Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα. Για καλή ή για κακή τύχη, έχω υπηρετήσει 12 χρόνια αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο στον οποίο αφορά το έργο, οπότε τα πράγματα θα τα πούμε στην πραγματική τους βάση και να μην παρασυρθούμε από πολιτικές ή κομματικές ή υπουργικές υποκειμενικότητες.

Επίσης, πρέπει να σας πω κύριε Καραμανλή κύριε Υπουργέ, ότι με μεγάλη δυσκολία θα αποφύγω την πρόκληση να συζητήσω για την τοποθέτησή σας περί ιδιωτικοποίησης και των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών. Πριν από λίγο ανακοινώσατε ότι δεν εμπιστεύεστε το Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους. Δεν αναγνωρίζετε την ευθύνη επίβλεψης και θεώρησης του έργου από δημόσιες υπηρεσίες και σκέφτεστε, όπως και το σχέδιο νόμου του κυρίου Θεοδωρικάκου επιβεβαιώνει να ιδιωτικοποιήσει τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, του δημοσίου εσείς για να βάλετε τους ιδιώτες στη θεώρηση και επίβλεψη των έργων, όταν σαφέστατα ο ιδιωτικός τομέας καλά κάνει και έχει και κομμάτι στη μελέτη και κομμάτι στην κατασκευή, αλλά μάλλον εσάς φαίνεται τα συμβόλαια και οι εξυπηρετήσεις δεν φτάνουν και θέλετε να τους βάλετε και σε άλλους τομείς για να μην υπάρχει καμία δημόσια περιουσία, κανένα δημόσιο αγαθό και καμία ισχύς του κράτους και της πολιτείας. Προφανώς, αυτή είναι η λογική της Κυβέρνηση Μητσοτάκη, να τα ξεπουλήσει όλα χωρίς κανένα όφελος για τον τόπο ίσα ίσα εις βάρος του συμφέρον του τόπου.

Αυτό που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω και αφήστε τους συνδικαλισμούς, δεν περνάνε σε αυτή την αίθουσα ξέρουμε πολύ καλύτερα ίσως κάποια πράγματα. Το έργο δεν είναι ένα έργο το οποίο είναι αναγκαίο σήμερα, κύριε Υπουργέ, ούτε είναι ένα έργο το οποίο είναι σημαντικό σήμερα. Το έργο έχει ξεπεραστεί από το χρόνο. Το έργο ήταν αναγκαίο πριν 15 – 20 χρόνια. Το έργο σχεδιαζόταν ως συμπλήρωμα της ανατολικής εξωτερικής περιφερειακής και της παράκαμψης των οικισμών προς Πολύγυρο και δεν ήταν κεντρικό έργο του συγκοινωνιακού σχεδιασμού. Μην πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το έργο, δυστυχώς, από κυβερνήσεις του δικομματισμού, συμπεριλαμβανομένης της Υπουργίας Σουφλιά, μπλέχτηκε σε ένα κυκεώνα 15 ετών που ταλαιπωρεί την περιοχή, γιατί προκηρύχθηκε χωρίς μελέτες. Διότι, αυτό ξέρετε να κάνετε, να δημοπρατείτε χωρίς μελέτες, χωρίς απαλλοτριώσεις, χωρίς υδραυλικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, χωρίς κόμβους και στη συνέχεια να τα ρίχνετε στο κακό δημόσιο. Εσείς το κάνετε το δημόσιο έτσι, ώστε να είναι αναποτελεσματικό για να το πουλήσετε μετά. Αφήστε, λοιπόν, αυτά τα παραμύθια. Εδώ θα μιλήσουμε ειλικρινώς. Φτάσανε σε σημείο οι δήμοι, ο δήμος Θέρμης συγκεκριμένα και μη το αρνηθείτε, να κάνει κομμάτια του σχεδιασμού που δεν είχε κάνει τότε. Το έργο προκηρύχθηκε επί υπουργίας και Σουφλιά και Μαγκριώτη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ερχόμαστε τώρα, να συζητήσουμε για ένα έργο που έρχεται ως δεύτερη φάση, 15 χρόνια μετά την πρώτη ένταξη και δημοπράτηση, για να λύσει προβλήματα, που ούτε αυτά, κύριε Διευθύνοντα, τα έχετε λύσει. Διότι παρότι η προηγούμενη διοίκηση κατάλαβε ότι δεν πηγαίνει πέρα με πέντε παρατάσεις και πόσες αλλαγές εργολαβικού σχήματος το προηγούμενο έργο, που κακώς δημοπρατήσαν  οι κυβερνήσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και συντηρήσαν,  προφανώς και ωρίμασε ένα καινούργιο έργο η διοίκηση Αντονούδη, με την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και είχε μείνει το θέμα των απαλλοτριώσεων,     γιατί τα τεύχη ήταν τελειωμένα,  το οποίο, ένα χρόνο τώρα δεν  έχετε κάνει κάτι, γιατί στην ερώτηση του κ. Βαρεμένου, δεν απαντήσατε.

Απ’ ότι είδαμε στην εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο,  παραμένει ζήτημα με τις απαλλοτριώσεις. Δεν ακούσαμε τι κάνατε τελικά σχετικά  με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων,  διότι η περιοχή παραμένει σε ανησυχία. Θα τελειώσει το θέμα των απαλλοτριώσεων; Διότι πολύ καλά ξέρω, ότι καλώς η προηγούμενη διοίκηση ζήτησε να υπάρχει παρέμβαση και της τοπικής κοινωνίας και του πολιτικού δυναμικού, για να λυθεί το θέμα των απαλλοτριώσεων, γιατί καθυστερούσε πάρα πολλά χρόνια. Άρα, λοιπόν, καλό είναι να μην κάνουμε συνδικαλισμό σε τούτη την αίθουσα, γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιοι δημιουργούν την κακοδαιμονία στα δημόσια έργα. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και θέλετε να τα ξεπουλήσετε όλα, σας ξέρουμε,  αυτοί είστε, αφήστε τα παραμύθια. Η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαλε την Ελλάδα από το μνημόνιο. Εσείς τι βάλατε στο μνημόνιο. Το ζήτημα τώρα είναι τι κάνουμε στο νέο έργο. Πρώτο θέμα απαλλοτριώσεις.

Δεύτερο ζήτημα. Σαφέστατα υπάρχουν θετικά στοιχεία που αφορούν στην οδική ασφάλεια,  που έχει να κάνει με το νέο κομμάτι Αγία Αναστασία – Γαλάτιστα και με τους πολλούς κόμβους,  όπως είναι  ο κόμβος της Περιστεράς,  ο κόμβος της Σουρωτής,  οι δυο κόμβοι των Βασιλικών και πολλοί ακόμα. Όμως, υπάρχει ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ, το οποίο δεν έχετε λύσει. Το έργο είναι παλιό έτσι και αλλιώς, συγκοινωνιακά, όμως, διασχίζει τη Ραιδεστό, μία κωμόπολη πλέον και υπάρχουν εκατέρωθεν της οδού σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πάρκα, ΚΑΠΗ και δεν έχει πάρει θέση η κυβέρνησή σας για την αδειοδοτημένη παράκαμψη Ραιδεστού. Έχετε άποψη ή δεν έχετε, σχετικά με αυτό, που είναι ουσιαστικό του έργου; Γιατί αλλιώς θα έχουμε πάλι τα στραβά της Πάτρας-Πύργου. Θέλετε να ακολουθήσετε αυτό το λανθασμένο μοντέλο, της διέλευσης εντός, δηλαδή, από κωμοπόλεις; Αυτό είναι ένα ζήτημα, που θα μπορούσε ίσως κάποιος να έχει ποιοτική διαφορά, διότι εμείς τη κάναμε.

Εγώ, είχα την ευθύνη αδειοδότησης του δεύτερου τμήματος, υπέγραψα την περιβαλλοντική αδειοδότηση της ανατολικής εξωτερικής περιφερειακής, που περιλαμβάνεται και η παράκαμψη Ραιδεστού. Δεν βλέπω, όμως, να προχωράτε σε καμία χρηματοδότηση του ώριμου και αδειοδοτημένου έργου, είτε του δρόμου από Θεσσαλονίκη- Αεροδρόμιου-Καρδία, είτε του δρόμου της ανατολικής εξωτερικής. Τι κάνετε στη Θεσσαλονίκη; Έρχεστε να πουλήσετε την εσωτερική περιφερειακή. Κυριολεκτικά, σας αξίζει χειροκρότημα. Ένα έργο, δηλαδή, πολύ παλαιότερου σχεδιασμού, που δεν ήταν στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, το ιδιωτικοποιείται, κάνοντας ένα τάχατες Flyover, με μία περιβαλλοντική μελέτη που είχε απορρίψει το ΣτΕ και βγάζοντας τάχατες περιβαλλοντική αδειοδότηση εκ νέου, με μελέτη που κατατέθηκε το 2010. Ξέρετε αν αυτό θα μπορέσει ποτέ να στηθεί; Δεν φτάνουν, δηλαδή, οι προσφυγές που έχουμε για το μετρό, που θέλετε να καταστρέψετε τα αρχαία και την ιστορία της πόλης; Θέλετε να έχουμε κι άλλες προσφυγές; Γιατί αίρεται τον αναδασωτέο χαρακτήρα του Σέιχ Σου; Αυτός είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός που εισάγεται τώρα εσείς στην Θεσσαλονίκη; Αυτή είναι η ευρωπαϊκή κουλτούρα; Να πηγαίνουμε κόντρα στο ΣτΕ, κόντρα σε περιβάλλον, ιστορία, με έργα τα οποία τα ξεπουλάμε, αντί να κάνουμε ένα σωστό έργο που χρειάζεται η πόλη;

Και σας βάζω το δίλημμα. Γιατί δεν χρηματοδοτείται το έργο που είναι ενταγμένο, μελετημένο, σχεδιασμένο, που αφορά την πόλη μέχρι την Καρδία, που λύνει το θέμα της Χαλκιδικής; Γιατί αφήνετε να υπάρχει αυτή η συμφόρηση κάθε σαββατοκύριακο; Γιατί δεν αφήνεται να υπάρχουν σέρβις road και οριοθετημένες χρήσεις, αλλά μπαίνει ο καθένας και βγαίνει σε έναν εθνικό αυτοκινητόδρομο, που είναι αδειοδοτημένο, σχεδιασμένο και απαραίτητο για την πόλη; Όχι, θέλετε να πουλήσετε την υφιστάμενη εσωτερική περιφερειακή και όσοι μπαίνουν στο υφιστάμενο ίχνος να πληρώνουν. Και να μας πείτε και σε ποιον θα πληρώνουν και πώς θα γίνει από το περιβόητο ΣΔΙΤ του Flyover. Αν ποτέ περάσει από περιβαλλοντική αδειοδότηση και Συμβούλιο Επικρατείας, γιατί θα έχετε και όλα αυτά τα ζητήματα μπροστά σας. Άρα τι επιλέγετε να κάνετε; Να πουλάτε φύκια και μεταξωτές κορδέλες, για ένα έργο που δυναμιτίσατε εσείς και καθυστερεί 15 χρόνια και λέμε ναι, έπρεπε να γίνει χτες και φταίγατε γιατί δεν έγινε, να δυναμιτίζετε το οτιδήποτε καλό βρίσκεται μπροστά σας και έρχεστε εδώ να μας κάνετε το δάσκαλο. Δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια πλέον κ. Καραμανλή, ας κάτσουμε να συνεργαστούμε, για να δούμε πώς θα βοηθήσουμε την περιοχή, που έχει σοβαρότατες καθυστερήσεις σε έργα. Γιατί μαζί με τη χρεοκοπία της χώρας, χρεοκοπήσατε και τη Θεσσαλονίκη. Γιατί τι ήρθε χθες να μας πει ο κύριος Μητσοτάκης; Να μας πει πώς προχωράνε τα έργα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, πώς προχωράει το γήπεδο του ΠΑΟΚ, πως προχωράει η ανάπλαση της έκθεσης, το στρατόπεδο του Παύλου Μελά, το λιμάνι; Μα όλα αυτά δρομολογήθηκαν και ξεκόλλησαν από μας και μπήκαν σε πολύ ισχυρές ράγες. Το μόνο που μας είπε είναι, ότι καθυστερείτε ένα έργο που ξεκινήσαμε εμείς και τελείωνε το μετρό και θα ιδιωτικοποιήσετε τη περιφερειακή. Για την χρεοκοπία στη Θεσσαλονίκη δεν είπατε τίποτα. Για το ότι λείπουν 50 εκατομμύρια τώρα από τη ματαίωση της έκθεσης δε είπατε τίποτα. Ας πάμε να δουλέψουμε για την πατρίδα μας, να δουλέψουμε για την οικονομία και την κοινωνία.

Ας πάμε να δουλέψουμε για την πατρίδα μας, να δουλέψουμε για την οικονομία και την κοινωνία και αφήστε τα μεγάλα λόγια του κύριε Καραμανλή. Χορτάσαμε. Φτάνουν τα μεγάλα λόγια. Ευχαριστώ πολύ.

 

Print Friendly, PDF & Email