτουργία των τραπεζών, μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση, και η ένταξη 100.000 θέσεων εργασίας σε επιδοτούμενες δράσεις στο επόμενο εξάμηνο.

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση σε ποια λύση προσανατολίζεται;

Η διαπραγμάτευση είναι μια διαρκής και ενεργή διαδικασία. Αυτό αποδεικνύεται και στο ΦΠΑ της εκπαίδευσης. Το μέτρο αυτό δεν ήταν επιλογή μας, υποχρεωθήκαμε να αυξήσουμε τα έσοδα από ΦΠΑ. Η κλίμακα του ΦΠΑ,όπως και τα ισοδύναμα πιθανής αναπλήρωσης του μέτρου, παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβάλλει χαμηλό και κλιμακωτό ΦΠΑ, βάζοντας στηνπιο χαμηλή βαθμίδα τα φροντιστήρια, ωδεία κλπ. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ σοβαρά, έχει δοθεί παράταση έως τα μέσα Νοέμβρη και θέλουμε να ενεργήσουμε προς όφελος των οικογενειώνκαι των μαθητών.

Σημειώνω ότι βασική μας προτεραιότητα είναι η στήριξη και η ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, που θα εξυπηρετεί όλες τις κοινωνικές ανάγκες.

Είστε ευχαριστημένος από τη λειτουργία της κυβέρνησης; Βλέπουμε αρκετά “αυτογκόλ” Υπουργών και ενίοτε Βουλευτών, κυρίως με τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ.

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε την κυβέρνηση, με δύο βδομάδες κυβερνητικό έργο. Είναι θετικό το ότι έχουμε πλήρες και φορτωμένο κοινοβουλευτικό έργο και προχωράμε με βάση τις δεσμεύσεις μας, με τιμιότητα και διαφάνεια.

Η ουσία είναι η πολιτική που εφαρμόζεις και όχι οι δηλώσεις που κάνεις. Και να ξεκαθαρίσω ότι πολιτική δεν είναι η αλλοίωση των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών και η τρομοκράτηση του λαού με φανταστικά σενάρια, στο οποίο επιδίδονται τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, γιατί αν κάποιος δεν έχει τι να προτείνει ασχολείται μόνο με τα στραβοπατήματά σου.

Το ενδεχόμενο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν δύσκολα μέτρα, όπως αυτά στο δεύτερο “πακέτο” του Νοεμβρίου, αλλά και την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη σας προβληματίζει;

Η ατζέντα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ήταν γνωστή πριν από τις εκλογές. Με αυτή τη δέσμευση εκλέχθηκε όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δεσμεύσεις είναι δύσκολες, το φορτίο δουλειάς τεράστιο, η διαπραγμάτευση συνεχής. Η κυβέρνηση και η ΚΟ καλούνται να ανταποκριθούν σε όλα άμεσα και αποτελεσματικά. Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος στα λαϊκά συμφέροντα και στις κοινωνικές ανάγκες. Όλοι μαζί λοιπόν δουλεύουμε και συνεχίζουμε.

Εξάλλου όλοι είμαστε απαραίτητοι για το σχεδιασμό του προγράμματος,που θα αναστείλει τις συνέπειες των αρνητικών μέτρων της συμφωνίας. Γιατί χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ποιος μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας; Και χρειαζόμαστε και την κοινωνία ενεργή και συμμέτοχη σε αυτή τη διαδικασία, να διεκδικεί και να κατοχυρώνει τα δικαιώματά της και την πρόοδο του τόπου μας.

Φοβάστε ότι μια πιθανή καθυστέρηση της Αξιολόγησης θα πάει πιο πίσω και τη συζήτηση για την απομείωση του Ελληνικού χρέους;

Θα αξιοποιήσουμε την 1ηΑξιολόγηση για να ανοίξουμε πολλά σημαντικά θέματα : Τράπεζες, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό, χρηματοδότηση της οικονομίας και βέβαια το Δημόσιο Χρέος. Όσο πιο γρήγορα κλείσει η αξιολόγηση, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα. Έτσι, θα διεκδικήσουμε και πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται σήμερα περισσότερο.

Η ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους είναι πια μείζον θέμα στη διεθνή πολιτική σκηνή και αυτό οφείλεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη σκληρή διαπραγμάτευση. Αλλά εννοείται ότι μια ταχεία και θετική 1ηΑξιολόγηση θα μας βοηθήσει πολύ.

Εκτός από τους ΑΝΕΛ, βλέπετε ότι θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΟΤΑΜΙ;

Εμείς έχουμε συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης και σύνθεσης μας ενδιαφέρει. Αυτό επιδιώκουμε σταθερά στη Βουλή. Εάν κάποιο από τα δύο προαναφερόμενα κόμματα ή κάποιο άλλο κόμμα στη Βουλή εκτιμήσει ότι μπορεί να συνεργαστεί στο νομοθετικό έργο, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, θα ήταν μία πολύ ικανοποιητική εξέλιξη. Όμως δεν μοιράζουμε συγχωροχάρτια σε όσους ευθύνονται για την κοινωνική και οικονομική κρίση.

Αν σας ζητούσα να επιλέξετε έναν από τους τέσσερις υποψηφίους για την Προεδρία της ΝΔ (Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης) και κατά συνέπεια τον αντίπαλό σας, ποιον θα διαλέγατε;

Δε σχολιάζω τα πρόσωπα και δεν επιλέγω κανέναν, εφόσον έχουμε συνολική αντίθεση με την πολιτική της ΝΔ. Και γνωρίζουμε πολύ καλά την ευθύνη της ΝΔ, της ηγεσίας του και των στελεχών του, για την πολιτική που εφαρμοζόταν τόσα χρόνια.Αυτό που περίμενα ήταν να ακούσουμε πολιτικές επιλογές, διαφοροποιήσεις και προτάσεις. Πρόγραμμα βέβαια δεν ακούσαμε ούτε στις εκλογές του Σεπτέμβρη.

Θα τολμήσει να τα βάλει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ με τα μεγάλα συμφέροντα; Θα στηρίξει την πάταξη της διαπλοκής που αγγίζει στελέχη της παράταξής του; Θα διαφωνήσει με το ΕΛΚ που θεωρεί τη χώρα μας παρία της Ευρώπης;

Τα πρόσωπα έχουν σημασία στην πολιτική, αλλά αυτό που στο τέλος κρίνεται είναι οι πολιτικές επιλογές. Και εμείς θα κρίνουμε τη ΝΔ από την πολιτική της και με βάση το συμφέρον του Ελληνικού λαού.

Print Friendly, PDF & Email