Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ με την Κατερίνα Δούκα και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Κ. Παπαχλιμίντζος: Καλημέρα κ. Φάμελλε.
Σ. Φάμελλος: Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Καλημέρα και στους τηλεθεατές.
Κ. Παπαχλιμίντζος: Επειδή σήμερα θα έχουμε νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο πάνω σε αυτό. Ξεκινά η θητεία του νέου Προέδρου, του Κωνσταντίνου Τασούλα. Γνωρίζουμε τους λόγους που δεν τον ψηφίσατε, τους είπατε αναλυτικά στη Βουλή. Σήμερα έχουμε τη διαδοχή της κυρίας Σακελλαροπούλου από τον κ. Τασούλα.
Σ. Φάμελλος: Ναι, σαφέστατα σεβόμαστε απολύτως το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συνταγματική διαδικασία που προβλέπεται στη χώρα μας, αλλά έχουμε διαφωνήσει απολύτως με την επιλογή που έκανε ο κύριος Μητσοτάκης, να έχουμε δηλαδή έναν κομματικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει πολύ πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, να μην καταλήξουμε δηλαδή σε μία κομματική πρόταση, αλλά να υπάρχει μία διαδικασία σύνθεσης, και συνεννόησης αν είναι δυνατόν, παρ’ ότι καταλαβαίνω ότι υπάρχουν σοβαρότατες διαφορές με την κυβέρνηση και θα ήταν δύσκολο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεννοηθούν, αλλά να υπάρχει μία διαδικασία σύνθεσης, έστω στο επίπεδο του ονόματος. Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε με την επιλογή του κ. Τασούλα ότι βρίσκεται σε ένα πολύ αδύναμο πολιτικό σημείο, διότι δεν μπόρεσε ούτε στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιδιώξει και να πετύχει μια σύνθεση. Αυτό για εμάς ήταν ενδεικτικό μίας πολιτικής αδυναμίας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που δεν έπρεπε να συνδεθεί με το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κατ. Δούκα: Από την άλλη δεν θα δίνατε κι εσείς ένα ωραίο παράδειγμα, αν η αντιπολίτευση είχε έναν κοινό υποψήφιο;
Σ. Φάμελλος: Ναι, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολύ νωρίς επέλεξε να ανακοινώσει την πολιτική του πρόταση να υπάρχει κοινός υποψήφιος των προοδευτικών κομμάτων, χωρίς να ανακοινώσουμε όνομα, ακριβώς γιατί δεν θέλαμε να προηγηθεί η εντύπωση του προσώπου στην κοινή διάθεση που έπρεπε να διατυπωθεί πρώτα, και αυτό κάναμε. Στη συνέχεια, μετά από λίγες μέρες, ανακοινώσαμε και πρόσωπο, την κ. Κατσέλη, η οποία κατάφερε στις τρεις τουλάχιστον από τις τέσσερις ψηφοφορίες να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να συνθέσει και να αποτελέσει μία πρόταση Προέδρου της Δημοκρατίας που θα αντιστοιχούσε και στον θεσμό αλλά και στην κοινωνία. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό. Κάναμε κριτική στα υπόλοιπα κόμματα γιατί δεν ακολούθησαν αυτή την πρόταση, και στο ΠΑΣΟΚ γιατί περίμενε τον κύριο Μητσοτάκη, γιατί αυτό έγινε πρακτικά, αλλά και στην αποχώρηση της Νέας Αριστεράς την τελευταία στιγμή. Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρώ ότι εκείνη η επιλογή μας να προτείνουμε έναν κοινό πρόεδρο των προοδευτικών κομμάτων, βοήθησε στο να υπάρχει στη συνέχεια ένας διάλογος για μια κοινή πρόταση δυσπιστίας. Δεν είχαμε θετικό αποτέλεσμα στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και επίσης πρέπει να σας πω ότι έχουμε κάνει και πολύ αυστηρή κριτική στο πρόσωπο του κ. Τασούλα, του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, για τη διαχείριση του θέματος των Τεμπών. Κορυφαίο για μας ήταν η Εξεταστική Επιτροπή, το οποίο παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Ξέρετε, είναι πολύ δύσκολο σε μια περίοδο που υπάρχει αμφισβήτηση των θεσμών στη χώρα μας και της πολιτικής αυτής καθ’ αυτής, να παραδέχεται ο πρωθυπουργός ότι μια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, μια κορυφαία θεσμική διαδικασία της χώρας μας, ήταν ελλιπής. Αυτό δίνει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι κάποιοι δεν τήρησαν τον όρκο τους, και δεν υπάρχει μεγαλύτερο πλήγμα αξιοπιστίας.
Κ. Παπαχλιμίντζος: Πάντως, για τη διαχείριση της Βουλής συνολικά: Είδαμε, για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα την πρόεδρο του Συλλόγου των Τεμπών, την κ. Καρυστιανού, να λέει, να επιτίθεται στον κύριο Κακλαμάνη αλλά και στο ΠΑΣΟΚ για την Προανακριτική και να λέει ότι δεν είναι μόνο ο Τριαντόπουλος, είναι τόσες δικογραφίες που έχουν έρθει, τόσες μηνύσεις που έχουμε κάνει, αγωγές κ.λπ., και δεν τις έχετε εξετάσει. Εσείς λοιπόν είστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κόμμα κοινοβουλευτικό, αυτές τις δικογραφίες που λέει η κ. Καρυστιανού, τις έχετε ψάξει, τις έχετε δει; Υπάρχουν άλλες; Και τι κάνετε με αυτές;
Σ. Φάμελλος: Είναι μια πρωτοβουλία την οποία πήραμε κι εμείς την προηγούμενη βδομάδα, ακριβώς για να καλύψουμε κι ένα κενό πληροφόρησης το οποίο υπάρχει. Γιατί θα έπρεπε και η ελληνική Βουλή με μια θεσμική διαδικασία να ενημερώνει την κοινωνία για να μην υπάρχει κανένα κενό. Γιατί πολλές φορές η αξιοπιστία δημιουργείται και από κενό πληροφόρησης. Είναι και αυτό ένα από τα στοιχεία της διαχείρισης εξουσίας, πρέπει να το ξέρετε, δουλεύετε και σε έναν χώρο πληροφόρησης που τα ξέρετε πολύ καλά όλα αυτά τα ζητήματα.
Κατ. Δούκα: Πληροφόρηση γίνεται πολύ και από τα social media πια.
Σ. Φάμελλος: Ναι, αλλά πολλές φορές το σύστημα εξουσίας διαλέγει με τι να πληροφορεί την κοινωνία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα ελλείμματος Δημοκρατίας. Παραδείγματος χάριν, δεν θεωρώ ότι είναι σωστό το ότι ο κύριος πρωθυπουργός επιβλέπει απευθείας την ΕΡΤ. Είναι απαράδεκτο για θέματα Δημοκρατίας και διαφάνειας, όπως και ότι επιβλέπει απευθείας την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι επιλογές που έκανε την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, που περιορίζουν ακόμα και το αίσθημα διαφάνειας, γιατί κι αυτό είναι σημαντικό. Όμως, για να επιστρέψω στο θέμα: Μόλις αναλάβαμε μια πρωτοβουλία την προηγούμενη εβδομάδα και ήδη ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κι εγώ προσωπικά, πήγαμε στην αντίστοιχη υπηρεσία της Βουλής για να καταγράψουμε όλες τις δικογραφίες. Υπάρχει μια διαδικασία για να έλθει μια δικογραφία στη Βουλή, που είναι μια διαδικασία του Αρείου Πάγου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης πριν φτάσει στη Βουλή. Υπάρχει ανησυχία του συλλόγου συγγενών εν προκειμένω, αλλά και της κοινωνίας, για το τι έχει έρθει. Πράγματι δεν έχουν έλθει πολλές δικογραφίες στη Βουλή, γιατί από τη στιγμή που θα μπει μια δικογραφία στη Βουλή πρέπει οι βουλευτές να τη διαβάσουν και να κάνουν αίτημα προκαταρκτικής.
Κατ. Δούκα: Δικογραφίες που προσκρούουν σε πολιτικά πρόσωπα;
Σ. Φάμελλος: Ναι, πάντα στη Βουλή έρχονται οι δικογραφίες που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα γιατί χρειάζεται να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και οι διαδικασίες, αν υπάρχουν, άρσης ασυλίας. Αυτές οι δικογραφίες που έχουν έρθει στη Βουλή δεν είναι το σύνολο των δικογραφιών που αφορούν το έγκλημα των Τεμπών και μας υποχρεώνει να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Αυτή η καθυστέρηση, εμείς θεωρούμε, και επιτρέψτε μου να κάνω μία υπέρβαση, ότι ευθύνεται και στη συγκάλυψη της κυβέρνησης. Ο κύριος πρωθυπουργός έχει παραπλανήσει την κοινωνία πολλαπλώς στα θέματα των Τεμπών, και το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει καθυστέρηση.
Κ. Παπαχλιμίντζος: Γιατί καθυστερούν αυτές οι δικογραφίες;
Σ. Φάμελλος: Εμείς έχουμε ζητήσει, λοιπόν, να έρθουν όλες οι δικογραφίες στη Βουλή μαζί με όλες τις πραγματογνωμοσύνες, γιατί ακόμα και η πρώτη προανακριτική, επειδή σε αυτό ήθελα να καταλήξω, γιατί αναφερθήκατε, θα πρέπει να έχει όλα τα στοιχεία για το μπάζωμα για να μπορέσει να αποδώσει τα ελεγχόμενα αδικήματα – θέλω να είμαι πολύ ακριβής στις τοποθετήσεις για να μη δημιουργώ παρανόηση. Δεν έχουν έρθει στη Βουλή. Και πολλές δικογραφίες που έχουν έρθει στη Βουλή είναι μόνο, να σας το πω απλά, η μήνυση, χωρίς υλικό έρευνας από πίσω.
Κ. Παπαχλιμίντζος: Αφούπήγαιναν αμελλητί, πώς γίνεται αυτό;
Σ. Φάμελλος: Ακριβώς επειδή πηγαίνουν αμελλητί. Δηλαδή έχουν έρθει μόνο μηνύσεις που αναφέρονται, παραδείγματος χάρη, σε ένα όνομα υπουργού, χωρίς να υπάρχει φάκελος έρευνας, ακριβώς γιατί με το που το βλέπει η εισαγγελική αρχή βλέπει όνομα πολιτικού προσώπου και το στέλνει αμελλητί.
Κατ. Δούκα: Ίσως κάτι δεν κατάλαβα: πως συσχετίσατε, ή δεν το συσχετίσατε, τον πρωθυπουργό με την καθυστέρηση στις δικογραφίες;
Σ. Φάμελλος: Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχει καθυστέρηση στην έρευνα, η οποία πολλές φορές έχει δημιουργηθεί και από παραπλάνηση. Θέλω να σας πω αρκετά περιστατικά: Η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού για το ανθρώπινο λάθος ήταν ελλιπής. Δημιούργησε πάρα πολλές παρανοήσεις, διορθώθηκε στη συνέχεια. Μετά είχαμε το μεγάλο πρόβλημα με τα μονταρισμένο ηχητικά που δεν πήγαν μεν απ’ ό,τι φαίνεται στην ανάκριση, αλλά βγήκαν στη δημοσιότητα. Επίσης παραπλάνηση. Οι καταγγελίες από το στόμα του πρωθυπουργού για θεωρίες συνωμοσίας και οι τερατολογίες όσον αφορά το μπάζωμα και το εύφλεκτο υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας ή μη, πάντως αυτό που προκάλεσε την έκρηξη, τα οποία τα άλλαξε στη συνέχεια, ήταν θέματα τα οποία πλήγωσαν και καθυστέρησαν και την ενημέρωση και την έρευνα.
Κατ. Δούκα: Πώς καθυστέρησαν αυτά την έρευνα;
Σ. Φάμελλος: Όταν μια Εξεταστική Επιτροπή δεν καλεί τους μάρτυρες, σταματάει την έρευνα.
Κατ. Δούκα: Α, για την εξεταστική λέτε.
Σ. Φάμελλος: Κι αυτό σαν παράδειγμα, σας είπα πάρα πολλά, θα σας πω και αυτό. Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλά στοιχεία. Εμείς τι λέμε, γιατί πρέπει να βάλουμε μια καινούργια αρχή: Η κοινωνία αγωνιά και δημιουργείται μια αντίδραση, η οποία αντίδραση στρέφεται και κατά των θεσμών και διαδικασιών, όπως είναι η Δικαιοσύνη, αλλά και όλη η πολιτική. Και επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι στην πολιτική και επειδή θεωρώ ότι είναι και πολιτικά τα κίνητρα της συγκάλυψης, για να μειωθεί το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης στις εκλογές του 2023, εμείς μπήκαμε για να παρακολουθήσουμε όλες τις δικογραφίες και να υπάρχει και εκ μέρους μας μια ενημέρωση για το τι θα γίνει στην προανακριτική. Περιμένουμε τις διαδικασίες της προανακριτικής για να δούμε αν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συγκαλύψει. Είναι ένα ερώτημα. Και να το θέσω πολύ απλά: Ο κ. Τριαντόπουλος ήταν πολιτικά υφιστάμενος του πρωθυπουργού. Αναφερόταν μόνο στον πρωθυπουργό και έπαιρνε εντολές μόνο από τον πρωθυπουργό, γιατί ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Άρα πρέπει να έρθει ο πολιτικός του προϊστάμενος στην προανακριτική, ο κ. Μητσοτάκης. Και μαζί και όσοι εμπλέκονται στα emails, δηλαδή ο κ. Γεραπετρίτης κι ο κ. Σκέρτσος – το έχω θέσει ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν έχουμε πάρει απάντηση – πρέπει να έρθουν για να ενημερώσουν τι ξέρανε.
Κατ. Δούκα: Για να πάμε και σε μία άλλη υπόθεση κ. Φάμελλε, στην υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου είχαμε την αγόρευση της εισαγγελέως χθες, και θα συνεχιστεί και σήμερα. Θα θέλαμε το σχόλιό σας για το πώς έχει προχωρήσει η δίκη ως τώρα. Και εκεί υπήρχε έκκληση των συγγενών να πάει ο κόσμος, να πάνε φορείς να τους στηρίξουν χθες και σήμερα. Τη δική σας άποψη.
Σ. Φάμελλος: Εμείς έχουμε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές για το Μάτι και πρέπει να σας πω ότι και εγώ προσωπικά, γιατί είχα την ευθύνη τότε του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ευθύνη στα θέματα περιβάλλοντος, είχα μια άμεση σύνδεση με το θέμα μιας και έπρεπε να δούμε και όλες τις συνθήκες οι οποίες δημιούργησαν αυτό το ακραίο φαινόμενο με μια τραγωδία κυριολεκτικά στο επίπεδο των θυμάτων. Μια στιγμή η οποία δεν μπορεί να σβηστεί από την ελληνική ιστορία, το καταλαβαίνω απόλυτα, με πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία προϋπήρχαν και συνετέλεσαν σε αυτό το ακραίο περιστατικό. Εδώ θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός.
Κατ. Δούκα: Και είμαστε 7 χρόνια μετά. Όχι, κανένας συμψηφισμός. Είναι μια διαφορετική υπόθεση.
Σ. Φάμελλος: Είναι τελείως διαφορετική, γιατί δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη στο Μάτι. Όλα τα θέματα που αφορούσαν στη σύνδεση πολιτικών ή μη προσώπων και στις ευθύνες υπηρεσιακών προσώπων, επίσης, δεν συνδέθηκαν με καμία καταγγελία συγκάλυψης.
Κ. Παπαχλιμίντζος: Ο κ. Σκέρτσος έκανε καταγγελία συγκάλυψης από το βήμα της Βουλής.
Σ. Φάμελλος: Δεν έκανε καταγγελία συγκάλυψης.
Speaker3: Για το βράδυ του Ματιού, και την σύσκεψη.
Σ. Φάμελλος: Ένα λανθασμένο επικοινωνιακό τρικ το οποίο έχει αποτύχει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Διότι αφορά σε λίγες ώρες που είχαν να κάνουν μόνο με μια τηλεοπτική σύνδεση. Δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη. Αυτό που έχει δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα είναι γιατί η κυβέρνηση, υπηρεσιακά πρόσωπα ανώτατης ευθύνης, που είχαν εμπλακεί και καθαιρεθεί μετά το Μάτι, τα ανέδειξε στη συνέχεια σε πολύ υψηλές θέσεις. Αναφέρω για παράδειγμα τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετέπειτα. Αλλά αυτό είναι θέμα για το οποίο πρέπει να απολογηθεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εργαλειοποίησε το θέμα του Ματιού. Θυμάμαι μια τραγική του έκφραση στη Βουλή που είπε ότι εμείς μετράμε στρέμματα, ενώ εσείς μετρούσατε φέρετρα. Μια τραγική έκφραση που δεν μπορώ καν να διανοηθώ ότι την είπε πολιτικό πρόσωπο. Το ίδιο πολιτικό πρόσωπο που στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019, αμέσως μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση, παραδέχτηκε, και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, ότι ήταν ένα ακραίο κλιματικό φαινόμενο αυτό που ζήσαμε στο Μάτι.
Κατ. Δούκα: Η εισαγγελέας μίλησε και για προληπτική εκκένωση που θα μπορούσε να είχε γίνει και δεν έγινε.
Σ. Φάμελλος: Και αυτό αφορά και πρόσωπα υπηρεσιακά.
Κατ. Δούκα: Σε σχέση με το αν ήταν μόνο κλιματικό φαινόμενο.
Σ. Φάμελλος: Εγώ τώρα δεν μπορώ δυο μέρες πριν λήξει η δίκη να πω οτιδήποτε για την ετυμηγορία. Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι υπήρξε ένα ερώτημα, το γνωρίζω, στη δημόσια σφαίρα για την καθυστέρηση του πρώτου κύκλου, γιατί τώρα είναι το Εφετείο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα ζήτημα καθυστέρησης στον δεύτερο κύκλο. Γιατί το παρακολουθώ κι αυτό στενά.
Κ. Παπαχλιμίντζος: Να γυρίσουμε λίγο στα πολιτικά. Να το πιάσω ως εξής. Είμαστε τώρα 10 χρόνια μετά τις εκλογές που ανέδειξαν την πρώτη φορά Αριστερά, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ήσασταν λοιπόν και εσείς μέλος αυτής της κυβέρνησης. Όλοι που ήταν τότε σε αυτή την κυβέρνηση, σήμερα είναι σε 5 διαφορετικά κόμματα και αν βάλουμε και κάποια άλλα δεν είναι μόνο αυτά, είναι και άλλα. Οπότε υπάρχει ένα ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση να ξαναδούμε στα εξ ων συνετέθη, να ξανασυνδεθεί;
Σ. Φάμελλος: Χωρίς να μένουμε στα πρόσωπα, γιατί μπορεί να πάμε σε μια περιπτωσιολογία και να μου πείτε ο τάδε ναι ή η τάδε όχι, θέλω να σας πω ότι το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 πρέπει να λειτουργήσει ως φάρος για να υπάρχουν συνεργασίες και να υπάρχουν συνασπισμοί, με την ευρύτερη έννοια, όχι με την τυπική, του Συνασπισμού της Αριστεράς, αλλά ναι, ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία. Ήταν μια πολύ καλή πρακτική, η οποία βοήθησε τη χώρα. Γιατί αν το θυμηθούμε λίγο αναλυτικά τώρα, λίγο πιο ήρεμα, τα μεγάλα κόμματα εξουσίας εκείνης της περιόδου είχαν χρεοκοπήσει την Ελλάδα. Και ήρθε ένας συνασπισμός αριστερών προοδευτικών κομμάτων, που προφανώς στη συνέχεια έγινε κόμμα, στην πορεία του χρόνου, πριν την ανάληψη της κυβέρνησης, και στήριξε μια πατριωτική προσπάθεια να βγούμε από τα μνημόνια και να σωθούμε από τη χρεοκοπία.
Κατ. Δούκα: Τώρα η Νέα Αριστερά γιατί δεν βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Είναι έντεκα βουλευτές, είχαν αποχωρήσει με αφορμή ότι ήταν πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης. Τώρα είστε εσείς. Γιατί δεν είναι πίσω;
Σ. Φάμελλος: Εγώ σας λέω ότι μπορεί το παράδειγμα της περιόδου προ του 2015 να είναι φάρος για σήμερα, δηλαδή να είναι ένα υπόδειγμα. Γιατί πώς βρεθήκαμε στο σήμερα; Είναι πάρα πολλοί οι λόγοι και εγώ θέλω να ομολογήσω και μια διάθεση αυτοκριτικής για το κόμμα μου, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι υπήρχε μια περίοδος απαξίωσης και συρρίκνωσης. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι οι πολίτες είχαν χτυπήσει ένα καμπανάκι εμπιστοσύνης και με τα αποτελέσματα του 2023. Και το 18% ήταν ένα πολύ ισχυρό καμπανάκι για την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήταν τραγική όμως η περίοδος του 2024.
Κατ. Δούκα: Του κ. Τσίπρα το ποσοστό λέτε, στις δεύτερες εκλογές.
Σ. Φάμελλος: Λέω ότι το αποτέλεσμά μας στις εκλογές του 2023 και αυτό οδήγησε και τον Αλέξη Τσίπρα να πει ότι εγώ ανοίγω τον χώρο και τον χρόνο για ένα νέο κύμα επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όμως ήταν μια τραγική περίοδος το 2024, που έβαλε ερωτήματα ακόμα και για τις αξίες μας, για τις πολιτικές μας. Μια συρρίκνωση η οποία συνδέθηκε και με μια περίοδο που πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ‘θελαν να λένε ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ, να το πω έτσι απλά.
Κατ. Δούκα: Ναι, αλλά και τώρα στις δημοσκοπήσεις βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πολύ χαμηλά. Στο 6-6,5% έχουμε δει.
Σ. Φάμελλος: Οφείλω να σας πω ότι έχει σταματήσει αυτή η περίοδος της πτώσης. Είναι γεγονός. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πετύχει να συνδέεται πλέον με σοβαρές προτάσεις που δίνουν διέξοδο και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή. Έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα ενεργοποίησης όλων των οργανώσεών μας σε όλη την Ελλάδα. Και θέλω να σας πω, για να το συνδέσω με αυτό που θέσατε, πώς μπορεί να γίνει πλέον μια συνεργασία, μια προοδευτική πρόταση. Η κοινωνία θέλει διέξοδο. Η διέξοδος αυτή πρέπει να έχει κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να αφήνουμε αναπάντητα ερωτήματα περί έλλειψης Αριστεράς και Δεξιάς, περί έλλειψης προόδου και συντήρησης στις πολιτικές επιλογές. Εμείς λοιπόν λέμε συγκεκριμένα: Η διέξοδος της χώρας μας πρέπει να είναι προοδευτική. Δεν μπορούμε να μπλέξουμε σε ακροδεξιές και αντιπολιτικές φωνές. Γιατί μπορεί μέσα σ’ αυτή την αγωνία του κόσμου να κυριαρχήσουν και φωνές οι οποίες να έχουν περισσότερο φόβο, περισσότερο μίσος, περισσότερη ένταση και κοινωνικό διχασμό. Θέλουμε λοιπόν μια προοπτική η οποία να μπορεί ταυτόχρονα να έχει κυβερνητική λύση, δηλαδή να μπορεί να έχει λειτουργία των βασικών δομών, αλλά και επιλογές που να κοιτάνε μπροστά. Παράδειγμα: Δεν μπορεί να έχουμε συνέχεια καρτέλ στις τράπεζες. Δεν μπορεί να έχουμε καρτέλ στην ενέργεια. Δεν μπορούμε να έχουμε ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας. Πρέπει να έχεις τον δάσκαλο σου, τον γιατρό σου και τη δουλειά σου. Και αυτό αφορά κι εσάς και όλους όσους μας βλέπουν.
Κ. Παπαχλιμίντζος: Εδώ ο λαός από εσάς περιμένει μια κυβερνητική πρόταση που θα υλοποιήσει αυτά που λέτε.
Σ. Φάμελλος: Εμείς κάναμε την επιλογή της πρότασης κοινής υποψηφιότητας Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάναμε την επιλογή να έχουμε κοινή πρόταση δυσπιστίας, το ζητήσαμε ένα μήνα πριν γίνει. Και την ημέρα που έγινε η συζήτηση δυσπιστίας, εμείς κάναμε και ένα βήμα παραπάνω. Καταθέσαμε προτάσεις προγράμματος για την επόμενη μέρα. Δηλαδή, τι πρέπει να γίνει στη Δικαιοσύνη; Τι πρέπει να γίνει στις ανεξάρτητες αρχές; Τι πρέπει να γίνει στον οικονομικό σχεδιασμό της χώρας; Τι πρέπει να γίνει στην παιδεία, στην υγεία αλλά και στην πολιτική για τη στέγη, που είναι πολύ σημαντική. Εδώ λοιπόν σας λέω ότι εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία να καταθέσουμε και πρόγραμμα. Αυτό απευθύνεται και στην κοινωνία και στα κόμματα. Απευθύνεται στον κύριο Ανδρουλάκη, και στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς λέμε ότι μόνο του το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τον κύριο Μητσοτάκη. Εμείς λέμε ότι και εμείς δεν αρκούμε για να κερδίσουμε, όχι τον κύριο Μητσοτάκη ως αντίπαλο, για να καταθέσουμε μια πρόταση καλύτερης ζωής για την Ελλάδα. Θέσαμε λοιπόν μια πρόταση: Ποιος είναι διατεθειμένος και ποια είναι διατεθειμένη να συζητήσουμε προγραμματικά για το τι αλλαγές μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα; Για να δει κι ο πολίτης ότι θα ζει καλύτερα. Όχι απλά να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Γιατί προκύπτει ένα ερώτημα: Να φύγει αυτή η κυβέρνηση, ποιος θα έρθει στη θέση της; Χρειάζεται λοιπόν μια προοδευτική πρόταση.
Κ. Παπαχλιμίντζος: Η κ. Ακρίτα λέει να έρθει πρωθυπουργός η κ. Καρυστιανού. Αυτό δεν σας προβληματίζει; Είναι δικό σας στέλεχος και βουλευτής.
Σ. Φάμελλος: Όχι, η κ. Ακρίτα αναφέρεται σε μια δήλωση που είχε κάνει ο Νίκος Κοτζιάς, και να το λύσουμε αυτό, πέρυσι τον Ιούνιο.
Κ. Παπαχλιμίντζος: Μα την επανέφερε τώρα, προσυπογράφω είπε.
Σ. Φάμελλος: Δεν την επανέφερε ο κ. Κοτζιάς.
Κ. Παπαχλιμίντζος: Όχι, η κ. Ακρίτα την επανέφερε και λέει προσυπογράφω, η Μαρία των Τεμπών να γίνει πρωθυπουργός.
Σ. Φάμελλος: Το γνωρίζω αυτό που έχει κάνει η Έλενα Ακρίτα. Δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει και πρόεδρο, έχει και συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση, την οποία έχουμε καταθέσει, και την καταθέσαμε και επίσημα στη Βουλή. Όμως θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες σήμερα θέλουν να έχουμε μια προοδευτική απάντηση στην κοινωνία;
Κατ. Δούκα: Εμείς το ρωτάμε αυτό σ’ εσάς κ. Φάμελλε, ποιες είναι.
Σ. Φάμελλος: Εγώ λοιπόν σας λέω με απόλυτη σιγουριά ότι μία από αυτές τις δυνάμεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αν θέλετε λοιπόν και εσείς να υπάρχει μια προοδευτική διέξοδο στην κοινωνία, δηλαδή να ανασάνει επιτέλους η κοινωνία, να έχει και σωστή Δικαιοσύνη, αλλά να έχει και καλό μισθό, τότε η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξασφαλίζει ότι και θα δρομολογηθεί λύση και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις θα ακούσουν.
Κατ. Δούκα: Θα υπάρχουν και πολιτικά θέματα. Ας πούμε, ποιος θα ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός σε ένα τέτοιο προοδευτικό σχήμα;
Σ. Φάμελλος: Αν φτάσουμε λοιπόν στην πρόταση των συνεργασιών, θα βρούμε και τον επικεφαλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόεδρο πάντως. Και με την δική μου επιλογή στη θέση του προέδρου, έχουμε πλέον και προτάσεις συγκεκριμένες και δεν έχουμε εκτεθεί πουθενά και αποκαλύπτουμε και όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα που έχει η πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς στην πολιτική. Ναι, η πολιτική είναι αυτή η οποία θα δώσει λύσεις στην παιδεία, στην υγεία, στο εισόδημα και στη Δικαιοσύνη. Ναι, καταλαβαίνω ότι οι πολίτες αντιδρούν σε πολλά στοιχεία της πολιτικής. Δεν είναι η λύση όμως να κάτσουν σπίτι τους, γιατί αυτό θέλει ο κ. Μητσοτάκης, να κάτσουν σπίτι τους απογοητευμένοι, αλλά να μπουν στην πολιτική για να την αλλάξουν. Η πολιτική να κάνει καλύτερη την ζωή των ανθρώπων. Ακόμα και τη δημόσια τηλεόραση. Γι’ αυτό είναι οι πολιτικοί. Εμείς γι’ αυτό την ξανανοίξαμε την ΕΡΤ. Ήταν επιλογή μας.
(μεσολαβεί διακοπή για τη μετάδοση της είδησης για πυρκαγιά που ξέσπασε σε περιοχή του νομού Χανίων)
Κ. Παπαχλιμίντζος: Πρέπει να κλείσουμε κ. Φάμελλε, δεν ξέρω αν θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο.
Σ. Φάμελλος: Θέλω να πω για τα θέματα αυτά, της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, ότι ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια είναι γιατί κάθε φθινόπωρο σταματάνε να δουλεύουν, για να μην πω απολύονται, οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, τους οποίους χειροκροτούμε σε διάφορες πυρκαγιές, και καλά κάνουμε, αλλά όλο τον χειμώνα μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας. Αυτό είναι σοβαρό λάθος.
Κατ. Δούκα: Προλαβαίνω να σας ρωτήσω – και το έχετε θέσει, πολλές φορές, είναι η αλήθεια, αυτό με τους εποχικούς πυροσβέστες-, θεωρείτε ότι θα έπρεπε ή θα πρέπει να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας;
Σ. Φάμελλος: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι στην ενεργό πολιτική; Δεν είναι βουλευτής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
Κατ. Δούκα: Είναι βουλευτής. Πιο ενεργά εννοώ, πιο ενεργά.
Σ. Φάμελλος: Μα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι στο Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει συγκεκριμένο ρόλο μέσα στη Κοινοβουλευτική Ομάδα για να μπορέσουμε να κάνουμε την επανεκκίνηση της Αριστεράς. Γιατί αυτό που σας είπα προηγουμένως, γιατί αναφέρθηκα στην επιλογή του να κάνει στην άκρη για να μπορέσει να υπάρχει το νέο κύμα, είναι αυτό για το οποίο δουλεύουμε όλοι και όλες. Γι’ αυτό δεν δουλεύουμε; Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έκανε και αλλαγή προέδρου; Για να είναι αξιόπιστος σε αυτή την πρόταση προς την ελληνική κοινωνία. Κοιτάξτε, η κοινωνία θέλει λύσεις για να μπορέσει να ζήσει καλύτερα. Εμείς έχουμε πλέον τη δυνατότητα να καταθέσουμε προτάσεις συγκεκριμένες, από τους πυροσβέστες μέχρι τη Δικαιοσύνη, γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Να της πεις πως θα ζει καλύτερα. Πάντως σίγουρα δεν είναι για να εκτονώνεται σε ανασχηματισμούς και σε παροχές. Θέλω να το πω ξεκάθαρα, επειδή θα ακουστεί μάλλον σήμερα ή αύριο: ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε μια μεγάλη φθορά εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας έναντι της ελληνικής κοινωνίας. Δεν διορθώνεται αυτό το σπιράλ καθόδου, ούτε με ανασχηματισμούς ούτε με παροχές. Γιατί το βασικό που πρέπει να λύσει η ελληνική κοινωνία είναι ότι ο ίδιος ευθύνεται για το έλλειμμα Δικαιοσύνης και λογοδοσίας. Δεν λογοδοτεί, δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία.