Ερώτηση για την έλλειψη συντήρησης που οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, υγιεινής και εξοπλισμού στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης κατέθεσαν δέκα εννέα (19) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υποδομών και Μεταφορών.

Είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα που το θέμα της επάρκειας και ασφάλειας της σχολικής στέγης αναδεικνύεται για την περιοχή της Μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, όπου το Μουσικό Σχολείο είναι το μοναδικό για όλο το νομό.

Οι βουλευτές επισημαίνουν τη χρόνια εγκατάλειψη του σχολείου και του εξοπλισμού του και την αδυναμία συντήρησης από το Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αποτέλεσμα είναι η εισροή υδάτων από την οροφή του θεάτρου ώστε αυτό να παραμένει κλειστό και τη ψευδοροφή να αρχίζει να αποσπάται, αλλά και την φθορά ηλεκτρικών και ηχητικών εγκαταστάσεων, το κλειστό γυμναστήριο να πλημμυρίζει με την παραμικρή βροχόπτωση, ενώ δεν λειτουργεί κανένας χώρος υγιεινής, παρά το ότι φιλοξενούνται προπονήσεις και αγώνες παιδικών τμημάτων δύο Αθλητικών Συλλόγων της περιοχής.

Παράλληλα, προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας εντοπίζονται και στο κεντρικό κτίριο όπου, σύμφωνα με καταγγελίες, λειτουργούν μόνο δύο τουαλέτες για το σύνολο των μαθητών, δεν λειτουργούν όλες οι έξοδοι διαφυγής, βρόχινα ύδατα εισέρχονται και σε σχολικές τάξεις του Λυκείου και τίθενται ερωτήματα και για τον εξοπλισμό πυρασφάλειας.

Και όλα αυτά ενώ τα μουσικά όργανα παραμένουν ασυντήρητα εκτός χρήσης, τη φετινή σχολική χρονιά ο αριθμός των μαθητών είναι 389 με το σχολείο να έχει σχεδιαστεί για 220, η τραπεζαρία έχει μετατραπεί σε αίθουσα, και οι  επιλογές του Υπουργείου Εσωτερικών οδήγησαν στην κατά 50% μείωση των ωρών καθαριότητας, …τη χρονιά με τους περισσότερους μαθητές.

Παρά τις επίμονες και έντονες αντιδράσεις των γονέων, η αναβάθμιση του σχολείου αλλά και οι εργασίες συντήρησης για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής παραμένουν στον αέρα. Για το λόγο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτάνε και διεκδικούν την άμεση ανακούφιση των ανελαστικών αναγκών μαθητών και διδασκόντων αλλά και των φιλοξενούμενων αθλητών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τους κ.κ.  Υπουργούς

1. Εσωτερικών

2. Παιδείας και Θρησκευμάτων

3 . Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης, ασφάλειας, εξοπλισμού και υγιεινής στο Μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης»

Στις 5/11/2021 κατατέθηκε ερώτηση για την επάρκεια και ποιότητα της σχολικής στέγης στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, με αφορμή τη πτώση της ψευδοροφής σε τάξη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, που ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης.

Σοβαρά προβλήματα επάρκειας και ασφάλειας της σχολικής στέγης αλλά και υγιεινής του σχολείου ανέδειξε η ερώτηση του προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης που κατατέθηκε στους βουλευτές Θεσσαλονίκης μέσω της ιστοσελίδας vouli watch.

Το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, το μοναδικό σε όλη τη Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, είναι εγκατεστημένο στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, σε κτίριο που χτίστηκε 1998 για να εξυπηρετεί γύρω στους 220 μαθητές απ’ όλη τη Περιφερειακή Ενότητα και το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Διαθέτει επίσης κλειστό Γυμναστήριο  και Κλειστό Θέατρο με σκηνή, 460 περίπου θέσεων. Το θέατρο αυτό είναι λειτουργικός χώρος διδασκαλίας των μουσικών συνόλων και προετοιμασίας των παραστάσεων των συνόλων.

Λόγω της έλλειψης άλλου αντίστοιχου σχολείου στη Θεσσαλονίκη και του ενδιαφέροντος πολλών μαθητών να φοιτήσουν σε μουσικό σχολείο οι μαθητές διαρκώς αυξάνονται, καταλαμβάνοντας κοινόχρηστους χώρους και μετατρέποντάς τους σε αίθουσες, ενώ παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης των εγκαταστάσεων του σχολείου και των εγκαταστάσεων υγιεινής.

Παράλληλα με τα προβλήματα λειτουργικότητας του σχολείου και ασφάλειας των μαθητών παρατηρείται απουσία συντήρησης του κτιρίου και εδώ και 3 χρόνια έλλειμμα στεγάνωσης και εισροή υδάτων βροχής στη στέγη του θεάτρου, του γυμναστηρίου και δύο αιθουσών (από καιρό πριν). Οι πρώτες εργασίες ολοκληρώνονται με αστοχίες και τα προβλήματα συνεχίζονται στον φωτισμό και στα ηχητικά του θεάτρου που εν μέρει διορθώνονται με έξοδα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

Η κακότεχνη επισκευή όμως δε στάθηκε ικανή να ανακουφίσει το πρόβλημα, έτσι παρέμεινε η διαρροή στη στέγη του θεάτρου, και στα υπόλοιπα σημεία του σχολείου, καταλήγοντας  έτσι στο αναμενόμενο, τη φθορά της οροφής του θεάτρου και τη δημιουργία βραχυκυκλώματος με αποτέλεσμα την καταστροφή των ηχοσυστημάτων, τη φθορά της ψευδοροφής και την “απώλεια” της θέρμανσης του χώρου. Ο φόβος ατυχήματος οδήγησε στην απόφαση μη χρήση της αίθουσας όσο καθυστερεί η συντήρηση και επισκευή.

Παράλληλα, σύμφωνα με καταγγελίες, οι πόρτες εξόδου του σχολείου που προβλέπονταν από τη μελέτη πυροπροστασίας δεν συντηρούνται και μπλοκάρουν και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης άμεσης εκκένωσης του κτιρίου προσθέτοντας ακόμα ένα πρόβλημα ασφαλείας.

Τα μουσικά όργανα του σχολείου δε συντηρήθηκαν ποτέ με αποτέλεσμα τον κίνδυνο απώλειας της λειτουργικότητας των περισσοτέρων, τα οποία συντηρούν όσο μπορούν με τους πόρους τους οι γονείς.

Στο Γυμναστήριο που η διαρροή της στέγης ξεκίνησε πιο νωρίς, δεν έγινε καμία επισκευή με τα νερά να σχηματίζουν μικρές λίμνες όταν βρέχει και συνθήκες υψηλής επικινδυνότητας για ατύχημα στους προπονούμενους αφού χρησιμοποιείται και για τις προπονήσεις αλλά και τους αγώνες των αθλητικών συλλόγων Εθνικός Πυλαίας και ΑΕ Πυλαίας, ενώ οι λίγες λειτουργικές τουαλέτες του σχολείου δεν εξυπηρετούν το γυμναστήριο όπου όλες οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες είναι εκτός λειτουργίας.

Ύστερα από έντονη αλληλογραφία και πιέσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων προς το Δήμο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την αίτηση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για το έργο Ενεργειακή Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Μουσικού Σχολείου Πυλαίας ποσού 1.950.000,00 ευρώ και  καταβολή ίδιων πόρων 656.200,00 ευρώ. Μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει ενταχθεί στο ‘Αντώνης Τρίτσης’, ούτε σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία ότι το σχολείο θα παραμένει σε αυτήν την προβληματική και επικίνδυνη για την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και διδασκόντων κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, ενώ τα προβλήματα καθημερινά θα μεγαλώνουν.

Όμως εν τω μεταξύ, όπως πληροφορούμαστε, στη φετινή σχολική χρονιά ο αριθμός των μαθητών είναι 389, η τραπεζαρία έχει μετατραπεί σε αίθουσα, λειτουργούν μόνο δύο τουαλέτες για το σύνολο των μαθητών, οι υπόλοιπες παραμένουν εκτός λειτουργίας, οι έξοδοι διαφυγής από το κτίριο πλην της κεντρικής δεν λειτουργούν, οι αίθουσες των Β1 και Β2 Λυκείου πλημμυρίζουν όταν βρέχει, το γυμναστήριο συνεχίζει να πλημμυρίζει με την παραμικρή βροχή χωρίς κανένα χώρος προσωπικής υγιεινής, το θέατρο παραμένει κλειστό για παραστάσεις, με διαρροή στη στέγη και τη ψευδοροφή να αρχίζει να αποσπάται, χωρίς θέρμανση αλλά με ενδεχόμενη χρήση μόνο της σκηνής για το μάθημα των συνόλων.

Και μαζί με όλα αυτά οι επιλογές του Υπουργείου Εσωτερικών οδήγησαν στην κατά 50% μείωση των ωρών καθαριότητας που ο Δήμος δικαιολογεί φέτος για το σχολείο, τη χρονιά με τους περισσότερους μαθητές.

Επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ασφαλείας από τη σκεπή και τον εξοπλισμό του θεάτρου και του γυμναστηρίου αλλά και από τις εξόδους διαφυγής και τον πυροσβεστικό εξοπλισμό

Επειδή δεν έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ η  συντήρηση μουσικών οργάνων.

Επειδή το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του σχολείου θα απαιτήσει μεγάλο χρόνο και στο ενδιάμεσο το σχολείο λειτουργεί, με υπερβάσεις και προβλήματα ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών του.

Επειδή η ανάγκη για ένα δεύτερο μουσικό σχολείο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας της Θεσσαλονίκης είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική.

Επειδή η Παιδεία σε συνδυασμό με τη τέχνη παράγουν ανθρωπισμό και πολιτισμό.

Επειδή δεν μπορούμε να διδάσκουμε στα σχολεία την απαξία των αρχών και των θεσμών αλλά το σεβασμό και την αξιοπρέπεια.

Επειδή υπάρχουν ακόμα κενά σε εκπαιδευτικές ειδικότητες.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ένταξης χρηματοδότησης και κατασκευής στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” των βελτιωτικών παρεμβάσεων στο Μουσικό Σχολείο και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του;
  2. Γιατί δεν αποκαθίστανται οι βλάβες στις πόρτες και στις τουαλέτες και δεν γίνεται η προμήθεια του απαραίτητου πυροσβεστικού εξοπλισμού, έτσι ώστε το σχολείο να λειτουργεί με στοιχειώδη ασφάλεια;
  3. Με ποια λογική το Υπουργείο Παιδείας επιτρέπει τη λειτουργία με τέτοια αριθμητική υπέρβαση του Μουσικού σχολείου όπως κάνει και με το 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας στον ίδιο Δήμο;
  4. Πότε θα ολοκληρωθεί η κάλυψη των αναγκών του σχολείου σε ειδικότητες;
  5. Πως σκοπεύουν να διαχειριστούν ένα τόσο πολυπληθές περιβάλλον και τη διεξαγωγή εργασιών παράλληλα με τη λειτουργία του;
  6. Θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης και στο γυμναστήριο; Πως εξυπηρετούνται οι σύλλογοι και τα παιδιά που το χρησιμοποιούν;
  7. Πως δικαιολογείται και μάλιστα μεσούσης της πανδημίας οι μαθητές να συνωστίζονται υπεράριθμοι σ’ ένα σχολείο με πλημμελή καθαριότητα και σοβαρότατες ελλείψεις σε χώρους υγιεινής;
  8. Πότε θα δοθούν χρήματα για την επισκευή των μουσικών οργάνων;
  9. Υπάρχει στα σχέδια του Υπουργείου η ίδρυση δεύτερου μουσικού σχολείου και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  10. Θα υπάρξει επέκταση συμβάσεων και θέσεων εργασίας ώστε να υπάρξει επαρκή καθαριότητα στο σχολείο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασίου (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Γιαννούλης Χρήστος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καφαντάρη Χαρά

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παππάς Νικόλαος

Ραγκούσης Ιωάννης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Print Friendly, PDF & Email