Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ της Κρήτης παραχώρησε τη Δευτέρα 26/5/2025 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της σημερινής περιοδείας του στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Δρακάκης, συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου.
ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ:Καλό μεσημέρι σε όλους και σε όλους. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση στην πρόσκληση της Νομαρχιακής και του προέδρου να παρευρεθείτε σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, η οποία δίδεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον χώρο μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Είμαστε μόλις λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση του προσυνεδριακού μας διαλόγου και μόλις δυο βδομάδες ως κάτι περισσότερο από την έναρξη του συνεδρίου επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις 12 μέχρι 15 του Ιούνη. Σήμερα ήταν μία πολύ πυκνή μέρα επαφών του προέδρου, τον οποίο καλωσορίζουμε στο Ηράκλειο για δεύτερη φορά με πολύ μεγάλη χαρά. Ήταν μία πολύ πυκνή μέρα συζητήσεων με κρίσιμους φορείς του νομού Ηρακλείου. Ξεκινήσαμε από το Βενιζέλειο με εκπροσώπους των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με εκπροσώπους των εργαζομένων του Βενιζελείου, με εκπροσώπους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και με τη διοίκηση του Βενιζελείου. Παντού προβλήματα, που οξύνονται όλο και περισσότερο από τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μεταβήκαμε στο Αρκαλοχώρι, σε αυτό τον τόπο πόνου για πολύ μεγάλο αριθμό οικογενειών, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά το μαύρο να απλώνεται μπροστά στη ζωή τους. Χωρίς καμία ελπίδα και κανένα φως, μετά από τόσα χρόνια από την καταστροφή που τους έλαχε. Συζητήσαμε με τον Δήμαρχο, συζητήσαμε με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, συζητήσαμε με τον Σύλλογο «Ελπίδα» των σεισμόπληκτων, συζητήσαμε με την Ενεργειακή Κοινότητα Μινώα Ενεργειακή. Μεταβήκαμε στο Εργατικό Κέντρο και συναντήσαμε τους εκπροσώπους εργαζομένων στον τουρισμό, στη ΔΕΗ, εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και τη διοίκηση και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Και εδώ συναντήσαμε εκπροσώπους των επιχειρηματιών του τουρισμού. Η μέρα μας συνεχίζεται μετά από αυτή τη συνέντευξη Τύπου, που την αξιοποιούμε προσκαλώντας τους φίλους και τα μέλη του κόμματος στη βραδινή ομιλία του προέδρου που θα γίνει εδώ στον ίδιο χώρο, στο Galaxy, στις 7 μ.μ. Σας καλωσορίζουμε και πάλι στη σημερινή μας συνέντευξη. Θα τοποθετηθεί ο πρόεδρος και θα ακολουθήσουν οι ερωτήσεις από εσάς. Σας ευχαριστούμε πολύ. Ο λόγος στον πρόεδρο.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καλό μεσημέρι και από μένα, καλή βδομάδα. Σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα μαζί μας σε αυτή την περιοδεία και θα συνεχίσετε μέχρι και τη βραδινή εκδήλωση. Η παρουσία μου σήμερα στο Ηράκλειο μαζί με τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, της Νομαρχιακής Επιτροπής και τους συναδέλφους μου βουλευτές, έχει ως βασικό στόχο τη συνεδριακή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 12 έως 15 Ιουνίου κάνει το συνέδριό του, που είναι ένα συνέδριο μιας μεγάλης αλλαγής. Και στο πολιτικό επίπεδο, της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ελληνική κοινωνία, αλλά και στο οργανωτικό επίπεδο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αλλάξει, να ξεφύγει δια παντός από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος, για να μπορέσει να αλλάξει και η ελληνική κοινωνία και να απαλλαγεί από τη δυστοπία που δημιουργεί ο κ. Μητσοτάκης σε όλα τα πεδία.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα είναι μόνο μια δύναμη αντιπολίτευσης. Στο πρόγραμμά μας, και σε αυτό που συζητάμε σήμερα με την κοινωνία, εδώ στο Ηράκλειο και στην Κρήτη, περιλαμβάνεται η πρόταση μιας άλλης Ελλάδας, η οποία έχει πρώτα απ’ όλα μια ισχυρή Πολιτεία, η οποία στηρίζει τον πολίτη και τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο, τον νέο, τον άνεργο και τον αγρότη. Στηρίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στηρίζει την οικογένεια και την γυναίκα. Στηρίζει την περιφέρεια και την αποκέντρωση, γιατί έχουμε σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και απαξίωση της υπαίθρου.
Η ισχυρή πολιτεία όμως πρέπει να έχει και παραγωγικό μοντέλο. Εισπράξαμε τη μεγάλη αγωνία, και των επιχειρηματιών εδώ, για το παραγωγικό μοντέλο και της Κρήτης, η οποία είναι ένας τόπος ο οποίος παράγει εισόδημα, έχει οικονομική λειτουργία. Και πάλι όμως δεν έχει σχέδιο, δεν υπάρχει προοπτική. Και βέβαια μια ισχυρή πολιτεία που θα έχει ένα νέο παραγωγικό σχέδιο, αποκεντρωμένο, πρέπει να έχει και πλουραλισμό στην οικονομία. Να μην δουλεύουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, για να βγάζουν δισεκατομμύρια λίγοι. Γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα.
Και βέβαια να έχει και μια ισχυρή επιλογή υπέρ των δημόσιων αγαθών, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, το νερό, η στέγη. Αυτά συζητήσαμε και σήμερα, εφόσον ο τίτλος του συνεδρίου μας είναι να πετύχουμε τη δική μας αλλαγή για να στηρίξουμε τον τόπο μας, τη χώρα μας. Και αυτό προφανώς προϋποθέτει την περιφερειακή ανάπτυξη.
Η επίσκεψη με την οποία ξεκινήσαμε, στο Βενιζέλειο, ήταν μια ισχυρή δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δημόσια Υγεία. Γιατί η δημόσια Τγεία σήμερα κινδυνεύει. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεωργιάδη είναι πολύ απλό: να απαξιωθεί η δημόσια Υγεία για να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτική. Και εδώ διαπιστώσαμε ακραία ελλείμματα. Το ότι είναι χίλια λιγότερα τα χειρουργεία που γίνανε στο Βενιζέλειο το 2024 σε σχέση με το 2019 είναι μια ισχυρή απόδειξη του γιατί δεν πάει καλά η δημόσια υγεία. Γίνανε εφτά χιλιάδες χειρουργεία το 2024, όταν είχαν γίνει περισσότερα από οχτώ χιλιάδες χειρουργεία το 2019. Έχουμε είκοσι χιλιάδες ημέρες ρεπό και αδειών που δεν έχουν δοθεί στους εργαζόμενους. Είκοσι χιλιάδες μέρες, και είναι ίδιο το νούμερο και στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο. Και έχουμε τρεις κλειστές ΜΕΘ και τέσσερις χειρουργικές κλίνες κλειστές στο Βενιζέλειο. Για να καταλάβετε γιατί δεν προχωράνε τα χειρουργεία και άρα γιατί απαξιώνονται τα δημόσια νοσοκομεία. Ενώ μάθαμε από το ΠΑΓΝΗ ότι έχουμε σοβαρότατο σκάνδαλο στη στελέχωση του Παιδοψυχιατρικού τμήματος, που δεν έχει τους αντίστοιχους επιστήμονες, ενώ επίσης είναι τραγικό το ότι η λίστα αναμονής του pet scan, που αφορά κακοήθειες, είναι ενάμισης μήνας. Ποιος μπορεί να περιμένει ενάμιση μήνα; Υπάρχουν δε μηχανήματα στο Βενιζέλειο των οποίων είχε προγραμματιστεί η προμήθεια τους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εδώ και ενάμιση χρόνο ο στεφανιογράφος δεν λειτουργεί. Γιατί; Για να βρει πιθανά κάποιον ιδιώτη ο κ. Γεωργιάδης κι ο κ. Μητσοτάκης να τον δώσει, παρέχοντας υπηρεσίες εντός του δημόσιου νοσοκομείου.
Σοβαρά θέματα έχουμε και σε άλλους τομείς, σε ακτινολογικό, αναισθησιολογικό, νευρολογικό, πνευμονολογικό. Είναι προφανές, και θα σας πω ακόμα ένα νούμερο, ότι δεν εξυπηρετείται σήμερα ο πολίτης από το δημόσιο νοσοκομείο. Οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία το 2019 ήταν 158.400, ενώ το 2024 είναι 129.400. Είναι πάρα πολύ μεγάλη αυτή η διαφορά, φτάνει τις 29.000 επισκέψεις. Και υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στο νοσηλευτικό προσωπικό, που δυστυχώς οι συμβασιούχοι είναι το 1/3 των μονίμων και πολύ λιγότεροι από τον οργανισμό, τον ξεπερασμένο, του 2012. Αυτό είναι το πλαίσιο από το Βενιζέλειο μόνο, και λίγα στοιχεία απ’ το ΠΑΓΝΗ, για την εικόνα της δημόσιας υγείας.
Στη συνέχεια πήγαμε στο Αρκαλοχώρι. Είχα πάει και πριν εφτά μήνες. Ήμασταν μαζί όσοι καθόμαστε εδώ στο τραπέζι. Τι διαπιστώσαμε στο Αρκαλοχώρι; Ότι εδώ και επτά μήνες δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Ένας σεισμός που έγινε πριν από τέσσερα χρόνια έχει αφήσει ακόμη την κοινωνία αφύλακτη. Υπάρχουν 350 ακίνητα κατεδαφιστέα, ετοιμόρροπα, επικίνδυνα, που δεν κατεδαφίζονται. Ένας καθημερινός κίνδυνος, που αναγκάζει πολίτες να φεύγουν από το Αρκαλοχώρι. Έχουμε 3.500 περίπου ακίνητα με κίτρινο χαρακτηρισμό και έχουν εκδοθεί μόνο 300 άδειες από μια υποστελεχωμένη υπηρεσία. Κατά τα άλλα ο κ. Μητσοτάκης λέει παντού ότι στηρίζει την ασφάλεια των πολιτών. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχουν ξεκινήσει ήδη κατασχέσεις, και ενημερώθηκα για μία κατάσχεση που έγινε σε πολύτεκνη οικογένεια πριν από περίπου ένα μήνα, ενώ οι δρόμοι και οι κοινόχρηστες υποδομές δεν έχουν αποκατασταθεί και τα σχολεία, όπως γνωρίζετε, είναι σε κοντέινερ.
Συζητήσαμε όμως και για άλλα προβλήματα με τον δήμαρχο και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Ένα μεγάλο θέμα είναι ότι αντί να υπάρχουν ορθολογικά μέτρα, για την υποστήριξη και του πρωτογενούς τομέα, για τα υδατικά αποθέματα, υπάρχει ανοιχτή μια συζήτηση η οποία ξεκίνησε πρώτα στη Θεσσαλία για την ιδιωτικοποίηση και του αρδευτικού νερού. Καταλαβαίνετε ότι αυτό θα δημιουργήσει ακραία αδιέξοδα στην επιβίωση των αγροτών και στο προϊόν της Κρήτης, το οποίο είναι διάσημο, και κάνει καλά που είναι διάσημο, με τον πλούσιο κλιματικό και εδαφικό πόρο που έχει η Κρήτη, αλλά υπάρχουν ταυτόχρονα και κίνδυνοι για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ με το σχέδιο που υλοποιεί η κυβέρνηση και έχει βάλει στο στόχο τις δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης. Αρα και στο αγροτικό νερό, το αρδευτικό, και στο δημοτικό, την ύδρευση, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα.
Προσθέστε σε αυτά τα προβλήματα το τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο αποκαλύφθηκε με έντονο τρόπο το τελευταίο διάστημα με την επέμβαση – επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Είναι κάτι το οποίο ταλαιπωρούσε τους Έλληνες αγρότες εδώ και αρκετό καιρό, εφόσον η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν μας γυρνάει μόνο πίσω, στην εποχή των σκανδάλων που έπρεπε να επιστρέψουμε λεφτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει ανατρέψει πλήρως τον ρυθμό ενισχύσεων στους αγρότες, ο οποίος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλη τη χρεοκοπία, είχε αποκατασταθεί.
Ενημερωθήκαμε επίσης για την μεγάλη πρωτιά που επιφύλαξε ο κ. Μητσοτάκης για την Κρήτη με τον ΒΟΑΚ. Θα έχουμε διόδια πριν την κατασκευή του έργου, διόδια σε νησί, και αυτό πρωτιά, και πριν την κατασκευή του έργου, και μάλιστα και μετωπικά και πλευρικά. Από την άλλη, παρ’ ότι έχει καθυστερήσει εδώ και 6 χρόνια να προχωρήσει το έργο – άλλα είχε υποσχεθεί -, έρχεται να αποκαλυφθεί, και με δικές μας παρεμβάσεις, και η μεγάλη καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων, που επίσης υποθηκεύει το έργο.
Στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου ενημερωθήκαμε επίσης για το πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Κρήτη από το Προεδρικό Διάταγμα για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, που η περιφερειακή μας παράταξη το έχει εισάγει και γίνεται και ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, γιατί είναι μια πρωτοβουλία που παίρνουμε σε όλη την Ελλάδα.
Ποιος είναι ο στόχος του Προεδρικού Διατάγματος για τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων; Να απαξιωθεί η μικρή περιουσία και να φύγουν οι πολίτες από τα χωριά τους για να γίνει η περιουσία τους λεία στα χέρια, ή στα νύχια θα έλεγα, όλων των επιτήδειων οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν φτηνά, να ενοποιήσουν και να βγάλουν ειδικούς όρους δόμησης. Για «ημέτερους» υπάρχει η δυνατότητα να βγουν ειδικοί όροι δόμησης. Αλλά για τους δήμους να έχουν πολεοδομικά σχέδια, για τη χώρα να έχει ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, για τη χώρα να έχει Προεδρικό Διάταγμα για τις Natura, δεν υπάρχει η δυνατότητα. Έξι χρόνια καθυστερούν όλα αυτά, με επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Και αυτό είναι σχέδιο. Το σχέδιο που έβαζε στο μάτι την περιουσία των πολιτών υλοποιείται με συνέπεια από το 2019.
Αντίστοιχο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου όπως ενημερωθήκαμε, και από τις ενεργειακές κοινότητες αλλά και από τους ξενοδόχους, ενώ η κυβέρνηση τους είχε τάξει μεταξωτές κορδέλες, τελικά τους αναγκάζει να πετάνε φθηνή πράσινη ενέργεια στα σκουπίδια. Με αποτέλεσμα και οι επενδύσεις των ξενοδοχείων, αλλά και οι επενδύσεις των μικρών αγροτών, των μικρών επενδυτών, να κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Ενώ η ΔΕΗ μαζεύει υπερκέρδη, που θα έπρεπε να επιφυλάσσει και για την Κρήτη ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο, που θα ήταν αυτό ενός δημόσιου ενεργειακού φορέα που θα στήριζε τη συσσώρευση πράσινης ενέργειας για να έχουμε λύση και στον ενεργειακό σχεδιασμό, κάτι το οποίο δεν γίνεται. Αντίθετα, οι ενεργειακές κοινότητες είναι έξω από τον προγραμματισμό και από τις προτεραιότητες σύνδεσης.
Η συζήτηση που κάναμε με τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις είχε πολλά κοινά. Και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, είτε στα ξενοδοχεία ειδικότερα, είτε ευρύτερα στο Επιμελητήριο, πλήττονται από την ακραία ακρίβεια. Θησαυρίζουν εις βάρος και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων τα καρτέλ των τραπεζών και της ενέργειας, και μαζεύονται υπερπλεονάσματα στα δημόσια ταμεία από λανθασμένη φορολόγηση. Όμως το αποτέλεσμα είναι χαμηλή αγοραστική δύναμη, συρρίκνωση των εσόδων και μηδενισμός των κερδών των επιχειρήσεων και κλείσιμο, από ό,τι μας είπαν από το Επιμελητήριο, και αρκετών επιχειρήσεων. Τα νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα, γιατί οι μισθοί είναι χαμηλοί, και έχουμε τελικά σε τιμές κόστους προϊόντων τον χαμηλότερο μισθό στην Ευρώπη. Αυτή είναι η πρωτιά του κ. Μητσοτάκη.
Στο επίπεδο της εργασίας, παρ’ ότι κάποιος θα περίμενε ότι στην Κρήτη τα πράγματα θα πηγαίνουν καλά γιατί υπάρχει η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, παρ’ όλη τη μονομέρεια που κινδυνεύει να έχει, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα γιατί δεν έχουμε παντού συλλογικές συμβάσεις. Πολλοί εργαζόμενοι είναι στον αέρα γιατί τα επιδόματα, ανεργίας δυστυχώς, δεν καλύπτουν όλη την περίοδο που είναι εκτός εργασίας, ενώ υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα ασφάλειας. Και αυτό τέθηκε και από το Εργατικό Κέντρο. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη το 2025 έχουμε δυστυχώς ένα θύμα εργατικού ατυχήματος κάθε δύο μέρες εργασίας και ένα θύμα σοβαρού τραυματισμού κάθε μέρα. Ένας νεκρός κάθε δύο μέρες εργασίας, ένας βαριά τραυματισμένος κάθε μέρα εργασίας. Το πρόβλημα της ασφάλειας στην εργασία είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Υπάρχει και ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο μπήκε και από τις δύο πλευρές, της τουριστικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης δεξιοτήτων, ειδικού προσωπικού, το οποίο χρειάζεται ακόμα και για τα τεχνικά επαγγέλματα. Και εδώ είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το ότι είναι κλειστή η σχολή, η οποία θα έπρεπε και θα μπορούσε, και στο παρελθόν έδινε, υψηλής ποιότητας εργαζόμενους για τον τουρισμό. Μαθαίνουμε, δε, ότι υπάρχουν και σχέδια να την πουλήσουν. Αυτό οδηγεί στην απώλεια εργαζομένων, όχι απλά επιστημόνων. Το brain drain πλέον μαθαίνουμε ότι αφορά και οδηγούς λεωφορείων και μάγειρες – ζαχαροπλάστες. Πολύτιμα χέρια φεύγουν στο εξωτερικό.
Όσον αφορά το ζήτημα συνολικά της επιχειρηματικότητας και της χωροταξίας στην Κρήτη, οφείλω να χτυπήσω κι εγώ ένα καμπανάκι μαζί με τους επαγγελματίες, γιατί προκύπτει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός της οικονομίας, υπάρχουν αποσπασματικές και άρα λανθασμένες και θνησιγενείς προσπάθειες, για την εικόνα περισσότερο, ενώ λείπει η στρατηγική, και για τον τουρισμό ώστε να είναι 12 μηνών, αλλά και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα και την πραγματική παραγωγή, και για το πρωτογενές προϊόν της Κρήτης, που θα έπρεπε να συνδυάζεται με ένα περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο που θα έχει και τον τουρισμό αποκεντρωμένο, για να λύσουμε και τα προβλήματα φόρτισης κάποιων περιοχών, και ολοκληρωμένες υποδομές, όπως αυτές που πρέπει να έχει το αεροδρόμιο του Καστελίου προς τον νότιο άξονα και τους υπόλοιπους νομούς, που και αυτά καθυστερούν και απουσιάζουν.
Όλα αυτά τα συζητήσαμε βάζοντας έναν τίτλο: Μας αξίζει μια άλλη Ελλάδα. Με αυτό το μοντέλο πολιτικής, που στηρίζεται από ένα ξεκάθαρο σύστημα εξουσίας πίσω από τον κ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχει αλλαγή, δεν υπάρχει προοπτική. Χρειάζεται λοιπόν μια μεγάλη αλλαγή, γιατί και η παραδοσιακή ξενοδοχεία βγαίνει από το παιχνίδι σιγά σιγά, και στην Κρήτη. Εμείς θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες με τις περιοδείες και τον προσυνεδριακό διάλογο. Επιλέξαμε η συζήτηση για το συνέδριο να μην αφορά μόνο τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αυτό σημαίνει αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνδέεται ξανά με την κοινωνία και δημιουργεί μια σχέση αξιοπιστίας. Αλλά δεν αφήνουμε και τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα της ζωής.
Αύριο στις 12 η ώρα θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ζητήσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχω μια συνάντηση μαζί του για να καταθέσω και να απευθυνθώ σε αυτόν, ως ανώτατη πολιτειακή αρχή της χώρας και εκπρόσωπο της χώρας διεθνώς, τη μεγάλη αγωνία αλλά και την κραυγή αντίδρασης για τη σφαγή που γίνεται στη Γάζα. Γιατί η ζωή και η ειρήνη είναι πάνω απ’ όλα και δυστυχώς επηρεάζει και την Κρήτη και τον τουρισμό και την ασφάλεια όλης της περιοχής. Πρώτα ειρήνη και πρώτα η ζωή. Δεν μπορούμε να είμαστε άφωνοι. Η αφωνία του κ. Μητσοτάκη και η καθυστέρησή του να πάρει πρωτοβουλίες, παρ’ ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες το έχουν κάνει, είναι συνενοχή. Εμείς θα συμμετέχουμε σε έναν ορθό, δημοκρατικό, διαφανή διάλογο και θα καταθέσουμε και προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Επίσης έχουμε και μια πολύ σοβαρή υποχρέωση, την οποία δεν θα υποτιμήσουμε λόγω του προσυνεδριακού διαλόγου, που είναι η εξέταση του υλικού της δικογραφίας για τα Τέμπη που έχει έρθει στη Βουλή, για την οποία δουλεύουμε πυρετωδώς.Πολλοί σύντροφοί μας και συνάδελφοί μας είναι σήμερα στη Βουλή και δουλεύουν πάνω στα ντοκουμέντα. Και θέλω να πω στους πολίτες και τους φίλους που μας παρακολουθούν ότι ο λόγος για τον οποίο διεκδικούμε να μην υπάρχει τίποτα ανεξιχνίαστο, να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη, είναι ένα χρέος στις ζωές που χάθηκαν, αλλά και ένα χρέος στην κοινωνία για να ξέρει ότι ζει σε μια Ελλάδα στην οποία μπορείς να βρεις το δίκιο σου. Και η αλήθεια δεν μπαζώνεται.
Γι’ αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε η φωνή της δικαιοσύνης και της κοινωνίας μέσα στη Βουλή. Να διαβάσουμε λεπτομερώς όλη τη δικογραφία, που έχει εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες. Και τη συσχετιζόμενη δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή -και δεν είναι μόνο μία- για να μπορέσουμε να αποδώσουμε ορθώς και με βάση τα στοιχεία, και χωρίς πολιτικές επιδιώξεις και χωρίς καμία κομματική στόχευση, ακριβώς τα πραγματικά γεγονότα, ώστε να υπάρχει Προκαταρκτική Επιτροπή για όλα τα ερωτήματα, που θέλω να το πω ξεκάθαρα: Αν δεν μπουν για τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή, δεν θα μπουν πουθενά αλλού. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να κάνουμε λεπτομερή έλεγχο και να αποδώσουμε μια πρόταση Προανακριτικής, με βάση τα δεδομένα της δικογραφίας και μόνο. Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις και για οποιαδήποτε συζήτηση θέλετε να κάνουμε και διευκρίνιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πιάσουμε λίγο από το τελευταίο. Πότε θα γίνει αυτή η πρόταση για την προανακριτική, κύριε Πρόεδρε, και αν θα συμπλεύσετε τελικά με τη Νέα Αριστερά;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και δύο ερωτήσεις έχουν έναν πολύ έντονο υποθετικό χαρακτήρα. Για να μπορέσω να σας πω πότε θα εξελιχθεί, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η σημερινή μέρα, να μπορέσουμε να έχουμε τα δεδομένα. Εμείς προσπαθούμε κάθε μέρα να προχωράμε ένα βήμα παραπάνω. Υπήρχαν αρκετά στοιχεία που και σήμερα ελέγχθηκαν από τη δικογραφία και ιδιαίτερα τις συσχετιζόμενες. Θεωρώ ότι αυτή η βδομάδα πρέπει να ‘ναι η βδομάδα ολοκλήρωσης της πρότασής μας, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής και επαρκής. Και αυτή η συζήτηση δεν θα γίνει από ένα μόνο πρόσωπο. Συζητάνε και προετοιμάζουν και οι συνάδελφοί μας οι βουλευτές, που διαβάζουν αναλυτικά τα ντοκουμέντα. Και είναι ξεκάθαρο ότι, με βάση τη συζήτηση που έχουμε κάνει ήδη με τη Νέα Αριστερά, από τη μεριά μας θα καταθέσουμε αυτή την πρόταση στη Νέα Αριστερά, γιατί θέλουμε αυτή η πρόταση να έχει τριάντα και πάνω βουλευτές, για να εισαχθεί κανονικά στη διαδικασία.
Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ακριβώς, αξιοποιώντας τα στοιχεία και μόνο τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία, να υπάρχει μια πρόταση που να έχει όλα τα δεδομένα, ώστε να υπάρξουν τα ερωτήματα και οι απαντήσεις. Διότι όπως έχουμε πει -και δεν μας φοβίζει αυτό- και για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπάρχουν ερωτήματα και συσχετιζόμενα στοιχεία με αδικήματα, ώστε να κατατεθούν οι ερωτήσεις εκεί που πρέπει και να υπάρξει επιτέλους αποκατάσταση της αλήθειας. Δεν μας φοβίζει η αλήθεια. Αυτή τη διαδικασία εμείς θα την τηρήσουμε με ευλάβεια, έτσι ώστε να υπάρχει μια πολύ ισχυρή πρόταση, η οποία θα στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα.
Δεν υποτιμώ καθόλου την αυτονομία άλλων κομμάτων και άλλων κοινοβουλευτικών χώρων. Είναι ξεκάθαρο ότι, με σεβασμό πρώτα από όλα στη δικαιοσύνη και στην αλήθεια, αλλά και στον κοινοβουλευτικό κανόνα, στον κανονισμό, και βέβαια και στην κοινωνία, θα ολοκληρώσουμε. Ελπίζω ότι μέσα στη βδομάδα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πιστεύω ότι αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα μας. Και θα υπάρχει και η απαραίτητη πρόταση προς τη Νέα Αριστερά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προς έγκριση ή προς συμφωνία;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Οι προτάσεις σε μια δημοκρατία δεν κατατίθενται με τελεσίγραφα, κατατίθενται με σεβασμό -και σας το είπα- και δεοντολογία. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν και αντίστοιχες προσθήκες και αναβάθμιση, διότι όλοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουμε καλύτερη την κοινοβουλευτική διαδικασία. Εμείς εκεί στοχεύουμε. Έχουμε απολύτως δημοκρατική αφετηρία σε όλες μας τις πρωτοβουλίες.
Και ξέρετε – γιατί πρέπει κάποια στιγμή να το πούμε αυτό: Η πολιτική στην Ελλάδα έχει δεχτεί πολλά πλήγματα ως προς την αξιοπιστία της. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε σελίδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σοβαρός, αλλά θα διεκδικήσουμε να υπάρχει και εμπιστοσύνη του πολίτη στην πολιτική. Για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα, πρέπει να αποδείξουμε όχι μόνο ότι μπορούμε, αλλά ότι έχουμε και το δημοκρατικό ήθος, αλλά και τη σοβαρότητα και ξεκάθαρες προτάσεις για να αλλάξουν τα πράγματα.
Όλα αυτά που σας είπα για την οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη, το περιβάλλον, την εργασία, είναι προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργασμένες και εφαρμόζονται. Και μπορούν να εφαρμοστούν γιατί ταυτόχρονα έχουν όχι μόνο την τεχνοκρατική και νομοτεχνική επάρκεια, αλλά γιατί καλύπτουν και ένα πολύ μεγάλο δυναμικό της κοινωνίας. Οι προτάσεις μας ικανοποιούν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Αλλά πρέπει και να τις συζητήσουμε και να τις εμπιστευτεί η κοινωνία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να καθορίσουμε πότε θα επικοινωνηθούν οι προτάσεις, ο προγραμματισμός, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Μετά το Συνέδριο θα έχουμε τον χρόνο; Και ποιες είναι οι στοχεύσεις ενόψει και των εκλογών, που κάποια στιγμή θα έρθουν.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι ευκαιρία η ερώτησή σας για να σας δώσω το χρονοδιάγραμμα της δικής μας διαδικασίας. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το συνέδριο έχουν ήδη ανακοινωθεί. Τα θέματα τα οποία εγώ ανέφερα εισαγωγικά -που περιλαμβάνουν θέματα οικονομίας, ισχυρής πολιτείας, δημόσιων αγαθών, παραγωγικού μοντέλου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- είναι μέσα στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όμως, συζητάμε με την κοινωνία και συζητάνε και οι οργανώσεις μας και θα εγκριθούν στο Συνέδριο. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό, όμως, έχουμε τη δυνατότητα, γιατί έχουν εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή, και τις παρουσιάζουμε. Και είναι αυτές οι οποίες συζητάμε και μαζί σας σήμερα. Στο επίπεδο λοιπόν των θέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι απολύτως έτοιμος στις 15-16 Ιουνίου.
Υπάρχει και ένα ζήτημα όμως ακόμα, πέρα από το τι λέμε να κάνουμε στις τράπεζες, τι λέμε να κάνουμε στη γεωργία ή στον τουρισμό ή στα νοσοκομεία. Υπάρχει το ερώτημα: ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Εδώ λοιπόν εμείς έχουμε κάνει μια επιλογή, και την κάναμε λαμβάνοντας τη γνώμη και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την εκλογή μου στη θέση του προέδρου, που είναι η επιλογή της προοδευτικής διεξόδου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Ούτε μπορούμε να αντέξουμε αυτήν την κατάσταση που είδαμε και σήμερα. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, ξεπερνώντας ακόμα και τα κομματικά όρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λοιπόν δυναμώνει και ενισχύεται και αλλάζει, γιατί το τελευταίο εξάμηνο έχει αποδείξει ότι είναι η πιο σοβαρή και πιο συνεπής δύναμη στην πρόταση των συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο, για να υπάρχει απέναντι στον κ. Μητσοτάκη μια πρόταση που θα δώσει προοδευτική διέξοδο στις επόμενες εκλογές.
Παρακολουθούμε την αντίδραση των άλλων κομμάτων και διαπιστώνουμε τα εξής: Ενώ οι ηγεσίες, και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, δεν ανταποκρίνονται θετικά στην πρόταση αυτή, η πρόταση αυτή είναι το αίτημα των πολιτών. Είναι το αίτημα των επαγγελματιών. Είναι το αίτημα της Αυτοδιοίκησης. Είναι το αίτημα των εργαζομένων. Εμείς λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι -και θα το κάνουμε- να ανταποκριθούμε σε αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία και η οικονομία, γιατί αυτό είναι η προτεραιότητά μας. Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουμε και προτάσεις και για πιο ισχυρή πατρίδα. Διότι αυτό που δεν αναφέραμε πολύ, αλλά θα το αναφέρουμε το βράδυ στην εκδήλωση, είναι ότι αυτή η αλλαγή μιας άλλης πολιτικής συνδέεται και με την εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία θα έπρεπε να είναι ισχυρή, αυτόνομη και με στρατηγικό λόγο, εδώ και έξι χρόνια, για να μην τρέχουμε τώρα να καλύπτουμε λάθη, αδυναμίες και αλλαγή συσχετισμών και στην Ευρώπη, που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αλλά και παγκόσμια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε, στην Κρήτη αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα το οποίο το γνωρίζετε, είναι αντίστοιχο και σε άλλες περιοχές της χώρας: το μεταναστευτικό. Πολλά τα καραβάνια τα οποία καταφτάνουν στην Κρήτη, ειδικά στα νότια τμήματά της. Ποιος είναι ο άξονας παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς αυτήν την κατεύθυνση, για το φαινόμενο αυτό, και ειδικά σε μια εποχή που βλέπουμε ότι υπάρχει μια γενικότερη αστάθεια και άνθρωποι οι οποίοι, προκειμένου να επιβιώσουν και να ζήσουν, αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το μεταναστευτικό έχει διατυπωθεί διαχρονικά και δυστυχώς έχουν επιβεβαιωθεί και οι ανησυχίες μας και η διαφωνία μας με τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή συζήτηση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Εμείς έχουμε πει ότι πρώτα απ’ όλα η Ευρώπη, και η Ελλάδα, στο μέτρο των δικών της δυνάμεων, θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε να αποτρέπεται, να προλαμβάνεται, το πρόβλημα της μετανάστευσης. Κανείς δεν θέλει να γίνει πρόσφυγας αν ζει καλά στην πατρίδα του. Αλλά αν συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν από την Ουκρανία μέχρι τη Γάζα και τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν επίσης και σε χώρες της Αφρικής, δυστυχώς, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργείται ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν μετά οι χώρες της Ευρώπης.
Δεύτερο ζήτημα: Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να γίνει διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος χωρίς ευρωπαϊκή ενοποίηση πολιτικής και χωρίς σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δηλαδή: ασφαλή σύνορα και ασφαλής κοινωνία, όσον αφορά τα του οίκου μας, τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων της Ευρώπης και όλων των χωρών, όσον αφορά τους πολίτες και τα άτομα που δικαιούνται άσυλο. Αυτό, όπως ξέρετε, προϋποθέτει σεβασμό πρώτα απ’ όλα της ζωής και σεβασμό των δικαιωμάτων αυτών που δικαιούνται άσυλο.
Διαφωνούμε πλήρως με το σχέδιο της Ευρώπης, στο οποίο συμφώνησε ο κ. Μητσοτάκης, να γίνει φυλακή ψυχών η χώρα μας – και μάλιστα να υπάρχει και αντίτιμο. Η ανθρώπινη ζωή και το διεθνές δίκαιο δεν μπαίνει ούτε σε φυλακές ούτε σε λογική αντιτίμου. Μια τέτοια επιλογή θα έδινε τη δυνατότητα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη να έχουν συνεκτικές κοινωνίες, συμπεριληπτικές ας το πω έτσι, χωρίς να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Γιατί κανείς μας δεν θέλει να ζήσει τραγικές στιγμές, όπως το έγκλημα της Πύλου. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε μελανές σελίδες που έχουν γίνει τόσο κοντά στη χώρα μας και έχουν αναπάντητα ερωτήματα, όπως έδειξε και ο Συνήγορος του Πολίτη.
Εμείς λοιπόν και στο θέμα αυτό είμαστε με τους θεσμούς, με αυτό που έχει διατυπωθεί ως διεθνές δίκαιο. Και αυτό εξασφαλίζει και τα σύνορα της χώρας και την ασφάλεια των πολιτών της χώρας. Και δεν είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Γιατί εμείς θέλουμε η Ελλάδα να είναι πρώτη στην Ευρώπη και όχι τελευταία, που την έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ήθελα κάτι διευκρινιστικό. Ζητήσατε να ελεγχθεί ο ρόλος του πρώην υπουργού Αγροτικής Οικονομίας. Τι προτίθεστε να κάνετε σε σχέση με αυτό;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι σίγουρο ότι στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής -και υποθέτω και των αντίστοιχων ελληνικών Αρχών- θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την έκταση αυτού του σκανδάλου. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο όμως για τους Έλληνες αγρότες, που ξέρουν πάρα πολύ καλά τα πράγματα, και τα ξέρουν και εδώ στην Κρήτη πάρα πολύ καλά, είναι ότι από την ημέρα σχεδόν ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης, έχει ναρκοθετηθεί πλήρως όλο το σύστημα των επιδοτήσεων. Και τώρα λοιπόν, ο Έλληνας αγρότης και η Ελληνίδα αγρότισσα βλέπουν ότι, ενώ οι ίδιοι δεν παίρνουν τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις, ενώ έχει γίνει λανθασμένη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για το πλαίσιο ενισχύσεων και έχουμε χάσει και πόρους, εκ τούτου, και στη βασική ενίσχυση, τώρα υπάρχει κακοδιαχείριση.
Εδώ λοιπόν οφείλω να πω ότι επιφυλάσσομαι -και το λέω με απόλυτη σοβαρότητα- ώστε με τα αποτελέσματα της έρευνας και της ευρωπαϊκής εισαγγελίας να τοποθετηθούμε και για τις πολιτικές ευθύνες, πέρα από τη χρέωση του πολιτικού, ξεκάθαρου, αν θέλετε, δικού μας πορίσματος, ότι, πολιτικά, η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ολόκληρη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Γιατί είχαμε αλλάξει σελίδα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Για άλλες ευθύνες υπουργών, που ξεπερνάνε την πολιτική ευθύνη, θα μου επιτρέψετε να τοποθετηθούμε μόλις έχουμε συγκεκριμένα πορίσματα, γιατί όπως καταλαβαίνετε εμπίπτει και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που δεν θα πω τίποτα αν δεν υπάρχει στοιχείο. Άρα, δεν θα τοποθετηθώ για άλλες ευθύνες προηγούμενων υπουργών. Αναφέρομαι στην πολιτική ευθύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρθηκε από τον κ. Καραμέρο, γι’ αυτό το ρώτησα.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σας είπα ότι θα αναφερθούμε όμως με βάση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα στοιχεία…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι τα στοιχεία, τη νομοθεσία. Είναι λίγο παραπέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αφορά τόσο την Κρήτη συγκεκριμένα, αφορά όλη τη χώρα. Έχει να κάνει με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Αφορά και την Κρήτη και προφανώς έχουμε δημόσιους υπαλλήλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι κατά αυτής της πρότασης. Υπάρχει κάποια αντιπρόταση όσον αφορά το να γίνει πιο αποτελεσματική η δημόσια διοίκηση; Γιατί, κακά τα ψέματα, η δημόσια διοίκηση πάσχει. Υπάρχουν διαχρονικά αγκάθια. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η ανακοίνωση του κ. πρωθυπουργού για το θέμα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και της προβλεπόμενης συνταγματικής αναθεώρησης, είναι μια ξεκάθαρη κίνηση παραπλάνησης που κάνει ο κ. Μητσοτάκης για να ξεφύγει από την ατζέντα των Τεμπών, της ακρίβειας, της Γάζας και όλων των υπόλοιπων θεμάτων που απασχολούν σήμερα την πολιτική σκηνή της χώρας. Ας είμαστε ειλικρινείς: Υπάρχει σήμερα πειθαρχικός κώδικας για τους δημόσιους υπαλλήλους, ώστε είτε για πειθαρχικά αδικήματα είτε για άλλα ποινικά αδικήματα, είτε για την ασυνέπεια στην υπηρεσία, να φθάσουν μέσα από πειθαρχικά συμβούλια και στην περίπτωση των απολύσεων; Υπάρχει. Για ποιο λόγο λοιπόν εισάγει αυτό το ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει και στην Ευρώπη; Γιατί στην Ευρώπη υπάρχει αυτό το πλαίσιο.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει την ατζέντα και να κρύψει ότι είναι ο υπουργός της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Σας θυμίζω ότι ως υπουργός είχε τότε εξαγγείλει το μέτρο της απόλυσης του 15% των δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα, είναι ο πρωθυπουργός που επί της δικής του πρωθυπουργίας έχουν διπλασιαστεί οι συμβασιούχοι. Άρα, ο πρωθυπουργός της διαθεσιμότητας και των συμβασιούχων και, ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός των ρουσφετιών, βάζει στο μάτι τους δημόσιους υπάλληλους για να ενεργοποιήσει έναν κοινωνικό αυτοματισμό για να κρύψει τις δικές του ευθύνες.
Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι κάθετα αντίθετος σε μία τέτοια επιλογή. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι, όμως, με την αξιολόγηση. Θέλουμε να υπάρχει αξιολόγηση, αλλά όχι η αξιολόγηση που θέλει ο κ. Μητσοτάκης, να βγαίνουν έξω από αυτήν οι δικές του ευθύνες. Ναι, να αξιολογηθεί το σχολείο: για τη χρηματοδότησή του, για το κτίριο, για τα συγγράμματα, για τα εποπτικά εργαλεία, για τη στήριξη στον δάσκαλο και στον καθηγητή, στη δασκάλα και στην καθηγήτρια. Ναι, να αξιολογηθεί και το νοσοκομείο και να αξιολογηθούν συνολικά. Γιατί αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης κάνει μία προσπάθεια να έχει μια τιμωρητική αξιολόγηση, χωρίς να αξιολογούνται οι προϊστάμενοι, χωρίς να αξιολογούνται όσοι είναι στις θέσεις ευθύνης, να διορίζονται, αν θέλετε, όλοι αυτοί, και να πολλαπλασιάζεται η αδικία προς τα κάτω. Όπως καταλαβαίνετε, εμείς θέλουμε ένα ισχυρό Δημόσιο, μία ισχυρή πολιτεία, η οποία σαφέστατα θα είναι και αξιοκρατική και διαφανής.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη τύπου ΕΔΩ
