Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Και μετά τις εκλογές, πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαινιάζει έργα ως κυβέρνηση”

Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2019

“Η αλλαγή του χρόνου θα δώσει στα ελληνικά νοικοκυριά τη δυνατότητα να δουν το οικονομικό αποτέλεσμα των μέτρων που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα και κατά συνέπεια περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες θα έχουν άμεση μείωση, ενώ επίσης καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες. Αλλά και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ, από το καλοκαίρι και μετά, θα δώσει άμεσα οφέλη στην τσέπη των πολιτών.

Υπενθύμισε ότι παρέμεινε η μείωση του ΦΠΑ στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέσβο, στην Κω και στη Λέρο, ενώ εφαρμόζεται πλέον το μεταφορικό ισοδύναμο για όλα τα νησιά και αυξήθηκε το επίδομα πετρελαίου και ως προς το ποσό που διανέμεται, αλλά και ως προς την κλίμακα του εισοδήματος, άρα αυξάνονται οι δικαιούχοι.

Από την άλλη πλευρά, η μη περικοπή των συντάξεων και η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος και των αναδρομικών ωφέλησαν άμεσα όχι μόνο τους πολίτες που τα έλαβαν, αλλά και την αγορά.

Μείζον πλέον θέμα για το επόμενο δίμηνο είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, με την παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου, και τα αποτελέσματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα βελτιώσουν την οικονομική θέση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

“Αποδεικνύεται η απόλυτη συνέπεια ως προς τις εξαγγελίες και ταυτόχρονα βαδίζουμε προς τη ρύθμιση οφειλών σε ταμεία και στην εφορία, αλλά και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, ιδιαίτερα των στεγαστικών. Δεν βρίσκω τον λόγο γιατί κάποιος να θέλει να ανακόψει αυτή την πορεία με προσφυγή σε πρόωρες εκλογές”, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ψήφιση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας έχουν βιώσει την παραχάραξη της ιστορίας της Μακεδονίας τα τελευταία 25 χρόνια: “Όταν οι πολίτες αντιληφθούν ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Ελλάδα δεν θα χάσει τίποτα, αλλά αντίθετα θα κερδίσει ζητήματα που διεκδικούσε χρόνια, θα καταλάβουν τα πολλά θετικά που αποκομίζουμε από αυτή τη συμφωνία. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έχουν ήδη διατυπωθεί θετικές απόψεις από περισσότερους από 151 βουλευτές, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία χωρίς να υπάρξουν προβλήματα”.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, όσο περισσότερο πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας, αλλά και με βάση τις πολύ μεγάλες αλλαγές που γίνονται στη γείτονα, υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση. Η πρόσφατη τροπολογία που αποσυνδέει τα θέματα ιθαγένειας και υπηκοότητας από τα ζητήματα της εθνότητας και της ταυτότητας, όπως και η επίσκεψη της κ. Μέρκελ έχει δημιουργήσει αναστάτωση στη ΝΔ.

Το ΕΛΚ, η ευρωομάδα στην οποία ανήκει η ΝΔ και η κ. Μέρκελ με επικεφαλής τον κ. Βέμπερ, αλλά και οι Σοσιαλιστές, όπου ανήκει το ΚΙΝΑΛ, είναι υπέρ της συμφωνίας. Είναι σαφές λοιπόν ότι το ζήτημα αυτό δημιουργεί έντονα διλήμματα στην αντιπολίτευση, μιας και το ζήτημα που τίθεται είναι πώς στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θα έρθουν στη Βουλή και δεν θα υποστηρίξουν την εθνική θέση την οποία διαπραγματεύτηκαν σε διεθνές επίπεδο, δηλαδή τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις: “Πιστεύω ότι έστω και τώρα υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον από τους γείτονες προκύπτουν συνταγματικές αλλαγές που μας συμφέρουν και λύνουμε προβλήματα προς όφελος της χώρας μας, να έρθουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ σε μια συνεννόηση και με τις ευρωομάδες τους, κατανοώντας ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα Βαλκάνια και για τη χώρα, και να τοποθετηθούν υπέρ της συμφωνίας. Ας αφήσουν τις ανησυχίες και τις “οδύνες” τις οποίες διατυπώνουν στα φιλικά τους ΜΜΕ κινδυνολογώντας. Εδώ και τέσσερα χρόνια εξάλλου κινδυνολογία ακούμε. Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να έχει “προσβληθεί” τόσο από ψευδή δημοσιεύματα και Fake news και να έχουν όλα αποδειχθεί τελικά ψευδή”.

Μια επιπλέον απόδειξη γι’ αυτό όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος είναι και το θέμα των “εγκαινίων” του σταθμού μετρό της Θεσσαλονίκης: “Τους πειράζει το ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης ξεκόλλησε από αυτή την κυβέρνηση. Τον Δεκέμβριο του 2014 και μέχρι τον Ιούνιο του 2015 το μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν σταματημένο, η πόλη γεμάτη λαμαρίνες, οι εργαζόμενοι του μετρό σε αδιέξοδο, οι επιχειρηματίες σε αδιέξοδο. Τον Απρίλιο του 2015 συμμετείχα σε Δημοτικό Συμβούλιο μεταφέροντας την πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ως νέοι βουλευτές τότε, για το πώς θα επιλυθεί το ζήτημα του μετρό και χρηματοοικονομικά και θεσμικά, αλλά και ως προς το αρχαιολογικό κομμάτι. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, και με τον Χρήστο τον Σπίρτζη, προκειμένου να ξεκολλήσει ένα έργο που ήταν παγωμένο και όλα αυτά έγιναν πράξη”. Στη συνέχεια τόνισε ότι φυσικά και δεν επρόκειτο για εγκαίνια αλλά για μία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον πρώτο ολοκληρωμένο σταθμό στο κέντρο της πόλης, έπειτα από πρόσκληση της αναδόχου εταιρείας για να δει και ο ίδιος, να ελέγξει και να πιέσει για το πρόγραμμα αποπεράτωσης. Εξάλλου με την ομιλία του ζήτησε επιτάχυνση και των δοκιμών και της δρομολόγησης των συρμών, τους πρώτους μήνες του 2020.

Κλείνοντας ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε πως οι Θεσσαλονικείς και οι Έλληνες πολίτες γενικότερα δεν θα πρέπει να ανησυχούν, γιατί και μετά τις εκλογές πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαινιάζει έργα ως κυβέρνηση: “Σε αυτή την επιτέλους θετική και συνετή πορεία της χώρας, οι Έλληνες πολίτες δεν θα ρισκάρουν να πάρει δαχτυλίδι εξουσίας οποιοσδήποτε απόγονος της οικογενειοκρατίας, που θεωρεί ότι του ανήκει ως “κληρονομικό δικαίωμα” η διακυβέρνηση της Ελλάδας”.​

 

 

Print Friendly, PDF & Email