Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον τηλεοπτικό σταθμό «TV100»

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης «TV100» και την εκπομπή «Μεσημέρια Κυριακής» με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα:

Βαγγέλης Πλάκας: Ο κύριος Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Συγχαρητήρια! Δεν είχαμε τη χαρά να σας πούμε συγχαρητήρια στον αέρα.

Σωκράτης Φάμελλος: Δεν είχατε γιατί κι εγώ δεν την ευκαιρία να έρθω στη Θεσσαλονίκη. Πολύ μου έλειψε.  

Βαγγέλης Πλάκας: Είναι η πρώτη μετά την εκλογή σας;

Σωκράτης Φάμελλος: Είναι η πρώτη επίσκεψη και είχα την να επισκεφθώ αρκετούς φορείς. Το συνδύασα με επιστροφή στο σπίτι.

Βαγγέλης Πλάκας: Μη σας χάσουμε τώρα που γίνατε πρόεδρος, θέλουμε να σας βλέπουμε και εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Σωκράτης Φάμελλος: Κι εγώ θέλω πάρα πολύ. Εξάλλου γιατί να μην το κερδίσει και η Θεσσαλονίκη αυτό; Αυτή την αλλαγή που έγινε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;

Βαγγέλης Πλάκας: Να είναι και για το καλό της Θεσσαλονίκης. Κύριε Φάμελλε, είδα το πρόγραμμα που είχατε και χθες και σήμερα με μια πληθώρα συναντήσεων και με κομματικά στελέχη, γιατί είναι και η ανασυγκρότηση του κόμματος, και με φορείς. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω πώς τα πάτε από δω και πέρα; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Ποια θέματα θέλετε να αναδείξετε; Πώς θα κινηθείτε για την ανασυγκρότηση του κόμματος;

Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ταυτόχρονα τρία καθήκοντα. Το πρώτο καθήκον είναι να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι αυτό και έχουν ανοίξει οι οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, κάναμε και χθες μια μεγάλη συνεδρίαση με τις δύο Νομαρχιακές Επιτροπές Α και Β Θεσσαλονίκης και αυτή είναι μια εξόρμηση που έχει αποφασιστεί να γίνει σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετές νέες εγγραφές, αυτό είναι ενθαρρυντικό. Τη μέρα της εκλογής Προέδρου είχαμε 11.000 νέες εγγραφές. Δεν χρειάζεται όμως μόνο κάτι τέτοιο. Πρέπει οι οργανώσεις μας να ασχοληθούν με όλα τα τοπικά προβλήματα και να επανασυνδεθούμε με την κοινωνία γιατί είχαμε δύο προβλήματα: το ένα ήταν η συρρίκνωση και το δεύτερο ήταν και μια, αν θέλετε σχετική απαξίωση λειτουργιών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της εικόνας του.

Αυτό είναι το πρώτο καθήκον. Το δεύτερο είναι να μιλήσουμε για τα προβλήματα της κοινωνίας. Ό, τι κι αν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ότι ελλείμματα κι αν έχει, ότι προβληματισμούς κι αν έχει, δεν υπάρχει κανένας λόγος και ούτε πρέπει να κλειστεί μέσα στα γραφεία. Αυτό είναι λάθος.

Βαγγέλης Πλάκας: Αλλά αν βλέπει κάποιος, κύριε Πρόεδρε, σας διακόπτω ένα ασθενικό κόμμα ή με εσωτερικά προβλήματα, ίσως και πιο δύσκολα. Άκουσε και την πολιτική του πρόταση.

Σωκράτης Φάμελλος: Πρέπει όμως και το κόμμα να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα και αυτό είναι μια σημαντική επιλογή, την οποία την έχουμε κάνει ήδη. Χτες ασχοληθήκαμε με τρία μεγάλα ζητήματα: Το πρώτο το κόστος παραγωγής, η αγοραστική δύναμη, τα κόστη τραπεζών και προμηθειών, δηλαδή αυτό το πρόβλημα που έχουμε, της αισχροκέρδειας των καρτέλ αλλά και της επιβίωσης. Μεγάλο θέμα. Το πρώτο θα έλεγα. Όλη η κοινωνία, όπου κι αν πας, όπου κι αν σταθείς, γι αυτό σου μιλάει. Και οι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις το ίδιο πρόβλημα έχουν. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ελλάδα και το δημιούργησε η κυβέρνηση. Το δεύτερο -πήγαμε στον ξενώνα των ασυνόδευτων ανηλίκων όπου ήταν κυρίως προσφυγόπουλα της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο- σημαντικό θέμα. Ποιο είναι το σημαντικό θέμα; Η οικογένεια. Τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων, των νέων παιδιών, ο εθελοντισμός. Γιατί πέρα από τη σημαντική δουλειά που κάνουν οι εθελοντές, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν και αρκετά θεσμικά ζητήματα, διότι τα παιδιά αυτά έπρεπε να συνδεθούν με τις οικογένειές τους που είναι σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές, άρα να βοηθήσουμε. Ένα καλύτερο κράτος, μια καλύτερη Ευρώπη πρέπει να είναι και λειτουργική και ανθρώπινη. Και μετά πήγαμε στο Κέντρο Ημέρας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, των αστέγων της πόλης. Δύο σημαντικά θέματα κρύβονται από πίσω: ο δήμος, η αυτοδιοίκηση και οι δυνατότητες να συμμετέχει στην κοινωνική πολιτική και η αστεγία που είναι και κοινωνικό ζήτημα φτώχειας. Αλλά είναι και ένα ερώτημα: Μπορεί η πολιτεία να κάνει κάτι για την αστεγία; Ουσιαστικό; Δεν αναφέρομαι μόνο στους αστέγους, αναφέρομαι ακόμα και στις νέες οικογένειες. Άρα επιλέξαμε η χθεσινή μέρα να είχε μια σηματοδότηση. Τι σημαίνει επιστρέφουμε στην πολιτική;

Βαγγέλης Πλάκας: Εγώ το ρώτησα για να καταλάβουμε και τις προτεραιότητες που βάζετε.

Σωκράτης Φάμελλος: Εκεί είναι η πραγματική ζωή. Η πραγματική ζωή θεωρώ ότι έχει δύο μεγάλα ζητήματα σήμερα σε όλες τις οικογένειες. Το ένα είναι ο μισθός ή το εισόδημα και η ακρίβεια που είναι συνδεδεμένα, που έχει να κάνει με το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη. Εκεί η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Στο ωρομίσθιο με βάση την αγοραστική δύναμη είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη. Και το δεύτερο μεγάλο θέμα που θα έλεγα ότι είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος δημόσιας πολιτικής είναι η υγεία με την παιδεία. Εδώ υπάρχει θέμα. Πολιτική σημαίνει να έχει ο πολίτης τον γιατρό του και τον δάσκαλο για το παιδί. Αυτά είναι βασικές υποχρεώσεις της κοινωνίας. Εμείς λοιπόν ξεκινάμε από αυτές τις πολιτικές και προσθέτουμε και το ζήτημα της στέγης στις δημόσιες πολιτικές. Είναι μια επιλογή που την συζητήσαμε την περίοδο εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Να σας πω και ένα απλό παράδειγμα: δεν μπορούμε να μην έχουμε δασκάλους και γιατρούς στα νησιά, στις ορεινές κοινότητες, γιατί δεν έχουν να καλύψουν το κόστος στέγης και σκεφτείτε και εδώ τι γίνεται με τις εστίες της Θεσσαλονίκης. Εμείς θέλουμε και περισσότερες εστίες και καλύτερες. Χθες μάλιστα είχα μια συνάντηση και με φοιτητές οι οποίοι μου περιέγραφαν την πολύ αρνητική κατάσταση που υπάρχει στις εστίες από όλες τις πλευρές. Θα ασχοληθούμε με αυτό στο επόμενο διάστημα.

Βαγγέλης Πλάκας: Στο οργανωτικό κομμάτι έχετε μπροστά σας συνέδριο;

Σωκράτης Φάμελλος: Ναι βέβαια. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάνει μια μεγάλη επανεκκίνηση. Επανεκκίνηση σημαίνει ότι ξαναχτίζουμε το κόμμα μας από την αρχή, αυτό συζητήσαμε χθες με τις Νομαρχιακές Επιτροπές. Υπολογίζουμε πριν το Πάσχα. Θα πρέπει να είναι το συνέδριο της άνοιξης. Θα ήθελα να είναι και μια εσωτερική άνοιξη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, να πάνε καλά τα πράγματα. Πάντα η άνοιξη είναι μια εποχή που μας δημιουργεί αισιοδοξία.

Βαγγέλης Πλάκας: Θα προηγηθούν ή θα ακολουθήσουν εσωκομματικές εκλογές;

Σωκράτης Φάμελλος: Μετά. Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρέπει να αλλάξει και καταστατικό. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και στο καταστατικό.

Βαγγέλης Πλάκας: Μιλάτε για ένα συνέδριο επανίδρυσης ουσιαστικά…

Σωκράτης Φάμελλος: Έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Θα έλεγα ότι είναι ταυτόχρονα και καταστατικών αλλαγών αλλά και διεύρυνσης. Ήδη κύριε Πλάκα έχουμε ένα θετικό γεγονός: υπάρχει μια επιστροφή, ας την πω έτσι, γιατί έχουμε κάνει ένα προσκλητήριο. Στελέχη που αποχώρησαν για διάφορους λόγους, και εδώ τώρα δεν θα κάνουμε διαγωνισμό λαθών ποιος έκανε τα περισσότερα, επιστρέφουν. Και αυτό είναι καλό. Η κοινωνία θέλει να κοιτάμε μπροστά. Η κοινωνία μας το λέει ξεκάθαρα: «Εμείς δεν θέλουμε να ασχολούμαστε άλλο με τα δικά σας εσωτερικά προβλήματα, θέλουμε να λύσετε τα δικά μας. Γι αυτό δεν έχετε εκλεγεί;». Αυτό θέλουμε να κάνουμε και εμείς. Υπάρχει λοιπόν μια διάθεση επιστροφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μεγαλώνει και δυναμώνει, επιστρέφοντας στην πολιτική και αυτό είναι και ένα καλό δείγμα, γιατί κύριε Πλάκα οφείλω να σας το πω, εμένα με ανησυχεί και η απαξίωση της πολιτικής συνολικά. Εμείς οι δύο το έχουμε ξανασυζητήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Βαγγέλης Πλάκας: Βάλτε κι εσείς το λιθαράκι σας σε αυτό. Με τα όσα γίνανε εσωκομματικά. Όχι εσείς προσωπικά…

Σωκράτης Φάμελλος: Προσωπικά επιδιώκω να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Καταλαβαίνω όμως ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ευθύνες γι αυτό το κλίμα που υπάρχει, αν θέλετε, να ασχολούμαστε με την παραπολιτική και όχι με την πολιτική.

Βαγγέλης Πλάκας: Όμως κυριάρχησε αυτό και το προηγούμενο διάστημα.

Σωκράτης Φάμελλος: Ελπίζω τον τελευταίο μήνα να βλέπετε έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Βαγγέλης Πλάκας: Θέλει φαντάζομαι αρκετό χρόνο για να ξανά προσεγγίσετε, να πείσετε τον κόσμο.

Σωκράτης Φάμελλος: Πραγματικά δεν έχουμε χρόνο. Έχουμε πρόβλημα σε αυτό. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και θα μας τιμωρήσει.

Βαγγέλης Πλάκας: Αλλά αυτά δεν γίνονται με διακόπτη.

Σωκράτης Φάμελλος: Μέχρι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχουμε ένα διάστημα, θα δείτε πως η αξιοπιστία και η σοβαρότητα αλλά και η αποτελεσματικότητα θα μας χαρακτηρίζουν. Επίσης χρειάζεται δυναμικότητα. Η κοινωνία θέλει δυναμισμό. Ακόμα και η συζήτηση που κάνουμε εδώ, είναι μια εύκολη συζήτηση. Η κοινωνία όμως θέλει αλλαγές πραγματικές, θέλει καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερα σχολεία, καλύτερο μισθό.

Βαγγέλης Πλάκας: Και εγώ γι αυτό συνέχεια επικαλούμαι την κοινωνία, η οποία πάντως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως δεν είναι ακόμα έτοιμη να σας ακούσει. Περιμένει λίγο ακόμα.

Σωκράτης Φάμελλος: Δεν θα επιχειρηματολογήσω για μια θετική διάθεση που υπάρχει και δημοσκοπική.

Βαγγέλης Πλάκας: Το διαπιστώνετε; Να το πείτε;

Σωκράτης Φάμελλος: Υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα. Είναι πάρα πολύ νωρίς και εμείς δεν πρέπει να έχουμε κανέναν κομματικό εγωισμό και υπεροψία, που δυστυχώς είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση. Όχι. Στη γη πατάμε. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ και σκληρά τους επόμενους μήνες για να αποδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πράγματι άλλαξε σελίδα. Θέλει λύσεις η κοινωνία.

Βαγγέλης Πλάκας: Μου είπατε προηγουμένως κύριε Φάμελλε πως διαπιστώνετε μια τάση επιστροφής ανθρώπων πίσω στο κόμμα. Το βλέπετε αυτό και σε στελέχη κορυφής; Δηλαδή θα κάνετε μια τέτοια προσπάθεια; Είδα πως είχατε δύο συναντήσεις την προηγούμενη βδομάδα με τον κύριο Κοτζιά και τον κύριο Κόκκαλη. Θα το συνεχίσετε; Θα δείτε και άλλο κόσμο; Θα απευθύνετε και ένα κάλεσμα και στη Νέα Αριστερά;

Σωκράτης Φάμελλος: Ναι. Το κάλεσμα έχει απευθυνθεί ήδη με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Είναι ένα προσκλητήριο σε όλους και όλες που απογοητεύτηκαν ή αποστρατεύτηκαν. Γιατί σας είπα ότι λάθη γίνανε και έγιναν πάρα πολλά. Και αναλαμβάνω και εγώ το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί, γιατί θα έπρεπε κάποιες αλλαγές να γίνουν νωρίτερα. Δώσαμε αρκετά περιθώρια.

Βαγγέλης Πλάκας: Θα σηκώσετε το τηλέφωνο να μιλήσετε με τους συντρόφους σας στη Νέα Αριστερά;

Σωκράτης Φάμελλος: Η πρόσκληση έχει γίνει δημόσια και πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν αρκετά στελέχη που φύγανε, και εγώ δεν αναφέρομαι μόνο στη Νέα Αριστερά, αναφέρομαι σε μια περίοδο των τελευταίων ίσως τριών – τεσσάρων χρόνων που εγώ τους/τις έχω δει σε εκδηλώσεις, έχουν έρθει δηλαδή σε συζητήσεις δημόσιες. Προσπαθώ να προστατεύσω τη δεοντολογία αυτού του προσκλητηρίου. Δεν θέλουμε να προσβάλλουμε κανέναν, αλλά πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Αυτό έχει κατατεθεί δημόσια, χωρίς ανταλλάγματα ή προϋποθέσεις με έναν μόνο όρο: ότι είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Τα υπόλοιπα νομίζω θα τα λύσουμε στην πορεία.

Βαγγέλης Πλάκας: Εγώ πρόσεξα αυτό που είπατε για την αξιωματική αντιπολίτευση, κύριε Πρόεδρε, ότι πρέπει να ξαναγίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σωκράτης Φάμελλος: Αυτό ψήφισε η κοινωνία.

Βαγγέλης Πλάκας: Εδώ σας φεύγουν στελέχη. Ήταν εδώ ο κ. Κασσελάκης εχθές στη Θεσσαλονίκη και έκανε μια συνάντηση με δημοσιογράφους, θα έχετε πληροφορηθεί, και λέει ότι «από το Γενάρη θα κάνω κοινοβουλευτική ομάδα» Πέντε έχω, τέσσερις είναι ανεξάρτητοι, θα φύγουν, λέει από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ήταν και η κυρία Τζάκρη εκεί και το συζητούσε με τους συναδέλφους και θα κάνουμε την Κοινοβουλευτική ομάδα. Φεύγουν δηλαδή, όχι έρχονται για να ξαναγίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση.

Σωκράτης Φάμελλος: Αν προσέξτε λίγο καλύτερα και τα στοιχεία και των μετρήσεων, θα δείτε ότι είναι τελείως διαφορετική κατάσταση. Δεν υποτιμώ, κύριε Πλάκα, ότι υπήρχε μια πολύ αρνητική περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι ότι αυτή την περίοδο δεν μπορέσαμε εμείς να βοηθήσουμε την κοινωνία. Όλο αυτό το οποίο ζήσαμε δεν βοήθησε καθόλου την ελληνική κοινωνία και άφησε τον κύριο Μητσοτάκη να κάνει πάρτι κυριολεκτικά. Λοιπόν, εμείς πρέπει να επιστρέψουμε στην πραγματική πολιτική και στην αξιοπιστία. Θα έλεγα ότι με απασχολεί και μας απασχολεί τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα δεν μας απασχολεί. Νομίζω αυτή η συζήτηση αφορά πολύ περισσότερο την κοινωνία, η οποία λέει «θα κάνεις κάτι για να έχω καλύτερο μισθό, να έχω καλύτερα εισοδήματα, να μην μου τρώνε όλη τη δουλειά και όλο το βιός οι τράπεζες;». Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι τι θα κάνει ένα άλλο κόμμα ή ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι αν θα έχουν 4.5 δισεκατομμύρια κέρδη οι τράπεζες το χρόνο. Ζούμε λοιπόν ακραία αρνητικές πολιτικές με ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη. Αυτό πρέπει να λύσουμε. Εμείς αυτό το δείξαμε στη Βουλή.

Βαγγέλης Πλάκας: Οι ενέργειες, οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την τελευταία μέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού για το τραπεζικό σύστημα και τη μείωση των χρεώσεων δεν σας ικανοποιούν;

Σωκράτης Φάμελλος: Είναι ότι πρέπει για να καλέσουν τα τραπεζικά στελέχη, τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τους υπουργούς στα χριστουγεννιάτικα πάρτι. Κυριολεκτικά. Δηλαδή προσέξτε: εξήγγειλε και νομοθετήθηκε ήδη, ότι του χρόνου οι τράπεζες θα έχουν λιγότερο 150 εκατομμύρια από τις προμήθειες. Προσέξτε τώρα την υποκρισία: Δεν υπάρχει κανένα μέτρο για τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, το εμπόριο, η βιοτεχνία, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες δεν έχουν κανένα μέτρο μέσα σ’ αυτά.

Βαγγέλης Πλάκας: Για φθηνότερο χρήμα και για φθηνότερο δανεισμό;

Σωκράτης Φάμελλος: Όχι, αυτά τα εκατομμύρια, αυτές οι λεγόμενες προμήθειες δεν περιλαμβάνουν την επιχειρηματικότητα. Ξέρετε ότι ο κ. Μητσοτάκης βγήκε υποκρινόμενος ότι θα βοηθήσει τη μεσαία τάξη; Της έβαλε ένα χαράτσι 700 εκατομμύρια στους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους και τους βιοτέχνες. Γιατί; Γιατί δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει ο ίδιος τη φοροδιαφυγή. Δηλαδή ο ίδιος δεν είναι επαρκής και βάζει χαράτσι στη μεσαία τάξη και τώρα έρχεται με το μέτρο των προμηθειών των 150 εκατομμυρίων και δεν περιλαμβάνει τους επαγγελματίες. Αλλά ξέρετε πόσα κερδίζουν οι τράπεζες; 4,5 δισεκατομμύρια. Λέει του χρόνου θα κερδίζετε λιγότερα 150 εκατομμύρια. Αν είναι δυνατόν. Μόνο από τις προμήθειες τα κέρδη των τραπεζών είναι 1,6 δισ και θα κερδίσουν λιγότερο από 10%. Αυτό είναι υποκρισία. Είναι κανονικά χατίρι και δεν θα φορολογήσει τα δισεκατομμύρια.

Βαγγέλης Πλάκας: Διαβάζαμε μαζί το πρωτοσέλιδο στο ΒΗΜΑ, φερ’ ειπείν, που έλεγε η μάχη για τον μεσαίο χώρο. Και έλεγε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μέσα στη μάχη του μεσαίου χώρου; Είναι δηλαδή ένα κομμάτι που αποτελεί για εσάς κοινωνική προτεραιότητα, αυτοί που ανήκουν στο μεσαίο χώρο;

Σωκράτης Φάμελλος: Αν εννοείτε εισοδηματικά μεσαίος χώρος, γιατί έχω ένα προβληματισμό σχετικά με το τι είναι πολιτικά, υπάρχουν πολίτες που αυτοχαρακτηρίζονται ως κεντρώοι λέω μήπως εννοείτε κάτι τέτοιο, θέλω να σας πω ότι τουλάχιστονκαι θα το τολμήσω αυτό-, το 90% των πολιτών της Ελλάδας βρίσκει τα συμφέροντά του στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Διότι και η μεγάλη βιομηχανία πλήρωσε δυσανάλογο κόστος στο πάρτι που έκαναν οι εταιρείες ενέργειας με την πλάτη του κυρίου Μητσοτάκη και η βιοτεχνία αλλά και ο αγρότης πλήρωσε δυσανάλογο κόστος στο πάρτι των καυσίμων που ενορχήστρωσε ο Μητσοτάκης και τώρα όλα τα νοικοκυριά από τους ευάλωτους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους μας, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες, όλοι έχουν πρόβλημα γιατί κλέβουν κυριολεκτικά οι τράπεζες 4 δισ από την αγορά και τα νοικοκυριά. Γιατί να μην έχουμε μια πολιτική που να ευνοεί ένα συντριπτικά μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, που καταλαβαίνει και το βλέπετε στις δημοσκοπήσεις ότι ο κος Μητσοτάκης τους κορόιδεψε; Ξέρετε ότι υπάρχουν νέοι και νέες, οι οποίοι έχουν δύο και τρία πτυχία και δεν βρίσκουν δουλειά στη χώρα; Ότι το 70% των εργαζομένων έχουν κάτω από 950 ευρώ; Μια οικογένεια με δύο μισθούς των 950 ευρώ είναι μια οικογένεια φτωχών εργαζομένων. Όχι, αυτό το μέλλον δεν με ενδιαφέρει, κύριε Πλάκα. Θέλω μια χώρα που να ευημερεί και να είναι στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να ακούμε μεγάλα λόγια για ανάπτυξη που πάει σε λίγους και δεν μπορεί να νοικιάσει ένα σπίτι.

Βαγγέλης Πλάκας: Κύριε Φάμελλε, θα μπει τώρα μετά τις γιορτές το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τι στρατηγική έχει; Θα περιμένει να ακούσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν θα συνεχίσει με την κυρία Σακελλαροπούλου, αν θα προτείνει κάποιο άλλο στέλεχος και αναλόγως θα κρίνει ή θα βγει στη δημόσια ατζέντα της συζήτησης και θα πει η δικιά μας πρόταση είναι ότι καλύτερο είναι να συνεχίσει η κυρία Σακελλαροπούλου;  Να είναι ο κύριος η κυρία τάδε;

Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια ευαίσθητη συζήτηση γιατί αφορά έναν σοβαρό σοβαρότατο θεσμό της χώρας μας. Γι αυτό και εμείς έχουμε επιλέξει να αποδείξουμε τη σοβαρότητά μας και στο θέμα αυτό και έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα κάνουμε δημόσια συζήτηση και για πρόσωπα, γιατί μπορεί να φθείρει και τα πρόσωπα με τέτοια συζήτηση αλλά και το θεσμό. Υπάρχει ένα ερώτημα γιατί αυτή η συζήτηση άνοιξε από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, όχι επίσημα, αλλά έχει ανοίξει πρώτα απ’ όλα μια παραφιλολογία που εκτιμώ κύριε Πλακά, ότι έχει να κάνει με ένα εσωτερικό θέμα της Νέας Δημοκρατίας και αυτό θέλω να το επισημάνω.

Προσέξτε για δύο πολύ σοβαρά ζητήματα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και το εθνικό ζήτημα του ευρωτουρκικού διαλόγου, έχει ανοίξει μια συζήτηση από τη Νέα Δημοκρατία κοιτώντας στο εσωτερικό του κόμματος. Ακόμα και η πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού –  δήλωση ότι δεν βλέπει να υπάρχει προοπτική προς τη Χάγη, του ευρωτουρκικού διαλόγου, αλλά και η συζήτηση για τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μάλλον αφορά εσωκομματικά προβλήματα του Νέας Δημοκρατίας και την πρόσφατη διαγραφή του κ. Σαμαρά Σαμαρά. Εμείς λοιπόν δεν θα ανοίξουμε το θέμα μετά τις γιορτές θα συζητήσουμε στην Πολιτική Γραμματεία για το ζήτημα αυτό. Δεν θα το ανοίξουμε όμως με μια λογική ονοματολογίας. Τι θα ζητήσουμε, το οποίο το έχουμε πει με έναν τρόπο ήδη; Να μην υπάρχει κομματική υποψηφιότητα. Μπορεί να έχει αλλάξει το Σύνταγμα και να βγαίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Καλό θα ήταν όμως να επιδιωχθεί μια συναίνεση που σε άλλα χρόνια την έχουμε πετύχει. Δεύτερον, η συζήτηση που θα γίνει για το πρόσωπο, πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να καθορίζει τα κριτήρια. Θέλουμε ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπηρετεί και να αντανακλά στη λειτουργία, στην προσωπικότητα, αυτά που ζητάει το Σύνταγμά μας. Γιατί το λέω αυτό; Δυστυχώς την τελευταία περίοδο είχαμε σοβαρότατα προβλήματα παραβίασης του Συντάγματος. Και είναι μεγάλα τα ερωτήματα ακόμα που είναι ανοικτά στην ελληνική κοινωνία για τα θέματα του κράτους δικαίου. Θα πρέπει να συνδυάσουμε λοιπόν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θωρακίζοντας το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Θα ήταν καλό να υπάρχει δηλαδή ένας διάλογος των κομμάτων, χωρίς να βάλουμε μπροστά τα ονόματα αλλά τις πολιτικές εκλογής.

Βαγγέλης Πλάκας: Καταλαβαίνω από αυτό που είπατε κύριε Φάμελλε, ότι η κυρία Σακελλαροπούλου δεν τα πήγε καλά.

Σωκράτης Φάμελλος: Εγώ αναφέρομαι στις ευθύνες της κυβέρνησης και προσέχω πάρα πολύ. Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για πρόσωπα και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Βαγγέλης Πλάκας: Μάλιστα.

Σωκράτης Φάμελλος: Ξέρετε ότι έχω καταφέρει για πολλά χρόνια να είμαι απολύτως συνεπής σε αυτά.

Βαγγέλης Πλάκας: Για να κλείσουμε, θέλω και το σχόλιό σας για την κίνηση της τέως βασιλικής μελών της τέως βασιλικής οικογένειας να πάρει την ελληνική ιθαγένεια.

Σωκράτης Φάμελλος: Έχουμε βγάλει ήδη μία δήλωση για το ζήτημα αυτό.

Βαγγέλης Πλάκας: Σας ενόχλησε και το επώνυμο.

Σωκράτης Φάμελλος: Πάρα πολύ και προσωπικά θέλω να σας το πω. Θα μπορούσατε να λέγεστε Βαγγέλης Θεσσαλονίκ;.

Βαγγέλης Πλάκας: Εγώ ντε Καρπενήσ θα λεγόμουν.

Σωκράτης Φάμελλος: Λοιπόν, κοιτάξτε, η κυβέρνηση θεωρώ ότι έκανε μια λανθασμένη κίνηση και ελπίζω, παρότι δεν είμαι πολύ σίγουρος, ότι δεν ήταν μια κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας. Το Σύνταγμά μας επιβάλλει να μην υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ των πολιτών και οποιαδήποτε αναφορά ενός επιθέτου με δύο λέξεις και ιδιαίτερα με την δήλωση της προέλευσης της καταγωγής κρύβει διάκριση, μου αρκεί αυτό. Είναι λάθος και θεωρώ ότι έρχεται σε αντίθεση με βασικές προβλέψεις της δημοκρατίας μας. Όλοι είμαστε πολίτες της Ελλάδας. Δεν αναγνωρίζω σε κανέναν κανένα ιδιαίτερο δικαίωμα και κανένα ιδιαίτερο προνόμιο. Είναι μια κίνηση η οποία θεωρώ ότι είναι λανθασμένη. Θα μπορούσαμε να βάλουμε και τους τόπους μας. Γι αυτό σας μίλησα για τη Θεσσαλονίκη και για το Καρπενήσι. Σας είπα ότι ελπίζω, παρότι δεν είμαι καθόλου σίγουρος, ότι δεν είναι μια κίνηση που έχει να κάνει με πολιτικές σκοπιμότητες. Θεωρώ ότι αυτή την επισήμανση μπορεί να την κάνω και στον υπουργό Εσωτερικών, ότι ήταν λανθασμένη η κίνηση και πρέπει να δει τις βασικές αρχές του πολιτεύματός μας. Η ιθαγένεια μπορεί να αποκτηθεί από πολίτες και θα έπρεπε να έχουμε όλοι το ίδιο δικαίωμα. Όλοι και όλες. Δυστυχώς υπάρχουν πολίτες της χώρας που κατοικούν εδώ 30 χρόνια και δεν έχουν την ίδια πρόσβαση αυτό το δικαίωμα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν αυτό το μείζον αν δεν υπήρχε διάκριση. Θεωρώ ότι αυτό το επίθετο με τα δύο τμήματα δηλώνοντας, αν θέλετε, προέλευση ή εκπροσώπηση χώρου, πολύ δε περισσότερο πατρίδας, θεωρώ ότι είναι λάθος. Και είναι λάθος και πολιτικό, αλλά θεωρώ και θεσμικό.

Βαγγέλης Πλάκας: Σας ευχαριστώ πολύ.

Σωκράτης Φάμελλος: Να πούμε μια καλή κουβέντα. Έρχονται γιορτές, να περάσετε κι εσείς καλά, να περάσουν και οι φίλοι και οι φίλες. Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μια γιορτή αγάπης. Η αγάπη είναι αλληλεγγύη και ταυτόχρονα είναι και μια μορφή δημοκρατίας. Είναι η διάθεση της ισότητας και μιας κοινωνίας ισοτιμίας. Λοιπόν, να περάσουμε όμορφα, να αγαπάμε τον τόπο μας, να περάσουμε καλά και στην πόλη μας που βρεθήκαμε μετά από καιρό. Σας εύχομαι ότι καλύτερο και ελπίζω να περάσουν δύσκολες μέρες και να πάμε πάντα σε πιο καλές.

Βαγγέλης Πλάκας: Σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν μαζί μας. Να είστε καλά!