Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «FM100 Θεσσαλονίκης»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 2/6/2025, συνέντευξη στο ραδιόφωνο FM100 της Θεσσαλονίκης και τους δημοσιογράφους Έφη Τσαμπάζη και Βαγγέλη Στολάκη.
Σ. Φάμελλος: Καλημέρα κ. Τσαμπάζη, κ. Στολάκη, καλημέρα και στη Θεσσαλονίκη. Το μεσημέρι θα έρθω και θα είμαστε μαζί το απόγευμα στην εκδήλωση που θα κάνουμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Δημοσιογράφος: Ωραία, Ας ξεκινήσουμε με αυτό λοιπόν κ. Φάμελλε. Σήμερα στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου θα υπάρξει μια εκδήλωση, μια ανοιχτή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θα μιλήσετε και εσείς φυσικά, όπου θα παρουσιάσετε τις προτάσεις της Κουμουνδούρου για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Μάλιστα η εκδήλωση έχει τίτλο «Στέγη στα όνειρα και στην ελπίδα».
Σ. Φάμελλος: Έχετε δίκιο. Έχουμε επιλέξει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα γίνει την άλλη εβδομάδα, να είναι ένα συνέδριο που δεν θα αλλάξει απλά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά θα αλλάξει και την εικόνα που υπάρχει για την πολιτική στην Ελλάδα με νέες προτάσεις.
Γι’ αυτό και στη Θεσσαλονίκη επιλέξαμε η συζήτηση να αφορά τρία πολύ μεγάλα θέματα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι το πρόβλημα στέγης, η στεγαστική κρίση, το δημογραφικό και η αποκέντρωση, που συνδέονται μεταξύ τους σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτά είναι τόσο μεγάλα θέματα που τα χαρακτηρίζουμε ως εθνικά προβλήματα. Αμφισβητούν συνολικά τη λειτουργία της χώρας μας, γιατί έχουν πάρει πάρα πολύ αρνητική τροπή και πορεία τα τελευταία χρόνια.
Στις μεγάλες πόλεις υπάρχει ένα ακραίο πρόβλημα στέγης, πάρα πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους της στέγης. Θέλω να σας πω εδώ ότι είμαστε πάλι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, δυστυχώς. Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό κόστους στις οικογένειες για τη στέγη. Υπάρχει μία έκρηξη ενοικίων. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ποσοστό του εισοδήματος που πληρώνουμε για τη στέγαση. Είμαστε περίπου στο 35%, ενώ η Ευρώπη είναι περίπου στο 20% για να καταλάβετε. Αυτό είναι πολύ πιο οδυνηρό για τα άτομα που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, όπου εκεί είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό, η επιβάρυνση του εισοδήματος, φθάνει το 80%.
Δηλαδή οι συνθήκες είναι οδυνηρές για τους φτωχούς, και για τους νέους, που σε πολύ μεγάλο ποσοστό, -σχεδόν τα 2/3-, οι νέοι έως 34 χρονών μένουν με τους γονείς τους. Η Ελλάδα είναι πρώτη και σε ληξιπρόθεσμες οφειλές όσον αφορά στα έξοδα στέγης. Δηλαδή δεν μπορούν οι οικογένειες να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια, λογαριασμούς και νοίκι.
Δημοσιογράφος: Εσείς τι προτείνετε, πρόεδρε;
Σ. Φάμελλος: Πρώτα απ’ όλα θα έλεγα ότι σε όλα αυτά τα μεγάλα θέματα, και στο πρόβλημα της στέγης και στο δημογραφικό και στο πρόβλημα της αποκέντρωσης, χρειάζεται να αλλάξουμε πολιτική. Γιατί και τα τρία οφείλονται σε πολιτικές επιλογές. Είναι ξεκάθαρες οι επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν κάνει τη στέγη ένα ροντέο του real estate, δηλαδή ποιος μπορεί να βγάλει τα περισσότερα χρήματα εις βάρος των ενοικιαστών.
Η στέγη όμως είναι δικαίωμα, γι’ αυτό και εμείς προτείνουμε να αναλάβει τη στέγη η Πολιτεία. Δυστυχώς τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπάρχει καμία δημόσια πολιτική για τη στέγη. Αναλαμβάνει λοιπόν τη στέγη η Πολιτεία, με μέτρα που ξεκινούν από την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και αναφέρομαι στο θέμα των πλειστηριασμών που πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα δημιουργούμε απόθεμα κατοικίας σε όλο το κτιριακό δυναμικό που καταγράφεται -του Δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας, του στρατού, των ασφαλιστικών ταμείων- και μετατρέπεται σε στεγαστικό πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, άρα ή μηδενικό ή φθηνό ενοίκιο. Και τα κάνει η πολιτεία, όχι οι εργολάβοι -δεν τα δίνουμε σε ΣΔΙΤ, τα κάνει η πολιτεία, το κράτος-, μαζί με ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα φοιτητικής στέγης -και εργατικής κατοικίας, που έχει σταματήσει δυστυχώς-, ενώ παρεμβαίνουμε και στο επίπεδο της αγοράς, γιατί χρειάζεται μια ρύθμιση.
Η ρύθμιση αυτή είναι το πλαφόν για το θέμα των ενοικίων, όπως ισχύει σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύουσες, ενώ υπάρχει και μία πολιτική δημόσιας στέγασης που δίνει τη δυνατότητα να ανακατασκευαστούν ιδιωτικές κατοικίες, που δεν μπορούν αυτή τη στιγμή, αλλά που θα έχουν χαμηλό ενοίκιο, γιατί η πολιτεία θα αναλάβει το κόστος να γίνουν κοινωνική κατοικία. Ταυτόχρονα υπάρχουν και προγράμματα ρυθμιζόμενου ενοικίου, εκτός από το πλαφόν στις αυξήσεις, έτσι ώστε το ύψος του ενοικίου να εξαρτάται από το εισόδημα των ενοίκων, ας το πω έτσι, για τις οικογένειες που έχουν προβλήματα, που είναι σε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
Αυτή η πολιτική, όμως, δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν έχουμε χωροταξικό σχεδιασμό και αποκέντρωση. Δηλαδή θα είναι λάθος αν κάποιος προσπαθήσει να προσθέσει στην προσφορά στέγης στην Αθήνα, παραδείγματος χάριν. Θα έλεγα ότι ακόμα και στη Θεσσαλονίκη χρειάζεται να δούμε το θέμα της αποκέντρωσης γιατί έχουμε δήμους στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, και αναφέρομαι στη Β’ Θεσσαλονίκης, που έχουν δημογραφικό πρόβλημα της τάξης του 15% μέσα στην δεκαετία. Άρα εδώ χρειάζεται και ένα χωροταξικό σχέδιο. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχει η κυβέρνηση, ότι δεν κάνει σχεδιασμό γιατί δεν θέλει να υπάρχουν κανόνες. Επειδή έχει τη λογική της άγριας Δύσης, ενός άγριου ανταγωνισμού, η κυβέρνηση δεν δέχεται να υπάρχει σχεδιασμός, ούτε καν ο χωροταξικός, γι’ αυτό και εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη δεν έχει πρόταση ρυθμιστικού σχεδίου.
Δημοσιογράφος: Άρα συνδυάζονται όλα αυτά.
Σ. Φάμελλος: Συνδυάζονται όλα αυτά με αποκέντρωση και χωροταξικό σχεδιασμό, γιατί δεν μπορούν από μόνα τους να σταθούν.
Δημοσιογράφος: Αυτά τα οποία κατά καιρούς έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, τα προγράμματα “Σπίτι μου 1” και “Σπίτι μου 2”, δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα με το κόστος στέγασης;
Σ. Φάμελλος: Προσέξτε τώρα, αυτά τα δύο προγράμματα και κάτι που διάβασα το Σαββατοκύριακο, που αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής στέγης της κυβέρνησης, είναι μια καθαρή επιδότηση εργολάβων και τραπεζών. Δηλαδή, αντί να κάνει πολιτική η Πολιτεία για τη στέγη -στο παρελθόν υπήρχαν παραδείγματα τέτοια, όχι τόσο μεγάλης έκτασης, αλλά υπήρχαν παραδείγματα κοινωνικής και εργατικής και φοιτητικής κατοικίας και εστιών- τώρα τι λέει η κυβέρνηση; Παίρνω το δημόσιο κτίριο, το δίνω σε έναν εργολάβο να το κάνει ΣΔΙΤ, να παίρνει μετά και την ιδιοκτησία και τα νοίκια και τις επιδοτήσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο, όπως και η επιδότηση των τραπεζών για να ενισχύουν τα υπερκέρδη τους. Γιατί το “Σπίτι μου 1” και το “Σπίτι μου 2” λειτουργούσαν και λειτουργούν μέσω τραπεζικού τομέα.
Εδώ λοιπόν χρειάζεται μια προσοχή. Παράδειγμα: Γιατί να μην ενισχύσουμε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων; Δεν έχει κερδοσκοπική επιδίωξη, όπως έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, γιατί από αυτόν τον τομέα, και των στεγαστικών δανείων, προκύπτουν και τα κόκκινα δάνεια που οδηγούν σε κατασχέσεις, αλλά και ένα υπέρογκο κέρδος των τραπεζών της τάξης των 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2024. Εμείς λοιπόν λέμε ναι, να υπάρχει στεγαστική πολιτική, αλλά να είναι της Πολιτείας. Να μην είναι ούτε των τραπεζών, ούτε των εργολάβων.
Αυτή είναι η διαφορά με την κυβέρνηση. Δυστυχώς ο κύριος Μητσοτάκης όσα πεδία κρίσης εντοπίζει στην κοινωνία, τα κάνει ευκαιρία για λίγους, δηλαδή για να κάνουν πάρτι κάποια συμφέροντα. Αυτό έγινε στην ενέργεια. Το είδατε πως εξελίχθηκε με τραγικό τρόπο το θέμα της πράσινης μετάβασης. Το ίδιο κάνει και στην περίπτωση της Στέγης. Είναι μια λανθασμένη λογική, μια πολύ στείρα και ιδεοληπτική προσέγγιση, όπου υπάρχει πρόβλημα στην κοινωνία να βγάζουν κάποιοι πολλά κέρδη. Η κοινωνία, όμως, τελικά γίνεται όλο και πιο φτωχή. Γι’ αυτό και έχουμε τους πιο αρνητικούς συντελεστές στην Ευρώπη και στα θέματα της στέγης.
Δημοσιογράφος: Να αλλάξουμε λίγο θέμα, κύριε πρόεδρε. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή του για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα Τέμπη. Βάζετε στο κάδρο πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Καραμανλής, ο κ. Κεφαλογιάννης, ο κ. Καραγιάννης, ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Σπίρτζης. Μεταξύ άλλων το κόμμα σας εγκαλεί τον πρωθυπουργό για τέσσερα αδικήματα. Στο κείμενο των 52 σελίδων υπάρχει η αιτιολογία. Μπορείτε να μας αναλύσετε το σκεπτικό σας;
Σ. Φάμελλος: Η διαδικασία προκαταρκτικής επιτροπής στην Βουλή είναι η μόνη διαδικασία όπου μπορεί να κριθούν πολιτικά πρόσωπα για τις ευθύνες τους. Άρα, αν δεν το κάναμε εμείς δεν θα γινόταν πουθενά αλλού, σε κανένα επίπεδο. Έπρεπε λοιπόν να είμαστε σίγουροι ότι θα ψάξουμε τα πάντα στην τεράστια δικογραφία και ότι αν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων θα διερευνηθούν.
Δεύτερο, η προκαταρκτική επιτροπή, που είναι η μόνη διαδικασία δικαστικής έρευνας κατά πολιτικών προσώπων, πρέπει να συγκροτείται με βάση απλές ενδείξεις ή ακόμα και ερωτήματα. Δεν ζητάει αποδείξεις, δεν κάνει δίωξη. Άρα ό,τι υπάρχει μέσα στη δικογραφία πρέπει να ερευνάται. Γιατί ο ανακριτής υποχρεούται να σταματάει μόλις βρεθεί πολιτικό πρόσωπο.
Και το τρίτο, πάρα πολύ σημαντικό, είναι ότι μέσα στην δικογραφία διαπιστώσαμε και επιβεβαιώσαμε την απόφαση που υπάρχει από ανώτατο δικαστικό όργανο να είναι ενιαία η δικογραφία του μπαζώματος με τη δικογραφία της σύγκρουσης. Άρα υπάρχει ταυτόχρονα μέσα σε αυτό που διαβάσαμε και η συγκάλυψη, και έχει πολύ μεγάλες ευθύνες για το τι έγινε στη διαδικασία του μπαζώματος, μαζί με τις τραγικές συνθήκες που οδήγησαν στη σύγκρουση. Μέσα σε όλο αυτό το υλικό διαπιστώσαμε – κρατώ μια πολύ μικρή επιφύλαξη γιατί μπορεί να υπάρχει κι άλλο υλικό, είναι τεράστια η δικογραφία -, ότι από τη μια μεριά ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος, και με επιστολές απευθείας σε αυτόν, και με επισκέψεις του προέδρου του ΟΣΕ στο Μαξίμου, πολλαπλώς, στον γενικό του γραμματέα, αλλά και εκ της θέσης του ως ο επικεφαλής του επιτελικού κράτους, γνώριζε τα μεγάλα προβλήματα ασφάλειας.
Εξάλλου, είχε δώσει τη σχετική εντολή, μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση, στον υπουργό Μεταφορών, και ήταν ενήμερος και για τους κινδύνους για τη σύγκρουση και με τη γενικότερη αποδόμηση που είχε προκαλέσει η πολιτική του στην ασφάλεια του σιδηροδρόμου. Και ο κ. Καραμανλής και οι υπόλοιποι υφυπουργοί είχαν την ίδια γνώση και μπορεί κάποιος από όλους να αποδειχθεί ότι είχε και περισσότερη. Γιατί εμείς δεν ξέρουμε τι απαντήσεις είχαν δοθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο και τι εντολές. Σας μιλώ μόνο για αυτά που έχουν έρθει στη Βουλή, στη δημοσιότητα. Ως εκ τούτου λοιπόν, πρέπει να διερευνηθεί αν ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να ματαιώσει, να αναστείλει τις αιτίες, θα έλεγα καλύτερα, της επικινδυνότητας και της ασφάλειας. Και τι έκανε μετά την άμεση ενημέρωση που είχε;
Ταυτόχρονα, μέσα από τη δικογραφία επίσης προκύπτει ότι μετά, την ίδια ώρα σχεδόν με το δυστύχημα και λίγες ώρες μετά, εξελίχθηκε η διαδικασία του μπαζώματος που κατέστρεψε πειστήρια και στοιχεία, όπως λέει και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, από το πεδίο της σύγκρουσης, που δεν μας βοήθησε, δεν βοήθησε την ελληνική Πολιτεία να αναγνωρίσει τις αιτίες, αλλά πιθανά να εκδώσει και καλύτερες οδηγίες για την επόμενη μέρα του σιδηροδρόμου. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Μητσοτάκης λέγοντας ότι το μπάζωμα ήταν “για καλό σκοπό”, το έχει πει δημόσια, στην τηλεόραση, και ο κύριος Τριαντόπουλος λέγοντας ότι με εντολή του κυρίου Μητσοτάκη ήταν στο πεδίο του έργου, εκεί στην αποκατάσταση, για την οποία μάλιστα έλεγε πώς προχωράει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Αυτά είναι μέσα στη δικογραφία. Είναι μέσα στο υλικό που είχε έρθει. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι πρέπει κάποιος να ρωτήσει ποια ήταν η γνώση, ποιες ήταν οι εντολές και ποια ήταν η συμμετοχή του πρωθυπουργού, των υπουργών και των υφυπουργών σε όλα αυτά, ή πιθανά και σε άλλα, που η προκαταρκτική Επιτροπή πρέπει να εξετάσει.
Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω όμως ότι χρειαζόμαστε μία κανονική προκαταρκτική επιτροπή. Αν πάμε πάλι σε μία διαδικασία κουκουλώματος και μπαζώματος της αλήθειας, όπως η παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία που ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε για τον κ. Τριαντόπουλο, γιατί η πλειοψηφία της Βουλής το επέλεξε, θα δεχθεί και η αλήθεια και η δικαιοσύνη και ο κοινοβουλευτισμός, ακόμη ένα τεράστιο πλήγμα από αυτή την κυβέρνηση.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Η Νέα Αριστερά, πρόεδρε, δεν θα συνυπογράψει τελικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ εσείς απευθύνετε πρόσκληση και στους ανεξάρτητους βουλευτές να την υπογράψουν. Απευθύνεστε και σε αυτούς που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη;
Σ. Φάμελλος: Εμείς πρώτα από όλα απευθυνόμαστε στην αλήθεια και στη Δικαιοσύνη. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε την αλήθεια, να την γράψουμε και να δεσμευτούμε γι’ αυτήν. Και να δουλέψουμε με όσο μεγαλύτερη πιστότητα μπορούμε για να είναι πολύ ακριβές αυτό το οποίο έχουμε καταθέσει. Εφόσον είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στην αλήθεια και στη Δικαιοσύνη, και φυσικά στον ελληνικό λαό και στο Σύνταγμα με τον όρκο μας, δεν μπορούμε να κρύψουμε την αλήθεια και να πούμε ότι την κρατάμε κλειστή σε ένα συρτάρι ή να αποφύγουμε την ευθύνη να ελέγξουμε όλα τα πολιτικά πρόσωπα ή να αφήσουμε μισή τη δικογραφία. Το λέω γιατί αυτά έχουν γίνει από άλλα κόμματα. Θεωρώ ότι είναι μισή η πρόταση η οποία είχε έρθει από το ΠΑΣΟΚ και είναι υπεκφυγή αυτό που δήλωσε η Νέα Αριστερά.
Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι βάζουν την αλήθεια στο συρτάρι τα άλλα κόμματα;
Σ. Φάμελλος: Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω: Θεωρώ ότι δεν έχουν κάνει όλο τον έλεγχο και δεν έχουν εκπληρώσει την ευθύνη την οποία έχουμε απέναντι στην αλήθεια και απέναντι στην κοινωνία. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε, με όσες δυνάμεις έχουμε, το καλύτερο δυνατόν και δεν μπορούμε να το κρατήσουμε κλειστό στο συρτάρι. Η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κατατέθηκε χωρίς να κατατεθεί. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι, εφόσον καταλήξαμε κάπου, αυτή η πρόταση, υπερβαίνοντας ακόμα και το πολιτικό μας σχέδιο, πρέπει να είναι διαθέσιμη για να υπογραφεί και από άλλους βουλευτές. Όπως υπογράψαμε την πρόταση δυσπιστίας μαζί με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες και με ανεξάρτητους βουλευτές, και αυτή η πρόταση είναι ανοιχτή να υπογραφεί για να κατατεθεί, υπερβαίνοντας τον αριθμό των 30 υπογραφών.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να περιοριστούμε στα κομματικά μας όρια και να μην πούμε προς την κοινωνία πως ό,τι βρήκαμε το υπογράφουμε, δεσμευόμαστε γι’ αυτό, και ταυτόχρονα διεκδικούμε με βάση τον κοινοβουλευτικό κανόνα να μπει και στη Βουλή. Αλλιώς δεν έχει νόημα να συμμετέχεις σε ένα Κοινοβούλιο αν δεν διεκδικείς να εξαντλήσεις τους δημοκρατικούς κανόνες, με δημοκρατικό ήθος, προς όφελος της κοινωνίας και του Συντάγματος στο οποίο ορκίζεσαι. Ποιο είναι το νόημα αλλιώς; Δεν θέλω να μείνουμε μόνο στις πολιτικές δηλώσεις, γιατί θεωρώ ότι αυτό συντηρεί και την αναξιοπιστία της πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέστρεψε σε αξιόπιστες και σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις. Αλλάζει και ως κόμμα γιατί έχει ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, αλλά δεν μπορούμε να μην είμαστε σε όλες μας τις επιλογές σοβαροί και αξιόπιστοι. Δεσμευόμαστε γι’ αυτή την υπογραφή και ταυτόχρονα ζητάμε, και είναι διαθέσιμη αυτή η ανάλυση, αυτή η πρόταση, που έχει αυτό το εύρος των ευθυνών και των προσώπων, να έχει και 30 υπογραφές.
Δημοσιογράφος: Έχει υπάρξει κάποια επικοινωνία με κάποιους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, κύριε πρόεδρε; Γιατί στο παρελθόν γι’ αυτές τις κοινές πρωτοβουλίες ήσασταν σε μία επικοινωνία.
Σ. Φάμελλος: Ναι, υπάρχει επικοινωνία και με αρχηγούς και με βουλευτές, αλλά αυτό νομίζω ότι δεν είναι το μείζον. Το μείζον είναι να δούμε το αποτέλεσμα. Το καταλαβαίνετε. Σημασία έχει να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, χωρίς να προκαλούμε πολύ θόρυβο με τις κινήσεις. Γιατί η κίνηση ήταν η ανακοίνωση της πρότασής μας με όλες τις υπογραφές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κάναμε το Σάββατο το μεσημέρι.
Δημοσιογράφος: Εσείς, κύριε Πρόεδρε, είχατε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον κύριο Ιερώνυμο. Εκφράσατε τον έντονο προβληματισμό σας και την ανησυχία σας για τις εξελίξεις ως προς το ιδιοκτησιακό της Μονής του Σινά. Ταυτόχρονα ενημερώσατε για τις θέσεις που έχετε εκφράσει, όπως επίσης και ότι θα καταθέσετε κοινοβουλευτική ερώτηση, αλλά κάνατε και μία πρόταση ώστε να υπάρξει μία υπερκομματική αποστολή που θα επισκεφθεί τη Μονή Σινά. Έχει γίνει γνωστό ότι ο κ. Γεραπετρίτης την Τετάρτη, αν δεν κάνω λάθος, θα βρεθεί στο Κάιρο. Τι προσδοκίες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από αυτήν την επίσκεψη Γεραπετρίτη;
Σ. Φάμελλος: Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις, θέλω να σας πω όμως ξεκάθαρα ότι έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής του Σινά, για το οποίο θεωρώ ότι έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση. Και τώρα θεωρώ ότι ο κ. Γεραπετρίτης τρέχει εκ των υστέρων να καλύψει σοβαρές αδυναμίες, εξωτερικής πολιτικής πλέον, διότι δεν μπορώ να κατανοήσω πώς περιορίστηκε και αρκέστηκε η κυβέρνηση σε μία προφορική δήλωση. Δεν ξέρω τι είχανε προετοιμάσει στις συζητήσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, αλλά το αποτέλεσμα είναι μεγάλη ζημιά για την Ελλάδα αλλά και για την Ορθοδοξία.
Εξέφρασα τον προβληματισμό και την ανησυχία μου στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο της χώρας μας και επίσης του είπα ότι πέρα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που θα κάνουμε στην κυβέρνηση, η οποία δεν εξασφάλισε το ιδιοκτησιακό της Μονής, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής να υπάρχει μία διακομματική επιτροπή ώστε να επισκεφθούμε τη Μονή βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου από όλα τα κόμματα, για να διατυπώσουμε την υπερκομματική και εθνική βούληση για την επίλυση του θέματος. Δεν θα ασκήσει διπλωματία η Βουλή, όπως καταλαβαίνετε, αλλά πρέπει να δηλώσει πολιτικά ποια είναι η θέση μας.
Ναι, είμαι πάρα πολύ ανήσυχος και θεωρώ ότι αυτή η εσπευσμένη επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη αποδεικνύει και το τι ελλείμματα είχαν μείνει πίσω. Δεν μπορώ να ξέρω τι όπλα, τι επιχειρήματα έχει στα χέρια της η ελληνική πλευρά και ποια μεθοδολογία επίλυσης έχει επιλέξει. Προφανώς θα ήθελα να γίνει το καλύτερο δυνατόν. Εξάλλου γι’ αυτό το λόγο κάνω και κάνουμε κριτική. Ότι υπάρχει όμως ένα ακόμα έλλειμμα στην εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί. Δεν είναι το πρώτο, δεν είναι το δεύτερο. Έχουμε πάρα πολλές υποχωρήσεις και απουσίες και μια επιφανειακή ή αποσπασματική προσέγγιση κάποιων θεμάτων.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα κύριε πρόεδρε, κάτι τελευταίο τώρα. Στο δρόμο προς το συνέδριο, στις 12, 13, 14 και 15 του Ιούνη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχειρεί να γυρίσει σελίδα. Χθες και το Σάββατο, αν δεν κάνω λάθος, είχατε και τις εκλογές των συνέδρων. Τι μηνύματα λαμβάνετε εν όψει του συνεδρίου και γιατί είναι κρίσιμης σημασίας αυτό το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
Σ. Φάμελλος: Κάθε συνέδριο είναι κρίσιμο, και κάθε συνέδριο κόμματος είναι σημαντικό για την ελληνική κοινωνία, διότι τα κόμματα οφείλουν, υποχρεούνται να καταθέσουν προτάσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής κοινωνίας, για να ζουν καλύτερα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες και να είναι πιο ισχυρή η χώρα μας. Στην περίπτωση τη δική μας, ένας λόγος παραπάνω γιατί περάσαμε από μια τρικυμιώδη περίοδο, μια περίοδο που είχαμε συρρίκνωση και απαξίωση. Ήδη το τελευταίο εξάμηνο κάναμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή, αυτό φαίνεται και στον δημόσιο λόγο και στην παρουσία μας και στις επεξεργασίες μας, αυτό θα συζητήσουμε και σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.
Αυτή η αλλαγή όμως δεν μπορεί να γίνει μόνο και να περιοριστεί στη θέση του προέδρου μετά την εκλογή τη δική μου. Θα πρέπει να συνδυαστεί και με αλλαγές οργανωτικές αλλά και με αλλαγές πολιτικές. Στις οργανωτικές αλλαγές, έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί προτάσεις αλλαγής του καταστατικού, όπου προβλέπεται να αλλάξει ο τρόπος εκλογής προέδρου, -πάλι από τη βάση βέβαια θα γίνεται-, θα υπάρχουν και προϋποθέσεις όσον αφορά το πρόσωπο του προέδρου, αλλά υπάρχουν και αλλαγές που αφορούν την κατάργηση των τάσεων ως προσωπικές ομάδες, αλλά και την ενίσχυση της δημοκρατίας και του ενιαίου λόγου. Το να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σοβαρός και αξιόπιστος θα πρέπει να συνδυαστεί και με έναν ενιαίο λόγο και δράση προς τα έξω.
Γιατί η κοινωνία θέλει ένα σοβαρό κόμμα να στηριχτεί και πρέπει να αλλάξουμε και δικά μας λάθη στο παρελθόν. Και βέβαια ένα από τα ζητήματα τα οποία επίσης είναι πολύ σημαντικό είναι ότι στην πολιτική μας πρόταση προσθέτουμε κάποια πολύ κρίσιμα θέματα. Συνδέονται με την παγκόσμια εξέλιξη, από τη μια μεριά έχουμε την τεχνητή νοημοσύνη, την κλιματική κρίση και από την άλλη τον πόλεμο των δασμών και την ανεπάρκεια της Ευρώπης να δώσει απαντήσεις. Αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά θέματα και είναι μέσα στην πολιτική μας ατζέντα. Αλλά ξεκινήσαμε με ένα από τα θέματα τα οποία χαρακτηρίζουν τις σημαντικές προσθήκες στο πρόγραμμά μας, ότι η Στέγη γίνεται δημόσια πολιτική. Άρα καταλαβαίνετε ότι αναβαθμίζουμε και το πολιτικό μας οπλοστάσιο, τις προτάσεις μας προς την κοινωνία.
Δημοσιογράφος: Πρόεδρε, επειδή αναφερθήκατε στην περίοδο που υπήρξε έντονη τρικυμία στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θεωρείτε ότι τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνετε στις δημοσκοπήσεις είναι τα απόνερα εκείνης της περιόδου; Πόσος χρόνος χρειάζεται προκειμένου να αλλάξετε σελίδα και να μη θυμάται ο κόσμος εκείνη την περίοδο της εσωστρέφειας;
Σ. Φάμελλος: Δεν μπορεί να πει κανείς ότι εγώ θέλω να μη θυμάται ο κόσμος. Καταλαβαίνω πώς το λέτε. Σημασία έχει εμείς να αποδείξουμε ότι ξεπεράσαμε όλη αυτή τη δυσκολία και βρήκαμε τις σωστές λύσεις. Γιατί το να τελειώσει απλά μια περίοδος δεν σημαίνει ότι έλυσες το πρόβλημα. Πρέπει να κάνεις και τις αλλαγές που απαιτείται, να γίνεις καλύτερος, να αλλάξεις. Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα αποτύπωμα ελλείμματος αξιοπιστίας στην κοινωνία. Το καταλαβαίνω και εγώ. Ο κόσμος θέλει να πειστεί ξανά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να αναλάβει ευθύνες.
Μπορώ να σας πω ότι την τελευταία περίοδο εμείς έχουμε κατορθώσει να έχουμε την πιο αξιόπιστη πολιτική πρόταση από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Δείτε τι έγινε στην περίπτωση της υποψηφιότητας Προέδρου της Δημοκρατίας, που καταθέσαμε εμείς την πρόταση για την κυρία Κατσέλη, που έδειξε μια διαφορετική προσέγγιση. Τώρα, με την προανακριτική, αφήνουμε ανοιχτή την πρόταση για υπογραφές και από άλλα κόμματα, κάτι που δεν έκαναν τα υπόλοιπα κόμματα που απομακρύνθηκαν από λογικές συνεργασιών. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο κόμμα που λέει στην κοινωνία “ναι, εγώ μπορώ να εγγυηθώ συνεργασίες και μια καλύτερη πρόταση”, είτε με τα ειδικά όπως οι προτάσεις για την ακρίβεια, οι προτάσεις για τον 13ο – 14ο μισθό…
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά παραμένετε στο 5,5 με 6%. Αυτό σας προβληματίζει; Σας παρακινεί να κάνετε και κάποιες άλλες δράσεις;
Σ. Φάμελλος: Αυτό μας παρακινεί να γίνουμε καλύτεροι και παίρνουμε μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις. Αλλά θα έλεγα ότι όλους μας μάς παρακινεί η αγωνία της ελληνικής κοινωνίας να βρούμε μια λύση για να γλιτώσουμε από τον κύριο Μητσοτάκη. Έτσι δεν είναι; Γιατί εδώ φαίνεται και ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι ο αντίπαλος. Δεν είναι τα υπόλοιπα κόμματα τα προοδευτικά. Και αυτό το λέω και για τη λογική των συνεργασιών που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με συνέπεια καταθέτει, αλλά αρνούνται και ο κ. Ανδρουλάκης και η ηγεσία της Νέας Αριστεράς.
Δημοσιογράφος: Εσείς θα συνεχίσετε πάντως, κ. πρόεδρε.
Σ. Φάμελλος: Εμείς θα συνεχίσουμε να δυναμώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιατί είναι η μόνη εγγύηση να πάνε τα πράγματα καλύτερα.
Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας εδώ στο δημοτικό ραδιόφωνο. Περισσότερα το βράδυ στις 7 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ εδώ στη Θεσσαλονίκη. Να είστε καλά κύριε πρόεδρε. Καλή συνέχεια.
Σ. Φάμελλος: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ κι εγώ. Σας περιμένουμε το απόγευμα λοιπόν, είναι στη Νέα Παραλία, λίγο πριν την Μπότσαρη για να ξέρουν οι φίλοι και οι φίλες που μας ακούνε.
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.