Επιμένουν στο αίτημα τους να κατατεθούν όλα τα έγγραφα για το μείζον πολιτικό θέμα που προέκυψε με αδιαφανείς και υπέρογκες αναθέσεις για έργα καθαρισμού δασών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είκοσι οκτώ (28) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέτοντας νέα αίτηση κατάθεσης εγγράφων, προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.

Σε συνέχεια της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων που είχαν καταθέσει τον Σεπτέμβριο, και λόγω μη κατάθεσης των αιτούμενων εγγράφων που σχετίζονται με τα έργα καθαρισμού των δασών στις 18 περιοχές της Αττικής που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, οι βουλευτές επανέρχονται και ζητούν ξανά από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να ανταποκριθεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Οι βουλευτές επισημαίνουν, στην αίτησή τους στη Βουλή, ότι δε θα διστάσουν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό στην περίπτωση που πάλι δεν κατατεθούν τα αιτούμενα έγγραφα κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αίτησης κατάθεσης εγγράφων:

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: «Κατάθεση των αιτούμενων εγγράφων για τα έργα καθαρισμού δασών που διενεργήθηκαν σε 18 περιοχές της Αττικής από την ΓΓ Πολιτικής προστασίας»

Στις 14.9.2021 καταθέσαμε την υπ’ αριθμ πρωτοκόλλου 703/9004 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων με θέμα «Μείζον ζήτημα αδιαφάνειας και υπέρογκων αμοιβών σε έργα καθαρισμού δασών με την επίκληση της κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας», την οποία επανακαταθέσαμε στις 4 Νοεμβρίου  με αριθμό πρωτοκόλλου 36/905 καθώς δεν είχε μέχρι τότε απαντηθεί. Στις 6 Δεκεμβρίου μας κοινοποιήθηκαν κάποια έγγραφα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όπου με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ενώ ζητούσαμε τα σχετικά έγγραφα για τους καθαρισμούς που διενήργησε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας  στην περιοχή του Περιαστικού Δάσους του Σειχ Σου και των 18 περιοχών της Αττικής που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, μας κοινοποιήθηκαν μόνο τα έγγραφα για τον καθαρισμό του Σέιχ Σου.

Επειδή, κατά παράβαση του άρθρου 133 του ΚτΒ δεν κατατέθηκαν τα αιτούμενα έγγραφα για τις 18 περιοχές της Αττικής, επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας και παρακαλούμε να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών τα ακόλουθα έγγραφα, ώστε να μην απαιτηθεί να προσφύγουμε αρμοδίως για την παραλαβή τους:

  1. Οι τεχνικές εκθέσεις και οι μελέτες στις οποίες βασίστηκαν οι αναθέσεις των έργων και των εργασιών για τις 18 περιοχές της Αττικής, οι εντολές εκπόνησης των μελετών και των διακηρύξεων, οι εγκρίσεις και οι θεωρήσεις των μελετών καθώς και οι θεσμικές πράξεις που νομιμοποιούν τους εντέλλοντες και υπογράφοντες τα ανωτέρω.
  2. Οι υπογεγραμμένες συμβάσεις/συμφωνητικά που έχουν συναφθεί για τις 18 περιοχές της Αττικής τα πρακτικά επιτροπών διαγωνισμού, οι τυχόν εγκρίσεις που έχουν εκδοθεί για προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση κατ’ άρθρο 32 και 32Α του ν.4412/2016 και οι αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για την υπογραφή των συμβάσεων για την υλοποίηση των ως άνω εργασιών καθώς και οι θεσμικές πράξεις που νομιμοποιούν τους εντέλλοντες και υπογράφοντες τα ανωτέρω.
  3. Οι αποφάσεις για τις 18 περιοχές της Περιφέρειας Αττικής με τις οποίες κηρύχθηκαν σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, κατά το αρ. 26 του Ν.4662/2020, καθώς και οι σχετικές εντολές της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ή του αρμόδιου Υφυπουργού για την έναρξη εργασιών στις αντίστοιχες συμβάσεις έργων και εργασιών.
  4. Οι αποφάσεις ορισμού επιβλέποντα ή επιβλεπόντων για το σύνολο των ανωτέρω έργων, επιτροπής παρακολούθησης και επιτροπής παραλαβής αυτών, οι αποφάσεις και τα πρωτόκολλα παραλαβής και οι επιμετρήσεις των έργων, οι λογαριασμοί και τα εντάλματα πληρωμών και όλα τα έγγραφα νομιμοποίησης των υπογραφόντων το σύνολο των παραπάνω εγγράφων καθώς και η αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών επίβλεψης και παραλαβής και του κυρίου του έργου και της διευθύνουσας υπηρεσίας.

 

Οι αιτούντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία )

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαγενά Άννα

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραϊτης Αθανάσιος ( Θάνος )

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία- Ελίζα ( Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος ( Σάκης)

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Print Friendly, PDF & Email