Σ. Φάμελλος: Κρίσιμος ο Μάιος για το μέλλον της χώρας

Κρίσιμο θεωρούν τον Μάιο στον ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά της ίδιας της χώρας, για την αξιολόγηση και κύρια για το χρέος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε στη Voria.gr, μια μέρα μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και παρότι δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αρραγής, αναγνωρίζει ότι τα βάρη στους πολίτες είναι σημαντικά, χωρίς όμως να έχουν σχέση με τα ψεύδη, όπως τα χαρακτηρίζει, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος τονίζει ότι υπάρχουν και θετικές ειδήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι η πραγματική οικονομία και κυρίως, τα τρία μείζονα ζητήματα: Η εργασία, η οικονομική παραγωγή και η καθημερινότητα. Μάλιστα, προαναγγέλλει ότι όποτε δίνεται το περιθώριο από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, θα λαμβάνονται μέτρα ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών των πολιτών, ενώ επιτίθεται εναντίον συγκεκριμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Για τον κίνδυνο να υπάρξουν διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Φάμελλος είπε ότι «ποτέ δεν υπήρξε καμιά αμφισβήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων. Σ’ αυτά τα δύσκολα πολιτικά ζητήματα η ενότητα είναι δεδομένη. Το πολιτικό κριτήριο των βουλευτών και η αποδοχή του προγραμματικού πλαισίου των εκλογών του Σεπτέμβρη αποτελούν εγγύηση. Εξάλλου, έγιναν πάρα πολλές βελτιωτικές παρεμβάσεις στα νομοσχέδια, αυτούς τους πέντε μήνες του κοινωνικού διαλόγου ώστε αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεκτά. Όντως υπάρχουν δύσκολα μέτρα, όμως δεν έχουν καμιά σχέση με τα ψεύδη που δημοσιεύονται στα συστημικά ΜΜΕ και διαρρέουν από την αντιπολίτευση. Κανείς δε λέει ότι υπάρχει απόλυτη προστασία σε 2.100.000 από τις 2.600.000 συντάξεις , ότι δεν επηρεάζεται καθόλου η κύρια σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, ότι για το 90% των επαγγελματιών και επιστημόνων θα είναι ίδιες ή χαμηλότερες οι εισφορές, κλπ.».

«Ξέραμε από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο τι μας περίμενε και ποια μέτρα επρόκειτο να πάρουμε. Και συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε συνεπείς. Είμαστε –για πρώτη φορά- ως χώρα συνεπείς, με το παραπάνω. Οι αριθμοί πήγαν καλά. Βέβαια, παρά τη θετική πορεία των αριθμών, τα βασικά προβλήματα παραμένουν και το γνωρίζουμε. Τρία ζητήματα δεν έχουμε ακόμη επιλύσει: Την αύξηση και την προσφορά εργασίας, την επιτάχυνση της οικονομικής παραγωγής, την αλλαγή στην καθημερινότητα. Γι’ αυτό ακριβώς είναι πολύ σημαντική αυτή η αξιολόγηση, γι’ αυτό λάβαμε τις δύσκολες αποφάσεις, για να απελευθερώσουμε το μέλλον της χώρας», είπε ο κ. Φάμελλος.

Ανάκαμψη για μείωση των βαρών

Ο ίδιος εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει πλέον μέσω της βελτιστοποίησης των οικονομικών μεγεθών και ρυθμών, να της δοθεί η δυνατότητα άμβλυνσης των βαρών που επωμίζονται οι πολίτες. «Για παράδειγμα, ενώ τον Αύγουστο προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ σε ποσοστό 26% – 29%, κατεβάσαμε τον συντελεστή στο 22% για τους επαγγελματίες, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες. Όπου μπορούμε, κατεβάζουμε τη φορολογία. Υπάρχουν όντως πάρα πολλά φορολογικά μέτρα και επιβαρύνσεις, αλλά πρέπει να μας αναγνωριστεί ότι όπου δίνεται η δυνατότητα προχωρούμε σε ελαφρύνσεις της φορολογίας. Ακόμη και το αφορολόγητο ισορρόπησε σε ένα επίπεδο από τα 8.600 έως τα 9.500, όχι τόσο χαμηλό, όσο μας ζητούσε το ΔΝΤ δηλαδή στο 4.500 ευρώ, αν και η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ προέβλεπαν ότι θα το χάσουμε τελείως. Αν πάμε καλύτερα το 2016 θα μειωθούν κι άλλοι φόροι και η έμμεση φορολόγηση».

Ποιες είναι οι προσδοκίες πλέον από το σημερινό Eurogroup και γιατί είναι κρίσιμος μήνας ο Μάιος; «Επειδή διακυβεύονται τρία ζητήματα”, υπογραμμίζει ο κ. Φάμελλος, “το κλείσιμο της αξιολόγησης, η έναρξη της χρηματοδότησης και η έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους». Όπως είπε χαρακτηριστικά στη Voria.gr, «αν όχι σήμερα, πολύ σύντομα, μέσα στο μήνα θα κλείσει η αξιολόγηση και θα αρχίσει η χρηματοδότηση της χώρας. Αυτό που μας γεμίζει πλέον με προσμονή είναι οι όροι ρύθμισης του χρέους. Συζήτηση που επίσης θα αρχίσει μέσα στον Μάιο».

Στα θετικά μηνύματα των ημερών περιλαμβάνονται η δυνατότητα εισροής 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από ΕΚΤ και Ευρωζώνη, λόγω υπεραπόδοσης των ομολόγων των ελληνικών Τραπεζών, το πακέτο Ντράγκι για την ενίσχυση της ρευστότητας των Τραπεζών, η έναρξη του πακέτου Γιουνκέρ (με την πρώτη συμφωνία να υπογράφεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη) και από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η ουσιαστική υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και η ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία.

Όσο για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό, ο κ. Φάμελλος ήταν σαφής: «Καταλαβαίνω την κοινωνία που αντιδρά από τη συμπίεση  των έξι χρόνων λιτότητας και την αγωνία της για το μέλλον των συντάξεων. Υπάρχει όμως μεγάλη παραπλάνηση από τα συστημικά ΜΜΕ και την αντιπολίτευση. Δεν καταλαβαίνω σε καμία περίπτωση τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του ‘ΝΑΙ’ στο δημοψήφισμα, που βγαίνουν τώρα στους δρόμους για κάτι, το οποίο είναι «η μέρα με τη νύχτα» και σαφώς πιο βελτιωμένο από αυτό που υποστήριζαν τον Ιούλιο…».

Πηγή: www.voria.gr

Print Friendly, PDF & Email